Empowerment van individu

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Voeding en Dieet Zorgmodule Presentatie hoofdlijnen inhoud projectplan.
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Intro op masterroute Gezondheid en Welzijn 08/09, N. Steverink, Masterroute Sociologie van Gezondheid, Welzijn en Zorg m.i.v. studiejaar
Praktijkwerkplaats Poort Verbinding vrijwilliger en professional / Samenwerking formele en informele zorg Henriëtte Nauta (VMCA) en Marjan van Doorn.
Integraal Gezondheids Management in het MKB Kansen en Weerstanden Horeca Gouda
Positieve psychologie
Dossier Empowerment Roos Delahaij
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
1 Beleidsaanbevelingen SP2SP symposium 8 maart 2010.
MonodisciplinaireMultidisciplinaire Zorggroepen
Oude en nieuwe uitdagingen in personeelsmanagement.
#MT1412 Management Tomorrow. #MT1412 Frank Robben.
Jeanette Kok Meeuwsen Ten Hoopen
Begeleidingsplannen GGZ
Jongeren Preventie Team
Zorg nieuwe stijl.
Voeg hier het organisatie onderdeel in
De Zorgvraag centraal; De wijkzuster terug
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Een theoretische verkenning
Samen verder!.
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
TRAJEKT Samen kunnen we alles
Dossier Empowerment.
Doel en taak van de hulpverlening
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Fitheid en gezondheid.
Opvoeden.
Herstel in de GGz Jaap van der Stel
Omgaan met de gevolgen van trombose
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Het Burgerschapsmodel leidt tot een inclusieve maatschappij
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
IK en WIJ ontwikkeling De weg naar autonomie in verbinding Jale Simsek
Drentsestraat 14 – 3812 EH Amersfoort – Tel. (033) – Fax (033) – Wijk en Psychiatrie.
Innovatief sociaal werk MO groep, NBC Nieuwegein, 26 november 2014 Jord Neuteboom & Arin van Zee - Viatore.
De Capability Approach een introductie Castella overleg 9 maart.
Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten Anoeska Mosterdijk Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 10 januari 2013.
REGELREKSESSIE SCHAKELDAG 21 juni 2016 Boukje Keijzer en Marte Kappert.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Toezicht houden op SamenOud NVTZ Noord Nederland, 03 juni 2016.
Een heldere visie op samenwerking!. Het Klokhuis Bibliotheek Bs Sint Antonius Bs de Lingelaar.
Nieuwe technologische toepassingen in de zorg.
Resultaatgericht Samenwerken
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Duurzame inzetbaarheid van de professional
Helemaal thuis op Texel…
Wmo beleid in de Drechtsteden
Gedragsproblemen en stoornissen
Eigen regie: niets voor deze doelgroep? Natuurlijk wel!
In de vuurlinie van een pos
College Zelfredzaamheid & Eigen Kracht
Introductie en ontwikkelingen
‘Gezondheid’ verandert… Wat betekent dat voor paramedici?
Transcript van de presentatie:

Empowerment van individu • Participatie van alle belanghebbenden in alle stadia en processen • Holistisch: fysieke, mentale, sociale gezondheid • Intersectoraal • Gericht op gelijkheid en sociale rechtvaardigheid • Duurzaamheid • Verschillende strategieën inzetten om gezondheid te bevorderen. Een op drie jongeren kampt vroeg of laat met psychische probleem

‘zorg’ een paradigmashift verandert: om de uitdagingen in de komende deccenia het hoofd te bieden moet het meer gaan over gedrag en gezondheid, mogelijkheden, dan om ziekte en zorg. het centraal stellen van de mens in zijn sociale omgeving ipv de aandoening de focus richten op gezondheid, kwaliteit van leven en het bevorderen daarvan een goede coördinatie tussen zorggebruiker, zorgverleners en organisaties die bij de zorg betrokken zijn preventie als integraal onderdeel van de zorg De veranderingen in de aanspraak op zorg nieuwe vraagstukken oproepen en meer eigen verantwoordelijkheid teweeg brengen voor de financiering van zorg Van single source financiering naar multiple source financiering: het stijgen van de zorguitgaven en de veranderende zorgvraag brengen financieringsvraagstukken met zich mee.

Integrale zorg houdt in dat de zorg zich op de volle breedte van de vraag richt, waarbij niet de aandoening, maar de mens in zijn sociale omgeving centraal staat. Bij de integrale zorg zijn doorgaans verschillende disciplines betrokken, het aanbod omvat zowel cure als care, de coördinatie tussen zorgverleners is goed geregeld en de zorg is erop gericht de kwaliteit van leven te verbeteren. Er is behoefte aan nieuwe organisatievormen, multidisciplinaire samenwerking, kwaliteitsbeheersing, preventie en integratie van cure en care zijn daarbij sleutelwoorden. Dit vergt een enorme omslag vanuit de traditionele situatie waarin zorgaanbieders voornamelijk vanuit hun eigen praktijk en discipline opereren en ook de bekostiging langs die lijnen is georganiseerd. Zelfredzaamheid in de eigen context (gezin, familie, etc) is de opgave, wat gaat over zelf beslissingen nemen, gevolgen beperken, zelfzorgactiviteiten en vergroten van het vermogen om goed om te gaan met vraagstukken in het sociaal-maatschappelijk functioneren.

Fysieke integriteit (lichamelijke behoefte, kracht, fysiek) Socio-emotioneel in orde (affectie, warmte, tederheid …) Veiligheid, duidelijkheid, continuïteit Er bij horen, erkenning (meetellen, invloed kunnen uitoefenen zichzelf de ander(en) voorwerpen materialen de groep de samenleving de cultu(u)r(en) het levensgeheel de natuurlijke kringloop Er staat veel op het spel als we emoties gaan zien als intelligente reacties op de inschatting dat iets waardevol is. Dan moeten emoties een essentieel onderdeel worden … M. Nüssbaum Opleving van het denken

PRIMAIR Persoonsgebonden factoren (psychobiologische kwetsbaarheid) Omgevingsgebonden factoren (sociale of fysieke kwetsbaarheid) Gebeurtenissen in iemands leven en de manier van reageren hierop (betekenisverlening en coping) PRIMAIR

Het besef groeit (wetenschappelijk onderzoek/praktijk, deskundigen) dat ten behoeve van kwaliteitsverbetering steeds meer afhankelijk zijn een diversiteit aan disciplines rondom de zorg van de patiënt. Het beeld van een gefragmenteerd veld vol zelfstandige aanbodgeoriënteerde organisaties lijkt dan ook te vervagen. Het vraagt om zorgorganisatie welke zich profileren als maatschappelijke ondernemers. Ondernemers in de zin dat ze gestuurd worden door de vraag van klant en optimaal gestimuleerd worden om zoveel mogelijk waarde te creëren voor die betreffende klant.

Samen met technologie & kennispartners wordt er gewerkt aan een water- en energie neutraal gebied. Dat wil zeggen dat duurzame opwekking en verantwoord gebruik van water en energie uitgangspunten zijn binnen het gebied. Efficiënte en autarkische technologie: de techniek gaat communiceren met bewoners en gebruikers op een aantrekkelijk visuele manier. Een geheel nieuw energieconcept gebruikt. De bestaande structuren worden daarbij omgedraaid. Van centrale opwekking naar decentrale opwekking, waarbij de ambitie van een autarkisch gebied centraal wordt gesteld. De ‘easy plug & play’ leidt er toe dat de duurzame opwekking en distributie eenvoudig kan meegroeien met het gebied.

essentiële stromen in de gebouwde- en productie omgeving, zoals materialen, water, voedsel en huishoudelijk afval