Vergelijkbaarheid historische studies

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Help! Statistiek! Doorlopende serie laagdrempelige lezingen,
Advertisements

SSL-studiedagen februari 2011 De invloed van de studieloopbanen in het secundair onderwijs op het succes in het hoger onderwijs Kim Bellens & Jan.
Het schoolwelbevinden van Brusselse scholieren
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
Statistiek II Deel 1.
VALUE model voor impact evenementen
Math Candel Universiteit Maastricht. 1.Heldere en haalbare probleemstelling 2.Keuze van het design 3.Keuze van onderzoeks/analyse-eenheid 4.Operationalisatie.
Seminarie SSL - 26 november 2010
Jeugddelinquentie en levensstijlrisico’s in Brussel
Obesitas De obesitasepidemie en de evolutie van het aantal bariatrische ingrepen bij MLOZ-leden Dr. Katrien Van Rie Dr. Jan Van Emelen.
Stand van zaken Digitalisering Nederlandse Volkstellingen, Luuk Schreven (NIWI)
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
11/06/2009 | pag. 1 De weg naar cultuur Ruimtelijke aspecten van culturele interesse en deelname aan het cultuuraanbod. Badisco, J., I. Glorieux, L. Jacobs.
Help! Statistiek! Doorlopende serie laagdrempelige lezingen,
Vitamine D bij volwassen niet-westerse Nederlanders
Statistiek voor Historici
De Virtuele Volkstelling 2001 in historisch perspectief
D. Hermans, M.-C. Opdenacker, E. Van de Gaer & J. Van Damme Ongelijke kansen in het secundair onderwijs in Vlaanderen Een longitudinale analyse van de.
Presteren ijverige studenten beter? De complexe relatie tussen
Resultaten enquête tuchtwet
Hok Kwan Kan Primary supervisor: dr. Katrien Antonio
De impact van ‘culturele afstand’ op de eigendomsstrategieën van multinationale ondernemingen (MNO)
Jong geleerd, fout gedaan?
Rewarding seniority Fischer (2008). Journal of Social Psychology, 148(2),
LAATSTE SCRIPTIESEMINARIE
Chapter 9. Understanding Multivariate Techniques
Gegevensverwerving en verwerking
Help! Statistiek! Doorlopende serie laagdrempelige lezingen, voor iedereen vrij toegankelijk. Doel: Informeren over statistiek in klinisch onderzoek. Tijd: Derde.
Levensbeschouwing en maatschappelijke participatie Is levensbeschouwing nog steeds een motiverende factor voor participatie? Sarah Botterman – KULeuven.
Voorspellende analyse
Hoofdstuk 11 Kwantitatieve gegevens analyseren Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill, Marije.
Logistische regressie
Inleiding in de statistiek voor de gedragswetenschappen Met ondersteuning van PASW Guido Valkeneers.
Bestuurlijke conferentie Den Haag, 5 maart 2014 Martin Heekelaar 1 Beoordeling verdeelmodellen budget inkomensdeel WWB/Participatiewet.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL - Van basisschool.
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’
Illustratie mogelijke redenen lage ICC’s in multilevel modellen bij de CQI Peter Moorer ARGO Rijksuniversiteit Groningen BV © ARGO – april 2009.
LeerWinst indicator van prestatieverbeteringen. LeerWinst-methode ontwikkeld door De Loos Monitoring uw toegevoegde waarde op basis van historisch toetsresultaten.
School, strain en jeugddelinquentie: een toets van Agnews contextuele General Strain Theory dr. Hanne Op de Beeck Prof. dr. Lieven Pauwels Prof. dr. Johan.
Diversiteit, sociale cohesie en veiligheid in Amsterdamse buurtcombinaties 2003 en 2008 (work in progress) Floris Vermeulen Universiteit van Amsterdam.
Gemeenschapsdienst en recidive een vergelijking met de traditionele jeugdbeschermingsmaatregelen (Tijdschrift voor Criminologie : Geudens Hilde) Vanoverbeke.
Kwetsbare ouderen zonder thuiszorg
Inleiding in de statistiek voor de gedragswetenschappen
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Cursus Regressie-analyse Rijkswaterstaat, 13 februari ASSUMPTIES (1)
Baarde en de goede Hoofdstuk 11: Data-analyse
Cursus Regressie-analyse Rijkswaterstaat, 13 februari
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
Leydi Johana Breuls “In hoeverre speelt de sociale samenstelling van een sportclub een rol in de beslissing van leden om te stoppen?“ 01 Waarom?
alles over merk gekeurd
Wat kun je doen met de digitale Volkstellingen? Luuk Schreven (NIWI-KNAW)
Omgevingsanalyse LOP BaO. Deel 1 Een korte schets op basis van de GOK-cijfers.
De Invloed van Populaire leeftijdgenoten op de Bereidheid van Adolescenten om Alcohol te Drinken: Een Experimentele Chat Room Studie Hanneke Teunissen,
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Latent class growth analysis als succesvolle methode om subgroepen te identificeren binnen een gewichtsreductie interventie. Bastiaan C. de Vos¹, MD,
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Nut en noodzaak van het ruismodel  NHV Tijdreeksanalyse discussiemiddag  Koen van der Hauw  1 oktober 2015 Enkele praktische ervaringen.
De verwerving van de verleden tijd door Nederlandstalige kinderen De invloed van het taalaanbod en semantische predisposities Margot Rozendaal Scriptiepresentatie.
Evaluatieonderzoek VVTO Engels Kees de Bot Sieneke Goorhuis BCN/RUG.
O.v.v. College Zorg en Welzijn Transitie Begeleiding de cijfers 24 januari
Sportparticipat ie, gepercipieerd e veiligheid in de wijk en individuele cognities Annie minasian 1BaSw C.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Illustratie mogelijke redenen lage ICC’s in multilevel modellen bij de CQI Peter Moorer ARGO Rijksuniversiteit Groningen BV © ARGO – april 2009.
Welk schoolklimaat bevordert gelijke onderwijskansen
WinMAX97 Geschikt voor: Inhoudsanalyse
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
OORKONDE Naam Kind Plaatsnaam, Datum van ondertekening
Voorspellende analyse
Transcript van de presentatie:

Vergelijkbaarheid historische studies indicator voor status status beroep betekenis van beroepstitels verschilt over tijd en plaats HISCO geen historisch klassenschema of beroepsprestige ladder SOCPO, HISCLASS HISCAM dataverzameling is tijdsintensief, restricties met betrekking tot: plaats, tijd en sociale groep HSN Volkstellingen

Onafhankelijke observaties? observaties onderling afhankelijk: over tijd over plaats controleren voor plaats en tijd: groot aantal controle-variabelen voor plaats en tijd controle-variabelen verklaren meeste variantie indicatoren opnemen voor groepsaspecten: niet mogelijk om a priori volledige groepsstructuur te schatten (bijvoorbeeld: Wat kenmerkt Middelburg?)

multiniveau analyse houdt rekening met groepsstructuur van de data: schat standaardfouten nauwkeuriger, minder kans op fouten van het type I (iets als significant interpreteren, zonder dat daar reden toe is). staat toe dat zowel de gemiddelde y-waarde, als de effecten van de x-en per groep variëren

Voorbeeld: onderzoeksvragen In hoeverre verschilt de invloed van vaders beroepsstatus op dat van de zoon tussen plaatsen en over tijd ? In hoeverre kunnen contextuele kenmerken verschillen in het effect van vaders beroepsstatus op dat van de zoon tussen plaatsen en over tijd verklaren?

Hypothesen De invloed van beroepsstatus van de vader op dat van de zoon: neemt af naarmate een gemeente meer is geïndustrialiseerd (moderniseringshypothese) neemt toe naarmate er relatief meer katholieken in een gemeente wonen (activistische-ideologie-hypothese)

Data – individueel niveau Afhankelijke: HIS-CAM waarde van beroep zoon: beroepstitels gecodeerd in HISCO HISCO gecodeerd in HISCAM (version 0.1) Database van huwelijksakten Zeeland 1811-1922: beroepstitels van zoon (bruidegom) en vader leeftijd bruidegom moeder bruidegom in leven? 158,473 huwelijksakten effectieve N (1811-1922) = 69,559 (43.9%)

Data – gemeente niveau Volkstellingen /Historische Database Nederlandse Gemeenten Bevolking Religie Registers dienst voor Stoomwezen [Lintsen 1990] aantal ooit aangeschafte stoommachines

Methode/Analyse hierarchisch lineair model: periode: 1850 - 1880 Individuen genest binnen ‘groepen’ Groep is een combinatie van gemeente en tijd: Middelburg 1853, Middelburg 1867, Vlissingen 1875 periode: 1850 - 1880 n = 16205 (observaties) N = 3061 (groepen)

Resultaten (1) Beroepsstatus zoon 95% van de groepen: 1850 40.62 Ongeveer 10 procent van de variantie in beroepsstatus van de zoon wordt veroorzaakt door de groepsstructuur Beroepsstatus zoon 95% van de groepen: 1850 40.62 34.07  47.17 1880 42.64 36.07  49.19 Effect vader 95% van de groepen: 1850 - 1880 .4000 -0.064  0.865

Resultaten (2) Industrialisering x status vader: effect van vader neemt toe(!) met industrialisatie verklaart variantie tussen groepen in beroepsstatus zoon verklaart GEEN variantie tussen groepen in invloed van vaders beroepsstatus Proportie katholieken x status vader: effect van vader neemt toe, met de proportie katholieken verklaart slechts beperkt variantie tussen groepen in invloed van vaders beroepsstatus

Conclusies Geen ondersteuning voor de moderniserings-hypothese, wel voor de ideologieënhypothese Zowel industrialisering als activisme van ideologie verklaren verschillen in beroepsstatus van zonen tussen tijdstippen en plaatsen Alleen activisme van ideologie verklaart verschillen in het belang van beroepsstatus van de vader tussen tijdstippen en plaatsen (en dan nog beperkt)

‘Zijn resultaten met multiniveau analyse nu echt anders (beter)?’