Opvang van mensen zonder wettig verblijf met een psychiatrische aandoening Dr. J. Snacken 02.04.2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De actualiteit in de GGZ-NL
Advertisements

Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
Allochtone jongeren en criminaliteit, demografische aspecten
De beroemdste persoon die er is …
Marokkaanse migratie naar de Lage Landen in de 20 ste eeuw.
De VN en migratie Enkele Voorbeelden
JÉSUS UN PEU NONO JEZUS – EEN BEETJE SIMPEL Maria-Magdalena, ik zou je een dienst willen vragen … ik maak me zorgen over mijn zoon Jezus, hij is bijna.
De historie & de toekomst
Herstelondersteunende zorg
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Plantagekolonies Transatlantische slavenhandel Abolitionisme
DE MAAT IS VOL WIJ TREKKEN HET NIET MEER KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM WIJ DE MEESTE BELASTING BETALEN VAN ALLE WESTERSE LANDEN ?
Joris Vandenberghe november 2007 Joris Vandenberghe Psychiater Liaisonpsychiatrie, UPC KU Leuven – campus Gasthuisberg CGG Leuven – CGG-VBO Psychiatrie.
Kabeljauw op de kust O.142 aan het winden tijdens spanvisserij.
Het wereldvoedselvraagstuk brengt je zeer snel op het vlak van wereldhandel en duurzame ontwikkeling. Met het softwarepakket ‘Dashboard’ op de cd-rom kun.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Onderzoeksvoorstel Marokko
Allochtonen in het hoger onderwijs
Godsdienst 1 1.
Is de islam als godsdienst een rem op de integratie van moslims?
Individuele- en groepsbehandeling.  1. Bevraging  Vragenlijst invullen ( niet anoniem)  Doelgroep zijn adolescente vrouwen  Nederlandse vrouwen tussen.
Schizofrenie en verwante stoornissen
Drugs- en alcoholverslaving
Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Frankie Schram 1 Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Werken met een webstek Fr. Schram 26/02/2000.
§3.2 – De huidige migranten
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
DE MAAT IS VOL. WIJ TREKKEN HET NIET MEER KAN IEMAND MIJ UITLEGGEN WAAROM WIJ HET MEESTE BELASTING BETALEN VAN ALLE WESTERSE LANDEN ?
Namen van landen Les noms des pays.
11.3: Nederland is vol.. Met autowegen HC Tips voor de toets.
Geschiedenis havo 4 - een introductie
Indonesië.
Verstandelijke beperking
Modern imperialisme.
Bingo Europese Unie. 1.Waarvoor kun je je stem uitbrengen op 22 mei? Bingo.
WZC Sint-Jozef Gerontopsychiatrie De Zwaluw
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
Hoofdstuk 2 Patronen op de wereldkaart: wereldbeeld Paragraaf 1 t/m 4
Vreemdeling, Vluchteling, Illegaal….Kind
Onuitzetbaar, wat is dat?. onuitzetbaar worden Onuitzetbaarheid: Wat moet je daar nou van vinden? Is het erg? Wie zijn verantwoordelijkheid, wie zijn.
Globalisering Tim robberecht
Internationale migraties
Auteur: Dirk Geldof Door: Delphine Vantomme, 1 ste jaarsstudente in Bachelor Sociaal Werk. NOOD AAN INTERCULTURALISERING Steden verkleuren sneller dan.
Verlangen naar licht.
Zingen Vers 1 Al kon ik alle talen spreken van hemel en aarde,
Evolutie of Schepping Bijbel
Hoofdstuk 2 Arm en rijk in Nederland en Europa.
Hoofdstuk 1 De wereld, een mozaïek van regio’s
Risico’s voor “boatrockers” (non-conformisten) 1.We passen ons aan (worden conformist) omdat we denken ons anders niet te kunnen handhaven 2.We verlaten.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Verstandelijke beperking
Deel 1: Definitie, geschiedenis en prevalentie
Bevolking van de Republiek
Migratie en mobiele daders: heling bij rondtrekkende dadergroepen
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 6 en 7
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 7-8.
Oudere migranten en eenzaamheid Een vergeten thema? September 2015 Harry Moeskops.
Tweede bijeenkomst minor agoog in de GGZ
Omgaan met de gevolgen van trombose
Hanteren van ziektebeeldgerelateerde agressie
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Oorzaken Directe oorzaken -Aanleiding Indirecte oorzaken
Milieuvluchtelingen Een zoektocht naar bescherming.
1 hv 3 Cultuur, vreemd en vertrouwd § 2-4
Schizofrenie PowerPoint no. 5 Cyclus Psychopathologie
Illegale migratie leidt tot criminaliteit.
Migratie Anouck, Anne, Indy, Lisanne& Nikki.
Schizofrenie PowerPoint no. 5 Cyclus Psychopathologie
A H1 Samenhang & verscheidenheid P4 Globalisering & migratie
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Transcript van de presentatie:

Opvang van mensen zonder wettig verblijf met een psychiatrische aandoening Dr. J. Snacken

Ik sta niet in een positie die toelaat mij uit te spreken over de evolutie van de aard en/of intensiteit van psychiatrische aandoeningen bij illegale migranten. 30 jaar geleden waren er veel "tijdelijk legale migranten" die omschreven werden als Zuid-Oost Aziatische "boat people", slachtoffers van Latijns-Amerikaanse fascistische regimes, Oost-Europese opposanten van Stalinistische Volksrepublieken, vluchtelingen uit Afrikaanse dictaturen…. Onder diegene die een psychiatrisch probleem hadden, waren er:  heel wat mensen die een bijzonder traumatisch verleden hadden  sommigen die reeds een voorafbestaand psychiatrisch probleem hadden dat zelfs de oorzaak kon zijn van hun "politieke marginaliteit” in het land van herkomst.

Bij een eerste onderhoud vertellen "Normale mensen" 1/3 van wat belangrijk is, verdraaien 1/3 en verzwijgen 1/3. Anderen ook.

Ik ben nog nooit een louter "economische vluchteling met een psychiatrische aandoening" tegengekomen, al werden de meesten wel bestempeld als dusdanig.

Onder de meest "kansarme migranten op basis van hun sociale en relationele weerbaarheid" die ik tegenkwam bevinden zich vooral mensen met een psychotische problematiek (waaronder een Kanselier in functie van de Ambassade van een land dat nucleaire wapens heeft en de echtgenote van een miljardair).

Wat is een psychiatrische aandoening ? +/- 2/3 van de bevolking v/d USA heeft een DSM IV diagnose, in de DSM V zal dit nog hoger liggen - cfr intermittente explosieve stoornis.

Voorkomen van psychiatrische aandoeningen in de algemene bevolking:  psychosen: 2%  persoonlijkheidsstoornissen: 2% à 15%  stemmingsstoornissen: 5% à 20%  angststoornissen: 5% De kans op genezing met onze Westerse psychiatrie is extreem laag !!! Is deze categoriale benadering relevant ?

Andere benaderingen: René Descartes: "le bon sens est la chose la mieux distribuée au monde, tout le monde s'en trouve suffisamment pourvu" => psychiatrie is eveneens de discipline van "le bon sens, le non- sens et l'insensé"

=> gezien de machteloosheid van het cultureel gedefinieerd "gezond verstand" t.o.v. "onzin" en "waanzin" is de psychiatrie eveneens de discipline van het management van de machteloosheid in het beheersen van de sociale interacties (gestion du lien social)

=> de psychiatrische patiënt is vanuit cultureel oogpunt op zijn minst "non- conformist" of zelfs "revolutionair" terwijl zij meestal de ambitie hebben conform te zijn (met uitzondering v/d "paranoïa") => Welk niveau van conformisme betrachten de behandelaars voor hun patiënten ???

Andere benaderingen: Streven naar waardigheid is de 3 de motivering om te migreren (na overleven en geen honger meer hebben). Waardigheid betekent vervult zijn van waarden ! Waarden maken deel uit van de zingeving v/h leven.

Leven in een andere cultuur is een voortdurende confrontatie met andere zingevingen, het is een permanente confrontatie met on-zin. => psychiatrische patiënten in de migratie leven in 2 verschillende categorieën van onzin => zij leven in 2 verschillende categorieën van verlies aan waardigheid.

Andere benderingen: Wat was de plaats van de migrant in zijn systeem van oorsprong en dat een aanleiding was om uit dit systeem te willen vertrekken ? Uitverkorene, zwart schaap, uitgespuwde dwarsligger, onbetrouwbaar sujet,....

Het begrip "economische vluchteling" is de expressie van ons etnocentrisme waarbij €, $ & £ de hoogste bron van waardigheid zijn.

Hoe kan men iemand begeleiden in zijn zoektocht naar waardigheid ?

Hoe kan men iemand begeleiden in zijn zoektocht naar zingeving ? Vooral wanneer deze doordrongen is van:  animistisch referentiekader  monotheïstisch referentiekader  bouddhistisch referentiekade ...