Van uitleggen leer je het meest

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het tweede werkstuk.
Advertisements

Verduidelijken en visualiseren vanuit de auti-werking in Het Vlot
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Vooronderzoek visual knowledge building Op welke manier construeren leerlingen kennis aan de hand van beelden?
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Time management in het onderwijs
Welkom iPad of Laptop uit. Tassen tegen de achterwand s.v.p. Ga rustig zitten en wacht tot de les begint. Tafels staan opgestapeld, blaadje met pen ligt.
Mannus Menting 11 november 2009 Project Week 1 Foto’s van reclame onderweg.
Verslag Bomen kappen groep 8, georganiseerd vanuit het IKL
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
 De klassen zijn groter, rond de 30 leerlingen.  De lessen kunnen om 8.30 beginnen en afgelopen zijn.  Je kan zomaar een aantal tussenuren.
In de leerlingenraad zitten 6 kinderen(bij ons)
Sportiviteit & Respect HC Twente 26 maart 2014
First ID project College de Meer Uitleg van het project aan de hand van de volgende vragen: Waarom, Wie, Wat, Hoe, Waar, Wanneer.
Lesgeven en begeleiden
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Powerpoint in de klas Michiel D. Jansen o.b.s. De Draaimolen.
Voor je iets zegt tegen iemand ,vraag jezelf drie dingen af :
2.1 zit er een dokter in de cel?
Praktische Opdracht CKV
Functionaliteit en decoratie Interactieve les 17 juni 2009 Gemeente Museum Den Haag Leo van Rutten – rk basisschool De Fontein.
First ID project Rosa Beroepscollege
First ID project Huygens College
First ID project Waterlant-Ydoorn
Kennis - Intelligentie
First ID project Hervormd Lyceum West Uitleg van het project aan de hand van de volgende vragen: Waarom, Wie, Wat, Hoe, Waar, Wanneer.
First ID project Bindelmeer College
Experts werkvorm + begrippentest
Interpreteren van data
Notenschrift test jezelf
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Communiceren met Marloes
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
Notenschrift test jezelf
Return to Sender.
Proeftoets periode 1 4 havo.
VeiligheidsBINGO.
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
De Bij Renzo Wage Groep 5.
Vernieuwing van het bovenbouwonderwijs zonder kwaliteitsverlies
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Werkwoorden in de v.t. Reeks 1.
Bewijs verzamelen. Wat gaan we doen vandaag? Voorbeeldverhaal Afloop van het verhaal Uitleg over bewijs verzamelen.
Reclame Masters | Ik en reclame!
De Bijbel, het meest verkochte boek….
Mark Manders. Bezoek Oosterlicht 17 november Rondleiding (ouders en ll) Voordragen verhaal Maken kostuums afvalmaterialen Modeshow in de kantine voor.
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Workshop Portret Fotografie. Tips voor betere portretfoto’s 1. Stel scherp op de ogen 2. Gebruik een grote diafragma opening 3. Fotografeer op ooghoogte.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Trillingen Klik op de pijltjes van je toetsenbord om naar de volgende of vorige dia te gaan. Hallo allemaal, we gaan het hebben over: dubbelklik.
Mobile Fun Hoi, ik ben Mobie en ik ga samen met Ronnie jullie deze PowerPoint presentatie presenteren. Op de volgende dia staat wat deze opdracht inhoud.
Powerpoint presentatie.
Differentiëren & klassenmanagement
Notenschrift Hoe lees je noten? Hoe speel je noten op een piano of klokkenspel. Dit leren wij met het Formative Assessment programma. FAP.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
MasterPeace Creating peace. Together.. SKILLZZ Les 1.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Digi(bord)boek project <titel project>
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Afsluiting: Hoe zit jij in je kippenvel?
week 2.8 Pragmatiek + conversatieanalyse
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
Transcript van de presentatie:

Van uitleggen leer je het meest Ervaringen met leerlingen laten uitleggen bij het vak muziek. Waar een studiedag toe kan leiden!

Aandachtspunten Kinderen praten meestal zacht. Daarom is het handig om ze dicht bij elkaar te laten zitten. Dat kan in het muzieklokaal. Daar zitten de leerlingen op krukken en is er een vrije ruimte bij het bord. Als leerlingen iets zeggen, is de kans groot dat leerlingen die achter hen zitten ze niet horen. Als de leerling bij het bord gaat staan en tegen de klas praat, verstaan de anderen het wel. Foto leerlingen die dicht bij elkaar zitten.

Zo zijn we begonnen: Brugklassers krijgen in de tweede les deze vraag: Wie snapt hier iets van?

Wat kan een docent beter niet doen? Bespreek eerst de manier van lesgeven van de jonge docent. Per klas maakte ik dit type tabel. Wat doet een docent? Wat kan een docent beter niet doen? Duidelijk praten Iets volledig uitleggen Niet voor het bord gaan staan. Kijk het publiek aan. Lachen om zichzelf

De vakinhoudelijke kwaliteit van de uitleg kan nogal verschillen. Goede uitleg Onjuiste uitleg Met goede uitleg is iedereen blij. De jonge docent beantwoordt ook vragen. Klassen waar dit soort kennis aanwezig is, gaan daarna snel door de stof. Tja, zo was er iemand die het “do re mi systeem” ging uitleggen maar de “do” niet op de goede plaats liet beginnen. Er was iemand die meende dat de G op de onderste lijn van de notenbalk zit. Klassen waar dit gebeurt, lopen al snel achter.

Hoe voorkom je onjuiste uitleg? Bord op freeze. PowerPoint op de achtergrond. Tweede PowerPoint waarmee leerlingen hun kennis kunnen testen. De docent heeft over het onderwerp een “Uitleg PowerPoint” gemaakt met de correcte informatie. Als duidelijke is dat een leerling onjuiste informatie doorgeeft, zoekt de docent de juiste dia en haalt het bord van freeze. De docent stelt de informatie uit de “Uitleg PowerPoint” ook beschikbaar in de vorm van een “Test PowerPoint”. Hierin ziet de leerling eerst dia met een vraag. Dan een dia met het antwoord.

Is het haalbaar om leerlingen uit te laten leggen? Zowel ikzelf als de leerlingen vinden het zelf uitleggen leuk om te doen. Bovendien leren we nu allemaal. De docent ziet wat de leerlingen niet goed uitleggen en kan dit herstellen. De docent ziet allerlei valkuilen bij de uitleg van de leerlingen en verwerkt deze in de “Uitleg PowerPoint”. De leerlingen krijgen de kans om hun kennis te etaleren. De uitleg door leerlingen wisselt de docent af met het toepassen van de zojuist opgedane kennis. Bij de muzieklessen passen de leerlingen hun kennis toe op de instrumenten. Als de leerlingen echt begrijpen hoe iets in zijn werk gaat, gaan ze er thuis mee door!

Wat is er veranderd? Oude situatie Nieuwe situatie Een docent en dertig leerlingen. 31 docenten! De hoeveelheid lesstof die ik nu kan behandelen, is nu veel groter. Allen al in het eerste blok leren ze bij muziek: zingen, notenlezen, pianospelen, gitaar spelen, en handzingen! Bovendien leren ze een ingewikkelde ritmetest.

Uitleg- en Test PowerPoint over het notenschrift Een voorbeeld van een PowerPoint die de docent achter de hand heeft tijdens de uitleg van leerlingen. Uitleg- en Test PowerPoint over het notenschrift http://elo.rapucation.eu/methode/notenschrift