Het beste ei Bakker.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
…of de schrik van alle verpleegkundigen
Advertisements

Titreren.
Van tabel naar formule Hoofdstuk 8 Klas 1
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Welkom bij de World Vision Quiz.
Oerproducent (bijv. de veehouder)
Paragraaf 3 van hoofdstuk 3:
dia's bij lessenserie Pythagoras ± v Chr.
Goedemorgen.
Scheidingsmethoden Scheidingsmethodes worden toegepast om mengsels weer uit elkaar te halen ofwel om de stoffen weer te sorteren. Filtreren Indampen Destilleren.
Stofwisseling.
De Paasquiz.
Interne standaard Door: Sam Compiet.
Isolatie van DNA uit kiwi
Presentatie Sk 1.3 Soorten mengsels.
Evenredigheden.
Computerles over Formules en Grafieken
mol molariteit percentage promillage ppm
2.6 Welke stoffen lossen op in water?
Bruisende badballen onderzoeken
Hoofdstuk 6: QUIZ!.
Welke van onderstaande keuzemogelijkheden is geen stofeigenschap?
Faseovergangen Modeloplossingen.
Verhoudingstabel Er is een voorraad laxeermiddel. Die oplossing bevat 15% natriumsulfaat. Dit betekent: 15 gram per 100 mL oplossing. Kinderen krijgen.
De tafel van:. Deze tafel is helemaal niet moeilijk! Kijk maar: 1 x 10 = 102 x 10 = 20 3 x 10 = 304 x 10 = 40 5 x 10 = 506 x 10 = 60 7 x 10 = 708 x 10.
eiwitten: voorbeelden van eiwitten
enzymen: katalysator Enzymen
ASSIMILATIE Basisstof 3 en 4.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
1x5= 2x5= 3x5= 4x5= 5x5= Om te controleren: Ga met je muiswijzer over de som tot het een handje wordt. Klik dan en je ziet het goede antwoord! 6x5= 7x5=
Elektriciteit Groep 6A Klik op onderstaande onderwerpen:
Stoffen en hun eigenschappen
Stoffen en hun eigenschappen
Natuurkunde Paragraaf 1.5.
Temperatuur en moleculen
Paragraaf 1.5 Volume & inhoud.
Uitzetten en krimpen Faseovergang
Verslag fotosynthese. Gemaakt door: Ben Bitter, Bert Kupers Klas: SH3B
4.5 Samenstelling van mengsels
Stoffen en deeltjes 4T Nask2 1.1 Wat zijn stoffen?
3T Nask2 4 nieuwe stoffen maken
Door: Esmée Verdoorn& Lotte Zonneveld
De bordjes methode 8 x a Het bordje
Reactieschema’s maken
Reactieschema in woorden
VERHOUDINGEN.
Gemaakt door: Dennis en Quinten
Vloeistoffen meten Kennismaking met het meten van vloeistoffen
Sectorwerkstuk 4 mavo Handelingsdeel examenjaar
Rekenen groep 4.
Centrummaten en Boxplot
1.2 Binnenkomst Nakijken herhaling 1.1 Uitleg 1.2 Lezen 1.2
Vakleer/warenkennis L. van der Meer
T E S T van D E M E N T I E Klikken
Staal Justin Joosen M1BM1N.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Zwijsen College Test jezelf Pulsar Chemie Hfst 3.
MAIZENKOEKJES TUTORIAL Chevaila Schenkers. Om te beginnen heb je nodig: 125 gr Blue Band bakboter 125 gr witte basterd suiker 1 ei 300 gr maïzena Vanille.
Hoofdstuk 4 Mengen en scheiden
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
RECLAMEFOLDER Wat moet je doen? Materiaal Doe het zo Klaar?
Bs.1: onderzoek doen Bs.6: een werkplan maken
Basis 1 Getallen. Basis 1 Getallen Paragraaf B1.1 Groeperen per 10.
Basisstof 4 module 1 verkennen
Hoofdstuk 3 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Scheikunde, een wetenschap
Hoofdstuk 2 Stoffen Wat gaan we vandaag doen? Opening Terugblik
Organen en cellen.
Scheikunde, een wetenschap
Transcript van de presentatie:

Het beste ei Bakker

5 producten waarin eieren zitten: Schuimpjes Citroenmousse Pavlova Aardbeientaart Tequila-ijs

Twee producten waar alleen de eierdooier in zit: Mayonaise Maple stroop fondue

Schuim maken, door het te mixen: Eiwit: Een stevig, wit en dik schuim Eigeel: Blijft vloeibaar en wordt geen schuim Eiwit+eigeel: Schuimt een beetje, maar is niet stevig

Wat gebeurt er bij het opkloppen van eiwit? Als je eiwit opklopt dan krullen de proteïneketens opnieuw op. Waardoor er een wirwar van ketens ontstaat. Zo kunnen zuurstof en andere stoffen worden opgenomen.

Wat is overkloppen? Als je eiwit te lang opklopt dan gaat er iets mis met het schuim. Het vocht breekt dan uit het schuim en je hebt dan het eiwit te lang geklopt oftewel je was aan het overkloppen.

Onderzoeksvraag: Schuimt eiwit met water beter dan eiwit alleen, en in welke verhouding?

Zoek van deze theorieën de betekenis op. Denatureren: voor consumptie ongeschikt maken Proteïnen: eiwitstof Aminozuren: verbinding van een zuur met een basische stof Emulgator: voor emulsie ( mengsel met vloeistof) gebruikte stof

Materialen: Maatcilinder Maatbeker Water 8 eieren Mixer Liniaal(om het schuim op te meten)

Werkplan: Allereerst zet je alle materialen klaar en zorg je dat alles netjes schoon is. Daarna ga je het eiwit en eigeel scheiden. Als je dat gedaan hebt dan kun je het eiwit gaan kloppen. Bij het eerste ei moet geen water, bij het tweede ei 10 ml, en bij het derde ei 20 ml, en ga zo maar door. Dit doe je bij 8 eieren. Als je het ei 5 minuten hebt geklopt dan moet kun je het schuim opmeten. Na de metingen zorg je dat alles weer netjes opgeruimd en schoon is.

Meetplan Ei-nummer Hoeveelheid water (ml) Aantal minuten kloppen 1 geen 5 2 10 3 20 4 30 40 6 50 7 60 8 70 9 100

Resultaten in tabelvorm Aantal eieren en water in ml Aantal milliliter schuim Milliliter eiwit per ei 1ei geen water 45 40 1ei 10 ml water 57 35 1ei 20 ml water 60 32 1ei 30 ml water 71 1ei 40 ml water 76 30 1ei 50 ml water 95 1ei 60 ml water 100 1ei 70 ml water 110 1ei 100 ml water

Resultaten in grafieken

Conclusie Bij 100 milliliter water bij 1 eiwit is de grens bereikt van de hoeveelheid schuim dat je in totaal kunt krijgen. Eiwit en water schuimt beter dan alleen eiwit. Bij 70 milliliter water schuimt het eiwit het beste, want het wordt dan het hoogst en verdeelt dan niet weer in water en eiwit apart, wat dus wel gebeurt bij 100 milliliter water.

Terugblik Als we dit over zouden doen, kunnen we beter steeds dezelfde hoeveelheid eiwit gebruiken. Dat is nauwkeuriger.