Derde epeisodion en derde stasimon

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inleiding Mediavergelijking Hoorcollege 2
Advertisements

Janne, Maud & Florentine
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Spreuken en Gezegden Louis Welters 2014
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon
Opkomen voor jezelf.
gekocht maar terzijde gesteld
Medea, een tragedie door Euripides
Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper
Woorden en tijd.....
Gods verborgen glans.
VEG Halle Prediking 15 december 2013.
Derde zondag van de 40 dagentijd 23 maart 2014 Exodus 17:1-7 Mozes slaat water uit de rots bij de Horeb. Johannes 4:7-10 Er kwam een Samaritaanse vrouw.
Het 4e Epeisodion en Stasimon
Een Griekse tragedie geschreven door Euripides
WIJZE SPREUKEN !.
Gezonde Relaties
Relationship Macbeth and Lady Macbeth
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Eerste epeisodion en eerste stasimon. Compromis In eerste instantie is Kreon nog erg streng en vastberaden Medea te verbannen. Medea.
VIJFDE EPEISODION EN STASIMON R R Medea.
Na de verschillende «grappen » die we mekaar toesturen om te kunnen lachen,is dit een beetje anders. Het is niet de bedoeling je aan het lachen te brengen,
Het Potlood.
Er was eens een koning in een ver land, met een hele mooie dochter. MAAR : Alles wat deze lieve prinses aanraakte smolt direct! Niemand durfde met haar.
Modern Sprookje Kikkerkoning.
Mozes terug in Egypte De 10 plagen.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Raven en een weduwe Van boven bekeken – 7.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
WELKOM OP TOV!.
Medea bij Ovidius Sophie Carter, Grieks 6. Medea bij Ovidius Ovidius: 43 v. Chr. – 18 n. Chr. ◦Medea ◦Metamorphosen  15 boeken: verhalen uit de Griekse.
Euripides Medea 1e epeisodion
Door: Willem Schlingemann. Medea komt Aegeus, koning van Athene, tegen. Hij komt van het orakel van Apollo om uit te vinden hoe hij kinderen kan krijgen.
Sophie Carter.  Waar is Medea?  Eens een monster, altijd een monster  Slechte vader, slechte moeder  De.
Het eerste epeisodion Vs
Het 3e epeisodion en het 3e stasimon Paul Penris, Robin Viëtor en Eliane Zwart.
Interpreteren van data
De kerkvader Augustinus over
Uitbreiding van de bescherming. 1. Wat is het probleem ? Voorbeeld: Adriana, Rom-zigeunerin uit Kosovo Tijdens oorlog door Serviërs uit huis verdreven;
Huwelijk (1) Een vrouw heeft haar ex-echtgenoot uitgenodigd op haar huwelijk. Tijdens het feest gaat de ex naar de nieuwe bruidegom en vraagt hem op.
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
Uittreksel uit een recente studie bij kinderen van ongeveer 10 jaar in verband met het onderwerp « huwelijk ».
Hoe luister je naar de wet van God?
Romeinen Denken en Dienen.
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 6 december 2014 “De Heer antwoordde: ‘Wie is die betrouwbare en verstandige rentmeester die de Heer zal aanstellen.
De koning en de arme violist.
Woord van Leven Juli 2014.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen  
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
DE POSTBODE.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
VIER KATHOLIEKE MOEDERS.... Vier katholieke moeders zitten samen op de koffiekrans en praten over hoe ver hun zoon het wel gebracht heeft.
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
Op zijn 95ste besluit Don Juan nog te trouwen …
Vers 1 O God, wil aan de koning schenken uw recht en wijs beleid, wil hem, de koningszoon, bedenken met uw gerechtigheid. Laat hij uw volk besturen, Here,
Zingen Vers 1 Wat God doet, dat is welgedaan,
‘Mixed up piles’.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
welkom op de Kerstviering van de Koningin Julianaschool in groep 7B
Liturgie ♪ OPW:430 ♫ KND Voor we gaan ♪ 536:1,3 ♪ 518:1,3 ♪ 518:4,6 ♪ 575:1,2,6 ♪ 908:1,2,3 ♪ 908:4,5,7.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Kies een partner in de Heer - 1 Kor.7:39b. Een partner krijg je, een partner kies je (O.T.) Wat de HEER toen zei, heeft betekenis voor nu (1 Kor.6) Houd.
Mensen wordt wakker Mensen wordt wakker voordat het te laat is
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Transcript van de presentatie:

Derde epeisodion en derde stasimon

Een onduidelijk orakel (663-88) Aigeus, de koning van Athene, komt bij Medea. Hij vertelt dat hij bij het orakel van Apollo is geweest om te onderzoeken hoe hij kinderen kan krijgen. De uitspraak van Apollo was: ontsluit de poot die uitsteekt van de wijnzak niet voor u aan de huiselijke haard bent teruggekeerd. Aigeus wil Pittheus spreken, die het orakel misschien kan verklaren.

Een waardeloze echtgenoot (689-708) Aigeus vraagt Medea waarom ze zo somber is. Medea vertelt dat Jason haar in de steek laat om met de prinses te trouwen, terwijl zij uit het land wordt verbannen. Aigeus staat aan Medea’s kant en uit zijn afkeuring van Jasons acties.

Precies op tijd asiel! (709-63) Medea smeekt Aigeus of ze met hem mee mag naar zijn land. Als reden waarom ze asiel nodig heeft noemt ze de vijandschap van Pelias’ huis en Kreon. In ruil voor asiel belooft ze een einde te maken aan Aigeus’ kinderloosheid. Aigeus vindt het goed, maar Medea moet wel zelf naar zijn land komen. Hij wil immers niet zijn gastheer voor het hoofd stoten. Medea vraagt Aigeus om een garantie, waarna Aigeus zweert Medea te zullen beschermen en niet aan haar vijanden uit te leveren.

Triomf (764-71) Medea roept Zeus en Gerechtigheid en het licht van de Zon aan. Medea vertelt dat er weer hoop is dat haar vijanden gestraft zullen worden. Aigeus is Medea’s veilige haven gebleken. Na het uitvoeren van haar plan kan ze naar Athene vluchten.

Wraak (772-90) Medea vertelt haar plan: Eerst zal een bediende Jason halen, zodat Medea het weer goed met hem kan maken. Daarna zal ze Jason vragen of de kinderen in het land mogen blijven. Op deze manier kunnen de kinderen geschenken naar de prinses brengen. Deze geschenken zullen echter door Medea met tovermiddelen ingesmeerd zijn. Als de prinses de geschenken aanneemt zal ze op ellendige wijze omkomen.

Een gruwelijk vervolg (791-823) Medea kondigt aan dat ze na het doden van de prinses haar kinderen zal vermoorden. Volgens haar zijn deze moorden nodig om te zorgen dat ze niet door haar vijanden zal worden uitgelachen. Bovendien zal Jason op deze manier het meest gekweld worden. Het koor raadt Medea af haar kinderen te doden en zegt dat ze daardoor heel ongelukkig zou kunnen worden. Medea trekt zich echter niets aan van deze woorden en gaat door met haar plan.

Derde stasimon (824-65) Het eerste strofenpaar is een beroemd loflied op Athene geworden. In het tweede strofenpaar vraagt het koor zich af hoe zo’n mooi land zo’n slechte vrouw kan verdragen. Ook smeekt het koor Medea haar kinderen niet te doden Volgens sommigen is dit het moment waarop Medea de geschenken voor de prinses met gif insmeert.