“De Bewuste Sportkantine” Berbel van Bree – Sportcollectief Anja Sijbranda – GGD Hart voor Brabant
Aanleiding Bewuste Sportkantine Sportverenigingen stimuleren kinderen om gezond te bewegen, maar vaak niet om gezond te eten. Zo worden er vaak slechts ongezonde, calorierijke producten en dranken aangeboden. Vaak is de sportkantine de plaats waar kinderen hun eerste biertje drinken Het doel van de bewuste sportkantine is niet om alle minder gezonde producten weg te nemen, maar om een betere balans tussen gezonde en ongezonde producten te krijgen. Bewustwording bij de (jeugd)sporter van gezonde (sport)voeding is een aandachtspunt. Op deze manier kan er een bewustere, gezondere keus worden gemaakt in de kantine Vereniging heeft maatschappelijke verantwoordelijk om aandacht te besteden aan gezondheidsbevorderende factoren.
Negatieve invloed sportprestaties Hoger vetpercentage Slecht voedingspatroon/gebruik suiker Vochttekort Alcoholgebruik Bewustwording van belang!!! Ontstaan overgewicht Onvoldoene voedingsstoffen Negatieve invloed sportprestaties - Hoger vetpercentatie heeft negatief effect sportprestatie (topsporters vaak 15-20%). Ook: meer gewicht meezeulen - Kinderen die goed en gevarieerd eten hebben geen tekorten, presteren daardoor in het algemeen beter, zijn minder snel moe of ziek, herstellen beter, ook positieve invloed humeur (fair play). - Suiker voor de wedstrijd geeft een piek in de glucosespiegel. Hierdoor komt insuline vrij om deze waarde weer tot “normaal” te verlagen. Wordt er daarna gestart met sporten, zorgt insuline voor opname glucose in de spiercellen. =dubbele werking insuline waardoor een zogenaamde “suikerdip” ontstaat, dus juist prestatieafname. Dus ook geen hypertone drankjes voor de wedstrijd! - Kinderen zijn extra gevoelig voor warmte (minder transpireren). Daardoor tijdens de training “leren” om vochttekort aan te vullen. Bij activiteit tot 1 uur intensief sporten is water voldoende. Daarna evt. pas een “isotone” dorstlesser nodig. Een perfect drankje: ½ appelsap, ½ water (veel goedkoper dan andere sportdrankjes). > 1 uur sporten => 150-250 ml/kwartier. Door dit te oefenen geeft het geen vol of klotsend gevoel. Oefenen kan prima tijdens de training gebeuren. - alcohol heeft ook een negatieve invloed: geen spieropbouw tot 24 uur na alcoholgebruik, minder snel herstel, eerder blessures, 10% minder sprintvermogen en 6% minder sprongkracht door 2 biertjes voor de wedstrijd.
Doel “Bewuste sportkantine” Bewustwording!!! Stimuleren gezonde keuze (jeugd)sporters Laagdrempelig Aansluiten bij wensen en behoeften verenigingen! Bewustwording bij (jeugd)sporters, ouders, trainers, jeugdleiders, bestuursleden. Kortom: bewustwording bij ieder die betrokken is bij de sportvereninging!! Gezonde balans in het kantineaanbod wat betreft voeding, maar is ook mogelijk op het gebied van alcohol. Ook b.v. aandacht voor traktaties bij evenementen of toernooien. Jeugsporters én hun ouders bereiken.
Uitgangspunten Geen grote stappen Werkbaar en praktisch Kantineomzet behouden Niet ten koste van de gezelligheid Niets verboden Eigen doelstellingen
Ondersteuningsmogelijkheden Beleidsondersteuning Screening kantine-aanbod + advisering Thema-avond voeding e/o alcoholgebruik Aansluiten verenigingsactiviteiten Slideshow Draagvlakbijeenkomst (jeugd) leiders Aanleveren artikelen clubblad/website Wensen vereniging => korte vragenlijst Materiaal bewustwording: Fruitmand, snackposter, infomap, menuhouder met voedingstips. (TV de Krekel) Thema-avond alcohol + slideshow “wist u datjes” voeding/ infostand dietiste (Geel-Zwart) Draagvlakpresentatie jeugdleiders: SCMH Mogelijkheden:
Interesse in een gesprek? Sportcollectief Berbel van Bree sportcollectief@veghel.nl 06-30499801 GGD Hart voor Brabant Anja Sijbranda (GVO-medewerker) a.sijbranda@ggdhvb.nl 073-6404606