de bib: zoeken van A tot Z

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samengesteld door schoolWise.
Advertisements

Leerlingenenquête •91% van de uitgedeelde enquêtes zijn terug binnengekomen. •Het 1 ste leerjaar heeft niet deelgenomen aan de enquête.
Dyslexie Deze spreekbeurt van Eva, groep 6, gemaakt voor school, november Mijn spreekbeurt gaat over dyslexie.
Hondenhumor Kattengein Film is voorzien van geluid.
WorldCat Local – Eenvoudig zoeken. In deze demo Eenvoudig zoeken: •Zoeken naar titels •De sortering van de resultaten aanpassen •De beschikbaarheid van.
Effectief zoeken en verwerken van digitale informatie
Bibliotheek.nl Mobiele App Bibliotheek.nl Jan-Pieter Laauwen 23 maart 2010.
Les 1 Wat is “ Kook met mij mee!”?. Een dag zonder vlees
Instructie Universiteitsbibliotheek
E-boeken in de bib Eindelijk !? Hoe e-boeken in de werking van een openbare bibliotheek brengen en wat mag dat kosten?
BOEKHANDEL EN BIBLIOTHEEK V2.0 In een digitale wereld Geert Joris, gedelegeerd bestuurder.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Basis van digitaal collectiemanagement
Wie is aan zet ? - 1 jaar BYOD op het Liemers. Stand van zaken: – Devices mógen: iedereen weet dat – Regels hanteren ? – Neemt het aantal devices toe.
Blijf bij mij Jolink.
6 september 2012 Vakgemeenschap Sociale Stijging Thema Wonen
KHLeuven, Sociale School Heverlee
Welkom bij de cursus Handig met Internet! Handig met Internet -Wat doet u al met internet? -Wat wilt u nog meer met internet doen? -Hoe kunt u beter.
Workshop Informatievaardigheden
LEEFSTIJL vanuit Amerika 1986 voortgezet onderwijs
Train de trainer Levensboeken Beatrijs Van der Heijden
Thema 7 Les 6a Smaak. de kwaliteit = als iets mooi / goed gemaakt is = hoe iets is.
Trefwoorden overbodig? De gebruiker aan het woord Annemieke Jurgens InfoManagement 27 april 2006.
Identiteit MedMec02 les 3 (5) Mail: Wiki: vakgroep: Media.
Identiteit CMDMEC01-2 les 4 (5) Mail: Startpagina – vakgroep media en creativiteit- docentenpagina Pia Terstroet.
nieuwe toepassingen 2008 Schoolbib 2.0 / VVBAD Mechelen, 5 november 2008 Rosemie Callewaert - Project Manager VCOB.
Module 1 Welke soorten informatiebronnen zijn er en hoe ze te gebruiken?
Bibliotheek.nl De virtuele openbare bibliotheek van Nederland: –Collectie (content) –Catalogus (zoekmachine) –Huisvesting (“look and feel”) –Inlichtingenbureau.
Les Informatica 02/03/2004 Yperman Hans
Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken  Website faculteitsbibliotheek  Catalogus LIBISng: boeken, eindwerken, tijdschriften  Databanken:artikels.
Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken  Website faculteitsbibliotheek  Catalogus LIBISng: boeken, eindwerken, tijdschriften  Databanken:artikels.
Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken Master Toerisme  Website faculteitsbibliotheek  Catalogus LIBISng: boeken, eindwerken, tijdschriften.
Overzicht presentatie  Website faculteitsbibliotheek  Catalogus LIBISng  Databanken.
Tips voor de blogger in spé.
Informatievaardigheden. Niveau 2. Gevorderd. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere.
Informatievaardigheden. Niveau 3. Verder Gevorderd. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere.
EhBIB Search Eenvoudig en geavanceerd zoeken Zoekresultaten weergeven.
Kwesties rond ict verbonden
Informatievaardigheden Ecologie-2 (NCP-20503) september/oktober 2012 Corrie van Zeist, Liza Bruggenkamp, Marco van Veller, Wouter Gerritsma en Ans Brouwer.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Het maken van een spreekbeurt
Over WebQuests Een korte presentatie Met kennisnet.nl sta je er nooit alleen voor.1 Definitie WebQuest Een WebQuest is een onderzoeksactiviteit.
Stappenplan Samenvatten
Informatievaardigheden NCP Ecologie II Corrie van Zeist, Marco van Veller, Ans Brouwer en Wouter Gerritsma Bibliotheek Wageningen UR September 2009.
Informatievaardigheden Corrie van Zeist en Marco van Veller September 2008.
Informatievaardigheden Corrie van Zeist September 2007.
Ouderavond SchoolWise & schoolbibliotheek
Informatievaardigheden Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen
Bibliotheek Instructie
Bibliotheek Wageningen UR Overal dichtbij. Bibliotheek Wageningen UR: Overal dichtbij Hoe kan ik: “off-campus” toegang krijgen tot tijdschriften en databases?
Workshop Informatievaardigheden
Informatievaardigheden Introductie BPE-10806
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
DEMO MIJN BIBLIOTHEEK GEBRUIK VAN MIJN BIBLIOTHEEK.
Introductie Studielandschap SSH SRW Inhoud Het SSH-Studielandschap… wat is dat? Zoeken, grasduinen en… verder zoeken Een oriëntatie in Limo Ebsco.
Mapping the field. ALEX KLAASEN Eigen website Beginpagina is stijlvol en nodigt uit om verder te kijken op de site. Helaas is de inhoud.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
Leesplezier in de schoolbibliotheek Training voor ouders en andere vrijwilligers in de schoolbibliotheek Bijeenkomst 2.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Betrokken waarbij en hoe? Missie/DoelOrganisatie Betrokken OpbrengstenMensen Activiteiten Inzet van: – Tijd – Waarde – Netwerk.
2 Dé trend voor de toekomst: biebonderzoek met een smartphone ProBiblio: Daniëlle Koning Ruigrok NetPanel: Kjell Massen.
Tevredenheidsmeting OCMW Presentatie MC Bea 24/08/09.
SchoolWise. Programma ● wat is schoolWise ● waarom schoolWise ● hoe werkt schoolWise ● zoeken en vinden ● uitlenen ● mediabeheer ● van start met schoolWise:
Presentatie landelijke resultaten monitor Samengesteld door:
Centraal Examen Nederlands
Werkplekleren Rubbens Jolien Bron: Duerings, L. (2011) Dé criteria voor succesvol werkplekleren. Utrecht: Universiteit Utrecht.
Voor bibliotheken. Training AquaBrowser Zoetermeer, 20 mei 2010.
WELKOM IN DE MEDIATHEEK
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Transcript van de presentatie:

de bib: zoeken van A tot Z “Ik heb geen speciaal talent, ik ben slechts nieuwsgierig.” Albert Einstein

de bib: zoeken van A tot Z Wie is Annemie Van Isterdael?

de bib: zoeken van A tot Z Dokeos, het digitale kenniscentrum van het Provinciaal Bibliotheekcentrum

de bib: zoeken van A tot Z Dokeos, http://vrieselhof.dokeos.com

de bib: zoeken van A tot Z Dokeos, ELO: elektronische leeromgeving: -documenten -wiki -profiel

Wie zijn ze?

definitie infobemiddeling

definitie infobemiddeling

definitie infobemiddeling

definitie infobemiddeling mooie woordenwolken maak je in Wordle een voorbeeld: Met mijn vriendelijke uitstraling glimlach ik je toe ik hoor je, luister, begrijp, ben ontvankelijk op de koop toe. zullen we samen zoeken tussen de rekken vol met boeken op een scherm of op CD de kennis is een golvende zee. deze lener hebben we gered maar the game isn’t over yet.  

portret van een i-medewerker

portret van een i-medewerker de menselijke zoekmachine: communicatief toptalent sociaal ten voeten uit beschikbaar vriendelijk snel hulp-vaardig bekwaam, een menselijke zoekrobot!

portret van een i-medewerker Is het voldoende dat de onze menselijke zoekmachine: de collectie kent en kan opzoeken in de catalogus? ? 13

portret van een i-medewerker wat kan en kent de zoekmachine aan de balie nog meer? “Ik ben op zoek naar informatie over de hertogin van Brabant.”

portret van een i-medewerker opzoekingen doen om de vraag te situeren in Wikipedia, Google goed inschatten wat de klant nodig heeft: opzoeken in functie van de vraagcontext: materiaal, niveau, taal eventueel ook opzoeken in andere collecties, het internet

portret van een i-medewerker wat kan en kent de zoekmachine aan de balie nog meer? “Ik ben op zoek naar een goede film, een goed boek.” “Ik lees graag…kan u mij iets aanraden?” “Ik zoek een gedicht, over …”

portret van een i-medewerker De i-medewerker kan adviseren! zoeken in functie van de vraagcontext: genre, onderwerp, thema ook opzoeken in andere collecties

de bib = veel meer dan de bib biedt onze vertrouwde zoekomgeving, namelijk de catalogus, steun bij deze taken en verwachtingen?

de bib = veel meer dan de bib Checklist: de vraag situeren zoeken in functie van de vraagcontext adviseren zoeken in andere collecties

de bib = veel meer dan de bib Checklist: zoeken in functie van de vraagcontext taal/plaats/herkomst schrijver Ik zoek een boek van een Deense, Turkse, Zuid-Afrikaanse schrijver Ik zoek een boek dat zich afspeelt in Brazilië Ik zoek een boek van een Franstalige Belgische schrijver periode Ik zoek een boek dat zich afspeelt in de 17de eeuw

de bib = veel meer dan de bib Checklist: zoeken in functie van de vraagcontext taal/plaats/herkomst schrijver wereldkaart Cabrio wereldkaart Literatuurplein zoektaal Aquabrowser: languageo Wikipedia periode historischeroman.nl

de bib = veel meer dan de bib Checklist: adviseren: romanadvies: doorklikken op genre leestips van LibraryThing romanadvies bekroningen zelf lijstjes maken filmadvies: IMDb top 250 of via Cabrio in de media muziekadvies: luistertips van Last FM in zoeken.bibliotheek.be

Informatie aan Zee Oostende, 10 september 2009 Rosemie Callewaert metadata ontwikkeling en -presentatie www.bibnet.be

Bibliotheekportalen

missie zelfstandig Zoeken.bibliotheek.be is een open, vernieuwende en publieksvriendelijke zoek- en ontdekomgeving voor de presentatie van openbare bibliotheekcollecties. Via de zoek- en ontdekomgevingen worden fysieke en digitale collecties en de bijhorende bibliotheekdiensten geïntegreerd tentoongesteld op het web. Zoeken.bibliotheek.be is een model voor de zoek- en ontdekomgeving van lokale openbare bibliotheken, een verdeelplatform voor metadata en digitale content en de motor voor het project Bibliotheekportalen deel van groter geheel

Cabrio

de zoek-en ontdekomgeving van zoeken.bibliotheek.be informatie die je op weg zet om nieuwe dingen te ontdekken. informatie die adviseert: een goed boek, een goeie film, mijn soort muziek(bekroningen, besprekingen) informatie die boeit, mensen zin doet krijgen om te lezen…(afbeeldingen, geluidsfragmenten) informatie om het aanbod af te stemmen op de vraagcontext informatie over de materialen

outside in

ingrediënten

het recept vakorganisaties bibliotheken publiek

bibliotheken publiek vakorganisaties

zoeken.bibliotheek.be: presentatie dé zoekstrategie in zoeken.bibliotheek.be de startpagina presentatie van de resultaten inspiratie voor je zoekterm: de woordenwolk je krijgt alle mogelijke materialen over een zoekterm bij mekaar gepresenteerd: virtuele geïntegreerde plaatsing zoekresultaten geschikt volgens relevantie, jaar…naar keuze verfijnen in de rechterkolom 32

auteurspagina’s

de zoek-en ontdekomgeving van zoeken.bibliotheek.be Informatie over een auteur geïnterviewde danser choreograaf regisseur illustrator … in de auteursportretten 34

alle auteurs met 5 publicaties of meer in Open Vlacc 60.000 auteurspagina’s alle auteurs met 5 publicaties of meer in Open Vlacc http://zoeken.bibliotheek.be/authors/

wie? wat? acteur auteur

huiswerk Tegen 1 juni: Tegen 8 juni: huiswerk voor Lieve in de wiki de vragen noteren waarvoor je een opzoeking hebt gemaakt buiten je eigen catalogus

tijd voor koffie?