OEPS ? BOEBS !! BLIJF OP EIGEN BENEN STAAN

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Groeiboek: Wat staat er in en wat kan je ermee?
Advertisements

Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
SportMinistry. AIA, de kerk en sport  Kerken willen graag relevant zijn en in hun wijk getuigen van Jezus, maar hoe doe je dat?  AIA: sport als taal.
‘Samen werken aan een Taalbeleid.’
Duizenden mensen in de zorg zetten zich in 26 JUNI CHANGE DAY NEDERLAND Iedere dag staan er duizenden mensen in de zorg klaar om anderen te helpen. Zij.
Medezeggenschap en de Benchmark
Wegwijzerdementie.
Demowoning Gezond (t)Huis
Donderdag 14 mei  Seniorenrestaurant  In contact brengen van (alleenstaande) senioren met leeftijdsgenoten  Betaalbaar door samenwerking met.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
In het bestuursakkoord
Kansen Voor Jongeren Voorlichtingsbijeenkomst 26 maart 2012.
Logical Framework Approach
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
Nova Vitaal Gezonde school…… Rosa Wassink Arbo coördinator
Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.”
22 VN – standaardregels als basis Herwerkt door ‘Zweedse Federatie van Personen met een Handicap’ Nationale regels toepasbaar op gemeentelijk niveau Methdodiek.
COPM =Canadian Occupational Performance Measure Een meetinstrument
Kennis delen is kracht HR-deelnetwerk 23 mei 2014 Video ants
Wat is een communicatieplan?
Feedback bij de strategieën van de werkgroep tabak Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
© Stratix 2007 Overview Plan van Aanpak Vraagbundeling voor de realisatie van municipal wireless [in het nederlands]
Start rekennetwerk Zuid Conferentie 1 febr 2011 o.l.v. Wilma Willems (KPC Groep), vastgelegd door Machteld Scholvinck (CPS)
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
“Let’s talk about you & me”
VALPREVENTIE Inleiding Probleemanalyse Hoe pakken we valpreventie aan?
Aanbevelingen valpreventie
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
PARTNERORGANISATIES. VOORBEREIDING Via bestaande partnerorganisaties nieuwe zoeken Via bestaande partnerorganisaties nieuwe zoeken In gesprek gaan In.
plaats datum naam trainer
Informatiemiddag 14 februari 2012 uitgevoerd door: in opdracht van:
14 oktober 2009 – Elzenveld Antwerpen Hoger Instituut voor de Arbeid Woonzorgzones in Vlaanderen: van idee naar uitvoering Sien Winters Onderzoeksleider.
Deel anders, mijn organisatie
Beste BOEBS-trekker, Na het invullen van het invulformulier gemeenteprofiel en eventueel ook de checklist voor een leeftijdsvriendelijke gemeente, kan.
Beleid met betrekking tot roken
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Ouderenraden en Actief ouder worden Colloquium GroenPlus
Elobase Kerntaak 2, Hoog Omgevingsanalyse
© VIGeZ 2013.
Brede open school Aansluiting bij ppp van Jan de Maeyer. BOS GO!2020 sd alle scholen tegen 2020 brede scholen : Wat ? visietekst To teach vs to educate.
VTO, de brug van oud naar nieuw KENNISOVERDRACHT bij het departement Leefmilieu en Infrastructuur.
Niet met goede bedoelingen alleen… 17 april 2008 Jolanda Luijten.
In 7 stappen naar een gezond bedrijf
Middelen voor je buurtproject 21 maart Sessie 1.
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar

Volle OR en hoge verkiezingsopkomst: Utopie of goed realiseerbaar?’
Gezonde School Centrum Gezond Leven1 Werkplaats Gezonde School Centrum Gezond Leven.
Project ‘integrale aanpak valpreventie’ regio Nijmegen e.o. Stand van zaken en blik in de toekomst Nancy Albertz, projectleider
FOCUS IN ACQUISITIE Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere focus en strategie.
De effectiviteit van de Integrale aanpak valpreventie (Halt! U valt) Paul den Hertog Judith Kuiper In samenwerking met Academische werkplaats AGORA Wageningen.
Inclusief organiseren in Kampen het Kamper inkoopmodel presentatie MO-Groep 5 juni Zwolle Hans van der Haar.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Gebundelde krachten Beleidskader decentralisaties Midden Holland.
Beugels en zonnepanelen in één campagne:
Studiedag Bestuurskracht Platteland VVSG 8 juni 2017 te Leuven
ViaVia Info-presentatie
Duurzaamheid in Gennep
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Hoe wegen op het lokaal beleid?
Sportivos Brons STARTMOMENT.
Social Impact Bonds POHO Arbeidsmarkt
Veteranen Ontmoetings Centrum Zeeland Sterk door samenwerking
ELKE STAP TELT Van 1 december 2008 tot 31 december 2010
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
De Sensatie van een Goed Leven Prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking Samen ontwikkelen van een ‘zorgtraject’ voor begrip.
Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering.
Sportivos Brons STARTMOMENT.
Professionals met passie - Verbindend - Betrokken
Transcript van de presentatie:

OEPS ? BOEBS !! BLIJF OP EIGEN BENEN STAAN

Hartelijk welkom! Vallen, het gebeurt veel Iedereen valt wel eens, vaak enkel met blauwe plekken en schaafwonden tot gevolg. Zolang het daar bij blijft, maalt er niemand om. Kinderen en sportlui vallen veel, meer dan welke andere groep ook, maar ze ondervinden minder letsels en minder gevolgen van het vallen. Kinderen vallen constant. Ze wrijven eens over hun knie en lopen verder. Soms is het ook erger, heel wat erger, en dan moet er ook echt worden ingegrepen. Maar meestal komen kinderen er met wat blauwe plekken vanaf.  Helemaal anders is het gesteld met senioren die vallen. Vallen bij senioren wordt zwaar onderschat. Wanneer senioren vallen kunnen de gevolgen heel wat ernstiger zijn, en een grote invloed hebben op hun verdere levenskwaliteit. Drie vierde (3/4) van de ongevallen in de privé-sfeer met dodelijke afloop gebeuren bij 60-plussers. Senioren vormen dus een kwetsbare groep. Zij mogen dan niet de meeste ongevallen hebben, zij ondervinden er wel de meest nadelige gevolgen van. Bij de 75-plussers is vallen de eerste doodsoorzaak: Bij 65-plussers is vallen de zesde doodsoorzaak en bij 75-plussers is het reeds de eerste doodsoorzaak. De gevolgen van vallen zoals breuken en heupfracturen geven dan dikwijls aanleiding tot ongeneeslijke letsels Vrouwen vallen meer dan mannen.   Vrouwen vallen meer. Dit heeft te maken de broosheid van hun botten en dit vooral omwille van gebrek aan calcium zwangerschappen. Hierdoor ontbreekt het hen ook aan sterkte om rechtop te blijven lopen en kunnen ze moeilijker “on-evenwicht” opvangen. Naarmate men ouder wordt (80 +) verdwijnt dat verschil tussen mannen en vrouwen weer. Vrouwen vallen vooral binnenshuis  Vrouwen zijn ook meer binnenshuis aan het werk. En mannen dan weer buitenshuis. Het is dus een logisch gevolg van hun specifieke activiteiten. We vallen ook vooral in en rond het huis. Dit heeft dan weer te maken met het feit dat vele senioren meer thuis bezig zijn. Alhoewel…dat daar toch wel wat verandering in komt. Veel senioren zijn helemaal niet meerthuis te vinden …. Hartelijk welkom!

Aanbevelingen voor valpreventie Multi-factoriële aanpak Educatie / peer-edu / train the trainer Bewegingsinterventies: de voorkeur Omgevingsinterventies: sterk aan te bevelen Gemeenschapsbenadering Intersectorale samenwerking Uniforme aanpak voor senioren met verhoogd riscio

Alle wegen leiden naar… BOEBS !! BLIJF OP EIGEN BENEN STAAN Uniforme aanpak voor senioren met verhoogd risico

BOEBS is een gemeenschapsproject is een formule eerder dan een kant-en-klaar recept met intersectorale samenwerking heeft een gefaseerde aanpak: eerst bewustmaken, nadien oplossingen aanreiken biedt multifactoriële aanpak streeft naar structrurele verankering en spreekt weinig over ‘vallen’

Doelgroepen en doelen Senioren Intermediairs en intermediaire organisaties Probleem (h)erkennen Oplossingen kennen Oplossingen toepassen Gaan bewegen Thuisomgeving veilig maken Onderkennen probleem valpreventie Link zien tussen VP en eigen werkterrein Kunnen bijdrage leveren aan VP vanuit eigen werkdomein Verankeren

BOEBS wat? Activiteiten: beweging omgeving veilig maken toeleiden naar interventies voor verhoogde risico personen Samen met alle lokale partners BOEBS is een gemeenschap die gonst van activiteiten met iedereen en voor senioren En veel betrokkenheid onder alle deelnemers. Biedt verankering in de gemeenschap

BOEBS De gemeenschap GONST van activiteiten Iedereen doet mee: van klein tot groot

Senioren met verhoogd risico BOEBS-activiteiten Beweging Omgeving Senioren met verhoogd risico Sensibiliseren Train de trainer Ambassadeurs Vorming aan senioren Huisje weltevree ( spel) Folder/Brochure/ Artikels Infostand op markt… Vorming aan senioren Huisje weltevree (spel) Folder/Brochure/ artikels Toneel ‘trap niet in de val’ Toeleiden naar vorming naar beroepsgroepen over uniforme aanpak (kul) Vorming naar thuiszorg Faciliteiten Succes/knelpunten wandeling Bewegingsaanbod : wandelen / tai chi / fitness / zwemmen/ ... Afname checklist in woningen Toepassen van uniforme aanpak door beroepsgroepen en ook thuiszorg Pleiten Intentieverklaring Veiligheidsmanifest

In de naam van ‘BOEBS’ ….. Een levenswijze meer dan enkel een project onafhankelijkheid zelfstandigheid mobiliteit persoonlijkheid bewegen

To BOEBS TO BOEBS… Ik boebs Jij boebst Hij/zij boebst Wij boebsen Jullie boebsen Zij boebs VT: boebste VD: geboebst

De 8 stappen van BOEBS

STAP 1 Het initiatief voorstel Vinden we BOEBS interessant om in onze gemeente uit te voeren ? Ik kan het niet alleen ! Ga op zoek naar 1 of 2 initiatiefnemende partners. Wie kan BOEBS trekken ? Tijd en middelen ?

STAP 2 Draagvlak creëren We kunnen het niet alleen. Het BOEBS netwerk samen- stellen Selecteren van alle belangrijke partners in de regio (lijst) Partners motiveren Trekker aanduiden Opzetten goede communicatie

STAP 3 Lokaal BOEBS-plan Analyse van lokale behoeften Inventarisatie van initiatieven Uitwerking standaardpakket Plan van aanpak voor elke act. (act. – doelgroepen – kanalen – bekendmaking – timing – budgettering-..) Lokaal plan = vertrekpunt voor boebs

STAP 4 Sensibilering Eerst bewustmaken… nadien oplossingen aanreiken Aparte stap in BOEBS omwille van nood aan bewustmaking Is ook onderdeel van elke act. apart Naar lokale beleid en intermediaire organisaties Naar senioren en grote publiek

STAP 5 Voorbereiden en uitvoeren activiteiten Uitvoeren van het lokaal plan Opzetten van de activiteiten - organiseren - plannen Activiteitenbank: www.boebs.be Deelwerkgroepen maken lokaal plan = basis = draaiboek Doel = continuering Evaluatie voorzien

STAP 6 Fiësta Feestmoment in midden van project « we zijn goed bezig  !! » Aankondiging en aanloop tot verankering Erkenning dat valpreventieactiviteiten al een jaar aan de gang zijn

STAP 7 Evaluatie Procesevaluatie Effectevaluatie Welke partners doen mee? Welke ouderen bereikt Boebs? Zijn de ouderen tevreden met de activiteiten? Welke activiteiten hebben we gedaan? … Effectevaluatie Maakt Boebs iets los in de gemeenschap? Bij de partners? Bij de ouderen? En wat? ...

STAP 8 Verankering BOEBS inbedden in bestaande structuren / organisaties Opnemen in lokaal gezondheidsplan van gemeente (beleid) Intentieverklaring door beleid Veiligheidsmanifest Pleitbezorging en onderhandelen

www.boebs.be

We streven naar… Beweging Omgeving Uniforme aanpak voor senioren met verhoogd risico

BEDANKT