1940 Deel 1 www.marjanvandermeulen.nl Duitse opnamen 1940 Deel 1 www.marjanvandermeulen.nl.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
PowerPoint over Anne Frank
Advertisements

Het Biersprookje of hoe werd Overgenomen door de Amerikanen *
Lente van der Stel 1H, Scala Rietvelden. De aller eerste les De 1 e opdracht was: ‘Zet je onderwerp in allerlei poses.’
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
Het Bewonerscomit é van de Bevrijdingsbuur t. Het Bewonerscomit é van de Bevrijdingsbuur t Voor wij het ontstaan van het Comité aan U laten zien stellen.
verkeerskrant gemaakt door:
Verslag Bomen kappen groep 8, georganiseerd vanuit het IKL
‘’Een beetje tijd!!! Kamunyak.
WO 2 duurde van 1 september 1939 tot 2 september 1945.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Hoofdstukken PRENTEN BOEK.
Nederland bezet neutraliteitspolitiek.
Door Marit Mulder.
Jezus over het koninkrijk
Burgers regelen het zelf
Samen leven langs de Nijl
Fietsen in Drente Deze powerpoint presentatie Is gemaakt door
Menen Wald Lars Ledure – 3 mb 1. Deutscher Soldatenfriedhof Menen Het Deutscher Soldatenfriedhof Menen is een militaire begraafplaats in de Belgische.
Nederland Bezet!.
De Verenigde Staten en hun federale overheid
En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. Handelingen 1.
Zondag 19 mei 2013 Den Haag 1. Op welke dag ontvingen de discipelen de heilige Geest? op de dag van Christus' opstanding op de Pinksterdag andere dag.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
…..overrompeld door verdriet
De Koninklijke Luchtmacht
MAX de gelukkigste hond van de wereld
2.1 De Duitse inval in Nederland
Zaterdag 30 juni 2012 Wij waren nog nooit in Kijkduin geweest en waren vroeg op stap gegaan, zelfs in de winkels was het nog rustig.
Historisch overzicht hoofdstuk 4 WO II
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Presentatie Topondernemers De Tweede Wereldoorlog
Agressieve politiek van Hitler.
Beste vrienden, Dit zal mijn laatste mail zijn. Het zal misschien een schok zijn voor jullie, maar ik heb een belangrijke beslissing genomen. Ik neem een.
Les 1 De wereld staat in brand
De Olympische spelen.
Chronologie van maatregelen tegen de joden in het Derde rijk
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN? TAAK 2 HOE ZIEN STAD EN DORP ERUIT?
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
Wolvecamp tentoonstelling
Berlijn+DDR en de Koude Oorlog
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Onkruid vergaat………. Marcus 4 3 ‘Luister! Een zaaier ging zijn land op om te zaaien. 4 Bij het zaaien viel een gedeelte langs de weg.
Ik ben Peter en dit is mijn verhaal…
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
Wereldoorlogen Kenmerk 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43 A: verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Verander je wereld 2 Samuel 11:1-2 Bij het aanbreken van het voorjaar, de tijd waarin koningen gewoonlijk ten strijde trekken, stuurde David opnieuw een.
Opdrachten 3VA.
Het luchtverkeer in grote delen van Europa zal ook zaterdag 17 april 2010 platliggen wegens de vulkaanuitbarsting in IJsland. De aswolk breidt zich geleidelijk.
Het was in de tweede wereldoorlog.
De bejaardenreis Een buschauffeur van een touringcar is onderweg met een bus vol oudere dames, als hij na een kwartier op zijn.
's-Gravendeelsedijk - mei 1940De hoek 's-Gravendeelsedijk - Weeskinderendijk, situatie mei Rechts gaat het naar de nieuwe rijksweg richting Moerdijkbruggen.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Welkom in de samenkomst. Matthéüs 3 1. In die dagen kwam Johannes de Doper, predikende in de woestijn van Judéa. 2. En zeggende: bekeert u, want het.
Bommenwerpers en Jagers. Luchtoorlog boven Nederland
Christelijke gereformeerde kerken
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
Hoofdstuk 3: De Tweede Wereldoorlog
Het safaripark. Door: Tom. Het begin Eerst werd ik thuis door Mirre en haar ouders opgehaald. Toen gingen we naar het safaripark Beekse bergen.
Deze oorlog gaan we echt winnen!
Duitse opnamen Deel 2
Troelstralaan De Troelstralaan loopt van Ringbaan-West tot Van Hogendorplaan en is een doorgaande weg in de wijk Goese Polder. Deze wijk, waar de bouwactiviteiten.
STATION GOES. Het station door de jaren heen Het was 1867 toen de Ganzestad aangesloten werd op het spoorwegnet. In juli dat jaar werd de lijn Bergen.
L.A. Springer en het groen op de Oostwal. Leonard Adriaan Springer ( )  Leonard Adriaan Springer was een vooraanstaand tuinarchitect die voor.
De stad verandert Blok 3.
Groenstrook In 1995 geen plaats voor 2e Tol bij logistieke bedrijven
504 Parachute Infantry Regiment
Groenstrook In 1995 geen plaats voor 2e Tol bij logistieke bedrijven
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Transcript van de presentatie:

1940 Deel 1 www.marjanvandermeulen.nl Duitse opnamen 1940 Deel 1 www.marjanvandermeulen.nl

Rijksstraatweg - 11 mei 1940 Gesneuvelde Nederlandse militairen van 1-I-34 RI, bataljon "Ravelli" ten gevolge van de gebeurtenissen in het ochtendgloren van 11 mei. De voorhoede van het bataljon, op weg naar de Zwijndrechtse bruggen, werd onverhoeds overvallen door Duitse parachutisten. De foto is genomen met de toenmalige Glazenstraat in de rug. Rechts het talud van de nieuwe Rijksweg in aanleg. Tegenwoordig loopt hier de Mijlweg. Deze opname is niet eerder gepubliceerd.

Tweede Tol - mei 1940 Gevangen genomen Nederlandse militairen worden verzameld onder toezicht van Duitse parachutisten nabij de spoorwegovergang Tweede Tol.De foto is door een Duitse militair tijdens de meidagen genomen en werd nog niet eerdere gepubliceerd.

Kilkade - 11 mei 1940 Duitse valschermjagers (parachutisten) bekijken de brand in het bedrijf van Bisschop aan de Kilkade als gevolg van Nederlandse artillerie.

Tweede Tol - mei 1940 Ontwapende en gevangen genomen Nederlandse militairen werden ingezet bij het bergen van Duitse voorraadcontainers, nabij de barakken van I-17 RA aan de Tweede Tol. Tijdens de meidagen waren er voordurend meldingen van het afspringen van "parachutisten". In de meeste gevallen ging het echter om voorraden, die per parachute uit Junkers 52 werden afgeworpen

Rijksstraatweg - 11 mei 1940 Gesneuvelde Nederlandse militair op 11 mei 1940 aan de Rijksstraatweg (tegenwoordig Mijlweg), tegen het talud van de nieuwe Rijksweg Dordrecht - Moerdijk. In de vroege ochtend van de 11e mei kwamen daar militairen van het bataljon "Ravelli" 1-I-34 RI om het leven. Deze foto werd niet eerder gepubliceerd.

Vriesestraat - 14 mei 1940 Gesneuvelde Nederlandse militairen van 1-I-34 RI aan de Rijksstraatweg op 11 mei.

Tweede Tol - 12 mei 1940 Duitse parachutisten bezetten na hun landing op 10 mei de huizen aan de Tweede Tol en handhaven daar het gevechtshoofdkwartier van Bruno Brauer. Rechts in beeld de spoorwegovergang Zeedijk in de spoorlijn Moerdijkbrug (naar rechts) - Dordrecht (naar links).

's-Gravendeelsedijk - 10 mei 1940 Parachutisten achter een snel opgeworpen barricade op de 's-Gravendeelsedijk bij de kruising met de Weeskinderendijk (rechts).

Duitse graven op de Algemene Begraafplaats Duitse graven op de Algemene Begraafplaats. De foto is gemaakt in het vroege voorjaar van 1941, nadat de graven waren voorzien van Duitse oorlogskruizen. In 1948 zijn de graven weggehaald en de militairen kregen hun laatste rustplaats in Ysselstein.

Dit was het beeld direct na de landing op 10 mei 1940 van Duitse parachutisten ten zuiden van de Moerdijkbruggen

De verovering van het dorp Moerdijk in de ochtend van 10 mei 1940

De barricade op het Vrieseplein op 14 mei 1940, met poserende Duitse militairen. Tussen de zandzakken is de loop van Nederlandse PAG zichtbaar.

Einde deel 1 Marjan van der Meulen