GMP en HACCP in restaurants Comenius School Development Project GMP en HACCP in restaurants Stella Maris Srednja šola Zagorje
Macro organismen Stella Maris Merksem
Macro organismen in de keuken Knaagdieren Ratten en muizen Insecten en spinachtigen Voorraadinsecten: kevers, torren, klanders en mijten Kruipende insecten: kakkerlakken en mieren Vliegende insecten: vliegen en wespen Parasieten Lintworm Trichinen Haringworm toxoplasmose
Gevaren Gevaren voor gezondheid Schade aan huizen en gebouwen Ze lopen over afval en voedsel en verspreiden zo micro-organismen Zijn dragers van ziekteverwekkende organismen Schade aan huizen en gebouwen Schade aan voedingsmiddelen Door vraat, om zelf in leven te blijven Door hun aanwezigheid maken ze het klimaat gunstig voor micro-organismen Uitwerpselen en delen van lichaam blijven in voedsel achter het wordt onbruikbaar Schade aan textiel, meubelen ed. Schade aan gewassen en planten Vooral in land- en tuinbouw
Knaagdieren Muizen (in mindere mate ratten) vinden we in de buurt van de keuken Onhygiënisch en slordig werken trekt deze dieren aan Aanwezigheid is te herkennen aan: Scherpe urinegeur Uitwerpselen (in hoeken en langs wanden) Verontreiniging van voedingsmiddelen Vernieling materialen en grondstoffen
Insecten en spinachtigen meeltor Onderverdeling: Voorraadinsecten Meeltor, broodkever en cacaomot Mijten klanders Vliegende insecten Kamervlieg Vleesvlieg fruitvlieg Kruipende insecten Kakkerlakken mieren broodkever cacaomot Mijten klanders
Voorraadinsecten Meeltor, broodkever en cacaomot Mijten Klanders Komen in magazijn voor Nestelen zich in producten Actie: producten verwijderen Mijten Meelmijten zitten in meel, graanproducten en gedroogde vruchten Onaangename geur en smaak Kaasmijt op granen, mees, vlees en kaas Verpulveren van product Klanders 3 soorten: graan-, rijst- en maïsklander Leven in graankorrels, meelspijzen Producten gaan schimmelen meelmijt graanklander rijstklander maïsklander
Vliegende insecten Hoofdzakelijk vliegen. Nemen met hun harige poten micro-organismen op en besmetten voedsel Soorten in de keuken Kamervlieg Vleesvlieg of blauwe vleesvlieg Fruitvlieg: in groenten en overrijp fruit fruitvlieg kamervlieg vleesvlieg
Kruipende insecten Kakkerlakken Mieren Verspreiden micro-organismen via Uitwerpselen Lege huidjes Dode kakkerlakken Mieren Vooral in de zomerperiode Verspreiden micro-organismen Zijn alleseters Soorten Zwarte huismier Rode faroamier
Parasieten Lintworm of finnen Trichine Haringworm Toxoplasmose Door eten van rauw of onvoldoende verhit vlees Trichine Worm veroorzaakt pijnlijke ziekte/ontsteking Acuut: misselijkheid, braken, diarree Na enkele weken: spierpijn, verlamming In onvoldoende verhit varkensvlees, wild zwijn Haringworm In rauwe haring Verdwenen door verplicht diepvriezen, zouten of marineren Toxoplasmose Veroorzaakt door eencellige parasiet Hersen- en oogontsteking In rauw vlees Finne in varkensvlees Toxoplasmose
Bestrijding van macro-organismen Preventieve maatregelen Met apparatuur Met bestrijdingsmiddelen
Preventieve maatregelen Controleer binnenkomende grondstoffen en voedingsmiddelen op ongedierte Controleer emballage en verpakking Sla voedingsmiddelen zo op dat ze voor ongedierte onbereikbaar zijn Verwijder minstens 2 x per dag afval uit productieruimtes en 2 x per week de containers Bewaar afval in gesloten bakken, zowel in de keuken als erbuiten Maakt ruimtes, apparatuur en materiaal waarmee voeding en afval in contact komen dagelijks schoon en desinfecteer zo nodig Houd ruimtes ordelijk zodat ratten en muizen er geen schuilplaats kunnen vinden Houd alles in de keuken goed schoon.
Electrocutieapparaat
Bestrijdingsmiddelen Bij voorkeur door gespecialiseerde firma Indien je het zelf doet, rekening houden met: Zijn middelen wettelijk toegelaten Volg gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften Bewaar in afgesloten kast, buiten de keuken en gescheiden van voedingsmiddelen Zeker geen contact met keukenmateriaal of gerechten Gebruik beschermende handschoenen, bril en mondkapje Ruim dode dieren en overgebleven gif direct op Lever restanten in bij gevaarlijk afval Was handen zeer zorgvuldig na gebruik Draag geen kokskleding tijdens bestrijdingswerkzaamheden
Einde Macro-organismen Gemaakt door Comenius team van Stella Maris Merksem – België Einde Macro-organismen