GMP en HACCP in restaurants

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Intervisie Woonhygiëne Toepassing Nieuwe gemeentewet
Advertisements

GMP and HACCP in school restaurants
Ongewenste micro-organismen
GMP and HACCP in school restaurants
Marokko. Marokko Welke vaccinaties worden er voor deze reis aanbevolen?
Het leven in de Steentijd
GMP and HACCP in restaurants
GMP and HACCP School Development Project
Hygiëne en doel van het schoonmaken
Keukenhygiëne.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
GMP and HACCP in restaurants
Opslag van goederen HACCP and GMP in school restaurants
onhygiënisch werken en de gevolgen
DG Controle – Sector DIS
Het rijk van de Bacteriën
Comenius School Development Project Constructie- en bouwvoorschriften van de keuken Made by the Comenius team - Selandia food and beveragedepartment Slagelse.
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
GMP en HACCP in school restaurant School Development Project
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Wat doet onze school voor het milieu ???
Genetisch gemodificeerd voedsel
Voedselhygiene.
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Veiligheidsinstructie stobbenbehandeling
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
Wat zijn secundaire problemen?
Woordenschat groep 5 Thema 3 Les 3
Levensmiddelen hygiëne
Vakleer L. van der Meer Veiligheid Vakleer L. van der Meer.
Wat doet de voedsel- en warenautoriteit.
Afval Hoe kom je eraan? Wat moet je ermee?.
Zorg en Welzijn.
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Wat voedt jou deel 1..
Van: Carolien van den Berg, Mireille Lankheet, Jordy Hesselink
Voedselveiligheid. Schokkende gebeurtenissen.
Onhygiënisch werken.
Vakleer L. van der Meer Hygiëne Vakleer L. van der Meer.
Zorg en Welzijn Door floor.
Regenwormen.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 29 Par. 29.1
Zoönosen Gezondheid V21-22.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Snijtechniek en snedige opmerkingen 2016 CGD Snijtechniek Wim de Kock.
VHS-2 EPIDEMIE MET DANK AAN DE MEDEWERKING VAN Dierenarts Inge Thas Europees Specialist Kleine Zoogdieren Diplomate ECZM (small mammal) DAP Thas, Heerweg-Zuid.
De kip!. Hoe ziet een kip eruit? De kip Heeft ook veren, maar minder mooi gekleurd dan de haan. Kippen zijn er in veel verschillende kleuren. Kippen hebben.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
HACCP.
Uitvoeren Gewasbescherming
Groen op je bord.
Huisvesting en Hygiëne
Ongedierte bestrijding
Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge.
Huisvesting en Hygiëne
Smullen maar ! Alleseters Planteneters Vleeseters Vegetariërs.
Smul gezond.
Woordenkist Dieren Deel 3.
Supermarkt Voedselveiligheid.
Voedsel bereiden.
VPH Les 4 wonden.
Transcript van de presentatie:

GMP en HACCP in restaurants Comenius School Development Project GMP en HACCP in restaurants Stella Maris Srednja šola Zagorje

Macro organismen Stella Maris Merksem

Macro organismen in de keuken Knaagdieren Ratten en muizen Insecten en spinachtigen Voorraadinsecten: kevers, torren, klanders en mijten Kruipende insecten: kakkerlakken en mieren Vliegende insecten: vliegen en wespen Parasieten Lintworm Trichinen Haringworm toxoplasmose

Gevaren Gevaren voor gezondheid Schade aan huizen en gebouwen Ze lopen over afval en voedsel en verspreiden zo micro-organismen Zijn dragers van ziekteverwekkende organismen Schade aan huizen en gebouwen Schade aan voedingsmiddelen Door vraat, om zelf in leven te blijven Door hun aanwezigheid maken ze het klimaat gunstig voor micro-organismen Uitwerpselen en delen van lichaam blijven in voedsel achter  het wordt onbruikbaar Schade aan textiel, meubelen ed. Schade aan gewassen en planten Vooral in land- en tuinbouw

Knaagdieren Muizen (in mindere mate ratten) vinden we in de buurt van de keuken Onhygiënisch en slordig werken trekt deze dieren aan Aanwezigheid is te herkennen aan: Scherpe urinegeur Uitwerpselen (in hoeken en langs wanden) Verontreiniging van voedingsmiddelen Vernieling materialen en grondstoffen

Insecten en spinachtigen meeltor Onderverdeling: Voorraadinsecten Meeltor, broodkever en cacaomot Mijten klanders Vliegende insecten Kamervlieg Vleesvlieg fruitvlieg Kruipende insecten Kakkerlakken mieren broodkever cacaomot Mijten klanders

Voorraadinsecten Meeltor, broodkever en cacaomot Mijten Klanders Komen in magazijn voor Nestelen zich in producten Actie: producten verwijderen Mijten Meelmijten zitten in meel, graanproducten en gedroogde vruchten Onaangename geur en smaak Kaasmijt op granen, mees, vlees en kaas Verpulveren van product Klanders 3 soorten: graan-, rijst- en maïsklander Leven in graankorrels, meelspijzen Producten gaan schimmelen meelmijt graanklander rijstklander maïsklander

Vliegende insecten Hoofdzakelijk vliegen. Nemen met hun harige poten micro-organismen op en besmetten voedsel Soorten in de keuken Kamervlieg Vleesvlieg of blauwe vleesvlieg Fruitvlieg: in groenten en overrijp fruit fruitvlieg kamervlieg vleesvlieg

Kruipende insecten Kakkerlakken Mieren Verspreiden micro-organismen via Uitwerpselen Lege huidjes Dode kakkerlakken Mieren Vooral in de zomerperiode Verspreiden micro-organismen Zijn alleseters Soorten Zwarte huismier Rode faroamier

Parasieten Lintworm of finnen Trichine Haringworm Toxoplasmose Door eten van rauw of onvoldoende verhit vlees Trichine Worm veroorzaakt pijnlijke ziekte/ontsteking Acuut: misselijkheid, braken, diarree Na enkele weken: spierpijn, verlamming In onvoldoende verhit varkensvlees, wild zwijn Haringworm In rauwe haring Verdwenen door verplicht diepvriezen, zouten of marineren Toxoplasmose Veroorzaakt door eencellige parasiet Hersen- en oogontsteking In rauw vlees Finne in varkensvlees Toxoplasmose

Bestrijding van macro-organismen Preventieve maatregelen Met apparatuur Met bestrijdingsmiddelen

Preventieve maatregelen Controleer binnenkomende grondstoffen en voedingsmiddelen op ongedierte Controleer emballage en verpakking Sla voedingsmiddelen zo op dat ze voor ongedierte onbereikbaar zijn Verwijder minstens 2 x per dag afval uit productieruimtes en 2 x per week de containers Bewaar afval in gesloten bakken, zowel in de keuken als erbuiten Maakt ruimtes, apparatuur en materiaal waarmee voeding en afval in contact komen dagelijks schoon en desinfecteer zo nodig Houd ruimtes ordelijk zodat ratten en muizen er geen schuilplaats kunnen vinden Houd alles in de keuken goed schoon.

Electrocutieapparaat

Bestrijdingsmiddelen Bij voorkeur door gespecialiseerde firma Indien je het zelf doet, rekening houden met: Zijn middelen wettelijk toegelaten Volg gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften Bewaar in afgesloten kast, buiten de keuken en gescheiden van voedingsmiddelen Zeker geen contact met keukenmateriaal of gerechten Gebruik beschermende handschoenen, bril en mondkapje Ruim dode dieren en overgebleven gif direct op Lever restanten in bij gevaarlijk afval Was handen zeer zorgvuldig na gebruik Draag geen kokskleding tijdens bestrijdingswerkzaamheden

Einde Macro-organismen Gemaakt door Comenius team van Stella Maris Merksem – België Einde Macro-organismen