De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 1.5 Volume & inhoud.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 1.5 Volume & inhoud."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 1.5 Volume & inhoud.
Natuurkunde Paragraaf 1.5 Volume & inhoud.

2 We gaan het hebben over:
Wat is volume? Hoe bereken je het volume? Wat is inhoud? Hoe bereken je de inhoud? Hoe bereken je dichtheid? De conclusie

3 Wat is volume? Let op!!! Volume verandert nooit!
Volume (V) is de hoeveelheid ruimte die een voorwerp in neemt. Het volume geeft aan hoe groot het voorwerp is. Een perfecte eenheid voor kleinere volumes is kubieke centimeter. Aan deze eenheid zie je dat de grootheid Volume (V) is afgeleid van de grootheid lengte. We noemen Volume daarom ook een afgeleide grootheid. Let op!!! Volume verandert nooit!

4 Hoe bereken je het volume?
Volumes bereken je vaak met een maatcilinder (maatglas). Bijv: Als je zelf een cake of pudding wilt maken, dan moet je de stoffen die je nodig hebt meten in een maatglas. Bij het aflezen van een maatglas moet je rekening houden met het volgende : Het water staat aan de randen hoger dan in het midden. Houd daarom je oog op de hoogte van het vlakke gedeelte van de vloeistof die het hoogst ligt en kijk dan pas hoe hoog dat gedeelte ligt. (weet wel wat de schaalverdeling v.d. maatclinder is).

5 Als het maatglas met een vloeistof gevuld wordt tot bijv. maatstreep 9
Als het maatglas met een vloeistof gevuld wordt tot bijv. maatstreep 9. Dan heeft de vloeistof een volume (V) van: V = 9 mL = 9 cm3 Meestal gebruik je alleen een rekenmachine en/of liniaal.

6 Wat is inhoud? De inhoud van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte er in een voorwerp zit of hoeveel er in past.

7 Hoe bereken je de inhoud?
Inhoud kan je berekenen door lengte x breedte x hoogte te doen. Bijv: 9 cm(lengte) x 7 cm(breedte) x 2 cm(hoogte) = 126 cm3.

8 Hoe bereken je dichtheid?
Voorbeeld: Gegevens,gevraagd formule + berekening M = 35(g) ρ = Massa : Volume V = 25(mL/cm3) ρ = 35(g) : 25(mL/cm3) ρ = ? ρ = 1,4(g : cm3) ρ = dichtheid ( ρ= rho)

9 Conclusie Volume is de hoeveelheid ruimte die de stof/voorwerp in neemt. Volume meet je met een maatglas of rekenmachine + liniaal. De inhoud van een voorwerp geeft aan hoeveel ruimte er in het voorwerp zit. De inhoud bereken je door lengte x breedte x hoogte te doen.

10 THE END Gemaakt door: Mitchell & Frank A2A


Download ppt "Paragraaf 1.5 Volume & inhoud."

Verwante presentaties


Ads door Google