Van belangenbehartiging naar win-win: Samen waarde creëren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
WOT statistiek Correlaties CLIN Centre for Linguistics.
Advertisements

Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Pledge schoonmaak Ik beloof mij in te zetten voor: • gewoon goed werk en leefbaar loon voor alle Europese werknemers, zeker aan de onderkant van de arbeidsmarkt,
De arbeidsmarkt van morgen: tijd voor een Tabula rasa?
Combinatie werk en gezin
Trends op de Vlaamse arbeidsmarkt 9 februari 2010Slotevent ERSV Limburg Wim Herremans Steunpunt Werk en Sociale Economie
Sander Claassen Nationale Wiskunde Dagen 2012
Resultaat gericht beïnvloeden
Zelfregie Grote doorbraken komen altijd voort uit cliënten acties en initiatieven. De overheid, de instellingen en de professionals lopen altijd achter.
Grafiek 1 BBP-groei Nederland
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
6 november 2012Jaap Jongejan De loopbaancoach van 2020 Welke oplossing voor welk probleem?
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Samen innoveren: duurzaam samen
Sociale dumping en deloyale concurrentie Probleemstelling en maatregelen van de huidige regering.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Sociaal ondernemen Studiemiddag “Herstel en Winst” Netcliënten 17 mei 2013.
Ouderen: aan de slag of aan de kant ? Vlaams ouderenparlement 26 april 2010 Lieve De Lathouwer expertisecentrum Leeftijd en Werk.
AFSCHUIFSTIJFHEID EN MAXIMALE SCHUIFSPANNING
Presentatie herijking VVP, openRAADhuisavond 9 oktober Naar een herijking van het VVP Verkenning van dilemma’s en opgaven.
Jeroen van Breda Vriesman
Langer doorwerken in Nederland
De Nederlandse levensloopregeling: ervaringen en lessen
Sander Claassen Nationale Wiskunde Dagen 2012
Modellen VWO 6.
Welvaart Hoofdstuk 2.
Prof.dr.ir. Alexander Verbraeck Sectie Systeemkunde
Joint Report on Social Protection and Social Inclusion 2009.
Wat is UNIZO?  UNIZO = Unie van Zelfstandige Ondernemers  Doelstelling: meer kansen voor ondernemers creëren, in het belang van de hele.
Werk op de plank: uitdagingen voor de Vlaamse arbeidsmarkt Koen Van den Heuvel Fractieleider CD&V Vlaams Parlement.
Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 2: Loondienst of zelfstandig
Structuur Hoofdstuk 4.
Uitdagingen voor Boskoop
Model VS UAVgc op basis van SE
19 e eeuw Arbeiders niet beschermd Bedrijven waren slecht georganiseerd 1850 in Londen Werkloosheid 40% Het aantal faillissementen 70% Geringe financiële.
Jaarvergadering 2012 met huldiging van de jubilarissen
ZijSportief ZijActief Koningslust KOERSBAL Foto’s en powerpoint Riet Verstraten.
Arbeidsparticipatie van oudere werknemers Discussiemiddag Leeftijd en Gezondheid op het Werk Utrecht, 27 oktober 2009 Dr. Rob Gründemann, Senior Onderzoeker/Adviseur.
PREEMPTIEVE OPENINGEN
Is flexicurity (in) de beperking meester?
WOT statistiek Inleiding
Jaarverslag 2011 KERNCIJFERS Vanuit V.O Pensioenfonds.
© I. Nicaise Comprehensief onderwijs en gelijke kansen: lessen uit onderzoek Studienamiddag School+ ‘Hervorming secundair onderwijs’ Leuven, 14 mei 2009.
ZijActief Koningslust Excursie BlauweBessenLand
Hoofdstuk 2 Arm en rijk in Nederland en Europa.
De sociale economie als partner voor profitbedrijven en lokale besturen Uitdagingen voor de 5 november 2014.
NAVS 19 april april NAVS 19 april april Alliantie en Kop van Isselt Waarom Alliantie De locatie Kansen en bedreigingen Rollen.
Betaalbaarheid en toekomst van de Belgische gezondheidszorg
MVO- maatschappelijk verantwoord ondernemen
Samenwerking bij tandartsen algemene inleiding en situering van de huidige situatie. Paul De Hondt Stafmedewerker STV-Innovatie & Arbeid.
Strategisch account management inleiding
Psychologisch contract
PIJLERS VAN EEN MANTELZORGVRIENDELIJK PERSONEELSBELEID.
3.2: Sociale Partners en overheid Sociale partners: werkgevers- en werknemersorganisaties Poldermodel: ‘oplossen van problemen door overleg met de betrokkenen.
1 DE CONCURRENTIEPOSITIE VAN DE BELGISCHE ECONOMIE JOHAN VAN OVERTVELDT.
8 juni 2012 De gegeerde bachelor m/v. PBA = Gegeerd! NWWZ ( niet werkende werkzoekenden ) april 2011-april 2012: – PBA – 5,3% (ABA + 59%, Master + 3%)
Emeritiforum KU Leuven donderdag 24 maart 2016 Prof. Dr. A. Decoster Faculteit Economie & Bedrijfswetenchappen KU Leuven Vragen rond gelijkheid en ongelijkheid.
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
onderzoekers: Prof. dr. Lucas Meijs Lonneke Roza
Het BEGIN.
Gesprek Pensioenen - Johan Klaps
Goede redenen om langer door te werken Vergrijzing Kosten 1e en 2e pijler pensioenen Stijgende levensverwachting Krapte op de arbeidsmarkt Maar:
Welkom VWO 5..
Land van vooruitgang Wie zijn de winnaars en wie de verliezers?
Stichting Dow pensioenfonds
Economische kringloop
Ondernemen voor de toekomst
SROI Stadswerk.
AOW 11 PUNTEN PLAN.
Klik om verder te lezen.
Transcript van de presentatie:

Van belangenbehartiging naar win-win: Samen waarde creëren Sociale dialoog Van belangenbehartiging naar win-win: Samen waarde creëren Conferentie België-Duitsland april 2012

Doelstellingen versus resultaten Welvaart creëren Werkzaamheid (1) & ondernemerschap (2); concurrentiekracht (3) Welvaart verdelen Lonen versus winsten (4); inkomensongelijkheid (5) Sociale vrede Stakingsdagen (6) Conferentie België-Duitsland april 2012

Werkzaamheidsgraad (1) Be: 67,6 Du: 74,9 Conferentie België-Duitsland april 2012

Conferentie België-Duitsland april 2012 Ondernemerschap (2) (cijfers van 2007 ; schaal van 0 tot 1 ; een hogere score wijst op een meer ontwikkelde ondernemersactiviteit of op een gunstiger ondernemersklimaat) Middenmoter, en zelfs telkens een beetje onder het Europees gemiddelde Sterke voorkeur voor werknemersstatuut (zekerheid, risico-aversie, …) (1) De index voor de ondernemersactiviteit is afhankelijk van de oprichtingsgraad van ondernemingen, van het aandeel – in de totale bedrijfspopulatie – van de ondernemingen die minder dan drie jaar bestaan en van het profiel van de ondernemer (gekenmerkt door een grotere of kleinere risicoaversie). (2) De index voor het ondernemersklimaat is afhankelijk van de obstakels voor de oprichting van ondernemingen, de perceptie van het ondernemersstatuut, de mogelijkheid van een tweede kans en de motivering om ondernemer te worden (bewuste keuze versus beslissing ingegeven door de economische omstandigheden). Conferentie België-Duitsland april 2012 Bron: NBB, jaarverslag 2009. 4

Welvaart creëren: concurrentiekracht (3) Conferentie België-Duitsland april 2012 Bron: VKW Metena op basis van Eurostat data

Cumulatief verloop marktaandelen tussen 2000 – ‘10 (in %) Conferentie België-Duitsland april 2012

Conferentie België-Duitsland april 2012 Welvaart verdelen (4) Eerst de welvaartskoek bakken, dan verdelen Om de ontwikkeling van de potentiële groei te verklaren, is het belangrijk te analyseren hoe de beschikbare arbeid en kapitaal evolueren, alsook of zij al dan niet efficiënt worden ingezet (productiviteit) Recentere periode: hoe is die groei tot stand gekomen? Kapitaal: Sinds 1982 wordt bijna de helft van de Belgische potentiële groei verklaard door de groei van de kapitaalvoorraad. Maar, gedreven door een aanhoudende saneringsdrang werden de overheidsinvesteringen sinds het begin van de jaren ’80 systematisch teruggeschroefd, tot amper 1,7% van het bruto binnenlands product sinds het jaar 2000. Dit is een derde van het peil aan het begin van de jaren ’80 en volstaat amper of niet om de afschrijvingen op onze basisinfrastructuur te compenseren. Aandeel O&O&I is te laag. Arbeid: tot midden j ‘90 : zeer matige bijdrage tot ons groeipotentieel : werkgelegenheidsgraad: dieptepunt van 55% mid j ’80 = resultaat van oliecrisissen en verkeerde beleidsreactie (hoge reële loonstijgingen, brugpensioen) vnl I in kapitaal => verklaart ook de hoge productiviteit Tweede helft j ’90: arbeidsintensievere groei: werkgelegenheidsgraad gestegen tot 63%; combinatie van loonmatiging, lastenverlagingen, gesubsidieerde arbeid (dienstensector: zorg, dienstencheques,…) Productiviteit : slagen er niet in sterke groei van wg te combineren met sterke productiviteitsgroei (ICT) Conferentie België-Duitsland april 2012 7

Conferentie België-Duitsland april 2012 Welvaart verdelen (4) Conferentie België-Duitsland april 2012

Conferentie België-Duitsland april 2012 Herverdeling (4) Conferentie België-Duitsland april 2012

De “gemiddelde Belg” in … Sociaal en zeker? De “gemiddelde Belg” in … 1960 2007 Levensverwachting: 68 jaar 77 jaar Intrede op de arbeidsmarkt: 18 jaar 23 jaar Einde van de loopbaan: 63 jaar 60 jaar Loopbaan/levensjaren: 2/3de 1/2de Armoede- risico Werkend 4% Pensioen 20% 75+ 27% Een aantal cijfers: in 1960 werd een mens gemiddeld 68 jaar, hij kwam op de arbeidsmarkt op zijn 18de en hield er mee op op zijn 63ste. M.a.w. 2/3de van het leven werd gewijd aan de loopbaan. In 2007 is de levensverwachting 77 jaar, gebeurt de intrede op de arbeidsmarkt op 23 jaar en gaan mensen op vervroegd pensioen op 60 jaar. M.a.w. de helft van het leven staat in het teken van de loopbaan. We leven gemiddeld langer, en werken gemiddeld minder lang. Gemiddelden bestaan natuurlijk niet. Maar voor de financiering van onze sociale zekerheid zijn ze wel uitermate relevant. Een loopbaan betekent immers ook bijdragen. Plaats daarnaast het armoederisico onder gepensioneerden en ouderen dat 5 tot zelfs 7 maal hoger is dan dat van werkenden. De wettelijke sociale zekerheid is de beste remedie om hier aan te verhelpen. Maar meer kwaliteit van de sociale bescherming vereist ook meer bijdragen en/of meer selectiviteit. Langer leven, minder werken en hogere uitkeringen is iets van het goede teveel. Wie de wettelijke sociale zekerheid hoog in het vaandel draagt, moet ook de financiering veilig stellen. Conferentie België-Duitsland april 2012 10

Conferentie België-Duitsland april 2012 Sociale vrede (5) Conferentie België-Duitsland april 2012

Klassieke tegenstelling Arbeid Werknemer Loon Herverdelen Zekerheid Kapitaal Werkgever Winst Creëren Flexibiliteit Conferentie België-Duitsland april 2012

Van klassieke tegenstelling … naar win-win Klant-leverancier kapitaal arbeid waardecreatie arbeid kapitaal verworven rechten verdedigen belangen behartigen zijn gelijk halen bij overheden systeem van derdebetaler herstel van bilateraal overleg Conferentie België-Duitsland april 2012

Conferentie België-Duitsland april 2012 Herverdeling Interne buffers ten koste van productiviteit Opvallend: WG: -0,1% in 2009 +0.8% 2010 +1,2% 2011 gebruik gemaakt van interne buffers (minder overuren, tijdelijke werkloosheid, tijdskrediet): # gewerkte uren daling productiviteit per uur Bron: EC. Bron: NBB. Conferentie België-Duitsland april 2012

Conferentie België-Duitsland april 2012 Collaboratief model Macro-niveau Vergrijzing War for talent Betaalbaarheid degelijke pensioenen Desindustrialisering Mondialisering Kansen creëren Ondernemingsniveau “gelukkig” langer werken vormingsinspanningen mensgericht ondernemen diversiteit op werkvloer resultaatsgebonden verloning Conferentie België-Duitsland april 2012

Conferentie België-Duitsland april 2012 Vertrouwen Leiderschap Openheid Conferentie België-Duitsland april 2012