Naar een sterker gestructureerd en integraal spijbelbeleid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 Op Stap naar het SO. 2 • Waar gaat het om ? • Eerst even kijken naar het keuzewerkboek • Wat moest er zo dringend veranderen ? • Studiekeuzetaken !
Advertisements

Lokaal OverlegPlatform Boom en Willebroek Spijbelpreventie Overleg met Huisartsen 1 maart 2012.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
Kleding arbeider/vrouw
Samenvatting: Mannelijk potentieel benutten voor de zorg:
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Communicatie in de Aanval op Schooluitval
Dementie: ziekte of veroudering?
Centraal MeldPunt.
© BeSite B.V www.besite.nl Feit: In 2007 is 58% van de organisaties goed vindbaar op internet, terwijl in 2006 slechts 32% goed vindbaar.
BZ voor de Klas 3 juni 2010.
De lege schoolbank. Het Vlaams beleid tegen spijbelen.
Spijbelplan Mechelen “Samen spijbelen aanpakken”
De bakens verzetten: 'normale' veroudering als uitgangspunt M. von Faber.
MS Landen Tiensestraat Landen 1. Begeleiders  Directie  Leerkracht voor begeleiding van leerstoornissen  Begeleider huiswerkklas  Leerlingbegeleider.
Welbevinden, functionele performantie en persoonlijke controle bij ouderen thuis en in het woonzorgcentrum.
Preventie Duidelijke communicatie rond afwezigheid  Te vroeg vertrekken op reis  Te laat terug bij begin schooljaar Gul zijn met B-codesSancties Spijbelcontract.
 Is het hoofd personeel & organisatie van het NJI  Is werkzaam bij NIZW  Heeft verschillende boeken geschreven.
 Voor ‘70 : alle aandacht voor cannabis! Justitionele aanpak  Later : opkomst heroïne  toneel veranderde  Hierna: wiet & ecstasy.
Frank Weerman en Peter van de Laan
1. Inleiding 2. Methode 3. Resultaten 4. Discussie 5. Bronnen.
Alcoholgebruik onder jongeren
Niet alle foto’s zijn voor gevoelige kijkers
SARA PLESSERS World Press photo. DIT ZIJN MENSEN DIE IN ARMOEDE LEVEN FOTOGRAAF: FINBARR O'REILLY BRONVERWIJZING:
Nutella.
Spijbelen en schoolverzuim
Frank Vandenbroucke 17/02/06
Media en creativiteit module 2 Identiteit
Media en creativiteit module 2 Identiteit Jaar 1.
Media en creativiteit module 2 Identiteit Jaar 1.
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
nieuwe toepassingen 2008 Schoolbib 2.0 / VVBAD Mechelen, 5 november 2008 Rosemie Callewaert - Project Manager VCOB.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Zwarte schapen tellen. 2 Melden van verzuim en uitval door MBO-instellingen Regionale informatiebijeenkomsten Najaar 2009 Frank Koster
Armoede Wat steden kunnen doen om armoede te bestrijden.
Als je niet kunt zien dan bekijk je het maar…
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
3 grote doelstellingen van het onderzoek
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
 Minister Vandenbroucke  Voorstellen tegen spijbelen  12-actieplan.
Spijbelen voorkomen en bestrijden – Een zorg voor schoolleiders en onderwijsbeleid Thys G., Dupont C. (2001)
Wat brengt (echt)scheiding teweeg in het leven van kinderen?
Het hervormingsproces naar een integrale jeugdhulpverlening in Vlaanderen.
Het Centraal Meldpunt.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
P RIMAIRE PREVENTIE VAN SEKSUEEL GEWELD E MILIE S CHELSTRAETE.
Cristel L. Elias, Adri Vermeer, Harm ’t Hart.  Onderzoek  Methode  Instrument  Procedure  Resultaten  Constructvaliditeit  Betrouwbaarheid  Discussie.
 Hilde Vanhuele & Marc Verheyen  Stafmedewerkers Tele-Onthaal West-vlaanderen, Vlaams-Brabant & Brussel Bron:
Secularisering en veranderende motieven voor vrijwilligerswerk
Algemene Ondernemersvaardigheden
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Algemene Ondernemersvaardigheden
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Media en creativiteit module 2 Identiteit Jaar 1.
Niet alle foto’s zijn voor gevoelige kijkers. Kinderen lopen weg van de plaats waar per ongeluk napalm is gedropt in Vietnam. Misschien wel de beroemdste.
STOP 4-7 vermindert gedragsproblemen bij jonge kinderen
IK-File 18-11les 1planning ik-file 25-11les 2opdracht 1-cover/poster/banner 02-12les 3 opdracht 1-categorie les 4 opdracht 1-categorie les.
SPIJBELEN Samenwerking CLB – huisarts WG leerplicht GO!
Vlaamse krachtlijnen inzake aanpak spijbelproblematiek.
Het decretale kader van spijbelen en schoolverzuim
Voorlichting leerplicht
Transcript van de presentatie:

Naar een sterker gestructureerd en integraal spijbelbeleid. Claessens L., Verleije K. & De Hoon J. (2008).

Het artikel: Bron foto: (onderwijs en vorming, n.d.) Werd geschreven door: - Luc Claessens; is een stafmedewerker algemeen onderwijsbeleid van Antwerpen. -Karel Verleije; is een parketcriminoloog van het parket Antwerpen. -Jerry de Hoon; is commissaris Jeugdbrigade van de politie Antwerpen. Het gaat over de jongeren in Antwerpen, maar ik denk niet dat er veel verschil is tussen die van Antwerpen en de jongeren uit andere steden.

Spijbelen: bron 1ste foto: (Dalfsen, 2007) bron 2e foto: (Internationaal verzet, 2007) bron 3e foto: (openbaar ministerie, 2008) De Leerplichtwet van 29 juni 1983 bepaalt dat alle kinderen moeten leren, hetzij via onderwijs in een school, hetzij via huisonderwijs. (sommigen vinden dat de leerplicht moet verlaagd worden naar 16 jaar i.p.v 18 jaar)

Spijbelen: bron 1ste foto: (Gemeente Edam-Volendam, 2009) bron 2e foto: (Amersfoort, 2009) Geoorloofd verzuim: verzuim met een geldige reden zoals ziekte. Ongeoorloofd verzuim: verzuim zonder geldige reden = SPIJBELEN.

Soorten spijbelaars: bron foto: (Vitaal boekenboom, 2004) De incidentele spijbelaar: eens een les ‘brossen’. De berekende spijbelaar: systematisch lessen overslaan, steeds bij dezelfde leraar, dezelfde les, hetzelfde uur,… De periodieke spijbelaar: een periode spijbelen, dan even niet meer en dan weer wel De permanente spijbelaar: helemaal niet naar school gaan, hoewel men ingeschreven is.

De reden: bron foto: (Schellings Y., 2008) Medische oorzaak: leerlingen die langer wegblijven dan toegelaten, die hun doktersbriefje niet binnen brengen,.. Schoolmoeheid: leerlingen die niet gemotiveerd zijn, die veelvuldig te laat komen,…

De reden: bron foto: (Korps-politie-suriname, 2006) Foute studiekeuze: het is te moeilijk, leerlingen die onder druk van hun ouders die richting kiezen,…

De reden: bron foto: (Verhaaltjes, 2008) Geïnternaliseerde problemen: leerlingen met faalangst, die zich om diverse rededen niet goed voelen op school,… Familiale problemen: leerlingen die thuis blijven om hun ouders te helpen, die een overleden hebben van een familielid,…

De reden: bron foto: (Jeugdsentimenten, 2006) Culturele/situationele factoren: leerlingen die nog nooit naar school zijn gegaan, die afwezig zijn wegens feest van hun land van herkomst,…

Als men spijbelt, wordt dit opgevolgd: (hoe meer men spijbelt dan gaat men naar de volgende organisatie; zie via de blauwe pijl) bron foto: (Saltooo, n.d.) De school contacteert de ouders. Het CLB wordt ingeschakeld. Er wordt beroep gedaan op het Centraal Meldpunt. De Jeugdbrigade wordt gecontacteerd. Het Departement Onderwijs wordt op de hoogte gebracht. Het dossier wordt overgebracht naar het Jeugdparket. De bemiddelingscommisie komt erbij. Men gaat naar het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg. Als laatste heeft men de jeugdrechtbank en de sociale dienst v.d. Vlaamse Gemeenschap bij de jeugdrechtbank.

De organisaties: De school: brief, telefoon naar de ouders. Het CLB: gesprek met de jongeren en of de ouder(s) en het inschakelen van externen (coachingsprojecten, time-out, jeugdbrigade). Het Centraal Meldpunt: doet aan vraagverheldering en ondersteunt de hulpverleners in hun begeleidingstaak, registreert de ongewettigde afwezigheden, doet er controle naar.

De organisaties: De Jeugdbrigade: spreekt met de jongere samen met zijn ouder(s), legt een spijbelcontract voor (als men nog spijbelt stelt men een proces verbaal op). Het Departement Onderwijs: evalueert de situatie en stuurt de jongeren door. Het Jeugdparket: de criminologen gaan het advies dat werd gekregen opvolgen, zij gaan ook de jongere proberen te stimuleren en heeft meerde malen gesprekken met hen.

De organisaties: De bemiddelingscommisie: organiseert een zitting waarop zij de jongere, de ouders, vertegenwoordiger van het Jeugdparket en vertegenwoordiger van politie of Jeugdbrigade uitnodigen en kijkt als de jongere nog vrijwillig hulp wilt vragen. Het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg: zoekt samen met de jongere en de ouders naar een gepaste ondersteuning. De jeugdrechtbank en de sociale dienst v.d. Vlaamse Gemeenschap bij de jeugdrechtbank: de gedwongen hulpverlening wordt opgestart en het is nu aan de jeugdrechter om gepaste maatregelen te treffen.

Bibliografie: Amersfoort (2009). Acties tegen schoolverzuim tijdens Dag van de Leerplicht. Geraadpleegd op 30 november via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.amersfoort.nl/Images/Nieuwe_structuur/_bestuur_organisatie/_nieuws_publicaties/Stadsberichten/2009/Mrt/Leerplicht160-2.jpg&imgrefurl=http://www.amersfoort.nl/smartsite.shtml%3Fid%3D203679&usg=__JNN0n9QRwmhXa9Il4RgG_8K9BjQ=&h=160&w=120&sz=28&hl=nl&start=33&tbnid=StiDC_6mxYfz8M:&tbnh=98&tbnw=74&prev=/images%3Fq%3Dleerplicht%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26hl%3Dnl%26sa%3DN%26start%3D18 Claessens L., Verleije K. & De Hoon J. (2008). Naar een sterker gestructureerd en integraal spijbelbeleid. In: de Koster K., de Man L. & Kerger D. Handboek integrale jeugdhulp. Maatschappelijke noodzaak, Politeia, Brussel, p. 2/1-2/25. Dalfsen (2007). Leerplicht? Neem het niet te licht! Geraadpleegd op 30 november 2009 via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.dalfsen.nl/upload/0496fa96-5fe4-4b0c-81ff-da08747e8756_1173712611410-Leerplicht.jpg&imgrefurl=http://www.dalfsen.nl/web/show/id%3D84448&usg=__g-WSU7kfaEGIFUYgsWc1GmSK4d0=&h=303&w=300&sz=28&hl=nl&start=4&tbnid=zMrEPIZqOly1wM:&tbnh=116&tbnw=115&prev=/images%3Fq%3Dleerplicht%26gbv%3D2%26hl%3Dnl Gemeente Edam- Volendam (2009). Dag van de Leerplicht op donderdag 19 maart 2009. Geraadpleegd op 30 november via http://www.amersfoort.nl/Images/Nieuwe_structuur/_bestuur_organisatie/_nieuws_publicaties/Stadsberichten/2009/Mrt/Leerplicht160-2.jpg

Bibliografie: Internationaal verzet (2007). Lijst Dedecker wil leerplicht verlagen tot 16 jaar. Geraadpleegd op 30 november 2009 via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://2.bp.blogspot.com/_0yW4Sf8nSCM/Rt10NIb2UvI/AAAAAAAAAK8/drMAVpfbXJ8/s400/leerplicht%252B16%252Bjaar.gif&imgrefurl=http://internationaalverzet.blogspot.com/2007/09/lijst-dedecker-wil-leerplicht-verlagen.html&usg=__hMoGFuyY0j2pnf7Ycg1Y2UnBS4U=&h=301&w=400&sz=238&hl=nl&start=5&tbnid=DC_EktsVFRAHuM:&tbnh=93&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dleerplicht%26gbv%3D2%26hl%3Dnl Jeugdsentimenten (2006). Spijbelen. Geraadpleegd op 30 november via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://jeugdsentimenten.net/wordpress/wp-content/uploads/2006/04/spijbelen.jpg&imgrefurl=http://jeugdsentimenten.net/2006/04/14/spijbelen/&usg=__am_6eZO7mlUpELe1HN4UZf0ueSQ=&h=175&w=104&sz=12&hl=nl&start=6&um=1&tbnid=vAr2kYeelWZZYM:&tbnh=100&tbnw=59&prev=/images%3Fq%3Dspijbelen%26ndsp%3D18%26hl%3Dnl%26rlz%3D1W1ADFA_nl%26sa%3DN%26um%3D1 Korps-politie-suriname (2006). Strafrechtelijke aanpak schoolverzuim in Drenthe. Geraadpleegd op 30 november via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.korps-politie-suriname.com/nieuws/nieuwsbronnen%2520internationaal/archief%2520nieuwsbronnen%2520internationaal/2006/2006-10-nieuwsbronnen-internationaal/spijbelen.JPG&imgrefurl=http://www.korps-politie-suriname.com/nieuws/nieuwsbronnen%2520internationaal/archief%2520nieuwsbronnen%2520internationaal/2006/2006-10-nieuwsbronnen-internationaal/2006-10-nieuwsbronnen%2520internationaal.htm&usg=__zR4PlhqW6LFdOeyesALDHyHkiPs=&h=200&w=200&sz=13&hl=nl&start=34&um=1&tbnid=T1Rmy4QBbHPA7M:&tbnh=104&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dspijbelen%26ndsp%3D18%26hl%3Dnl%26rlz%3D1W1ADFA_nl%26sa%3DN%26start%3D18%26um%3D1

Bibliografie: Onderwijs en vorming (n.d.). Leerrecht – leerplicht: algemene en doelgroepgerichte informatie. Geraadpleegd op 30 november 2009 via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.ond.vlaanderen.be/leerplicht/images/LVA325713.jpg&imgrefurl=http://www.ond.vlaanderen.be/leerplicht/actoren/parket/default.htm&usg=__t0Kj26XUdp216JLeuP2jy31YRMo=&h=307&w=213&sz=14&hl=nl&start=1&tbnid=sLbv1qfvr5BWHM:&tbnh=117&tbnw=81&prev=/images%3Fq%3Dkarel%2Bverleije%26gbv%3D2%26hl%3Dnl Openbaar ministerie (2008). Spijbelaars voor de rechter tijdens dag van de leerplicht. Geraadpleegd op 30 november 2009 via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.om.nl/publish/pages/86454/1117.jpg&imgrefurl=http://www.om.nl/onderwerpen/jeugdcriminaliteit/%40129343/spijbelaars_voor_de/&usg=__pUC--TCppnq8QtFPwMyHQLt4GI0=&h=828&w=1225&sz=57&hl=nl&start=15&tbnid=aWlPkc4zjltnkM:&tbnh=101&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dleerplicht%26gbv%3D2%26hl%3Dnl Schellings Y. (2008). Alle “ins-and-outs” van de Leerplichtwet! Geraadpleegd op 30 november via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.jorkschellings.com/wp-content/leerplicht.gif&imgrefurl=http://www.jorkschellings.com/&usg=__oR-hlAslblDhMPGwZehUm063UsY=&h=340&w=425&sz=161&hl=nl&start=7&tbnid=RWMj-ZoUxCs5pM:&tbnh=101&tbnw=126&prev=/images%3Fq%3Dleerplicht%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26hl%3Dnl%26sa%3DN

Bibliografie: Verhaaltjes (2008). Spijbelen. Geraadpleegd op 30 november via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://verhaaltjes.punt.nl/upload/small.jpg&imgrefurl=http://verhaaltjes.punt.nl/%3Fid%3D382095%26r%3D1&usg=__QVRsQWduJqIRILiTJmC5YOYbIIY=&h=240&w=320&sz=46&hl=nl&start=19&um=1&tbnid=uxwR5Xo77R483M:&tbnh=89&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Dspijbelen%26ndsp%3D18%26hl%3Dnl%26rlz%3D1W1ADFA_nl%26sa%3DN%26start%3D18%26um%3D1 Vitaal boekenboom (2004). Spijbelen. Geraadpleegd op 30 november via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://interactief.woltersplantyn.be/content/boekenboom/assets/photos/Spijbelen_0810220845.JPG&imgrefurl=http://interactief.woltersplantyn.be/boekenboom/boekenboom/vitaal-2/spijbelen/&usg=__xMgMXr00irnwAjo0cedf-wz94KI=&h=827&w=709&sz=64&hl=nl&start=10&um=1&tbnid=ymCyxGSwPSogPM:&tbnh=144&tbnw=123&prev=/images%3Fq%3Dspijbelen%26ndsp%3D18%26hl%3Dnl%26rlz%3D1W1ADFA_nl%26sa%3DN%26um%3D1 Saltooo (n.d.). Cartoons-overzicht. Geraadpleegd op 30 november via http://images.google.be/imgres?imgurl=http://www.saltooo.be/Cartoons/cartoon-spijbelen.png&imgrefurl=http://www.saltooo.be/Cartoon.aspx%3FId%3DSpijbelen%26M%3DT&usg=__BGfFV1Zy6r4jD5-VGfx8PuB9Igo=&h=435&w=400&sz=50&hl=nl&start=24&um=1&tbnid=oaxoJzs6BjT1hM:&tbnh=126&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dspijbelen%26ndsp%3D18%26hl%3Dnl%26rlz%3D1W1ADFA_nl%26sa%3DN%26start%3D18%26um%3D1