Communicatie door de muren heen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
kaderhuisarts bewegingsapparaat (= KBA) mogelijkheden en kansen
Advertisements

De coachende rol van de psycholoog in een palliatief support team (in een ziekenhuis ) Studiedag Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen Sint-Niklaas,
Petra van Pol, cardioloog Marlies Niesing-Lut, VS-hartfalen
Ontwikkeling van het Netwerk Naamkunde
Vaste Contactpersoon Melanoom
Veiligheid en communicatie in de gezondheidszorg
Openbaarheid van meetresultaten Jon Schaefer 24 april 2007.
Terminale palliatieve zorg
Zorgprogramma’s in Houten
DoorZetten – Geen wachttijd Revalidatie in beweging in het chronisch pijn team.
Hogescholen in Dialoog
De verpleegkundig specialist in de rol van casemanager voor patiënten met mammacarcinoom: top oncologische zorg met een persoonlijk accent! Angelique Brands-Appeldoorn.
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Afstudeerkringen Supply Chain Management 14 oktober 2005.
Programma Hoe doe ik een goede suiciderisico- inschatting (bij bordelinepatient) Kan ik zelfmoord voorkomen? Hoe kan ik als huisarts scherper signaleren,
Ir.drs. A. van der Star MSHE UMC Groningen
Een goede keten is een kunst! René Denis 11 april 2013
CBO richtlijn beroerte
kennisdelen voor rekencoördinatoren
Patiëntperspectief op kwaliteit van zorg
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Welkom bij het symposium Medicatieoverdracht & LSP!
Duurzame jeugdzorg Almere
Samen sterker! NHG-Congres HELP, een spoedgeval! 22 november 2013.
Wie kent de LESA Ondervoeding?
Cliëntervaring Implementatie
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
Samenwerkingsafspraken terminaal hartfalen
Hoe risicobewust bent u?
Het individueel zorgplan in ketenzorg
Sociale buurt/wijkteam
Spraak Organiseren Digitaal Werken & Archiveren in ketencontext
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Kwaliteitsnetwerk FPA
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Agenda Opening/welkom Informatie over project ‘Dementietafel: delen en verbeteren’ Voorstellen verschillende organisaties – wie doet mee? – werkgroep.
Buurtbewoners met een beperking doen gewoon mee!
Ketensamenwerking: trends & trucs Anja van der Aa
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
Richtlijnen voor behandeling van sikkelcelziekte in Groot-Brittannië
Veranderen, Haal er uit wat er in zit!. Programma: Voorstellen Wat verandert er bij jullie? Veranderen. Welke processen spelen er? Model. Hoe kijk je.
Knowledge broker netwerk CVA vanaf 2016 regionale netwerken
Inspirerend. Betrouwbaar. Social e-Health.. Wie zijn wij? Jarno Meijer Directeur Therapieland Research Master Social- and Organizational Psychology Eveline.
Kansen voor transformatie
Perspectief van de cliënt
Eerstelijnsbegeleiding, wat mag je verwachten?
Les 1 Harrie Manders (sidekick Erne Thuys)
11 2 december 2015 Consultatiebijeenkomst Fietsplan Ede.
Terugkoppeling Werkatelier GGZ 8 december 2015 Meetinghouse Dordrecht.
Landelijke Agenda suïcidepreventie Directie Curatieve Zorg, Mw. Mr. M.O. Samuels.
Transitiecommunicatie Dichterbij Belangrijk kenmerk: Onduidelijkheden en uitstel, veel vragen en onzekerheden. Uitdaging: Aansluiten bij de diverse doelgroepen.
2 juni 2016 COPD Ketenzorg in het ZMC Proeftuinen Somatische Geriatrische revalidatie Zaanstreek – Evean Serge van Wolferen, longarts ZMC.
Medezeggenschap Nu & Toekomst Landelijke Cliënten Raad 6 september 2014.
GH de Bock Department of Epidemiology University Medical Center Groningen The Netherlands Nazorg voor patiënten met borstkanker in de huisartsenpraktijk.
Visie op oncologische zorg V
Regionaal overleg transferverpleegkundigen
De bestuurlijke organisatie van een zorggroep
Progressief universalisme
Sterk met je eigen sociaal netwerk
De rol van de huisarts in de oncologische nazorg
Het 24 spel.
Willem Vos, huisarts op Texel
Kennis- en netwerkdag ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland
Overdracht Opleiding (v 1.0)
Groninger Zorgmodel Integrale Ouderenzorg
Samenwerking eerste/tweede lijn
Sterk met je eigen sociaal netwerk
Transmurale overdracht
Voorlichtingsavond Diabetes mellitus type 2
Korte intro Phd Annemiek Silven
Transcript van de presentatie:

Communicatie door de muren heen Nancy Otte-Krijnen Irma Baars Symposium Oncologie in perspectief 13 juni 2013 Honderd jaar grensverleggend

Waarom deze workshop Elkaar ontmoeten Communicatie Uitwisseling Ideeën Resultaat:overdracht waarin de zorg voor patiënt geborgd is

Zorgproces met veel risico’s Oncologische patiënten met complexe problematiek Veel betrokken behandelaars en professionals vanuit verschillende instellingen Grote mate van onzekerheid voor de patiënt Communicatie: De behandeling van patiënten met kanker is een proces waarbij veel hulpverleners betrokken zijn en waarbij de patiënt te maken kan hebben met verschillende instellingen en professionals in de gezondheidszorg. De ziekte heeft grote impact en brengt veel onzekerheid met zich mee voor de patient. Vanuit het oogpunt van patient veiligheid kent dit proces veel risico’s. Dit was de reden voor de inspectie om onderzoek te verrichten naar de kwaliteit van de oncologische zorg. Complex wat betreft behandeling, zorgvragen, ICT, juridisch, cultureel, aantal betrokke professionals en instellingen.

Maatregelen vanuit de IGZ tov ketenzorg Een duidelijk aanspreekpunt tijdens de behandeling Een duidelijke regisseur van het gehele zorgproces Een set van afspraken over de gehele zorg keten Een geïntegreerd dossier In maart 2009 ging er een brief van de inspectie naar de moinister van VWS met de volgende aanbevelingen: De oncologische ketenzorg moet worden verbeterd op de volgende punten:  Patiënten moeten kunnen rekenen op één aanspreekpunt in de keten waar zij afspraken mee kunnen maken over de behandeling. Dit aanspreekpunt is in iedere periode van zorg in het patiëntendossier traceerbaar.  Er dient één persoon in de keten te zijn die overzicht heeft over het behandelingstraject van de patiënt in de keten en die de opdracht heeft bij te sturen als het functioneren van de keten dat noodzakelijk maakt.  Er is per patiënt één geactualiseerd behandelplan. Het ligt ook voor de hand om het behandelplan te baseren op een set afspraken, die betrekking hebben op de gehele zorgketen waarbinnen de diagnostiek en behandeling plaatsvindt.  Geïntegreerde dossiervoering rond de behandeling is aanwezig en deze is toegankelijk en beschikbaar voor alle betrokken zorgverleners in het behandelingstraject. De oncologische zorg in de (verwijzende) ziekenhuizen moet worden verbeterd door het voldoen aan het kwaliteitskader oncologische zorg van de Vereniging van Integrale kankercentra (VIKC). De inspectie voert sinds 2010 steekproefsgewijs toetsen uit of alle ziekenhuizen aan de vereiste voorwaarden voldoen voor borging van de veiligheid van patienten en het vermijden van onnodige risico’s in de oncologische zorg.

Programma Wie is wie Communicatie spel Afsluiting

Dhr. ??? 58 jaar Larynxtumor, rad/plat, in opzet curatief Alleenstaand, klein netwerk Alcohol abusis, vervuild huis betrokken huisarts Complicaties, opname ziekenhuis Veel structuur en ondersteuning nodig Dhr. wil naar huis, paniek kroegmaat

Afsluitende vraag: Welke tip of truc zou je mee willen geven aan iedereen? Heeft iemand nog een nieuw/niet eerder genoemde tip die nog niet op de flappen staat en nog niet genoemd is?

Hartelijke dank voor jullie inzet en tot ziens door de muren heen