Infosessie bekwaamheidsexamen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KWALITEITSZORG november 2012
Advertisements

Stilstaan bij parkeren Dat houdt ons in beweging
De elektronische verzamelaanvraag Ruben Fontaine Markt- en Inkomensbeheer – dienst Aangiftes.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
28 juni 2009 Paëllanamiddag 1 Paëllanamiddag 28 juni 2009 Voorbereiding vrijdagavond (Loopt automatisch - 7 seconden)
Het beroep van bedrijfsrevisor. Bevoorrechte partner van alle actoren van het bedrijfsleven: -Ondernemingen -Openbare en private instellingen, non-profitsector.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
Stagedagboek IAB opleiding - 16/02/2013.
STAPPENPLAN GRAMMATICUS.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 4 1.
September 2012 MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZatZon 3031 Startvergadering tot Wk EERSTE SCHOOLDAG MR Luizencontroleweek.
Goed onderwijs maken we samen!
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
Inhoudsproblematiek Dominique Berrier projectleider VDAB
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Meisjes en wiskunde (Waarom) is wiskunde moeilijk?
Elke 7 seconden een nieuw getal
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
1 WIJZIGINGEN UNIEK VERSLAG. 2 Agenda Verbeteringen Veranderingen formulieren Praktische herinneringen Nieuwe formulieren Sociale en culturele participatie.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Afrika: Topo nakijken en leren.
Bekwaamheidsexamen 2011 J. Van Wemmel 16/10/2010
IAB Bekwaamheidsexamen 2009 J. Van Wemmel 4/10/2008.
Bekwaamheidsexamen 2012 J. Van Wemmel 15/10/2011
IAB Bekwaamheidsexamen 2010 J. Van Wemmel 10/10/2009.
User management voor ondernemingen en organisaties
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
ribwis1 Toegepaste wiskunde – Differentieren Lesweek 7
ribWBK11t Toegepaste wiskunde Lesweek 02
Landelijke dag RMC- coördinatoren Aanpak uitrol Loket VSV 4 juni 2008.
Van Vensoc tot Biztax Vennootschapsbelasting Aj 2011.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
Hartelijk welkom bij de Nederlandse Bridge Academie Hoofdstuk 7 De 2 ♦ /2 ♥ /2 ♠ en de 2 ♣ -opening 1Contract 2, hst 7.
Hartelijk welkom bij de Nederlandse Bridge Academie Hoofdstuk 9 Het eerste bijbod 1Contract 1, hoofdstuk 9.
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZatZon 123 Wk EERSTE SCHOOLDAG Luizencontroleweek Wk Club minutengesprek 14 Gr.2 Tryater.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
INFOSESSIE 7 JAAR BEROEPSERVARING Leon KERFS Ondervoorzitter Stagecommissie
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Informatie avond leerjaar 4
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
INFOSESSIE 7 JAAR BEROEPSERVARING Leon KERFS Ondervoorzitter Stagecommissie
Wijzigingen in de wet van 22 april 1999 m.b.t. de stagiairs Leon Kerfs
Het beroep van bedrijfsrevisor
Transcript van de presentatie:

Infosessie bekwaamheidsexamen Leon Kerfs Staf Jongen 23 november 2013

Agenda Algemeen Toegang en inschrijving Schriftelijk examen Mondeling examen Geslaagd of niet Vragen

I. Algemeen

Q. Het bekwaamheidsexamen heeft als objectief: a. I. Algemeen Q. Het bekwaamheidsexamen heeft als objectief: a. De brede praktische kennis te testen b. De maturiteit te testen c. De kritische geest te testen

A. Het bekwaamheidsexamen heeft als objectief: a. I. Algemeen A. Het bekwaamheidsexamen heeft als objectief: a. De brede praktische kennis te testen b. De maturiteit te testen c. De kritische geest te testen Bekwaamheid wordt getest, dwz bent u klaar om “losgelaten” te worden als AC of BC Maw: Voldoende technische bagage? Voldoende communicatieve vaardigheden? Voldoende kritisch redeneringsvermogen? Voldoende kennis van beroep en deontologie? Dus: technische bagage is belangrijk element, maar andere aspecten zijn ook belangrijk!

Q. Het bekwaamheidsexamen … a. I. Algemeen Q. Het bekwaamheidsexamen … a. omvat één ondeelbaar examen met twee onderdelen b. omvat twee afzonderlijke examens

A. Het bekwaamheidsexamen … a. I. Algemeen A. Het bekwaamheidsexamen … a. omvat één ondeelbaar examen met twee onderdelen b. omvat twee afzonderlijke examens Dit betekent dat men niet geslaagd kan zijn voor het schriftelijk gedeelte, maar in zijn geheel toch nog kan slagen. Aangezien het om een ondeelbaar examen gaat, heeft het ook geen zin om de punten voor het schriftelijk examen op te vragen.

II. Toegang en inschrijving

Minimum 1000 uren stage / jaar b. Permanente vorming (min. 20 uren) c. II. Toegang en inschrijving Q. Welke zijn de criteria om toegang te krijgen tot het bekwaamheidsexamen? a. Minimum 1000 uren stage / jaar b. Permanente vorming (min. 20 uren) c. Beoordeling stage door stagemeester d. Tuchtdossier e. Resultaten tussentijdse proeven

Minimum 1000 uren stage / jaar b. Permanente vorming (min. 20 uren) c. II. Toegang en inschrijving A. Welke zijn de criteria om toegang te krijgen tot het bekwaamheidsexamen? a. Minimum 1000 uren stage / jaar b. Permanente vorming (min. 20 uren) c. Beoordeling stage door stagemeester d. Tuchtdossier e. Resultaten tussentijdse proeven Controle door Stagecommissie De Stagecommissie controleert het online stagedagboek van de stagiair. Uiteindelijk stelt de Stagecommissie aan de Raad voor om de stagiair al dan niet toe te laten tot het bekwaamheidsexamen op basis van deze criteria voor de volledige stage. Bekrachtiging door de Raad Het is uiteindelijk de Raad die – na advies van de Stagecommissie – het oordeel velt over de stagiair en hem schriftelijk op de hoogte stelt van de beslissing.

II. Toegang en inschrijving Belang van het stagedagboek bij de deliberatie Montrer un exemple de rapport de stage et expliquer les informations qui sont extraites et retravaillées pour obtenir une sorte de “carte d’identité”/un profil du stagiaire.

Q. Hoe vaak mag ik deelnemen aan het bekwaamheidsexamen? a. II. Toegang en inschrijving Q. Hoe vaak mag ik deelnemen aan het bekwaamheidsexamen? a. Onbeperkt aantal b. Maximum 5 keren c. Maximum 5 keren gedurende een periode van 5 jaren

A. Hoe vaak mag ik deelnemen aan het bekwaamheidsexamen? a. II. Toegang en inschrijving A. Hoe vaak mag ik deelnemen aan het bekwaamheidsexamen? a. Onbeperkt aantal b. Maximum 5 keren c. Maximum 5 keren gedurende een periode van 5 jaren Vijf slaagkansen De kandidaat heeft gedurende 5 opeenvolgende jaren maximaal 5 kansen om te slagen voor het bekwaamheidsexamen. Er zijn twee sessies per jaar. Is de kandidaat niet geslaagd? Dan kan hij zich aanbieden bij een volgende examenzitting tot het maximum van 5 kansen bereikt is. De vijf jaren beginnen te lopen zodra de Raad hen heeft toegelaten tot het bekwaamheidsexamen.

Q. Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure? a. II. Toegang en inschrijving Q. Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure? a. Ik zal een brief ontvangen van het IAB met het verzoek mij in te schrijven b. Ik zal geen brief ontvangen van het IAB en dien mij spontaan in te schrijven

A. Hoe dien ik mij in te schrijven? a. II. Toegang en inschrijving A. Hoe dien ik mij in te schrijven? a. Ik zal een brief ontvangen van het IAB met het verzoek mij in te schrijven b. Ik zal geen brief ontvangen van het IAB en dien mij spontaan in te schrijven De stagiair wordt slechts eenmaal uitgenodigd (en dus ingeschreven) voor het examen. Dat is bij de regelmatige beëindiging van de stage. Kandidaten die vroeger reeds deelnamen aan een sessie van het bekwaamheidsexamen, krijgen geen uitnodiging meer. Zij moeten - per mail of per brief - zelf het initiatief nemen tot inschrijving. De uiterste inschrijvingsdatum vindt men op de agenda.

III. Schriftelijk gedeelte

Accountant III. Schriftelijk gedeelte Wetgeving inzake de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening Analyse en kritische beoordeling van de jaarrekening Interne controle en accountantsonderzoek Vennootschapsrecht  Bijzondere mandaten Personenbelasting Vennootschapsbelasting BTW Beginselen van registratie- en successierechten Beginselen van Europees en internationaal fiscaal Fiscale procedure Deontologie Accountant Een gedetailleerde omschrijving voor elk vakgebied is terug te vinden op de website van het IAB

III. Schriftelijk gedeelte Wetgeving inzake de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening Vennootschapsrecht  Personenbelasting Vennootschapsbelasting BTW Beginselen van registratie- en successierechten Beginselen van Europees en internationaal fiscaal Fiscale procedure Deontologie Belastingconsulent

Q. Bij het studeren van al deze vakgebieden focus ik vooral op … a. III. Schriftelijk gedeelte Q. Bij het studeren van al deze vakgebieden focus ik vooral op … a. actualiteit b. eigen specialisatie c. brede basiskennis praktische kennis

A. Bij het studeren van al deze vakgebieden focus ik vooral op … a. III. Schriftelijk gedeelte A. Bij het studeren van al deze vakgebieden focus ik vooral op … a. actualiteit b. eigen specialisatie c. brede basiskennis praktische kennis Si des matières ont connu des modifications importantes, il est essentiel d’y être attentif. Vos connaissances de base sont supposées connues mais vous devez les maîtriser sans problème (ex pour les experts-comptables : écritures comptables). Malgré une expérience particulière ou une spécialisation très pointue, toutes les matières prévues par l’Arrêté Royal du 8 avril 2003 et sélectionnées par la commission de stage doivent être abordées (et donc maîtrisées au moins dans leurs grands principes). Het KB verwijst naar “één of meerdere praktische gevallen”. Het is dus belangrijk dat men de kennis in de praktijk kan toepassen.

Vragen van vorige sessies Handboeken III. Schriftelijk gedeelte Studiemateriaal Vragen van vorige sessies Handboeken Codex van de Accountant en Belastingconsulent Op website staat: - Vragen van vorige sessies een niet-exhaustieve lijst met referentiewerken Codex van de AC en BC heeft ieder van jullie reeds ontvangen

Q. Welke documentatie mag ik raadplegen tijdens het examen? a. Niets III. Schriftelijk gedeelte Q. Welke documentatie mag ik raadplegen tijdens het examen? a. Niets b. Syllabi van IAB seminaries c. Wetboeken d. Handboeken

A. Welke documentatie mag ik raadplegen tijdens het examen? a. Niets III. Schriftelijk gedeelte A. Welke documentatie mag ik raadplegen tijdens het examen? a. Niets b. Syllabi van IAB seminaries c. Wetboeken d. Handboeken Volgende wetboeken mogen worden geconsulteerd: Wetboek van vennootschappen WIB BTW wetboek Wetboek registratie- en successierechten Ook niet vergeten: identiteitskaart balpen of vulpen rekenmachine dat enkel beschikt over de vier basisfuncties Drank en voedsel (er is evenwel geen lunchpauze voorzien) Zijn niet toegelaten: Computer / tablet Smartphone / gsm

a. Ja b. Nee IV. Schriftelijk gedeelte Q. Moet ik een minimum score behalen om aan het mondeling examen te mogen deelnemen? a. Ja b. Nee

a. Ja b. Nee IV. Schriftelijk gedeelte A. Moet ik een minimum score behalen om aan het mondeling examen te mogen deelnemen? a. Ja b. Nee Zie volgende slide voor uitleg puntensysteem

Indien ≥ 60% , dan vrijstelling III. Schriftelijk gedeelte Quoteringssysteem Indien ≥ 60% , dan vrijstelling Indien tss 50% en 60%, dan geen vrijstelling Indien ˂ 50%, dan geen vrijstelling + deelname aan mondeling kan mits inschrijving binnen de 2 weken U krijgt een brief van het IAB met de totale score. Er worden geen punten per vakgebied gecommuniceerd.

Conclusie III. Schriftelijk gedeelte Is no walk in the park Voorbereiding en deelname aan schriftelijk gedeelte : Is no walk in the park => Begin op tijd te studeren!

IV. Mondeling gedeelte

Praktisch Wanneer? Hoe lang? IV. Mondeling gedeelte Tussen 15 mei en eind juni Februari - maart Hoe lang? Accountants > + 50 minuten Belastingconsulenten > + 25 minuten

Q. Hoe is de examencommissie samengesteld? a. Docenten b. Accountants IV. Mondeling gedeelte Q. Hoe is de examencommissie samengesteld? a. Docenten b. Accountants c. Belastingconsulenten De jury bestaat uit 5 leden De namen van de juryleden worden niet op voorhand bekend gemaakt.

A. Hoe is de examencommissie samengesteld? a. Docenten b. Accountants IV. Mondeling gedeelte A. Hoe is de examencommissie samengesteld? a. Docenten b. Accountants c. Belastingconsulenten De jury bestaat uit 5 leden, waarvan minstens 4 lid zijn van het IAB. Mix van accountants en belastingconsulenten. 1 docent universitair of hoger onderwijs (universitair niveau of economisch) De namen van de juryleden worden niet op voorhand bekend gemaakt.

Q. Welk rol speelt de jury tijdens het mondeling examen? a. Klant b. IV. Mondeling gedeelte Q. Welk rol speelt de jury tijdens het mondeling examen? a. Klant b. Professor c.  Stagemeester

A. Welk rol speelt de jury tijdens het mondeling examen? a. Klant b. IV. Mondeling gedeelte A. Welk rol speelt de jury tijdens het mondeling examen? a. Klant b. Professor c.  Stagemeester

Q. Hoe kleed ik mij best voor het mondelinge examen? IV. Mondeling gedeelte Q. Hoe kleed ik mij best voor het mondelinge examen? a. b. c.

A. Hoe kleed ik mij best voor het mondelinge examen? IV. Mondeling gedeelte A. Hoe kleed ik mij best voor het mondelinge examen? a. b. c.

Q. Over welke informatie beschikt de jury? a. IV. Mondeling gedeelte Q. Over welke informatie beschikt de jury? a. Resultaten tussentijdse examens b. Resultaten schriftelijk examen c. Rapport stagedagboek d. Beoordeling vorige sessies mondelinge gedeelte e.  Permanente vorming

A. Over welke informatie beschikt de jury? a. IV. Mondeling gedeelte A. Over welke informatie beschikt de jury? a. Resultaten tussentijdse examens b. Resultaten schriftelijk examen c. Rapport stagedagboek d. Beoordeling vorige sessies mondelinge gedeelte e.  Permanente vorming Stagedagboek: boordtabel + eindappreciatie Stagiairs 3+: activiteitenverslag

Q. Welke documentatie mag ik raadplegen tijdens het mondeling examen? III. Mondeling gedeelte Q. Welke documentatie mag ik raadplegen tijdens het mondeling examen? a. Niets b. Syllabi van IAB seminaries c. Wetboeken d. Handboeken e. Algemeen Belgische rekeningenstelsel

A. Welke documentatie mag ik raadplegen tijdens het mondeling examen? III. Mondeling gedeelte A. Welke documentatie mag ik raadplegen tijdens het mondeling examen? a. Niets b. Syllabi van IAB seminaries c. Wetboeken d. Handboeken e. Algemeen Belgische rekeningenstelsel Algemeen Belgische rekeningenstelsel = enkel nodig voor accountants

Verloop IV. Mondeling gedeelte Voor: Tijdens: Na: Examencommissie kijkt dossier stagiair in Tijdens: Professioneel kader / specialisatie / type cliënteel / opleiding Feedback ivm schriftelijk gedeelte Vaktechnische praktijkvragen Beroep / deontologie Na: Deliberatie, briefing en communicatie van uitslag (onder voorbehoud van goedkeuring door de Raad op advies van de Stagecommissie Stagemeester kan jury voor of na examen spreken

Polsen naar kennis van alle aspecten mbt een bepaald thema IV. Mondeling gedeelte Richtlijnen voor de jury Rekening houden met professionele omgeving van stagiair Elk jurylid moet kans krijgen vragen te stellen Jurylid moet antwoord op vraag kennen Geen al te gedetailleerde vragen, zoniet dient de voorzitter tussen te komen Polsen naar kennis van alle aspecten mbt een bepaald thema

Voorbeelden van thema’s (1) IV. Mondeling gedeelte Voorbeelden van thema’s (1) Belangrijke fasen in het bestaan van een onderneming: Oprichting (vennootschapsvormen, financieel plan, boekhoudkundige en fiscale verplichtingen, inbreng, …) Omzetting Reorganisaties (fusies, splitsingen) Vereffening Onderneming in moeilijkheden

Voorbeelden van thema’s (2) IV. Mondeling gedeelte Voorbeelden van thema’s (2) Vastgoedtransacties Verkoop Verhuur en leasing Recht van opstal, erfpacht Inbreng in vennootschap Jaarlijkse boekhoudkundige, juridische en fiscale verplichtingen van bedrijven Financiële ratio (voor accountants) Bijzondere mandaten (voor accountants)

Voorbeelden van thema’s (3) IV. Mondeling gedeelte Voorbeelden van thema’s (3) Boekhoudkundige, fiscale en juridische aspecten van relaties tussen vennootschappen, hun aandeelhouders en de zaakvoerders en bestuurders Successieproblematiek voor aandeelhouders, vennoten, zaakvoerders en bestuurders Fiscale procedure Antiwitwaswetgeving Plichtenleer (onafhankelijkheid, relaties met confraters, IAB, …)

Beoordelingscriteria die jury hanteert IV. Mondeling gedeelte Beoordelingscriteria die jury hanteert Aanpak van problemen/vragen Identificatie van knelpunten Analytisch vermogen Duidelijke en gestructureerde mondelinge communicatie Verschillende relevante aspecten/implicaties van gestelde problemen kunnen schetsen Als een antwoord niet gekend is, moet men kunnen uitleggen welke juridische bronnen en relevante reglementering moeten geraadpleegd worden

Conclusie IV. Mondeling gedeelte Begin op tijd te studeren Gedraag u als een accountant of belastingconsulent ten opzichte van zijn klant (de jury) Doel is de jury te overtuigen van uw maturiteit om het beroep uit te oefenen

V. Geslaagd of niet?

Geslaagd V. Geslaagd Beslissing door de Raad van het IAB Vragenlijst: keuze te maken door het nieuwe lid Accountant en/of belastingconsulent (voor de nieuwe leden accountants) Inschrijving op de deellijst van de externe leden of niet Eedaflegging Lidkaart Getuigschrift

Stagedagboek: enkel luik permanente vorming invullen V. Geslaagd Niet geslaagd Stagedagboek: enkel luik permanente vorming invullen Jaarlijks activiteitenverslag Welkom op IAB seminaries