Sarah De Baets Julie Cokelaere

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Ons kijken/denken over armoede beïnvloedt ons handelen.
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Groepje: Alissa Beijdorff Mark Aarden Maurice America Brad Bijtjes
Welkom in Belgie.
Reflecties Onderzoek ‘Jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren’ Tineke Van de Walle Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent Steunpunt.
De regen Celine Dion ‘Prayer’.
Pepermans (Anders bekeken, anders gedacht). Waar blijft da volk na?
Hondenhumor Kattengein Film is voorzien van geluid.
Niet echt maar mama zei dat ik naar school moest *hoest* *hoest*
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
We zijn toch allemaal gelijk…
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
De Slippertjes.
Ferluci.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Er is een Kindeke. Er is een Kindeke Er is een Kindeke geboren op d’ aard; Er is een Kindeke geboren op d’ aard;
‘’Een beetje tijd!!! Kamunyak.
Blijf bij mij Jolink.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant. Nu horen we de regels van de mannelijke kant. En alles is regel nummer 1.
Levensvragen Over geluk…..
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Zomaar een kaartje.
Door Lysa D’hoop en Charlotte Bara
EEN VERRASSING KRIJGEN
CULTUREEL KAPITAAL ?????? Je eerste keer weet je niet wat je te wachten staat om dat je het niet kent. De eerste keer dat ik naar het toneel ging was.
Geluid aan.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
Wat doet de Heilige Geest?
1 Datastructuren Een informele inleiding tot Skiplists Onderwerp 13.
Public design – Concept 1 Pascal Burggraaf Pim Donkerlo Joris van Laernhoven Binnenhofje.
Foto 1 Lucia kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat ze bevalt van een kindje.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
Turks gedichtje.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Gaat een soa altijd vanzelf over?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven." „Ja, en ik vraag me de hele tijd al af, wie met hem gestorven is." „Hoezo met hem?" "Nou, in de annonce stond.
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
O Heer, wat ben ik moe!.
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Armoede huisvesting.
Armoede is … Sieg Monten
Wat kost dat?. Alles heeft zijn prijs... Wat kost dat? Heb jij een bijbaantje?
Doorstromen in de Rotterdamse maatschappelijke opvang. Cas Barendregt, Barbara van Straaten & Carola Schrijvers.
Transactionele analyse
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Gaan/blijven dialyseren? Wachten op een postmortale nier?
Welkom ik maak me sterk.
1 Budget Challenge Workshop 2015 mbo Schulden Oorzaken, gevolgen en oplossingen van schulden Pauze Het voorkomen van schulden Uitgaven en inkomsten.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Rauw en troosten.
Werk aan de winkel. Bankrekening openen Beste Kinder- en Jongerenrechtswinkel, Veel van mijn vrienden hebben een bankrekening. Mijn ouders vinden dat.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Naar een versterkt recht op wonen Knelpunten en mogelijkheden voor een versterkt recht op wonen in de OCMW - praktijk.
Huisvesting Sarah De Baets Julie Cokelaere. Huisvesting 1. Algemene Informatie 2. Rollenspel.
Transcript van de presentatie:

Sarah De Baets Julie Cokelaere Huisvesting Sarah De Baets Julie Cokelaere

Algemene Informatie Rollenspel Huisvesting Algemene Informatie Rollenspel

Mensen in armoede 2 grote problemen: Financiële en gezondheidsproblemen Sociale en psychologische problemen

Financiële en gezondheids problemen Armoede Hoge dokters kosten Dure medicijnen Slechte huisvesting Ziekte

Sociale en psychologische problemen Stress Bedreiging stabiliteit van het gezin Kinderen verlaten vroeger het huis = weg familiale sfeer Kinderen worden soms geplaatst Weinig sociale contacten Kinderen bang om vriendjes mee te brengen naar huis Discriminatie en uitsluiting Verhuurders weigeren te verhuren aan steuntrekkers (vb. OCMW)

Getuigenis Ik heb alle bureaus gedaan maar ze zeggen dat er niets is als ze horen dat ik bij het OCMW ben voor budgetbegeleiding. Het feit dat ik werk heb, helpt niet. Elke keer voel ik me zo vernederd. Ik ben zo vaak afgewezen en gefrustreerd dat ik bang geworden ben om verdere stappen te zette om te zoeken" . (Getuigenis van Christophe, Welzijnsschakel 'T Hope).

2 manieren voor huisvesting Sociale woning Private huisvestingsmarkt

Sociale woning Huisvestingmaatschappij Sociale verhuurkantoor OCMW en Vlaams Woningfonds

Huisvestingsmaatschappij Inschrijven voor sociale woning Te weinig sociale woningen=> wachtlijsten: geduld hebben! Voorrang: mensen met een handicap en mensen die in die gemeente wonen woonwensen

Sociale verhuurkantoor =SVK’s Huren gewone woningen en appartementen en verhuren die dan aan woningzoekenden Inkomen en herhuisvestingsnood bepalen rangorde Huurprijs niet aangepast aan woning, maar wel goedkoper dan een normale huurprijs

OCMW en Vlaams Woningsfonds Verhuren ook sociale woningen Vlaams Woningsfonds: gezinnen met minimaal 2 kinderen

Voordelen en nadelen sociale woningen Proper Goede staat Prijs wordt soms aangepast aan inkomen Goedkoper Nadelen: Te weinig woningen Te lange wachtlijsten

Private huisvestingmarkt Waar: particulier verhuurder Voordelen: Niet lang wachten op woning Nadelen: Tevreden zijn met woning die in minder goede staat is Niet proper Te duur Woningen liggen in achtergesteld buurten, dichtbij fabrieken, zonder winkels, zonder openbaarvervoer,… Worden rapper uit woning gezet

Dialoog M. "Nu hebben wij wel nog wat problemen met ongedierte. Wij hebben dat ontdekt een paar weken geleden en wij hebben daar wel iemand voor, eens gaan vragen, onze onderburen.  Zij heeft ook hetzelfde probleem in feite. Maar bij ons is dat hier zit het vol met ongedierte, en zij heeft er maar een paar, maar wij hebben er wel heel veel. En daar moet zo rap mogelijk iets aan gedaan worden. Ja, nu zijn er, de plaatsen waardat de nesten zitten, hebben we zo een doosje geplaatst met pilletjes in, waar dat ze allemaal naartoe lopen. I. Dat zijn mieren ofzo, dat ge hebt? M. Neen, kakkerlakken. En dat is wel een ramp. I. En wat zegt de huisbaas daarvan? M. Die weet dat niet. Nee, allez, wij waren wel van plan geweest om dat te zeggen maar, Bernard zei ook: zouden we dat wel zeggen tegen hem? Het zou kunnen dat we daar problemen mee krijgen ofzo, maar dat ongedierte, die zat hier al. I.  Waarom heb je juist schrik dat ge het niet zou durven zeggen aan de huisbaas? M. Nee, omdat ze misschien denken van: ja, die mensen die verzorgen hun eigen niet, of het is gelijk wat. Maar, dat ongedierte zat er al … Maar ja ge hebt schrik dat ze  …. Ze zetten ons buiten gewoon. En dat kunnen we ons niet permitteren"…

Feiten en cijfers Onderzoek van het Steunpunt Ruimte en Wonen 317.500 gezinnen recht op een sociale woning 180.500 onder hen krijgen er geen: zoeken woning op particuliere markt 58.000 gezinnen staan op wachtlijsten

Feiten en cijfers Sociale woning: Betalen gemiddeld € 258 per maand (woning is doorgaans beter) Particuliere markt: Betalen gemiddeld € 431 per maand (betalen dubbel zoveel voor woning die doorgaans slechter is) Verhouding sociale woningen en aantal private huishoudens was in 2004: 6,3% en op Europees niveau: 17,3% (Nederland: 34% en Frankrijk: 17%)