De toegankelijkheid van de rechtshulp

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Digitaal sociaal huis - 25 oktober 2010 DIGITAAL SOCIAAL HUIS.
Advertisements

Week 8: Recht en conflict
∩ CCR Amsterdam Center for Career Research Paul Jansen Amsterdam Center for Career Research ( Vrije Universiteit Amsterdam i.s.m.
SSL-studiedagen februari 2011 De invloed van de studieloopbanen in het secundair onderwijs op het succes in het hoger onderwijs Kim Bellens & Jan.
SIER-spel Doelen: Leren hoe in een markteconomie de verbanden kunnen liggen tussen een aantal kern-concepten uit de algemene economie; Leren dat het moeilijk.
Week 7: Recht en conflict
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
De betaalbaarheid van de (eerstelijns) medische zorg
Grote en middelgrote steden
 Paragraaf 4. Sterke uitbreiding van het personeel in de dienstensector  Personeel in de dienstensector nam sterk toe. De mensen in de dienstensector.
Schematische weergave
Politieke organisaties in de 19de en 20ste eeuw
Uitwisseling met Curaçao
Quizmasters: Sanne Bijlsma Gemeente Zundert Fons Merken Wonen Limburg
Beeldvorming en discriminatie
Trajectbegeleiding Maya Delafontaine 1BaSWC.
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
P 2.2 Water en land in Israël
Leefbaarheid Casus: Kanaleneiland, Utrecht. Eén van de veertig
Cultuurparticipatie bij jongeren
ONGELIJKHEDEN IN NEDERLAND BESCHRIJVINGEN TRENDS VERGELIJKINGEN WOUT ULTEE HOOFDVRAGEN VAN DE SOCIOLOGIE 7 SEPTEMBER 2010 EN OUDERDAG 28 MEI 2011.
Samenvatting: hoofdstuk 1
Op weg naar een industriële samenleving..
1.
Wisselkoersen.
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Sociaal-economische verschillen in roken: de rol van de omgeving
Sociaal-economische gezondheidsverschillen:
1 De stedelijke arbeidsmarkt en de mogelijkheden van laaggeschoolden Jack Burgers Afd. Sociologie Erasmus Universiteit Rotterdam.
H2 Lineaire Verbanden.
Rechtspraak en rechterlijke macht
Hangjongeren in Limburg: Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral, wat drijft hen? Een kwantitatieve studie naar het (anti)sociaal karakter van rondhangen als.
De vangnetpopulatie in de Ziektewet: kenmerken en risicofactoren voor langdurig verzuim Het onderzoek.
Opbrengsten van onderwijs
Kenmerken en gevolgen van onderontwikkeling
Utopie De ideale samenleving.
Kwetsbare ouderen zonder thuiszorg
Herstructurering Sociaal Domein
DEBAT De KRACHT van HAAGSE OUDEREN
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Een introductie tot armoede en sociale innovatie
Aard en omvang van juridische problemen van burgers
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
De Vlaming en zijn (on-) veiligheidsgevoelens: ongelijk verdeeld en verspreid? Dries Verlet & Marc Callens Studiedienst Vlaamse Regering Stefaan Pleysier.
Docent: Anco R.O. Ringeling
Vandaag Kennismaking en do’s en dont’s Korte terugblik vorige week
Opgroeien in armoede en sociale uitsluiting: literatuurverkenning.
Platform Informele Zorg Bladel Cliëntondersteuning Woensdag 29 april 19:30 – 21:30 uur.
VOORLICHTING EXAMENJAAR , H5. Het decanaat en studiekeuze Het decanaat is dagelijks open om de leerlingen te helpen bij het bepalen van hun studiekeuze.
Huurbeleid Woningstichting Nieuwkoop
Hoofdstuk 4 Bevolkingsontwikkelingen in de wijk.
“Die pleit om een koe, geeft er één toe”
Breedband en staatssteun mr. drs. Marjan I. Jaarsma 1.
Zelfdoding, Werkloosheid en Crisis Renske Gilissen Senior onderzoeker 113Online & GGD Haaglanden.
Raad voor Rechtsbijstand Lia Combrink en Susanne Peters Wetenschappelijk onderzoekers Positionering van sociaal raadslieden in de juridische keten.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Waaraan herken je een ontwikkelingsland?
Thema 3: De verzorgingsstaat
Zowel Mediation als advocatuur
Redeneren over de verzorgingsstaat
Thema 3: De verzorgingsstaat
3. Oorzaken van criminaliteit
CRIMINALITEIT.
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
Problemen m.b.t. landbouw en water: hoge verdampingsgraad
Middeninkomens naast de woningmarkt
Eenzaamheid Truus de Witte 28 mei 2019, Heerenveen Welkom
Koersdag lucas onderwijs
Transcript van de presentatie:

De toegankelijkheid van de rechtshulp DE WEG NAAR HET RECHT…… De toegankelijkheid van de rechtshulp

De weg naar het recht….. - de toegankelijkheid van de rechtshulp - Vraag en aanbod op de markt voor rechtshulp Vanaf jaren zestig/zeventig een geprononceerd aandachtsgebied in de rechtssociologie: In hoeverre is er sprake van gelijke toegang tot de rechtshulp voor diverse bevolkingsgroepen? Kern van de kritiek: de toegang tot de professionele rechtshulp, noodzakelijk voor een effectieve rechtsbescherming, was voor ‘de onderkant’ van de samenleving geblokkeerd. 1970: Ars Aequi De balie: een leemte in de rechtshulp 1973: Het Leemte-projekt; Schuyt, Groenendijk en Sloot 1976: Schuyt c.s.: De weg naar het recht 2010 Anco R.O. Ringeling Universiteit van Aruba – College rechtssociologie

De weg naar het recht….. - de toegankelijkheid van de rechtshulp - De toegang tot de rechtshulp is een samenspel van drie dimensies: De aard van het rechtsprobleem De kenmerken van de rechtshulpzoekenden De kenmerken van de rechtshulpverleners Is er sprake van (on)gelijke toegang tot de rechtshulp? Hoe operationaliseer je de toegankelijkheid? Afhankelijke variabele: Aantal contacten met rechtshulp-verleners (contactfrequentie) Onafhankelijke variabelen (oorzaken): leeftijd, geslacht, beroep, inkomen, etc. 2010 Anco R.O. Ringeling Universiteit van Aruba – College rechtssociologie

De weg naar het recht….. - de toegankelijkheid van de rechtshulp - Belangrijkste onderzoeksresultaten: De toegankelijkheid is niet gelijkelijk verdeeld naar de diverse onafhankelijke variabelen (zie tabel in Bruinsma-Reader) U-curve Middeninkomens hebben minder contacten dan lagere inkomens en minder contacten dan hogere inkomens 2010 Anco R.O. Ringeling Universiteit van Aruba – College rechtssociologie

De weg naar het recht….. - de toegankelijkheid van de rechtshulp - De verklaring: hoe wordt de ongelijkheid veroorzaakt? De economische vermogenstheorie De sociaal-psychologische vermogenstheorie De probleemfrequentietheorie of participatietheorie De organisatietheorie Welke oplossingen worden door de verschillende verklaringen geïndiceerd? 2010 Anco R.O. Ringeling Universiteit van Aruba – College rechtssociologie

De weg naar het recht….. - de toegankelijkheid van de rechtshulp - Opkomst van de gesubsidieerde rechtshulp WROM Landsbesluit KRB Alternatieve juridische rechtshulpverlening Van rechtswinkel naar alternatieve beroepspraktijk (sociale advocatuur) De sociale vs. commerciële advocatuur 2010 Anco R.O. Ringeling Universiteit van Aruba – College rechtssociologie

De weg naar het recht….. - de toegankelijkheid van de rechtshulp - De sociale vs. commerciële advocatuur Typering van Schuyt: sociaal vs. a-sociaal sociaal vs. civiel sociaal vs. commercieel sociaal vs. juridisch-technisch sociaal vs. individueel 2010 Anco R.O. Ringeling Universiteit van Aruba – College rechtssociologie