De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ontstaan van het hof Anne Poolman Alexandra van der Wal
Advertisements

Boeken voordat de drukpers werd uitgevonden
Hoofdstuk1 : Nieuwe ideeën.
Karel en grote problemen
De wetenschappelijke revolutie
De tijd van de wereldoorlogen
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Renaissance & Humanisme
Erasmus en het Humanisme
De renaissance 1.2.
Gemaakt door: Samantha Bartels Simone Groot
Gemaakt door : Vera van helden
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Paragraaf 5.1 Vorige les: Europese expansie in Amerika en Indië
Paragraaf 5.3 Vorige les: humanisme en renaissance
Reformatie: Martin Luther Maerlant-centrum 1 Reformatie Martin Luther F. Truyen - K. Vermeire 1999.
Contact met de Islamitische wereld Interesse voor de oudheid
5 Een nieuwe wereld.
1.1 Over de Nieuwe en de Nieuwste tijd
De Republiek in een tijd van vorsten
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 20: Calvijn en de Reformatie.
de wereld is veel groter dan ze eerst dachten.....
Reformatie en renovatie
De Kerkhervorming 1.3.
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
3.3 Christendom in Europa.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
Hoofdstuk 5.
Veranderingen rond 1500 (filmpje)
5.3renaissance, humanisme en het begin van de Reformatie kenmerkend aspect: De hernieuwde oriëntatie op het erfgoed van de Klassieke Oudheid.
BLIND DATE. VRAAG 1 Ik werd waarschijnlijk in 1469 geboren als de bastaardzoon van een priester.Ik ben vooral bekend gebleven door mijn boek waarin ik.
De christelijke kerk valt uiteen
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
Door: Franka en Dobrochna
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
De doorbraak van de volkstaal Nieuwnederlands in de zestiende eeuw < Jan W. de Vries, Roland Willemyns & Peter Burger, Het verhaal van het Nederlands.
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Niet storen ik maak een boek.
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
La Renaissance Martine Brevé.
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
Renaissance en Opstand
Les 4: De Reformatie - Luther
Renaissance en Opstand
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
De geschiedenis van het Christendom
De Kerkhervorming Hoofdstuk 1. Wat gaan we doen? De Kerk van Rome valt uiteen Misstanden in de Kerk / Kerkelijke ban Europa in 16 e eeuw Hervormers /
H6 Ontdekkers en hervormers§6.1 Op naar de moderne tijd Wat moet ik weten aan het einde van de les? -Wat de Renaissance is en wanneer deze begon -Wat Humanisten.
Ontdekkers en hervormers
Renaissance De wedergeboorte.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
De Reformatie De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had.
THEMA 3 – LES 3 HET KLOOSTERLEVEN.
Ontdekkers en Hervormers
Noord-Europese kunstenaars
Renaissance en Opstand
Groeiende kritiek op de katholieke Kerk rond (1)
Hier begint de nieuwe tijd
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Transcript van de presentatie:

De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften Gutenberg en verder De uitvinding van de boekdrukkunst en de eerste boeken en geschriften

Ontdekking boekdrukkunst Vanaf 1000 blokdruk. De Chinees Pi Chang drukte al in de 11e eeuw Chinese karakters. 1455: Gutenbergbijbel, in letterdruk.

Wiegendruk/incunabelen Voor 1 januari 1501 gedrukt boek, blad papier of prent. De periode van de incunabelen heeft zo'n goede halve eeuw geduurd.

Reformatie Luther’s ideeën (De 95 stellingen) werden razendsnel verspreid over Europa. Kerk in Rome raakte controle kwijt. Gewone volk ging ook de bijbel lezen; eigen mening.

Renaissance-ideeën Schrijvers als: Dante Alighieri met zijn Goddelijke Komedie. Een verhaal over een reis van de Hel naar het Vagevuur en door naar de Hemel Giovanni Boccaccio (Decamerone) Dat zijn honderd novellen gebundeld in een proza Beide werken worden beschouwd als één van de belangrijkste literaire werken uit deze tijd. Door middel van de Boekdrukkunst werden deze verhalen in de 16e eeuw verspreid.

Humanisme Humanisten als: Erasmus; Lof der Zotheid Machiavelli met zijn werk De Vorst Thomas More en zijn Utopia Zij, en andere humanisten kregen de kans hun ideeën aan de man te brengen.

Van Latijn naar eigen taal De uitvinding van de boekdrukkunst moedigde auteurs aan in de volkstaal te schrijven in plaats van het Latijn. Veel mensen werden in hierdoor bereikt, ideeën konden goed worden verspreid.

De kracht van boekdrukkunst Politieke pamfletten en posters hadden een groter bereik dan ooit tevoren. Voorbeelden zijn 95 stellingen van Luther of Lof der Zotheid van Erasmus. Door de Boekdrukkunst was het mogelijk deze ideeën te verspreiden.

De kracht van boekdrukkunst Aan de Arabische Lente is ook te zien dat voor revoluties een medium nodig is (social media). In de Renaissance werden pamfletten en kranten, gedrukt m.b.v. de boekdrukkunst. Dit was het medium.

De kracht van boekdrukkunst De uitvinding en het grootschalige gebruik van boekdrukkunst waren het startschot voor de Renaissance.

De kracht van boekdrukkunst

Bronnen Website: Kunst en cultuur. De uitvinding van de boekdrukkunst http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/taal/592-de-uitvinding-van-de-boekdrukkunst.html 2006 - 2012 Storm, gepubliceerd in Taal (Kunst en Cultuur) op 24-11-2006 Website: Wikipedia Boekdrukkunst http://nl.wikipedia.org/wiki/Boekdrukkunst Website: Humanistischecanon Boekdrukkunst http://www.humanistischecanon.nl/boekdrukkunst Website: Telenet Boekdrukkunst http://users.telenet.be/projectsara/boekdrukkunst.htm

“De uitvinding van de boekdrukkunst: de eerste boeken en geschriften (16e eeuw)” Published by: Robert-Jan den Hertog, Simon Verboom en Lasse Oussoren Edited by: Francine Hofman en Bas Litjens Made by: Ying Wai Cheung, Rogier Buck en Thomas Hardeman