Het beste ei Bakker
5 producten waarin eieren zitten: Schuimpjes Citroenmousse Pavlova Aardbeientaart Tequila-ijs
Twee producten waar alleen de eierdooier in zit: Mayonaise Maple stroop fondue
Schuim maken, door het te mixen: Eiwit: Een stevig, wit en dik schuim Eigeel: Blijft vloeibaar en wordt geen schuim Eiwit+eigeel: Schuimt een beetje, maar is niet stevig
Wat gebeurt er bij het opkloppen van eiwit? Als je eiwit opklopt dan krullen de proteïneketens opnieuw op. Waardoor er een wirwar van ketens ontstaat. Zo kunnen zuurstof en andere stoffen worden opgenomen.
Wat is overkloppen? Als je eiwit te lang opklopt dan gaat er iets mis met het schuim. Het vocht breekt dan uit het schuim en je hebt dan het eiwit te lang geklopt oftewel je was aan het overkloppen.
Onderzoeksvraag: Schuimt eiwit met water beter dan eiwit alleen, en in welke verhouding?
Zoek van deze theorieën de betekenis op. Denatureren: voor consumptie ongeschikt maken Proteïnen: eiwitstof Aminozuren: verbinding van een zuur met een basische stof Emulgator: voor emulsie ( mengsel met vloeistof) gebruikte stof
Materialen: Maatcilinder Maatbeker Water 8 eieren Mixer Liniaal(om het schuim op te meten)
Werkplan: Allereerst zet je alle materialen klaar en zorg je dat alles netjes schoon is. Daarna ga je het eiwit en eigeel scheiden. Als je dat gedaan hebt dan kun je het eiwit gaan kloppen. Bij het eerste ei moet geen water, bij het tweede ei 10 ml, en bij het derde ei 20 ml, en ga zo maar door. Dit doe je bij 8 eieren. Als je het ei 5 minuten hebt geklopt dan moet kun je het schuim opmeten. Na de metingen zorg je dat alles weer netjes opgeruimd en schoon is.
Meetplan Ei-nummer Hoeveelheid water (ml) Aantal minuten kloppen 1 geen 5 2 10 3 20 4 30 40 6 50 7 60 8 70 9 100
Resultaten in tabelvorm Aantal eieren en water in ml Aantal milliliter schuim Milliliter eiwit per ei 1ei geen water 45 40 1ei 10 ml water 57 35 1ei 20 ml water 60 32 1ei 30 ml water 71 1ei 40 ml water 76 30 1ei 50 ml water 95 1ei 60 ml water 100 1ei 70 ml water 110 1ei 100 ml water
Resultaten in grafieken
Conclusie Bij 100 milliliter water bij 1 eiwit is de grens bereikt van de hoeveelheid schuim dat je in totaal kunt krijgen. Eiwit en water schuimt beter dan alleen eiwit. Bij 70 milliliter water schuimt het eiwit het beste, want het wordt dan het hoogst en verdeelt dan niet weer in water en eiwit apart, wat dus wel gebeurt bij 100 milliliter water.
Terugblik Als we dit over zouden doen, kunnen we beter steeds dezelfde hoeveelheid eiwit gebruiken. Dat is nauwkeuriger.