Toolbox Werken met ladders en trappen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Advertisements

Toolbox Werken met ladders en trappen
De vlag Pak elkaars polsen vast. Tenen tegen elkaar.
Tijdelijke en mobiele bouwplaatsen
Toolbox Werken met rolsteigers
TOOLBOXMEETING.
Hoofdstukindeling Reddingmiddelen en hulpmiddelen.
Veiligheidsmaatregelen tijdens de inzet
De persoonlijke beschermingsmiddelen
Beschermingsmiddelen
Richard Tibben Toolbox.
STAPPENPLAN VOOR HET BEPALEN VAN HET BESCHERMDE VOLUME EN DE BRUIKBARE VLOEROPPERVLAKTE Vanaf 1 december 2008 Energieprestatiecertificaat RESIDENTIEEL:
WERKEN OP HOOGTE.
Hoofdstuk 4 Waarom werken?
Spelregeltest Oliveo Handbal
VEILIGHEIDSINDEX BOUW
Herhaling opgave 1 a) b) c) d) e) f) g) h) i)
en zitinstructie neemt u plaats op uw stoel en
WERKEN OP EEN LADDER OF TRAP
VEILIG WERKEN OP HOOGTE
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken hellende daken en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken op hoogte en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar.
Deze presentatie gaat over afgeschermd werken: wat is dit en waarom kan het nodig zijn, wat zijn die risico’s die hierbij kunnen optreden en wat zijn de.
TOOLBOXMEETING WERKEN OP VERPLAATSBARE ROLSTEIGERS
VERVOER VAN VOORWERPEN IN BEDRIJFSWAGENS. RISICO’S  Van de weg raken, uit de bocht vliegen;  Geraakt worden door rondvliegende losse delen;  Niet op.
VEILIG WERKEN OP HOOGTE HELLENDE DAKEN
Over Ladders en Trappen
Ladders Sport voor sport. Ladders Sport voor sport.
TOOLBOXMEETING WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG
ARB(eids)O(mstandigheden
De groene dwerg De volkswagen Crafter.
VEILIG WERKEN OP EEN VASTE STEIGER
Veilig werken met ladders en trappen 2
Sectorinstituut Transport en Logistiek
Spelregels Hockey Elftallen
Bureaustoelen zitinstructie In 10 stappen naar de juiste zitinstructie / werkplekinstelling.
Werken op hoogte: Ladders en steigers
Veilige woon- & leefomgeving Veilige woon- & leefomgeving Politie Oost-Brabant2 Veilig gedrag (1)  Doe nooit zomaar de deur open  Laat alleen.
Voor gezond en veilig werken Toolbox Big Bags. voor gezond en veilig werken Wat is een Big Bag? 2Titel van de presentatie Big Bag = flexibele stortgoedhouder.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Toolbox: Hijsen en Heffen
Meerdere werknemers in een beperkte ruimte
Gezond werken met lichamelijke belasting
Omgaan met een rollator
Veilig werken op hoogte
Afgeschermd werken Deze presentatie gaat over afgeschermd werken: wat is dit en waarom kan het nodig zijn, wat zijn die risico’s die hierbij kunnen optreden.
Werken met rolsteigers
Werken met ladders en trappen
Toolbox Ongunstige werkhouding
Veilig werken op hoogte
Veilig werken op hoogte
Toolbox Veilig werken met de hoogwerker
Toolbox Werken op hoogte
Werken met ladders en trappen
Veiligheid Basisstof 5.
Veilig werken op hoogte
STAPPENPLAN WERKPLEKINRICHTING
Goederenstroom en voorraadbeheer
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken op hoogte en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik waar.
Goederenstroom en voorraadbeheer
Werken met ladders en trappen
Veilig werken op hoogte
Veilig werken op hoogte
Toolbox Werken met ladders en trappen
Deze presentatie gaat over de risico’s van het werken hellende daken en de manieren om deze risico’s te verkleinen. De presentatie is algemeen. Gebruik.
Bouwen.
Project Muizenval Eind-Presentatie
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
WVO 1A November 2016 Standaard WVO HSE pakket maart 2016
Transcript van de presentatie:

Toolbox Werken met ladders en trappen

Ladder / Trap Uitleg verschil ladder en trap

Correct gebruik? Gebruik hier indien mogelijk ook foto’s uit het eigen bedrijf om de herkenbaarheid te vergroten. Kunnen zowel goed als fout voorbeelden zijn. Ze zijn bedoeld om de discussie in de groep op gang te brengen. Vraag: Wat is hier mis?

Nee, want.. Gebruik de steunbeugel, zet hem omhoog en houd beide benen aan één zijde van de trap.

Correct gebruik? Wat is hier mis?

Nee, want.. Te ver buiten een ladder reiken veroorzaakt onstabiliteit en / of geen veilige steun en houvast voor handen en voeten. Je mag maar één armlengte reiken en daarom niet je voet of been oplichten, met je (boven)lichaam ver voorbij de ladderboom hangen en met je voet afsteunen buiten de ladder. Staat de ladder voor een deur dan moet deze geblokkeerd/ op slot zijn. Ladders is (zie vorige foto) overigens wel op stabiele ondergrond geplaatst en beveiligd tegen wegschuiven.

Feiten Gemiddeld overlijden er 3-4 werknemers per jaar bij werkzaamheden op een ladder of trap. Ruim 20 werknemers per jaar houden permanent letsel over door werkzaamheden op een ladder of trap. Werkzaamheden op ladder of trap zijn fysiek zwaar. Conclusie: Ladder en trap zijn risicovolle arbeidsmiddelen De hier genoemde cijfers zijn van Inspectie SZW, niet alleen van de bouw, maar van alle branches.

Wet Ladder of trap zijn als werkplek niet toegestaan wanneer een ander, veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld (rol)steiger of hoogwerker. Bedoeld om op werkplek te komen, niet als werkplek. Een ladder mag je alleen als werkplek gebruiken als er geen veiliger middel kan worden ingezet. Een veiliger middel is bijvoorbeeld een vaste steiger, rolsteiger of hoogwerker. Als er niet genoeg ruimte is om een steiger te bouwen of een hoogwerker te gebruiken, mag je vanaf een ladder werken. Het moet wel zo zijn dat er echt geen ruimte is voor een steiger of hoogwerker. Als er alleen maar een stapel materiaal in de weg ligt, is dat geen goede reden om een ladder te gebruiken. Ook is het denkbaar dat het opbouwen en afbreken van een steiger op zichzelf weer andere gevaren meebrengt, die groter zijn dan de gevaren van het doen van de klus vanaf een ladder. Ook in dat geval mag je een ladder gebruiken. De richtlijn (voorschriften inzake veiligheid en gezondheid bij het gebruik door werknemers van arbeidsmiddelen zoals een ladder op de arbeidsplaats) zegt bij economische overwegingen het volgende: de verbetering van de veiligheid, de hygiëne en de gezondheid van werknemers op het werk is een doel dat niet aan zuiver economische overwegingen ondergeschikt mag worden gemaakt.

Wanneer mag je een ladder als werkplek gebruiken? Als je geen veiliger middel kunt gebruiken (vaste steiger, rolsteiger, hoogwerker) Bijvoorbeeld: bij ruimtegebrek; als een ander arbeidsmiddel meer (andere) gevaren met zich meebrengt.

Voorwaarden gebruik Ladder Trap Stahoogte < 5 m Totale statijd per project < 2 uur Totale statijd per project < 4 uur Individuele statijd per dag < 1 uur Individuele statijd per dag < 2 Krachtsuitoefening < 50N Reikwijdte < 1 armlengte Te vervoeren materiaal is < 1 meter Voorwerpen die gedragen moeten worden zijn < 10 kg Windkracht < 6 Bf en geen gladheid De totale statijd is de optelsom van alle tijd dat er op een ladder of trap wordt gewerkt voor het totale project (inclusief alle deelprojecten en uitbesteed werk).  Gereedschap waarmee op de gebruiker een momentkracht kan worden uitgeoefend van meer dan 100 N, zoals bijvoorbeeld hogedrukreinigers, slijptollen, handfreesmachines of koevoeten, mag sowieso niet gebruikt worden op een ladder/trap. Tussen de 50 en 100 N moet overlegd worden over de risico’s.

Hoe plaats je de ladder / trap zorg voor genoeg vrije ruimte en zet de omgeving af ladders/trappen zwaarder dan 25 kg of langer dan 4 meter met 2 personen plaatsen blokkeer deuren als de ladder/trap ervoor moet staan zorg voor een horizontale stevige ondergrond (gebruik bijvoorbeeld een stabilisatiebalk) gebruik afstandhouders als je een ladder tegen een raam zet houten of kunststof ladder /trap in de buurt van elektra

Hoe plaats je de ladder hoek van 75 graden; tenen tegen de onderkant ladder en met gestrekte armen vooruit neerzetten zet de ladder aan de bovenzijde vast laat de ladder één meter aan de bovenkant uitsteken zorg dat ladderdelen elkaar minstens twee sporten overlappen houd de ladder met minimaal één hand vast en sta met twee voeten op de sporten

Dus Liever geen ladder of trap, maar als het niet anders kan: Zet de ladder/trap goed neer en maak hem vast. Sta op twee voeten, houd met minimaal 1 hand de ladder vast en verplaats de ladder als je er niet meer goed bij kunt. Gebruik hulpmiddelen voor het transport van materiaal. Zet de omgeving wanneer nodig af en laat ladder/trap niet onbeheerd achter. Meld gevaarlijke situaties.

Eind goed, al goed?