Koffer Schaap in de kinderopvang

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KINDERUITSPRAKEN enter.
Advertisements

Klassieke homeopathie
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Juf myriam Juf Myriam Dit ben ik Mijn klas Dit schooljaar
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Een dagje meelopen met groep 1 en 2
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Bondgenootschap met ouders
Cursus 1 het verhaal: “De nieuwe rok” “Sem en Igor in de speeltuin”
Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
Waarom wij een hond willen
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Opvoeding.
De Slippertjes.
Dr. Albertus Risaeusschool
hoe overleef ik mijn vakantie
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
Groep 8 vertrok dinsdagochtend 6 april om 8 uur richting onze hoofdstad. Hoe het was? Dat ziet u in de komende presentatie!
Hoofdstukken PRENTEN BOEK.
Sinterklaas is verdwenen nergens te vinden nergens te zien Nam hij de benen, is hij hem geknepen, weggewaaid misschien?
Aanwezigheid meester Hans: Meester Hans is komende week aanwezig op: Maandag: – u – u Dinsdag: – u Woensdag:
Tips voor een vlotte start!
Antwoord op vraag SOPO1-4
Kiekeboe! Hoe gaat het eraan toe, in de kleuterklas!
Ik ben Bob..
Door: Türken  Groep 2.  Groep 3.  Groep 4.  Groep 5.  Groep 7.  Groep 8.  En nog foto’s.
Bewerkt door Rani, Sofie, Helena en Annelies Schooljaar:
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
‘De palmboom’ buurtgericht kinderdagverblijf
Een dag uit het leven van een kind in de onderbouw
Wij heten jullie van harte welkom op de première van ons verhaal:
Dag 5 Dag 5 van het dagboek Hallo lieve kindertjes, En… hoe vonden jullie de intocht? Hadden we jullie even goed gefopt? Ja, jullie dachten dat wij.
“Beleef de canon” Een vertelproject voor groep 5 t/m 8
De tofste momenten van 5c Toen ik in het 5de zat.
DE KNIPOOG over.
1C blijft slapen in de klas! Kies je personages en sleep ze op de prent Geschreven door de kinderen en de juf van 1C.
Sneeuwklkassen 2014 Febe reners.
Wie ben ik?.
Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Kies je personages en sleep ze op de prent.
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Welkom in de wereld van het asielzoekerskind!. In mijn land Syrië is het niet veilig. Er is al heel lang oorlog. Heel veel mensen en kinderen worden gedood.
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
Het belang van voorlezen
Hoi allemaal, ik zit achter de computer. Opa is jarig en ik wil hem feliciteren. Ik ga hem bellen via Skype.
Rauw en troosten.
Wenboekje Speelzaal Haasje Repje. Als je bij ons komt spelen mag je je jas aan de kapstok ophangen. Daar kan je zelf bij. Jas aan de kapstok.
Wenboekje Speelzaal Jan Huigen. Als je binnenkomt kun jij je jas ophangen aan de kapstok.
Wenboekje Wat fijn dat je er bent, hang je jas maar aan de kapstok..
Hallo, ik ben Lina. Vandaag ga ik naar de speelzaal. Ga je met mij mee? Wenboekje Speelzaal Tierelier.
Wenboekje Speelzaal Dikkie Dik. Hallo, wat fijn dat je komt spelen. Hang je jas en tas maar aan de kapstok..
Wenboekje Speelzaal Ziezo. Voordat je naar binnen gaat mag jij je jas in de luizenzak stoppen.
Zomervakantie Wolkjes De zomervakantie bij de Wolkjes, alsof je op vakantie bent!! We halen het strand en de zee naar binnen en verblijven op de camping!!
Schoolopbouwwerk Menen
Welkom in groep 2!.
Het school jaar Het school jaar is al bijna geweest van Boschveld iedereen is heel erg blij. Iedereen gaat bijna op vakantie het schooljaar was heel.
Spreekbeurt Hoe maak je dat?.
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?
Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?
Papa brengt Bram naar school. School is leuk. Lekker spelen
Een dagje in onze peuterklas
Welkom in de wereld van het
<naam bedrijf> & <naam school>
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
Joepie, ik ben bijna een kleuter!
Godsdienst bij de jonge kleuter
Transcript van de presentatie:

Koffer Schaap in de kinderopvang Buurtgerichte opvang ‘t Leopoldje Nancy Van Dessel

Onze opvang even voorstellen t’Leopoldje is een Buurtgerichte Kinderopvang Plaatsen voor kinderen die elders misschien uit de boot vallen Personen uit allerhande kansengroepen zoals Allochtonen Laaggeschoolden Werklozen Ouders die een opleiding volgen Maatschappelijk kwetsbare kinderen … Capaciteit 10 kinderen Gezonde en diverse mix om de buurt weer te geven Doelgroepmedewerkers Korte periodes Vaak gewisseld Taal is zeer belangrijk voor ons

Beginfase Enkele maanden gewerkt met Koffer Schaap Beginfase Kinderen genieten er enorm van!! Artikel geschreven in de nieuwsbrief Inlichten ouders werking koffer schaap

Een woordje uitleg Het ontstaan van koffer schaap Ontstaan in een pleeggezin De koffer symboliseert het steeds weggaan en terugkomen Schaap -> grote aaibaarheidsfactor Waarom werken we met koffer schaap? Geborgenheid Veiligheid Bescherming Gevoelens/ emoties

De personages Karoo, het schaapje waarmee de peuters zich kunnen identificeren Papa, papa van Karoo Mama, mama van Karoo Ti, Ta en To, een drieling, Karoo is hun grote zus Patata en Matata, de grootouders van Karoo en de ouders van papa Bomma, de moeder van mama Ella, het allerbeste vriendje van Karoo

Werking Verhaalmomentje met koffer schaap Handig in gebruik Reiskoffer Betrekken bij dagelijkse activiteiten Verhaalmomentje met koffer schaap Handig in gebruik Reiskoffer

Aanpassingen Veiligheid Koe weggelaten De naam Vrietje werd Ella Schaapjes vervangen Veiligheid Koe weggelaten De naam Vrietje werd Ella Uitspraak Activiteiten en verhalen vereenvoudigd Stamboom vervangen door familiemuur Aankondiging koffer schaap Trekpopje te stil, vervangen door muziekdoosje

Stap voor stap beginnen Kennismaking met Karoo Kennismaking met de koffer Kennismaking met de andere schaapjes Familiefoto trekken van alle schapen en deze op de familiemuur bijhangen Grote prenten van de schapen tonen Het eerste verhaal vertellen (op vast momentje) Betrekken bij dagdagelijkse activiteiten

Concrete voorbeelden Koffer Schaap in onze kinderopvang

De verhalen vertellen

Bomma schaap vertelt graag S’avonds als er niet veel kindjes meer zijn en het rustig is, komt bomma schaap tevoorschijn om een verhaaltje te vertellen of om voor te lezen. Ze kiest dan samen met de kinderen een boekje uit.

Met bomma schaap naar de bib

Koken met papa schaap

En natuurlijk ook proeven

Dingen verzamelen met Matata Blaadjes van de bomen, steentjes of dingen die de kinderen interessant vinden verzamelen tijdens het spel of een wandeling. Deze zaken in een verzameldoosje stoppen.

Nog activiteiten met Matata Dansen op muziek uit verschillende landen: ouders brengen zelf muziek mee. Vakantie: bv. met het vliegtuig naar Marokko, zwaaien naar het vliegtuig en dag roepen en erover praten Met stoelen een auto of bus maken

Patata en Ti/Ta/To Patata Met een zakdoek het liedje ‘neusje snuiten’ uitbeelden en zingen Ademhalings-oefeningen: een papieren zakdoekje omhoogblazen Ti/Ta/To Bij een geboorte van een zusje of broertje komt Ti/Ta/To vertellen, want zij zijn ook zusjes en maken samen veel plezier.

De familie van Karoo hangt ook op de familiemuur

Besluit koffer schaap De kinderen kennen de namen al goed. Sommigen hebben echt hun favoriet personage zoals bomma of papa schaap. Het valt op dat kindjes die bv geen echte papa hebben thuis, vooral aangetrokken worden door papa schaap. Ze vragen zelf om nog eens een verhaal van Karoo te vertellen en gaan spontaan de map tonen. Ook de allerkleinsten genieten van het spel met de schaapjes. Het is ook voor hen zeer aantrekkelijk.

Verdere ideeën om nog uit te werken Een kaartje of foto van Karoo meegeven aan de kinderen die naar school gaan. Karoo als logeervriendje van opvangpop Leo meegeven naar huis. Koppelen aan thema ‘anders zijn’. Boekjes voor bomma binnen dit thema. Bv. De olifant Elmer …

Skypen We hebben met een kindje van de opvang geskyped toen ze voor 3 maanden in Afrika was. Ze kon de gang van zaken volgen: bv. Fruit eten, spelen op de mat Zo ook samen haar verjaardag gevierd en kaarsjes uitgeblazen. De mama was ook foto’s van de begeleidsters komen trekken om mee te nemen. De link met Koffer Schaap = afscheid nemen, weggaan en terug komen, dichtbij/weg

Reacties van de kinderen door te Skypen de kinderen vonden het zeer leuk om Sherese in Afrika te zien nadien werd er volop over gepraat (bv. Hoe Sherese in badje ging, pipi ging doen) Het was moeilijk te verstaan wanneer Sherese weg was. Er was iemand die dacht dat ze in de computer zat.

Bedankt voor jullie aandacht Hopelijk hebben jullie hierdoor zin gekregen om met koffer schaap aan de slag te gaan!