De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Greenpeace op OBS Erasmus

Verwante presentaties


Presentatie over: "Greenpeace op OBS Erasmus"— Transcript van de presentatie:

1 Greenpeace op OBS Erasmus
Werelddierendag

2 Programma Voorstellen en inleiding (2 min)
Filmpje Greenpeace algemeen (8) Bedreigde dieren (2) Campagnes: bossen en oceanen (10) Stelling (3)

3 Voorstellen / inleiding
Heleen de Mul, vrijwilliger Greenpeace Werelddieren dag Wat doet Greenpeace? Wat kun jij doen? Vandaag 4 oktober is het Werelddierendag. (Huis)dieren worden die dag in het zonnetje gezet. Maar er zijn vele organisaties die zich het hele jaar door bekommeren om het welzijn van dieren

4 Filmpje Greenpeace algemeen
Wie is Greenpeace Wat doet Greenpeace

5 Bedreigde dieren Greenpeace campagnes Bossen en Oceanen
Redden van planten en dieren met uitsterven bedreigd Voorkomen verwoesting van leefgebieden van dieren

6 Uitgestorven: de Dodo Zonder bescherming sterven dieren uit. 4 eeuwen geleden is de Dodo uitgestorven.

7   Vraag Kennen jullie bedreigde dieren? In Nederland? Of andere landen?

8 Terug in Nederland de Otter
Een bedreigd dier in Nld is de otter. Die is er nu weer omdat ze is uitgezet. Otters zijn familie van de dassen, de bunzingen, de hermelijnen, de wezels, de boommarters, de steenmarters en de fretten. Maar otters lijken ook wel een beetje op mensen. Ze spelen en stoeien graag met elkaar en ze zijn heel nieuwsgierig.

9 Uitgestorven in Marokko
Als we naar Marokko gaan zullenwe daar de Noord-Afrikaanse Berber- of Atlasleeuw niet meer kunnen zien. Die is al in de jaren twintig van de 20ste eeuw geheel uitgeroeid. Als we naar Marokko gaan zullenwe daar de Noord-Afrikaanse Berber- of Atlasleeuw niet meer kunnen zien. Die is al in de jaren twintig van de 20ste eeuw geheel uitgeroeid. Ook is de enige aap, de magot zeldzaam geworden, vnl. als gevolg van kaalslag van de bossen.

10 Uitgestorven in Turkije
de tijger is uitgeroeid, èn de leeuw is al heel lang geleden verdwenen. De kaalkopibis is een uitstervende broedvogel. deze lijkt op de heilige ibis, familie van de kaalkopibis Ook is de kaalkopibis is een uitstervende broedvogel.

11 Oerbossen Siberische tijger, zwerft door de sneeuwbossen van de Siberische taiga

12 Oerbossen Jaguar, woont in het tropisch regenwoud van de Amazone

13 Oerbossen leeft in de jungle van Zuidoost-Azië,

14 Oerbossen Leeft in Centraal-Afrika

15 Oerbossen leeft in de bossen van Noord-Amerika

16 Oerbossen Leeft in Canada, Alaska en in de laatste oerbossen van Europa, zoals in Turkije.

17 Overeenkomsten hun leefgebieden - zeven fantastische oerbossen –
worden steeds verder verwoest Hierdoor worden veel van deze dieren met uitsterven bedreigd

18 Honger Tachtig procent van de grote oerbosgebieden is vernietigd
door de honger van de rijke landen naar hout en papier Bomen van honderd jaar oud worden tot timmerhout gehakt en tot triplexplaten verwerkt Of ze eindigen als raamkozijnen of als grondstof voor het maken van papier

19 Bomenkap Mensen, dieren en planten worden het slachtoffer van bedrijven die winst willen maken,. Amerika, Canada, Japan en een heleboel Europese landen - ook Nederland - behoren tot de rijkste industrielanden. Deze landen verbruiken heel erg veel hout en papier. Hierdoor hebben bedrijven die oerbos kappen veel kopers voor hun producten. Het grootste deel van de houten raamkozijnen in Nederland bijvoorbeeld, is gemaakt van merantihout uit de bossen van Indonesië en Maleisië. Je zou dus kunnen zeggen dat als de rijke landen anders gaan denken en handelen, dat grote invloed heeft op de toekomst van de oerbossen.

20 Wat wil Greenpeace? Houtkap stoppen
Plannen voor langdurige bescherming Zorgvuldige houtkap Bepaalde oerbossen beschermd gebied Gebruik van “goed” hout, FSC Kappen met zo min mogelijk schade Tuincentra en doe het zelf winkels Greenpeace wil dat de oerbossen beschermd worden. Eerst moet alle houtkap in de overgebleven grote oerbosgebieden ter wereld stoppen. Pas als er plannen zijn waarin staat hoe de oerbossen langdurig beschermd kunnen worden, mag de houtkap weer een beetje op gang komen. Maar dan alleen heel zorgvuldig. Dit betekent dat bepaalde oerbosgebieden helemaal beschermd worden en verboden gebied worden voor houtkappers. In andere oerbossen kunnen hier en daar bomen gekapt worden: duurzame kap. Greenpeace vindt dat er meer 'goed hout' gebruikt moet gaan worden. Dat is FSC-hout. FSC-hout komt uit duurzaam beheerde bossen, dat wil zeggen dat de eigenaren van die bossen de bomen kappen met zo weinig mogelijk schade aan het bos. Zij krijgen daarvoor van de Forest Stewardship Council een speciale stempel op hun hout: het FSC-stempel. FSC-hout kun je vinden in doe-het-zelf winkels en in veel tuincentra.

21 Wat kun jij doen? Gebruik alleen 100 procent gerecycled papier en papierproducten Koop alleen houtproducten met het FSC-stempel Vraag je ouders als ze jullie huis gaan verbouwen of zij bij de aannemer of bij de houtleverancier om FSC-hout vragen Bestel het Kids for Forests oerbossen-actiepakket van Greenpeace Gebruik alleen 100 procent gerecycled papier en papierproducten, zoals schrijfpapier, printpapier, toiletpapier, zakdoekjes en koffiefilters. - Koop alleen houtproducten met het FSC-stempel. - Vraag je ouders als ze jullie huis gaan verbouwen of zij bij de aannemer of bij de houtleverancier om FSC-hout vragen. - Of als je ouders een huis gaan kopen dat nog gebouwd moet worden: vraag of ze speciaal letten op de houtsoorten die worden gebruikt. Zo kunnen bijvoor-beeld kozijnen van hout met het FSC-stempel gemaakt worden in plaats van merantihout uit oerbossen. - Bestel het Kids for Forests oerbossen-actiepakket van Greenpeace. Daar vind je handige tips en actie-ideeën voor thuis én op school. Zo help jij ook mee de oerbossen te beschermen! Meer informatie vind je op de Kids for Forests site.

22 Wereld onder water Niemand weet eigenlijk hoeveel soorten er in al dat water leven Verschillende gevaren bedreigen het bestaan onder de zeespiegel Waar denk jij aan, als je aan de zee denkt? Aan een prachtige zonsondergang, een walvis met een enorme fontein op z'n kop? Of aan bloedrood koraal en acrobatische dolfijnen? Misschien heb je wel een zelfgemaakte foto van de zee of een dier of plant die in de zee leeft of groeit. De wereld onder water zit vol met de meest bijzondere bewoners: kwallen, krabben, inktvissen, zeepaardjes, haaien, millimeterklein plankton, blauwe vinvissen van ruim 30 meter lang en nog veel meer. Niemand weet eigenlijk hoeveel soorten er in al dat water leven. Wat we wel weten is dat verschillende gevaren het bestaan onder de zeespiegel bedreigen.

23 Walvissen Al eeuwenlang jagen de mensen op walvissen. Vroeger gebeurde dat meestal met grote speren en later met grote speren en later met een kanon dat harpoenen op de dieren afvuurde. De dikke speklaag van de walvis werd gebruikt om lampolie en zeep van te maken. Het walvisvlees werd opgegeten. Van andere delen van de walvis maakten de mensen paraplu's, schoensmeer, tennisrackets en nog veel meer een kanon dat harpoenen op de dieren afvuurde.

24 Bescherming IWC . In landen als IJsland, Noorwegen en Japan, komt walvisvlees nog steeds op tafel. De walvisvaarders van deze landen trekken zich niets aan van beschermde gebieden en regels. Ondanks een wereldwijd jachtverbod blijven ze gewoon grote walvissen schieten.

25 Zeeën zonder vis Jacht Visserij Bijvangsten Vervuiling
De mens vist ook al eeuwenlang op zee. Visserij hoeft geen probleem te zijn, zolang er genoeg vis in zee zwemt en zolang er niet al te veel vis wordt gevangen. Maar tegenwoordig wordt er zo veel gevangen dat er van veel vissoorten steeds minder overblijven. Veel vissen zijn niet eens oud genoeg om zich voort te kunnen planten. Het klinkt ongelooflijk, maar zelfs die enorm uitgestrekte Grote Oceaan kan zo helemaal leeg raken. Een ander probleem in de visserij zijn de bijvangsten: dat zijn de massa's dieren die, per ongeluk, in de netten van de vissers verstrikt raken. Walvissen, dolfijnen, zeevogels, zeeschildpadden en haaien raken gevangen in de enorm grote netten. Ze worden dan terug in het water gegooid, vaak ernstig gewond of zelfs dood. Walvissen en dolfijnen verdrinken als ze in de netten vast komen te zitten. Maar niet alleen jacht, visserij en bijvangsten brengen de zeebewoners in problemen. Ook vervuiling is niet best voor ze. Zoals door ongelukken met olietankers waarbij duizenden liters olie in zee stromen. Zeevogels en vissen worden erg ziek van de olie of gaan er dood aan. In zee komt ook veel gif en andere viezigheid terecht waardoor het voedsel vervuild raakt.

26 Wat wil Greenpeace? niet te veel vis vangen
er blijft voldoende voedsel over voor andere zeebewoners Stoppen met discussies over het verbod op de jacht op grote walvissen IWC verandert van een commissie voor walvisjacht in een commissie voor walvisbescherming De IWC moet zich inzetten voor álle bedreigingen en problemen van alle zeezoogdieren Greenpeace wil dat we voorzichtig zijn met de zee. Vervuiling, jacht en visserij zijn te schadelijk. Visserij bijvoorbeeld moet verantwoord gebeuren: een andere manier van visserij is hard nodig. Dan wordt er niet te veel vis gevangen en blijft er voldoende voedsel over voor andere zeebewoners. Walvissen horen in de zee thuis; het moet maar eens afgelopen zijn met de discussies over het verbod op de jacht op grote walvissen. Verder vindt Greenpeace het de hoogste tijd dat de IWC verandert van een commissie voor walvisjacht in een commissie voor walvisbescherming. De IWC moet zich gaan inzetten voor álle bedreigingen en problemen van alle zeezoogdieren.

27 Wat kun jij doen? Een informatiestand
Schilder een spandoek of knutsel een walvis in elkaar Speel walvis- en dolfijnengeluiden en andere zeegeluiden af op een cassetterecorder Bedenk vragen over walvissen en organiseer een walvisquiz Misschien denk je wel: de oceaan is zó groot, ik kan al de dieren die er in leven echt niet helpen. Maar dat is niet waar! Hoe meer mensen weten wat de pro-blemen in de oceanen zijn, hoe meer mensen het belangrijk vinden dat er iets aan gedaan wordt. Informatie versprei-den is dus heel belangrijk. Dat kan jij ook! Hieronder vind je wat handige tips. Succes!

28 www.greenpeacekids.nl Zie voor meer tips de website.
Je kunt een Greenteam oprichten en Naar de Sirius. Spandoeken schilderen, in een rubberboot varen, op de foto voor de walvissen, een kijkje nemen op het oude Greenpeace-actieschip de Sirius: op de Greenteam-dag op 28 mei kregen Greenteamers de kans al deze dingen te doen die je als Greenpeace-actievoerder ook wel doet. Een kans dus om je even een echte actievoerder te voelen. Je kunt ook een Greenteam oprichten.

29 Stelling: dieren hebben bescherming nodig en ik wil mijn steentje bijdragen


Download ppt "Greenpeace op OBS Erasmus"

Verwante presentaties


Ads door Google