Margreet de Ruiter stafverpleegkundige JGZ 0 – 19

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Praten met kinderen over de wereld !
Advertisements

Handelingsgericht werken en de IB
Workshop Handelingsgericht werken
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
“Hoe kom ik aan klanten?”
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
De Van Damschool in ontwikkeling
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
Ouders en Kinderen Centraal
Feedback Goed feedback kunnen geven is belangrijk
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
23 mei 2013, Eefje Driessen en Paulina Sedney
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Implementeren doe je samen
Hogescholen in Dialoog
Certificeren van assessoren __________________________________ Workshop congres LLL op een HOger plan! Erkennen van Verworven Competenties Antoinette van.
Motiverende Gespreksvoering
Preventie effectiever maken
Gé Haans & Ellen Oude Lenferink
Samenwerken rond een complexe probleemsituatie kijkend naar ervaringen met VM2 in 20 minuten … Dag van de Beroepskolom 7 oktober 2011 Ed Weijers, senior.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Ouderavond Kindcentrum De Schutsluis 7 februari 2012.
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Ervaringen Implementatie in Nederland
P RAKTIJKONTWIKKELING, ONDERZOEK EN BELEID Instrumenten voor een effectievere jeugdzorg Chaliny Dever 1 BaSWa Info Vaardigheden.
Phelan-McDermid Oudercontactdag
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Zelfevaluatie en collegiale visitatie Arie Olthof Symposium Kwaliteit in Beeld 24 september 2007.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Situationeel adviseren
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Hoe leert de ruiter NHB DEURNE.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Invullen van de tevredenheidspeiling door ouders via het Ouderportaal.
Callens Stephen.  Hoe vindt men kinderen met riskant probleemgedrag?  Wie zijn de kinderen met riskant probleemgedrag?  SPRINT: het opsporen van kinderen.
OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.
Communicatie Les 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Ouderbetrokkenheid 3.0© E-book Van informeren naar samenwerken
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Academische Werkplaats Jeugdgezondheidszorg Noord-Holland Kortlopend project : gemeente Graft de Rijp : Onderzoek naar de kleutercontactmomenten in de.
Koffieochtenden met professional. Betekenis * Ouders hebben soms te weinig zelfvertrouwen. * Ouders kunnen veel steun hebben aan elkaar; deze mogelijkheid.
Workshop RAOS conferentie Het evidence beest: welkom in het onderwijs?! Mathilde Plender MSc / Marloes Hoencamp MSc.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
Buurtteams Jeugd en JGZ drs. Geert van der Velde/ Qraad Adviseur Strategisch beleid en Zorgvernieuwing.
ADV Pedagogische en educatieve dienstverlening De blik van de leerkracht kijk, luister, ontdek en zie de talenten! ADV.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Workshop Peer Review audit Kennisdag 5 juni 2014 Meta Peek.
Uitkomsten van de enquête van ouders Februari 2016.
Discussie aan de hand van stellingen. Stelling De kracht van Zuid-Limburg en met name van het zo te noemen Kerngebied ligt in de landschappelijke kwaliteit.
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Dialoog aan tafel [logo organisatie].
Taken JGZ preventie/voorlichting vroegsignalering ondersteunen, begeleiden, behandelen verwijzen nazorg Dit is een volledig lijstje van de taken van de.
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Tactus Verslavingszorg
DIRECT • RELEVANT • RESULTAAT
Samenwerken aan veiligheid voor het hele gezin
ADVISERING PO-VO “ SCHOOL EN OUDERS: PARTNER BIJ ADVISERING”
BOM-model PV 25/03/2014.
STOP4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad.
Transcript van de presentatie:

Margreet de Ruiter stafverpleegkundige JGZ 0 – 19 Cliëntenbejegening in de JGZ onder de loep. Kijk niet alleen naar WAT je doet maar vooral naar HOE je het doet

Inhoud workshop Ouders centraal? Ervaringen zijn anders: Ouders online (2011) Habekothé (1995); Wat willen ouders? Wij zijn erg gemotiveerd om het goed te doen! Wat zijn onze valkuilen? De ideale bejegening; Plan JGZ GGD regio Nijmegen, en elders?? Interactief met stellingen en jullie ideeën en ervaringen

Ervaringen van ‘ouders online’ 2010 JGZ meer en meer opsporingsapparaat; Betuttelend en bevoogdend; Cijfers CB (2001) school deskundigheid 6.5 (6.7) 6.4 kindvriendelijkheid 7.2 (7.6) 6.6 oudervriendelijkheid 6.8 (6.6) 6.6 Conclusie: pas op, keer het tij!

Conclusie proefschrift Habekothé (UvA 1995) Opvoedingsproblemen op het CB Ervaring ouders: Er wordt niet voldoende geluisterd op het CB; Ook ontbreken andere voorwaarden voor een goed gesprek (bijv. empathie, begrip en respect) Teveel dwingende adviezen: diagnose-recept model Ouder wordt niet gezien als mede-deskundige, weinig aandacht voor ervaringskennis ouder; (er zijn ook veel punten verbeterd inmiddels)

JGZ: meer en meer een opsporingsapparaat - JGZ wordt gezien als opsporingsapparaat - Ouders hebben het gevoel op examen te komen STELLING Stop met al die vragenlijsten en risicotaxatielijsten het heeft immers een averechts effect! 5

Standaard signaleringlijsten in de JGZ concept PGO 5/6 (TNO 2011) Vraag 6: Hoe vaak poetst u de tanden van uw kind (na)? Vraag 9 Wordt er wel eens in huis gerookt? Vraag 22 Hoeveel dagen per week in de ZOMER heeft uw kind tenminste 60 minuten per dag ‘inspannende’ lichaamsbeweging…? 6

Wat willen ouders? Praten met een deskundige over opvoeden (ook als het goed gaat); Aandacht voor ouderlijke signalering; Respect, en een niet oordelende houding; Gelijkwaardige gesprekspartners; Oog, oor en bevestiging. Waardering voor inspanning ouders om het goed te doen; Suggesties i.p.v. adviezen (diversiteit); Eigen belangenafweging kunnen maken; z.o.z.

Wat willen ouders (vervolg) Vraaggestuurde en krachtgevende consultvoering; Goede informatie: ‘verwachtingsmanagement’; Uitleg over wat er gecontroleerd en genoteerd wordt door de JGZ; En... meer contact in puberteit; Een vaste contactpersoon; Moment van contact met JGZ meer zelf bepalen. En wat willen kinderen??

Wanneer zijn we als JGZ tevreden over consult of PGO? Cliënt tevreden de deur uit, voelt zich gezien en gehoord; Vragen zijn naar tevredenheid beantwoord; Draagkracht, zelfzorg en zelfredzaamheid zijn versterkt; Event. gevoelige onderwerpen zijn constructief besproken; Mee eens? Casus Perry

JGZ is absoluut gemotiveerd om cliëntgericht te werken! Werkers in de zorg en het onderwijs willen het graag goed doen. Werken met hart en ziel!

Waarom lukt het dan niet voldoende?? Valkuilen in de JGZ Waarom lukt het dan niet voldoende?? Cliënten staan toch altijd al centraal? Versterken van eigen kracht en mogelijkheden is toch niets nieuws? 11

Professionals zijn zich niet altijd bewust van het effect van het gedrag. Reflectie noodzakelijk (hoe faciliteer je dat als org.?) - waarom doe je de dingen zoals je ze doet? - is het effectief wat je doet: versterk je de kracht en mogelijkheden van ouders en kind? Vaardigheidstraining (en borging) van competenties Verandering van gedrag kost veel tijd….

Wat is een ideale bejegening? Hoe stel je die vast? Literatuur - Cliëntenraadpleging Ervaring met cliëntenraadpleging? 13

De ideale bejegening Vriendelijk, belangstellend en respectvol; Signalering door ouders wordt optimaal benut Voorwaarden: - Spanningreductie - Verwachtingsmanagement en transparantie - Dialooggerichte consultvoering m.b.t. ingaan op vragen en (terloopse) opmerkingen van ouders, en het hanteren van ‘eigen agenda’ Versterken van eigen kracht en mogelijkheden (zie ‘beslisschema opvoedingsondersteuning’)

Start van het contact Hoe belangrijk is de eerste minuut 15

Specifieke vaardigheden trainen en borgen Bejegening vertalen in concreet gedrag Standaard Luud Muller video-on-the-job-training met zelfevaluatie-instrument; Onderzoek lectoraat HAN “werkzame factoren in de zorg” Motiverende gespreksvoering Ontwikkelingen elders??

Mee te nemen materiaal: Beslisschema opvoedingsondersteuning; Zelfevaluatie-instrument Luud Muller (en contact gegevens) Competentiechecklist pedagogisch adviseur (uit: ‘over opvoeden gesproken’ Geraldien Blokland, 2010)

Laatste stelling De JGZ heeft zich de afgelopen periode te eenzijdig bezig gehouden met het ontwikkelen van vroegsignaleringintrumenten en evidence based richtlijnen en interventies: ‘WAT we doen’ Lectoraat HAN ‘werkzame factoren in de zorg’ Gezondheidswinst kunnen we boeken door ons meer te gaan focussen op HOE we het doen als JGZ. 18