Begin en eindig een presentatie bij voorkeur steeds met een pagina waarop alle partners staan. ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Advertisements

Stap voor stap het gezin in beeld VHT binnen thuisbegeleiding
Ambassadeurs Latent Talent Vrijwilligers van allochtone origine vertellen over hun eigen schoolloopbaan en werkervaring(en)
Huiswerktips.
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
Begeleiding van onthaalouders als onderdeel van een leerpad.
Ook buiten de klas kennismaken met de taal van je ‘buren’!
Digitale Studiemaatjes
Wie zijn we en wat drijft ons? Cameleon, cultuur die je beleeft.
Aansluiting van het Hoger Onderwijs bij MedischOnderwijs.nl 2 november 2007 Aansluiting van het Hoger Onderwijs bij MedischOnderwijs.nl P.M.Bloemendaal.
Nederlands Curriculum ? Samen bouwen aan een Nederlands curriculum voor de kinderopvang (okt 2005)
INITIATIECURSUS COMPUTER EN INTERNET VOOR ONTHAALOUDERS.
Verantwoordelijke Leni.
Docentendag Schilderen en Onderhoud: lesmateriaal
Frank en Raymond / Het Nieuwe Lyceum
VPT-themadag 7 maart 2011 ‘Veiligheid boven alles!’
Duurzame inzetbaarheid 2 oktober 2012 Roel Gans. 2 Duurzame inzetbaarheid -Aanleiding -Uitdaging.
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
[In de voor u liggende presentatie zijn de foto’s verwijderd. Het beeldboekje met foto’s verschijnt in het najaar 2010] Presentatie beeldboekje: inspirerende.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
CAF: praktijkcase Silvie Maes Gemeente Beveren
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Bevorderen van de taalvaardigheid
Titelpagina.
Tegen de stroom in Investeren in mensen, juist in krappe tijden Werkconferentie Bedrijfsvoering 2 november 2011.
VIGeZ vzw © maart 2009
© Osito 2004 Door Barbara Obst Enkele integratiescenario's ter illustratie van de mogelijkheden van Wimba voor het taalonderwijs.
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
Ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid.
Bewegen voor meer evenwicht Fopas, dynamiek voor verandering.
Het Nieuwe Lyceum, 22 maart 2010
MBO Oosterhout Onderdeel van ROC West-Brabant
Info Klimkracht Lokaal Overleg Kinderopvang
Meertaligheid: bijzonder normaal “Meer Taal, Meer Kans” Een Papiaments – Nederlands taalbevorderingsproject Nienke Boomstra MSc.
FVIB | KENNISCENTRUM SAMENWERKEN IN ASSOCIATIE De meerwaarde van samenwerking in een vrij beroep. ESF: Bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid.
Gecom een groot zwart gat? Of een quasar die veel energie geeft?
BOUWEN AAN JE EIGEN DRAAGKRACHT
Lerend netwerk.
Kobe is een project van Strategisch Plan Kempen vzw en wordt medegefinancierd door het Europees Sociaal Fonds Vlaanderen en VESOC. ESF: bijdragen.
VTO, de brug van oud naar nieuw KENNISOVERDRACHT bij het departement Leefmilieu en Infrastructuur.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Administrateur-generaal
Regionale Aanpak Kindermishandeling Landelijke uitrol In opdracht van het programmaministerie Jeugd en Gezin Uitvoering: Nederlands Jeugdinstituut Utrecht.
Office 365 in het onderwijs Masterclass. Kennismaken Jij Onderwijs Ervaring Ambities.
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
WERKEN MET GROEPEN JONGE KINDEREN Bijeenkomst 4. VORIGE BIJEENKOMST: * Bespreken uitkomsten van de praktijkopdrachten in groepen van drie/ vier personen.
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
Jeugdwerkactie 2014 Actiedoelen. Drie pijlers onder de actie Thema 1Sterk in je schoenen Weerbaarheid van jongeren Thema 2Schouder aan schouder Zorg voor.
Werk maken van Diversiteit in Rotterdam Woonstad Rotterdam.
Peuter & Co De Hbo’er in Groep Nul en de Startgroep Van spelen word je vrolijk!
Elektronische Leer Omgeving “de rode draad in het onderwijs” bron: A. Van der Hoeff.
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
Leerplangericht aan de slag met het pedagogisch raamwerk van Kind en Gezin Een korte versie van de ppt. studiedag januari 2016.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Samen voor Veenendaal 21 mei 2016 MBO Issue analyse.
Vluchtelingen, duurzaam, op weg naar een eigen zaak
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Voor Arbeid en Kansen VAK voor bijzondere doelgroepen
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Visie ontwikkeling
Lokaal loket kinderopvang
Online tevredenheidsmeting
Voorstelling Spel Kwaliteit Troef
Michael Expoo – 8 juni 2018.
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
PROEVERIJ.
‘In veilige handen’ Welkom en kennismaking
Lokaal loket kinderopvang
> Een veel belovend model voor opvoedondersteuning
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Transcript van de presentatie:

Begin en eindig een presentatie bij voorkeur steeds met een pagina waarop alle partners staan. ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen, en door het investeren in menselijke hulpbronnen.

Mogelijkheden en beperkingen van e-leren in opleiding Veerle Daemen Landelijke Kinderopvang Lies Vernieuwe VVSG Sandra Van der Mespel VBJK In de linker bovenhoek kan je het logo van je eigen organisatie plaatsen (waar nu het logo van VBJK staat). Bij voorkeur worden alleen logos en teksten in zwart-wit gebruikt. ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen, en door het investeren in menselijke hulpbronnen.

Innovatief opleiding- en vormingsinstrument voor onthaalouders Vormingspakket ‘Initiatie computer en internet voor onthaalouders’ Vormingspakket ‘Onthaalouderacademie’ Selectie-instrument Wij maakten deel uit van werkgroep 1 ecce ama Bestond uit: landelijke kinderopvang DVO De blauwe lelie VCOK VBJK K&G 3 producten ontwikkeld (in ontwikkeling) WS: voorstellen + proeven, in bijz. Van e-learning + feedback krijgen: wat vinden jullie hiervan? Belangrijke aandachtspunten, voorwaarden om van materiaal gebruik te kunnen maken. Belangrijke basis: competentieprofiel voor onthaalouders in 2005 goedgekeurd door RVB K&G

Vormingspakket ‘Initiatie computer en internet voor onthaalouders’ In de linker bovenhoek kan je het logo van je eigen organisatie plaatsen (waar nu het logo van VBJK staat). Bij voorkeur worden alleen logos en teksten in zwart-wit gebruikt. ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen, en door het investeren in menselijke hulpbronnen.

Vormingspakket Onthaalouderacademie In de linker bovenhoek kan je het logo van je eigen organisatie plaatsen (waar nu het logo van VBJK staat). Bij voorkeur worden alleen logos en teksten in zwart-wit gebruikt. ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen, en door het investeren in menselijke hulpbronnen.

Doel vormingspakket Dienstverantwoordelijken en trainers leermiddelen aanreiken om uitgaande van het competentieprofiel onthaalouders een vormings- en begeleidingstraject op maat uit te stippelen Op maat = in functie van de betreffende onthaalouder(s), bvb. leerstijl, leerbehoeften In functie van de eigen context: zowel voor vormingsorganisaties die startopleidingen geven als voor diensten die vorming meer in eigen beheer houden.

Blended learning Mix leervormen levert beste resultaten Leren in groep  methodiekenmap Individueel leren  on-line leeromgeving (thuis) Individuele coaching  methodiekenmap Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Onthaalouderacademie Online leeromgeving voor onthaalouders Methodiekenmap voor dienstverantwoordelijken en trainers Thema’s: kennismaking met de kinderopvang jonge kinderen begeleiden samen met ouders spel en speelgoed gezonde voeding veiligheid in de opvang zieke kinderen kinderopvang combineren met je gezin samenwerken met collega’s en externen Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Online leeromgeving www.onthaalouderacademie.be 6 elektronische lespakketten Kennismaking met kinderopvang Jonge kinderen begeleiden Spel en speelgoed Gezonde voeding Veiligheid Zieke kinderen Forum Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Waarom e-leren? Op eigen tempo “Positief dat je informatie eens kan teruglezen. Zeker over thema’s die je interesseren.” Op een voor hen geschikt moment “Het is goed om te studeren wanneer jij tijd hebt. Jij bepaalt wanneer de computer opstart”. Thuis Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Methodiekenmap Handleiding: wat vind je in het vormingspakket en hoe gebruik je het? Methodieken voor leren in groep, Huiswerkopdrachten, Dvd ‘Opvangouders bouwen aan een pedagogiek’ Dvd ‘Childcare Stories’ Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Methodiekenmap 7 delen Jonge kinderen begeleiden Samen met ouders Spel en speelgoed Gezonde voeding Veiligheid in de opvang Kinderopvang combineren met je gezin Samenwerken met collega’s en externen Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Onthaalouderacademie Even proeven … Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Bijvoorbeeld Startcursus, thema veiligheid Huiswerk: doorlopen lespakket ‘veiligheid’ Cfr. Online leeromgeving Bespreking in groep: wat nieuw, onverwacht? vragen? opmerkingen? Huiswerkopdracht: risico’s in eigen opvangruimten Cfr. Methodiekenmap, deel 5, p7 Opdracht wordt besproken in groep Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Bijvoorbeeld Vormingsavond thema ‘Positieve interactie met jonge kinderen’ Ter voorbereiding: lespakket ‘Jonge kinderen begeleiden’ doornemen Cfr. Online leeromgeving Bespreking in groep: wat nieuw, onverwacht? vragen? opmerkingen? Bespreken situatieschetsen in deelgroepen Basisprincipes positieve interactie visualiseren en bespreken Top 3 van tips samenstellen om principes in praktijk toe te passen Cfr. Methodiekenmap, deel 1, p5 Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Bijvoorbeeld Functioneringsgesprek: Werkpunt = spelaanbod Mogelijk antwoord = Lespakket ‘Spel en speelgoed’ doornemen Cfr. Online leeromgeving Bespreken: wat geleerd? vragen? opmerkingen? Huiswerkopdracht: eigen spelmateriaal doorlichten en verfijnen Cfr. Methodiekenmap, deel 3, p15 Na 4 à 6 weken: evalueren Cfr. Methodiekenmap, deel 3, p15 Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Bijvoorbeeld Functioneringsgesprek: Werkpunt = aanbieden evenwichtige voeding Mogelijk antwoord = Lespakket ‘Gezonde voeding’ doornemen Cfr. Online leeromgeving Bespreken: wat geleerd? vragen? opmerkingen? Huiswerkopdracht: weekmenu samenstellen voor peuters Cfr. Methodiekenmap, deel 4, p1 Na 4 à 6 weken: evalueren Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Ontwikkeling & evaluatie Try-out elektronisch lespakket Spel en Speelgoed (49 onthaalouders) Inhoud: goed, aandacht voor praktische tips Presentatie: aantrekkelijk, overzichtelijk, afwisselend, aandacht voor duidelijkheid Opdrachten: meer ruimte creëren voor eigen inbreng Werken met computer: vnl afhankelijk van computervaardigheden Steun van partner, kinderen belangrijk In combinatie met leren in groep

Ontwikkeling & evaluatie Try-out elektronisch lespakket Spel en Speelgoed (49 onthaalouders) Meerderheid meent meer te leren via e-learning: grotere autonomie van leren e-learning vergt meer concentratie toegang tot meer informatie e-learning is laagdrempelig waardoor faalangst verkleint

Ontwikkeling & evaluatie Try-out door VCOK: startopleiding met mix van leermiddelen Organisatie Combinatie leervormen: ervaringen onthaalouders en trainer Begeleiding en opvolging onthaalouders

Selectie-instrument In de linker bovenhoek kan je het logo van je eigen organisatie plaatsen (waar nu het logo van VBJK staat). Bij voorkeur worden alleen logos en teksten in zwart-wit gebruikt. ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen, en door het investeren in menselijke hulpbronnen.

Selectie-instrument Kandidaat-onthaalouders screenen en selecteren Leidraad voor de eerste kennismaking Vragenlijst voor het selectiegesprek Handleiding voor het gebruik + Training Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Selectie-instrument Eerste beeld van de sterke en minder sterke kanten van de kandidaat  hulp om gemotiveerde beslissing te nemen Input om gericht opleidings- en begeleidingstraject voor de onthaalouder uit te werken Alligneer titels onder het ecce ama logo Teksten steeds in arial

Materiaal beschikbaar vanaf september 2008 Instrumenten worden nu verder afgewerkt; zullen beschikbaar zijn vanaf september 2008 Interesse?  intekenen op lijst ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen, en door het investeren in menselijke hulpbronnen.

ecce ama! Is een EQUAL project van ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen, en door het investeren in menselijke hulpbronnen.