Het Vakcollege Hartelijk welkom op de informatieavond voor de vrienden van Het Vakcollege J. Poortvliet, (adjunct – directeur)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET DENDRON COLLEGE.
Advertisements

Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Good practice 2 Het vakcollege techniek is een samenwerking tussen vmbo (Maris Vakcollege techniek) en mbo (ROC Mondriaan techniek) Jonge talenten stimuleren.
Actielijnen School –Ex programma Matching-offensief
Programma 1.Welkom 2.Fundeon 3.Landelijke ontwikkeling – regionale uitvoering 4.Belang van opleiden in de GA 5.Afsluiting.
Techniek in Tilburg: 3 x ‘O’. Samenwerking • Overheid • Onderwijs • Ondernemingen.
Kader waarbinnen scholen eigen invulling kunnen geven en eigen accenten kunnen leggen. Netwerk waar uitwisselen en samenwerken centraal staan. Al 17 scholen!
Welkom. VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs.
Programma AMB Stand van zaken De Werkschool Drechtsteden/Zuid Holland Zuid Drechtstedendinsdag, 1 november 2011.
September 2012 Waarom bedrijven en school samenwerken binnen de Stichting Engineering Noord.
Werken en Leren in tijden van recessie Etten-Leur, 7 juli 2009 Namens Werkgroep Techniek: Lieneke de Wolf.
Goud in Handen!.
BPV in Entree Springplank naar werk?.
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
Human Capital Agenda Topsectoren Agro&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen.
Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijven
Welkom op de informatieavond klas 3. Programma Ronde uur Ronde uur Pauze20.25 uur Ronde uur Ronde uur Ronde uurmentor.
Taalbeleid in het vmbo - een praktijkvoorbeeld
VSV raakt ons allemaal 14 februari 2013
De Grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt 4 november 2011
VTB Technasium Vakcollege
Voortgang arbeidsmarktbeleid in de Drechtsteden G.A. ten Dolle Projectgroep Wwnv 23 mei 2012.
Van Kroon naar ViP.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Rotterdam Academy Rotterdam, 2 februari 2011.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Rotterdam Academy Rotterdam, 5 oktober 2010.
Opbouw presentatie Kenmerken Ad
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Voorlichting keuzes Ouderavond klas 2 8 maart 2010.
De rol van Kenniscentra in het Onderwijs »Peter Weisscher »Regioconsultant PMLF.
“In de aanval op uitval”
Onderwijs op maat.
Symposium Beroepsonderwijs 1 april STADSKANAAL VMBO en MBO TECHNIEK ZAKELIJKE DIENSTVERLENING GEZONDHEIDSZORG EN WELZIJN.
Professional in Beeld Leerwerkgemeenschap Minkema College
Schakelen tussen Onderwijs & Arbeidsmarkt Festival van het Leren, 12 september 2014.
Leven Lang Groen Leren Manifestatie groen onderwijs Marcel Creemers (Citaverde) Arry Verhage (Agro Opleidingshuis) Liesbeth van der Vegt (LTO) 12.
Subsidieverleners: Sydo de Jong Projectleider Toptechniek in bedrijf Friesland 22 augustus 2014.
Kiezen voor een school voor voortgezet onderwijs
Iedere student een stageplaats!
Wat gaat er allemaal veranderen?
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
Welkom Techniekmanifestatie Game On en 25 mei 2011 Evenementenhal Gorinchem.
Wat gaat er allemaal veranderen? De persoonlijke school Een vriendelijke school Onderwijs op maat voor elke leerling Betrokken docenten en mentoren.
Bèta Challenge Programma Een Bèta route mavo-mbo-hbo.
De sterkste schakel: de verbinding tussen het vmbo en het mbo Michaela Zwaan, Vakcollege Groep.
Zeldenrust-Steelantcollege Zeldenrust-Steelantcollege 2013 KANSEN IN DE REGIO Amsterdam, 17 april
Van VMBO naar MBO De doorlopende leerlijn voertuigentechniek.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Wanneer is de leerling tevreden? Wat is: krachtig leren?
Het Technisch College Velsen De Technologie route.
Naar een succesvolle en duurzame samenwerking in uw regio! Ajoeb Mohamedajoeb.
Een project met deze 3 dimensies … … in opbouw Hans van Oers – projectmanager Wiel Wijnen – onderwijskundige invulling Hans van Oers – projectmanager.
INFO - AVOND VMBO 3. Informatie-avond VMBO-T3 Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Theoretische leerweg.
Dienstverlening & Producten: een nieuw profiel op het VMBO ondernemend duurzaam innovatief.
+ MENU © 2014 Vakcollege Groep Landelijke Vereniging van Vakcolleges STARTBIJEENKOMST 20 SEPTEMBER Informatie over de oprichting en de inrichting van een.
Nieuw beroepsgericht examenprogramma vmbo en Zorgpact
Samen Slim Bouwen aan de Toekomst
Met Minder Meer en Beter
TI-Arbeidsmarkt Recessie + maatregelen TI-bedrijven
Jan de Bont vice voorzitter Taskforce VMBO Koen Stephan beleidsmedewerker Bouwend Nederland
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Informatie-avond Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs
Ouderavond 24 oktober 2017 WELKOM Ouders - verzorgers – begeleiders.
Schooljaar met 4 periodes
Welkom bij de Stage-informatieavond
Persoonlijke begeleiding
Welkom ouder(s)/verzorger(s)/leerlingen infoavond m. b. t
INFO-AVOND VMBO2 Basis en Kaderberoepsgerichte leerweg.
Transcript van de presentatie:

Het Vakcollege Hartelijk welkom op de informatieavond voor de vrienden van Het Vakcollege J. Poortvliet, (adjunct – directeur)

Het Vakcollege: de missie Technisch talent al jong stimuleren en hen via een excellente leergang effectief opleiden voor een baan als gekwalificeerd vakman of vakvrouw in het bedrijfsleven. Profiel het Vakcollege Het Vakcollege wil technisch talent al jong stimuleren en hen via een excellente leergang effectief opleiden voor een baan als gekwalificeerd vakman of vakvrouw in het bedrijfsleven. Het Vakcollege is een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven, beroepsonderwijs, Vereniging Vrienden van het Vakcollege en Platform Bèta Techniek. Bezoek voor meer informatie over het Vakcollege de website: www.hetvakcollege.nl. Jongeren: Vak + Diploma + Baan Bedrijven: Nieuwe generatie vakmensen Scholen: Samen sterk, samen werken aan kwaliteit

Het initiatief Vakcollege vanwege… Te weinig jongeren kiezen voor techniek Onbenut technisch talent bij jongeren Negatief imago techniek 1. jongeren Tekort technisch geschoold personeel Aantrekkelijke arbeidsmarktperspectieven bij techniek Gevarieerde banen Hoge tevredenheid onder werknemers in de techniek 2.Arbeidsmarkt Een (groot) tekort op de arbeidsmarkt aan technisch talent

Het Vakcollege leidt op voor…. …VMBO én MBO diploma (niveau 2/3) …Gekwalificeerd Vakman of Vakvrouw …Doorgroei mogelijk (niveau 4 & HBO) VMBO, MBO en bedrijven slaan de handen ineen

De Vriendenkring is een alliantie…. …Onderling bindende afspraken …VMBO is de leidende partij …Gericht op locale omgeving Een alliantie is een verdrag tussen partners, omwille van een gemeenschappelijk voordeel.

Kenmerken van Het Vakcollege Ruimte voor (technisch) talent Voorbereiding op werkend leren Uitstekende begeleiding op school en in bedrijven Vaste kring bedrijven (de vriendenkring)

Wat is er anders in de school? Het Vakcollege biedt één doorlopende leerlijn met meer praktijk

Kenmerken van de Vakcollege leerling Zin in techniek Brede technische opleiding Motivatie Mix van leren; meer praktisch Capaciteiten om tenminste VMBO en MBO niveau 2 (BBL) te halen

De Werkmaatschappij Het Vakcollege Kwaliteitsborging Maatschappelijk draagvlak Samenbrengen van VMBO, MBO en het bedrijfsleven PR Landelijk niveau Extra begeleiding voor Vakcolleges Inrichting van modelovereenkomsten Delen van informatie Faciliteren van trainingen School niveau Opzet van het programma Leerplankader Opdrachten Leermiddelen Docenten niveau

De Nieuwe generatie Vakmensen Het bedrijfsleven is een belangrijke partner Bijdrage aan de inhoud van onderwijs (eisen / beoordeling / sturing) Ontwikkelen van technisch talent (stage) Opleiden van toekomstige werknemers Beroepstrots Praktijkleren Samenwerking school / bedrijfsleven Opleiden op maat Wederzijds “gemak” Ruimte voor (bij)scholing / VCA / EHBO / opleiden praktijkbegeleiders Aanschaf materiaal / praktijkstage docenten / lesmodules uit de praktijk U kunt ook meedenken met de landelijke ontwikkeling Schrijven leerplan (v.b. behoefte maritieme sector?) Inzet leermiddelen Invulling stages / leerwerkbanen U kunt ook meedenken met de landelijke ontwikkeling van het leerplan, de leermiddelen en invulling van stages en leerwerkbanen. Zie ontwikkelbedrijven.......  Wij bieden u: Jongeren waarmee u al vanaf het eerste leerjaar kennis kunt maken; Jongeren die al op school veel praktijk hebben; Gemotiveerde leergierige jongeren; Direct extra 'handjes' in de vorm van stages/leerwerkplaatsen; Straks goede invulling van uw technische vacatures ; Afstemming op de technische behoefte van uw bedrijf; De mogelijkheid mede vorm te geven aan de opleiding. Wij vragen aan u: U investeert in de ontwikkeling van de jongere van het Vakcollege; Uw bedrijf is een erkend leerwerkbedrijf; U meldt zich aan bij de regionale stichting

De Nieuwe generatie Vakmensen Wij bieden u: Jongeren waarmee u al vanaf het eerste leerjaar kennis kunt maken Jongeren die al op school veel praktijk hebben / gemotiveerd / leergierig Extra 'handjes' in de vorm van stages/leerwerkplaatsen Goede invulling van uw technische vacatures Afstemming op de technische behoefte van uw bedrijf De mogelijkheid mede vorm te geven aan de opleiding Wij vragen aan u: U investeert in de ontwikkeling van de jongere van het Vakcollege (klas 1/2: Bedrijfsbezoeken - klas 3/4: Stage - klas 5/6: Leerwerkbaan) Uw bedrijf is een erkend leerwerkbedrijf U meldt zich aan bij de regionale stichting U geeft uw medewerking aan de activiteiten van de Vriendenkring U staat open voor constructief overleg U kunt (op termijn) mogelijkheden bieden voor afname van praktijktoetsen

Ontwikkelingen Samenwerking Willem van Oranje College met C.S. De Hoven – Gilde in Gorinchem Eén vriendenkring Eén doorstroom richting MBO (gelijke afspraken) Samenwerking met plaatselijke gemeente Mogelijkheden van subsidiëring Mogelijkheden van passend vervoer Oprichting stichting vrienden van het Vakcollege Statuten naar de notaris Bestuur met voorzitter Het Vakcollege wordt zowel op het Willem van Oranje College als op de Chr. Scholengemeenschap De Hoven aangeboden. Beide onderwijsinstellingen willen in gezamenlijkheid gestalte geven aan dit praktijkonderwijs. Er is wederzijds behoefte om hierin niet zelfstandig op te trekken. In onderling overleg is besloten om (daar waar mogelijk is) samen te werken. De samenwerking zal tot uiting komen in één vriendenkring en in één contact richting het MBO. Met deze samenwerking vergroten we de mogelijkheden in de regio om het praktijkonderwijs op Het Vakcollege te volgen. De kwaliteit van het Het Vakcollege zal door de samenwerking worden vergroot en een efficiëntere / daadkrachtigere uitstraling krijgen.  

Ontwikkelingen Oprichting stichting Vrienden van het Vakcollege: Oprichting tijdelijk bestuur Statuten / beleidsplan / bestuur Notaris Mogelijk invulling bestuur Voorzitter (onafhankelijk - ambassadeur) VMBO: MBO: - Wijk en Aalburg Da Vinci College - Gorinchem Koning Willem I College Bedrijven: Politiek: Branche Bouw (SSPB / Revabo)                  Wethouder        Branche Installatietechniek Branche Voertuigen (Innovam / BoVag / Altena-kring) Branche Metaal / Electro (Kenteq)

Tijdpad Oprichting Vriendenkring: Juli – aug. Aanmelden mogelijke leden tijdelijk bestuur Sept. Start tijdelijk bestuur Opdracht: oprichting stichting Vrienden van het Vakcollege Sept. Informatieavond C.S. De Hoven – Gilde (Gorinchem) Okt. – dec. Definitieve afspraken over: statuten / beleidsplan / bestuur Jan. 2011 Oprichting stichting Vrienden van het Vakcollege VMBO – MBO - Definitieve afspraken over leerjaar 5 & 6 Onderwijskundige inrichting Financiële afspraken Verantwoordelijkheden Activiteiten in schooljaar 2010 – 2011 - Uitvoeren van bedrijfsbezoeken

Contact: Voor vragen kunt u contact opnemen met: J. Poortvliet H. van Breugel Tel.: 0416 – 691722 Tel.: 0183-632288 E-mail: J.Poortvliet@het-willem.nl E-mail: C.H.van.Breugel@gilde.csdehoven.nl

Tijd voor vragen