Visie Better Care Network Een gezin voor ieder kind Alinda Bosch, Cordaid.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Groeiboek: Wat staat er in en wat kan je ermee?
Advertisements

‘Op deze school wordt niet gepest!?’
Centrale werkwinkel D:
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Gerrie Abrahamse 18 november • Van harte welkom! • Vergadering • november 2009 Beleid verandert, verandert u mee? Inhoud presentatie: •Veranderingen.
Overheid en particulier initiatief:
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Ouders en Kinderen Centraal
Pleegzorg.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Transitie jeugdzorg.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
HET DECREET KINDEROPVANG VOOR BABY’S EN PEUTERS WAAROM EN HOE?
SGJ Christelijke Jeugdzorg
Deze presentatie Kinderen met ADHD Hun ouders ADHD in het onderwijs
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Kansen Voor Jongeren Voorlichtingsbijeenkomst 26 maart 2012.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Edukans 4 april 2017.
De cliënt in de jeugdzorg Studiedag Vereniging Familie- en Jeugdrecht Utrecht, 18 november 2010 Adri van Montfoort ‣ ‣ ‣ NPT 1.
Actief Burgerschap Plan Nederland.
FAMIPEDIA, kennis on line
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Dienst Ondersteuningsplan Oost-Vlaanderen VOORSTELLING VAN DE WERKING.
Maatschappelijke Stages
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
PleegoudersOnline Jarabee Naam spreker: Patrick Olde Daalhuis&
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Internationale Activiteiten
Zorg nieuwe stijl.
Samen werken aan een gezonde regio!
Residentiële hulpverlening Drs. C.P.G. Tilanus. Wat is residentiële hulpverlening? = de persoon krijgt dag en nacht opvang en begeleiding in een tehuis.
VRIJWILLIGERSWERK EN PARTICIPATIE AAN HET VERENIGINGSLEVEN BINNENSTEBUITEN Vanryckeghem Charlotte 1.
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Welkom bij Vrijwilliger kort voorstellen
Right to play Projectgroep 1 Sandra Feijen Wouter spruijtenburg
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Presentatie Doel? Doel? Bevorderen van het welzijn en goede zorg voor kinderen zonder adekwate ouderlijke zorg. Bevorderen van.
Gentle Teaching.
Burgerinitiatieven.
1G1P voor de JGT’s ZUID-HOLLAND NOORD November 2014.
INCLUSIEF ONDERWIJS, EEN RECHT. STRATEGIE Informatie en communicatiecampagne Verbinden van initiatieven en goede praktijken Strategische procesvoering.
Europascouts Nederland
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Basistraining: Verklaring van Genève 1940 Januzs Korczak 1959 VN Verklaring inzake Rechten van het Kind 1989 VN Verdrag inzake Rechten van het Kind.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Learn & Share bijeenkomst School en wijk verbonden Beatrixtheater, Utrecht 17 september 2015.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
1. Zo lang als verantwoord en mogelijk, thuis blijven wonen. Een goed uitgangspunt. Dat kon met Thuiszorg, dagbesteding, thuishulp.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Veiligheidshuis Inleiding door Aad Kouwenhoven.
Kloppend Hart van Warmond Bredeschool Samenwerking Yvonne Keijer Bredeschool coördinator Gemeente Teylingen.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Stichting Jeugdformaat
Conferentie Hoe wordt de jeugd GGZ beter?
Reintegratie binnen SOS Kinderdorpen Internationaal
Welkom w.
Goede zorg in alle fasen van de keten (voorbeeld)
benutten van kansen en Eigenkracht
Redenen om te vluchten Oorlog, geweld, discriminatie, vervolging, mishandeling, uitbuiting, kinderarbeid, kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis, rekrutering,
Transcript van de presentatie:

Visie Better Care Network Een gezin voor ieder kind Alinda Bosch, Cordaid

Urgentie & Doel van BCN Urgentie: Miljoenen kinderen wereldwijd die onvoldoende zorg krijgen, omdat hun ouders overleden zijn of niet in staat zijn om zelf goed voor hun kind te zorgen. Doel: Hulp aan kinderen zonder adequate ouderlijke zorg verbeteren door uitwisseling van kennis en ervaring.

Leden van het BCN •Cordaid •Kinderpostzegels •UNICEF •International Foster Care Organisation •Wereldkinderen •Stichting Kinderperspectief •ICCO en Kerk in Actie •Wilde Ganzen •Defence for Children en vele organisaties uit het Particulier Initiatief (PI)

Wat biedt BCN? Linken & leren •Netwerkbijeenkomsten, trainingen en nieuwsbrief (>400 adressen); •Databank aan van good practices, wetenschappelijk onderzoek en publicaties om de implementatie van de Guidelines en dus betere zorg voor kinderen te ondersteunen; •Link met internationale netwerk, waar wereldwijd de visie wordt uitgedragen; •Ondersteuning bij projecten om kinderen betere zorg te geven (particulieren, professionals, studenten)

Doelgroepen Alle personen en organisaties die in en vanuit Nederland actief zijn in projecten ter ondersteuning van kinderen zonder adequate ouderlijke zorg: •Grote hulporganisaties & Nederlandse Jeugdzorg organisaties actief in Internationale Samenwerking •Particulier Initiatief & het algemene publiek •Donoren, overheid en beleidsmakers, met name het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking •De politici in Eerste en Tweede Kamer

Visie van BCN Visie: •Opgroeien in een gezinssituatie binnen de eigen gemeenschap is in principe het beste voor ieder kind. •Kinderen zonder ouderlijke zorg zijn voor een optimale ontwikkeling beter af bij familie, in een pleeggezin of in een kleine woongroep, dan in een tehuis. •Betere zorg begint al met hulp aan gezinnen zodat ouders zelf voor hun kinderen kunnen zorgen.

Toelichting op de visie BCN beleid is gebaseerd op: 1.Het VN Verdrag voor de Rechten van het Kind (1990) 2.UN Guidelines for the Alternative Care for Children, verwelkomd in the Algemene Vergadering van de VN in november 2009  versterken van de uitvoering van VN verdrag 3.Stockholm Declaratie van Quality4Care (2008): Europese kwaliteitsstandaarden door NGOs ontwikkeld en landenspecifieke implementatieversies

Grondbeginsel VN verdrag Rechten & verantwoordelijkheden Gezin: 1)Lichamelijk welzijn: liefde, zorg en veiligheid; 2)Opvoeding, stimulerend leefomgeving, rolmodellen; 3)Toekomstperspectief, veiligheid en vertrouwen. Overheid: verplicht om strategieën en beleid te ontwikkelen.

Publicatie 2012: Een gezin voor elk kind

Uitgangspunten •Kinderen zonder ouderlijke zorg: alle kinderen jonger dan 18 jaar die niet bij hun ouders wonen om welke reden dan ook. Veel variatie aan oorzaken en problematiek  aanpak op maat •Kind staat centraal (mening kinderen, maatwerk, individuele oplossingen en plan van aanpak: noodzaak beslissing en doeltreffendheid van de maatregel) •Steun aan gezien en gemeenschap (social proction: sociaaleconomische ondersteuning) •Uithuisplaatsing en tehuizen (laatste redmiddel) & reintegratie en de-institutionalisering

Example: De-institutionalization in Rwanda Rwanda video o&feature=youtu.bewww.youtube.com/watch?v=L_2VqvOE4Y o&feature=youtu.be

Enkele wensen voor de toekomst •Algemeen: Implementatie VN richtlijnen voor de Alternatieve Zorg aan kinderen en basisprincipes voor betere zorg. •Professionals en vrijwilligers: Meer kennis over wat betere zorg is zowel bij gevers als bij verzorgers van kinderen en dus minder steun voor de bouw van weeshuizen en meer aandacht en steun voor gezinsgerichte opvang van kinderen. •Politiek: Structurele en coherente aandacht voor kinderen in het buitenlandbeleid van de Nederlandse overheid (social protection voor kinderen, 8 mln amendement Voordewind) en in het buitenland.

Contact Bep van Sloten, coördinator Lotte Ghielen, assistant coördinator Adres: Schipholweg 73-75, 2316 ZL Leiden Telefoon: