Logotypes Woord- en beeldmerken.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het maken van presentaties voor op de computer.
Advertisements

Het tweede werkstuk.
Het doen van eigen onderzoek
Kennis maken met Power Point Office 2007
WORKSHOP. EEN CPU MAKEN VAN UW COMPUTER. Dinsdag 05 / 04 / Door; Tom Roef, bestuurslid. Sodipa Computerclub.
Les 4 Les 1. toelichting module, deelopdrachten, identiteit.
Powerpointtraining Hunkemoller
Fantasiedier AV1A / AV1B Opdracht 1, Blok 2.
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Het oog wil oog wat. Kijk ook op
Hang je poppetje op de muur.
OVE R A L Z I E J E L E TT E R S …. ZE L F S ALS Z E E R E I GE N L IJ K NIET Z IJ N !
blauw veer diamant Ga samenzitten met twee andere aanwezigen. Kies een voorwerp van de tafel. Verzin een jeugdavond rond je voorwerp. Denk daarbij aan.
Wat kun je er allemaal mee? Hoe werkt het?
Media en creativiteit module 2 Identiteit Jaar 1.
MEDMEC Les 2 Presentaties opdracht 1.1 =mindmap (of anders) onderwerp IK. 3 min. P.P. Startformulering HoeKanIk > bedenk = keuze. Uitleg research.
MEDMEC01 – Q1 – JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER
* ELLA 6A * * powerpoint kunst *
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Aan de slag met weblogs Pierre Gorissen 14 juni 2005.
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
BRIDGET JONES The edge of reason Kijk een film (dvd/bluray) met het commentaar van de regisseur en ga opzoek naar de succesfactor.
Door Berdien de Wilde & Jacinta Hebers
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Tutorial: met kleuren werken
Jord Knaap & Paul Crouwel
Opstel schrijven.
Een werkstuk maken.
Het maken van een spreekbeurt
Welkom bij Immersive space, de flashles Tijdens deze lessen, leren wij je werken met het programma adobe flash.
Media en creativiteit Herfst les 3.
Online filmpjes maken. (
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #2 CRAFT YOUR BACKGROUND.
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #1 ZWAMBIE ZWAMBIE ZWAMBIO!
3H1 WHTSNXT?. Groep 1
Online filmpjes maken. (
Stage: Basisschool de Klingerberg
Stijlgids “Vroemmm”. Logo De logo bestaat uit de naam van het spel. De geschreven wijze van de naam moet een soort racebaan voorstellen, het is grijs.
Het schrijven van een verhaal
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Lesbrief Jongerenprogramma Nederlands Film Festival Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Waar denk je aan bij het NFF? Ben je weleens naar het.
Dia1 Microsoft PowerPoint is een computerprogramma van Microsoft. Het is een pakket waarmee vooral gemakkelijk presentaties gemaakt kunnen worden die.
VIDEOCLIP MAKEN. Stapje voor stapje een film van een minuut.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Kiezen voor keuzedelen
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Het is een noodzaak voor het bedrijfsleven om online aanwezig te zijn Maar veel kleine bedrijven zijn terughoudend om dit te doen, als gevolg van de tijd.
Talent in Ontwikkeling
Lesbrief – Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!
Het schrijven van een verhaal
CURSUS VECTORISEREN Januari 2017 Peter Hagenaars.
© UNIEK IN DE KLAS.
Wat maakt een PPT goed?.
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
KEUZEVAKKEN ECONOMIE & ONDERNEMEN voorlichtingsavond S. Alibasic
Welkom bij het leernetwerk Ouderen in het Vizier!
volgende bladzijde terug
Art& Design Leerjaar 1 Productvormgeving.
ONTWERPEN LES: DE WERELD IN 1 DAG!.
Art & Design Productvormgeving.
voorbeeld volgende bladzijde terug
Art & Design Grafisch vormgeven
Art & Design Grafisch vormgeven
volgende bladzijde terug
voorbeeld volgende bladzijde terug
voorbeeld volgende bladzijde terug
voorbeeld volgende bladzijde terug
Transcript van de presentatie:

Logotypes Woord- en beeldmerken

Opdracht: Ontwerp een Logotype voor jouw (fictieve) eigen productiemaatschappij. Zwart/ wit met steunkleur(en) Creatief gebruik van typografie Ontworpen in Adobe Illustrator Met een illustratief element En een eenvoudige animatie

Hoe ga je te werk? Verzin eerst een naam maak een aantal schetsontwerpen voor jouw logo op papier Maak daarbij op een originele en manier gebruik van Typografie Werk met Adobe Illustrator. Omdat letters eigenlijk vectorvormen zijn, heb je zo de meeste vrijheid (zie de tutorial).

Wat is een logo? Een woordmerk: een combinatie van letters (en soms ook beeld) op een typografisch ongewone manier gebruikt. Google op Woordmerk Of op Logotypes De animatiefilm Logorama geeft een beeld van de hoeveelheid logo’s waar we dagelijks mee te maken hebben!

Logotypes en Typografie Ook in de Typografie zijn voorbeelden te vinden van ‘ongewoon’ gebruik van letters / lettercombinaties. De ‘ampersand’ is een goed voorbeeld:

Voor het latijse woord ‘et’ (en) werd een nieuw letterteken bedacht, als je de E en de T samenvoegt in één teken:

Dit teken evolueerde weer tot de vorm die het nu heeft: Je ziet hier nog iets interessants: elk lettertype heeft zijn eigen manier om dit teken te schrijven.

Een samenvoeging van twee letters word ook wel een ‘ligatuur’ genoemd Een samenvoeging van twee letters word ook wel een ‘ligatuur’ genoemd. Ligaturen zijn apart ontworpen lettercombinaties:

Hier zie je een aantal veelgebruikte ligaturen Hier zie je een aantal veelgebruikte ligaturen. Goed ontworpen lettertypes kiezen vanzelf een ligatuur als de lettercombinatie zich voordoet.

Door met fantasie te spelen met de lettervormen kan je heel mooie ligaturen maken:

Je kunt ook zelf een letter bedenken op basis van een bestaand letterteken. Hier heb ik het ‘apenstaartje’ @ gebruikt voor mijn eigen beeldmerk:

Welk Lettertype moet ik kiezen? Omdat er zo veel keuze in Lettertypes (Fonts) is is de keuze van (een combinatie van) Lettertype(s)een moeilijke. MyFonts.com maakt die keuze makkelijker.

Je kunt daar per categorie zoeken naar een letter, en de verschillende lettertypes zijn goed gedocumenteerd/ geïllustreerd. Ook kan je een ‘tag’ gebruiken om een soort karakter van een letter te typeren, bij een zoekopdracht. Natuurlijk ga je de letter niet meteen kopen, maar voor inspiratie is deze site erg handig. Er zijn veel gratis letters te downloaden op het web, bijvoorbeeld www.dafont.com

Om je letters op je computer te beheren, gebruik je een gratis programma: Linotype FontExplorer voor de mac De hele FontFolio library van Adobe staat nog steeds online

Inspiratie Als je een logo design voor je (fictieve)productiemaatschappij ontwerpt, ligt het voor de hand om zaken uit de filmwereld als inspiratie te gebruiken: film reels, camera’s, lenzen, director-stoelen of statieven.

Ontwerptips: Denk aan duidelijke contrasten: Licht op donker <-> donker op licht Maak eventueel gebruik van een steunkleur Bedenk een simpele animatie voor jouw logo Kies een goed leesbare letter

Bij gebruik van meerdere lettertypes: kies voor duidelijke verschillen: Vet <–> dun Klassiek (schreef) <–> modern (schreefloos) Voeg een illustratief element toe aan je ontwerp Hou rekening met de mogelijkheid van een animatie

Begin met schetsen op papier

Ga dan pas over op het uitproberen van verschillende lettertypes

Werk met Adobe Illustrator Werk met Adobe Illustrator. Omdat letters eigenlijk vectorvormen zijn, heb je zo de meeste vrijheid. Bedenk of je het ontwerp op een donkere achtergrond of een lichte gaat maken

Als je je ontwerp min of meer hebt vastgesteld, ga je het precies uitwerken. Voor hulp kan je de tutorial- bestanden downloaden.