Een parochie is méér dan een toevallig gezelschap van mensen. Het is een gemeenschap met een beleid, een visie en een diepe christelijke spiritualiteit,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
De nieuwe parochie GROEIEN IN GELOOF, GELOVEN IN GROEI. Beleid bisdom van ’s-Hertogenbosch
Leven in de kracht van de Heilige Geest
KFAC Waarschoot Organisatie jp. KFAC Waarschoot vzw Raad van bestuur KFAC Waarschoot vzw Gerechtelijk correspondent Verhuur en sponsoring Evenementen.
Oriëntatietekst voor de parochiecatechese
Cluster 23 “Nieuwe Maas”. Wat bespraken we op 14 februari 2010 terugblik.
Martinus Mark. april 2004Theo Schouten2 vijftig jaar later In 1952 hebben we onze derde kerk gebouwd Nu staan we weer voor een beslissing ……
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is mijn roeping?
TAAKGROEPEN.
Afsprakennota met centraal kerkbestuur Stand van zaken.
Welkom 1.
De pastorale eenheid 11 maart 2014, TPC Antwerpen.
Hoe zit het met de kerk? & Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?
IN DE KERK M/V. GEVOELIG ONDERWERP Wat staat er voor je op het spel?
Visie 2020 Van kerkgebouw naar kerkplek. Stappenplan Zien: ◦Wat is de actuele situatie? ◦Januari 2012 – juni 2012 Oordelen: ◦Wat moeten we beslissen naar.
Geld en geloof, het 8 e gebod Waar wordt het 8 e gebod concreet in ons leven?
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
Wat doet een diaken? Diaconia = dienen Dienen om te dienen.
De charismatische beweging is een beweging in het christendom die wordt gekenmerkt door een grote nadruk op persoonlijk geloof, en de ervaring hiervan,
Rotsen en bergen en water drinken.. EschatonEschaton Het christen leven.
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
Catechese van de weg La catéchèse de cheminement Pédagogie pastorale pour mener la transition en paroisse Luc Aerens Forum 6 juni 2009.
Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen. Verslag: wat hebben we gezien ? 9 verslagen ◦PR Zaffelare 13/2 ◦PP Wa’beke/Oversl 15/2 ◦PP Beervelde 23/2 ◦PP en KF.
Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen. Een voorstel Het fundament ligt in de gemeenschap van alle gedoopten. Die is missionair en vertrekt vanuit de boodschap.
In deze presentatie staan beide.
LITURGIE DEFINITIE: samen komen als missionaire geloofsgemeenschap
Welkom in deze eredienst 1e zondag in de 40 dagentijd
Een catechesejaar plannen.
welkom in deze eredienst Tweede zondag in de veertigdagentijd
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in het ‘ziekenhuis’. 1/5 Wie ben jij? 2/5 Zieken Tollenaar: pachtte het tolrecht van de Romeinen en kon door tolheffing de pacht terugverdienen.
15 maart Organisatie nieuwe parochie Vier Samen Een structuur op hoofdlijnen.
Kinderopwekking 75: Ik geloof
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 37: 16 Na de zegen Ps. 85: 1, 2 Schriftlezing: Romeinen 7: 7-25 Tekst: Zondag.
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
In deze dienst zal Prof. Dr. J. Douma voorgaan Voor de dienst zingen we Ps. 150: 1 Schriftlezing: Openbaring 4 Tekst: Zondag 9.
Bezoek priester- en diakenstudenten van Vronesteyn
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
WELKOM Informatieavond parochie Joannes de Doper 3 maart 2009.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
VORMSEL- CATECHESE Ouderavond 30 september.
Gemeenschap Onze-Lieve-Vrouw o/d Dijle Studiedag Levende Geloofsgemeenschappen Leuven, 24/10/2015.
“En bovenal, kleed u in de liefde, dat is de band die u tot een volmaakte eenheid maakt!”
Getuigenis studiedag “Levende Geloofsgemeenschappen in Vlaanderen” - 24 oktober 2015 Interdiocesaan Pastoraal Beraad - Academisch.
Naar een duurzame toekomst Bruggen en verbindingen in de FRANCISCUS-PAROCHIE Bijeenkomst Parochianen november 2015.
Het Eetcafé Zwolle Sinds 1994 Handen en voeten geven aan het geloof vanuit de liefde voor Jezus.
EREDIENST Navolging van Christus en heiliging door de Geest.
Gn 1,26a En God zei: ‘Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend;
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
EEN PAROCHIEKERKENPLAN VOOR DE KERKEN OP HET GRONDGEBIED VAN UW GEMEENTE Stappenplan.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Voorstelling van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST. Doel van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST Kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen.
De Toekomst van de PGT Presentatie voor de gemeenteavond Algemene Kerkenraad 24 mei 2016.
Gemeenschap of verbonden zijn met God 1 Johannes.
Instructies Gebeden en bezinningen worden aangevraagd tussen streeplijnen kunnen over meer dan één kolom worden aangevraagd regeleinden worden hier gerespecteerd.
Kort doopformulier voor de kinderdoop
Geroepen heiligen.
Afsprakennota met centraal kerkbestuur
1 Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij met eigen ogen gezien en aanschouwd hebben, wat onze handen hebben aangeraakt, dat verkondigen.
Een teken van trouw!.
Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017.
Kom Heilige Geest Vernieuw Uw kerk Vernieuw mijn leven.
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Ik geloof in God, de bron van alle leven
Afsprakennota met centraal kerkbestuur
Transcript van de presentatie:

Een parochie is méér dan een toevallig gezelschap van mensen. Het is een gemeenschap met een beleid, een visie en een diepe christelijke spiritualiteit, zij ademt een geest van geloof en van vertrouwen, van roeping en zending, van verbondenheid, van trouw en engagement uit. Het is een gemeenschap die Gods Geest, in– en uitademt. Deze wordt ons telkens opnieuw geschonken door Jezus Christus.

Parochie Bewegingen Kerk Christelijk geloof = in de naam van Jezus gemeenschap vormen

kerkraad parochieraad vzw parochiale werken parochieploeg socio-culturele groepen Liturgie diaconie verkondiging Parochie

Parochieploeg Kerkraad Parochieraad VZW Parochiale werken Liturgie Socio-culturele groepen Verkondiging Diaconie

Kerkraad Kerkfabriek Materieel beheer parochie-eigendom Materieel beheer kerkgebouw Materieel beheer terrein(en) Budget en boekhouding Opmaak meerjarenplan Energievoorziening Secretariaat en personeel Gekozenen, maar voldoen aan wettelijke voorschriften Verantwoording geven aan diverse organismen Samenstelling Gebouwen onderhouden om deze ten beschikbaar te stellen voor de eredienst

Parochieploeg Dagelijks bestuur naar de parochieraad toe Beleid bepalen en uitvoeren Opdrachten behartigen Christus verkondigen aan de gemeenschap Zorgen dat alle beleidsorganen aan bod komen Pastoor Vrijwilligers die zich blijven vormen op pastoraal, theologische en liturgisch vlak. samenstelling Vrijwilligers die zich willen inzetten voor de parochiegemeenschap

VZW Parochiale werken Beheer terrein(en) Beheer oud kerkje Beheer St.-Pauluszaal Energieverbruik Organisatie van Sint-Paulusfeesten Beheer van de zalen Verhuur van de zalen zalen Nazicht zalen en terrein(en) Opvolgen verhuurcontracten Opvolging drankverbruik Huur van keuken en bestekken Afrekening verbruik en eventueel schade Oplossen van diverse pannes bv. bij elektriciteit en verwarming Opstellen van facturen en opvolgen betalingen Beleid bepalen en mee uitvoeren

Socio-culturele groepen Akabe Ziekenzorg CM Landelijke Gilde KVLV ‘Vrouwen met vaart’ Dansplezier 50-Plussers Schaakclub Pion Boothill linedance De Prachtvogel …

Liturgie Verzorgen van het altaar Gezinsvieringen Misdienaars Lectoren Cantor Koster Koor Communiedragers Aankleding altaar en teksten Gebedsdiensten Zondagsviering Biechtvieringen Gebedswake bij overlijden

Adviserend Evaluerend Mobiliserend Beslissingen van zowel Kerk als Parochiale werken Open vergadering Afgevaardigden van Alle socio culturele groepen Kerkraad Parochieraad VZW Parochiale werken Liturgie Verkondiging Diaconie Iedereen is welkom Parochieraad Pastoor Samenstelling

Verkondiging Eerste communie Catechese Doop Huwelijk Volwassenencatechese Media Kerk en Leven Website Pauluskrant Multimediavoorstellingen

Diaconie Buurtwerking Rouwbegeleiding Zorg voor zieken en bejaarden Welzijnszorg Ontwikkelingssamenwerking Broederlijk Delen

Een pastorale betrokkenheid en een gemeenschappelijke verbintenis mag niet gezien worden als loutere titel; er moet een bezieling achter zitten en een persoonlijke levensovertuiging. Leiding geven: in een groep, in een vergadering, in de parochie, is geen kwestie van macht, maar van dienst. Wie leiding geeft hoort : streng te zijn voor zichzelf, mild voor de anderen, “met begrip voor alle onvolmaaktheden en zwakheden”. Bescheidenheid en discretie moeten de grondhoudingen zijn van een bestuursploeg. Ik ben niet gekomen om gediend te worden maar wel om te dienen.

Parochieploeg & parochieraad Werkgroep voor liturgie Lectoren Vormselcatechisten Kerkraad Misdienaars