Bijeenkomst MBO Raad Donderdag 21 maart 2013 Zeeuwse Stromen, Renesse.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Greenpeace op OBS Erasmus
Advertisements

Een kilootje oude visserijstatistieken, a.u.b.!
Is er visserij? nee Ga verder met uitzetten vis ja
Laat zien wat je kunt. Het Praktijkonderwijs en de entree- opleidingen (mbo)
Commerciële visserij; Tijd voor een nieuw beleid?
Tropisch Nederland De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius horen bij Caribisch Nederland. Waar ligt Caribisch Nederland?
VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Hoe lang is de kust van Chili?
Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw Vis van het Jaar 2007 Berlare, 26 april.
Praktijkworkshop: Groen Proeven in de praktijk. Programma • Introductie • Waarom Groen Proeven? • Beleid mbt Groen Proeven • Waar staan we nu? • Ervaringen.
Het Kippenproject Kenia
Welkom bij de World Vision Quiz.
GOMARUS COLLEGE ASSEN. 2 DE DEELNAME  We wilden vanuit de oude situatie als school een nieuwe start maken t.a.v. ons kantine aanbod en beleid. We hebben.
WORKSHOP GESLAAGD IN HET VAK: ROC MONDRIAAN – DE HAAGSE HOGESCHOOL 3 OKTOBER 2013 ONDERNEMERSCHAP EN ONDERWIJS.
Bas van den Hoogen Wisselwerk maatschappelijke stages.
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Luca CUCINA ITALIANA Inleiding Thema avond Umbrië Nieuwe koks Umbrische wijnen nieuwsbrief.
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Efficiënt besturen in de social profit
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
3.8.1 Vissen ‘De vis wordt duur betaald’. ‘Boter bij de vis’.
Werkstuk Justin Nienhuis
Samenwerkend leren Docenten die teveel doceren, leren net zoveel als hun leerlingen: niet veel.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Ervaringswerkers in de ggz.
WERKPLAATS KANSRIJK PLATTELAND SAMEN AAN HET WERK VOOR EEN DUURZAAM EN KANSRIJK PLATTELAND.
Uitdagingen voor de cliëntenparticipatie Alliantiedagen 2011 CliP.
Refrein De Hogeschool van Amsterdam, Is ambitieus ten aanzien van het koesteren van jong talent. Wij gaan voor de student Betrokken bij de maatschappij.
Presentatie Ruud van Dijk: “Het puberende brein” van Eveline Crone
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
DE CHAOS VOORBIJ… NIBI CONFERENTIE PROGRAMMA 1. Opening ovoorstellen owat willen we? 1. HET verhaal (Rob) 2. Vragen/opmerkingen? 3. Aanvullingen.
Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.
Belangrijke tewerkstelling in de visproductie
Maricultuur.
Wie zijn wij? Welkom Wie ben ik en wat is mijn functie (diegene die de presentatie geeft) Wat doen wij in dit bedrijf? Waarom geef ik deze presentatie?
Presentatie Themafeest Back to the sixties
MARktSTUDIE commercialisatie snoekbaars
Beste, Twee jaar geleden werd er in Port-au- prince te Haïti, een nieuwe school gebouwd voor 300 leerlingen. Dit dankzij de steun van de Redemptoristen.
Kindertehuis in Ghana.
Workshop “Beoordelen”
Cultuurprofieldoelen;
Schoolkeuze Voortgezet Onderwijs
Opzetten itembank Voeding en Diëtetiek HHS
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Tekst verwerken.
Ruim baan voor vakmanschap bezien vanuit een branche
“What the food?” Voorop in de Vergroening Even voorstellen.
Deel 1: voortplanting en viskweek
MODE EN DESIGN & PRESENTEREN EN STYLING
Programma Uitleg over verschillende onderwerpen Vragen beantwoorden
Bianca Biermann Docent Economie / Administratie. Dit is nog geen kant-en-klaar verhaal … Wat we wel weten, ga ik u nu vertellen !
TRENDS 2015 Kwartaal 3, week 1. Even voorstellen  Naam: Madeleine Meurs  Site: med.hr.nl/meurm   Kamer: MP L
LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.
LEVENDE OCEANEN Oceanen zijn het prachtige leefgebied van duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het.
SAMENWERKING HAASNOOT & POLARIS Een sterke partner voor de vishandel.
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
Wanneer is de leerling tevreden? Wat is: krachtig leren?
Vmbo-Mbo doorlopende leerlijnen in Noordoost-Brabant Onze missie Door: Ger de Bruin, Udens College Jan Jansen, Koning Willem.
Het onderwijs in Haïti kent veel problemen -Meer dan de helft van de kinderen gaat niet naar school. -Veel kinderen gaan naar scholen waar leraren niet.
Een toekomstige stad onder water
Welkom en korte introductie aanwezigen
Burgerschap bij het Koning Willem I College
Rekenontmoeting Scalda MBO en VMBO
College gevogelte A College gevogelte  .
VISSEN BLOKBOEK NATUUR - LES 12.
Samen broeden: MBO Barneveld en de beroepspraktijk
Lezing Stichting Kind en Voeding
Lezing Stichting Kind en Voeding
<naam bedrijf> & <naam school>
Lezing Stichting Kind en Voeding
Transcript van de presentatie:

Bijeenkomst MBO Raad Donderdag 21 maart 2013 Zeeuwse Stromen, Renesse

Even voorstellen: Willem Himmelreich Voorlichting en Culinair advies

Stichting Vis&Seizoen heeft als missie: Het stimuleren en faciliteren van horeca- en consumptief onderwijs in Nederland, met warenkennis van vis, schaal- en schelpdieren. Verwerken van meer duurzaam verantwoorde, seizoensgebonden vis zonder concessies te doen aan smaak, kwaliteit en marge. Vis&Seizoen

Ideëel • Behoud visbestand toekomst Oplossen problemen zoals • Overbevissing • Slechte regulering • Bijvangst • Minimale milieuschade Oplossen problemen zoals • Bodemschade • Brandstofverbruik • Natuurgebieden Commercieel • De consument vraagt er vaker naar • Eis in offertes bedrijven en overheden • Goede en verantwoorde scholing • Het opvoeden van de gasten • Hoever gaan we om met kweekvis • Toepassen moderne invriestechnieken – 60 C Duurzaam verantwoorde vis is hard nodig!

Wat is de huidige warenkennis van de docenten ? Denken we na over het belang van warenkennis ? Wij van Vis&Seizoen vinden het volgende belangrijk; Warenkennis is meer dan een vissoort kunnen benoemen, Bijdragen aan het behoud en herstel van de visstanden, Visvangst en verwerken van de vis in het juiste seizoen, Duurzaamheid volgens Vis&Seizoen is het stimuleren van kopen van vis in het juiste seizoen en duurzame visserij.

Is er kennis van studenten/ leerlingen inzake de warenkennis van vis, schaal- en schelpdieren!? De beschreven warenkennis zoals in de huidige boeken en/ of readers zijn vaak gebaseerd op oude en achterhaalde kennis, boeken en vakliteratuur. Er is de laatste jaren heel veel veranderd. Daar moeten wij in het onderwijs op inspringen!

Er werd alleen al door de Nederlandse vissers duizenden tonnen vis aangevoerd, met als een eventueel gevolg dat de zeeën langzamerhand werden leeggevist. Er kwam geen natuurlijke aanwas, jonge vis kwam niet toe aan het paaien. Ook is de kwaliteit van de eitjes en sperma van jonge vissen lang niet zo krachtig, dat er een verantwoorde voortplanting kan gaan plaatsvinden. In het jaar 1975 zijn in de visquota vastgesteld. Met het ‘spook’ van leeggeviste zeeën kwam er een gigantisch netwerk van marketing om (Aziatische) kweekvis te kopen en consumeren. De bekende grootgrutters gingen blij mee. Zelfs de vishandel stapt er in met zgn. ‘verse’ Pangafilet.

Kweekvissen in Europa, Afrika en Azië 1.Europa: Zeebaars, Tarbot, Heilbot, Zalm (Schotland) Paling en Meerval 2.Afrika: Meerval en Victoriabaars (veel antibiotica) 3.Azie: Pangasius en Tilapia (testosteron toevoeging) zijn belangrijke kweekvissen die gefileerd en vaak gemarineerd wordt verkocht. Doordat er veel vissen in weinig water kunnen groeien worden er vanwege het zwemmen in en eten van hun eigen uitwerpselen antibiotica, hormonen, PCB, pentanatriumtrifosfaatoplossing en trifuralin toegevoegd. Tilapia kan zelf zijn luchtblaas vullen door boven het water naar lucht te happen.

Door de intensieve marketing van de Aziatische kweekvissoorten denkt de consument dat het een goede vis is, terwijl het niet meer is als een eiwitbom met heel veel gif in zich. Door een voeding van kipafval als ingewanden en veren eiwit rijk. HORECA, Hotel en Consumptieve Scholen Ga met de studenten / leerlingen eens kijken wat onze eigen Noordzee en Waddenzee ons brengt aan vissen, rekening houdend met verantwoord en duurzaam gevangen vis. Maak een verwerking- en bereidingsplan met bijvoorbeeld behulp van een vorm van mindmappen.

• Kies ook voor het onderwijs uit het ‘Onbezorgd 100% Duurzaam’ assortiment. • Informatie en advies (duurzaam, kwaliteit, prijs) bij samenstellen menu. • Chain of Custody groep certificering inclusief MSC, Stichting Noordzee. • Geef een training aan studenten t.b.v. vertellen ‘verhaal’ aan gast: Waarom staat er geen tarbot of Noordzeetong op de kaart? • Promotie van je school en restaurant via diverse mediakanalen en campagnes, dat er verantwoord gevangen vis verwerkt wordt. HORECA, Hotel en Consumptieve Scholen Met het Vis&Seizoen ‘Onbezorgd 100% Duurzaam’ assortiment

Momenteel wordt de volgende verantwoord gevangen vis ruim aangevoerd: Sardien, Snoekbaars, Zeeduivel, Koolvis, Kabeljauw, Heilbot (vooronderzoek) Albacore tonijn en niet te vergeten de Pijlinktvis volop in de Noordzee. Venusschelp, Wulk, St. Jacobsschelp, Clam, platte oester, Palourde, Kokkel Creuse, Krab, Canner (vooronderzoek). Ook is er met behulp van moderne vriestechnieken een fantastische kwaliteit verantwoord gevangen vis te koop! Ook Yellow Tail Kingfish gekweekt in Nederland, een topproduct!

Hartelijk dank voor uw aandacht!