P en beamer Deventer Jan van Lanen Contractmanager Algemeen: Welkom

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Menno Karres Lead Auditor
Advertisements

Een nieuwe visie op vastgoed
Wie gaat daar eigenlijk over?
Stijn Hoppenbrouwers Software Engineering les 1 Algemene inleiding en Requirements Engineering.
een dienstverleningsovereenkomst
Praktijkmiddag SE Light/medium/heavy?
Contractvormen in de bouw Van traditioneel naar innovatief
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
Systems Engineering 24 april 2007.
Baggernet: technische aspecten Hollandsche IJssel 20 november 2007 Roel van Swam.
Risico’s en contracten
KOSMOS Grootschalig achterstallig onderhoud wegwerken in korte tijd met minimale verkeershinder. Hoe doe je dat? Lunchlezing PIM en KOSMOS Spreker: Jaap.
Outputgestuurde Onderhoudscontracten
Geertjan Muijs, Gemeente Oss
20 november 2007 Stan van Veenendaal Innovatie in contractvorming D&C contract Hollandsche IJssel.
Keuzeondersteunend model voor inbouwpakketten bij herbestemmingsprojecten Eindcolloquium Wiebrand Bunt.
PH 09 E V Algemeen Wat is ACES ? ACES is een adviescentrum dat een volledig onafhankelijk advies kan geven op het gebied van elektronische sluitsystemen.
Beeldkwaliteitsbestekken de oplossing?
De kracht van Pylades B.V. Pylades is een integrale ICT dienstverlener op het gebied van Dynamics AX, CRM, SharePoint, Business Intelligence en software.
Gemeente en woningbouwcorporatie
Engineering &Construct UAV-gc model
De kracht van HGH Gedreven, doelgericht en met zekerheid naar de juiste oplossing. Gedreven professionals, met de juiste oplossing daar gaat het om. Helder.
Gezondheidscentrum Velp
De 10 wegen en moderne marktbenadering
Gedrag in organisaties, 10e editie
INFORMATION MODELLING
Uiterwaardvergraving Avelingen Raadsbijeenkomst 7 april 2009.
Model VS UAVgc op basis van SE
Contracten en uniformering
INFRATrends GWW- Inkoop.
14 april 2009 Hoogwaterbeschermings programma MarktContactDag 2009 Landelijke Diensten Peter Meesen Contractmanager Programmabureau HWBP Rijkswaterstaat.
Prestatiemeten Herald Immink 24 juni Prestatiemeten Herald Immink 24 juni 2014.
Use-cases CB-NL Ervaringen van aannemers. Case 1 – toewijzen concepten Case 2 – uitwisselen informatie Inhoud.
Functioneel handhaven
Meer Markt, Minder MKB? Het veranderde machtsevenwicht in de Grond-, Weg- en Waterbouw © Marcel Metze, 2012.
Nike Supply Chain Management
Mark Slooijer Gemeente Losser Hans Boes Universiteit Twente
Introductie Systems Engineering
Intersleek is een voorbeeld van een product dat is ontstaan uit een samenwerking tussen Maersk en AkzoNobel. Deze coating verkleint de weerstand van schepen,
Prestatiecontracten Rotterdam Ard den Outer / Gert Jan de Looze Stadsontwikkeling, Gemeente Rotterdam Oktober 2015.
Intersleek is een voorbeeld van een product dat is ontstaan uit een samenwerking tussen Maersk en AkzoNobel. Deze coating verkleint de weerstand van schepen,
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Past Performance Eerste ervaringen en hoe benut u uw kansen? Olaf Bovenkamp: hoofd ingenieursbureau gemeente Heiloo Marco van Beek: projectleider gemeente.
Bouw en verbouw van een accommodatie Het bouwprocess.
KOERS voor Delft presentatie aan commissie Middelen en Economie 23 juni 2011.
Hoogwater Beschermings Programma Contract Spagaat voor risico’s Kabels en Leidingen Hennes de Ridder.
Water | Energie | Grondstoffen Een kijk in de keuken van de Opdrachtnemer Waterveiligheid & Constructies Even voorstellen Jan van DijkProjectmanager Waterveiligheid.
Innovatie uit de markt d.m.v. Best Value Procurement Pilotproject Energietransitie Fietsverbinding Vlietpolderplein Marian van Aacken – Projectmanager.
Stedendag verantwoording GSBIII GSB prestatie-indicatoren 20 november 2008 Drs.D.E.(David) Zijlmans RA.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Uitbreiding begraafplaats Koudekerke 3 september 2015.
Prestatieinkoop Aanbestedingsvorm waarbij u zelf de kwaliteit bepaalt
Aanbesteding Storage, servers en Back up
“Aanbestedingsvormen in perspectief”
Contractbeheersing op basis van kwaliteitsborging
Best Value Procurement (BVP) Prestatiegerichte inkoop
Best Value Procurement Klant-, Zaak-, ArchiefSysteem
Marktconsultatie/-verkenning circulaire inkoop
HERINRICHTING VALKENBURGERSTRAAT
Van vastlopen naar successen vieren
Verbetering Secundaire waterkeringen
Dijkverbetering Oude Rijn zuidzijde
20 januari 2010 BOUW INFORMATIE MODEL MEER DAN 3D ONTWERPEN.
Smart World Workshop Scrum en Design Thinking
Veranderende rol van de bouwer
Projectmanagement TI en SE voor spoorzone Delft
Cursus Interne auditor
2.6 duurzaamheid in projecten
Transcript van de presentatie:

P en beamer Deventer Jan van Lanen Contractmanager Algemeen: Welkom Stel jezelf voor Inhoud van de presentatie: Ruimte voor de Rivier In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Bij een eventuele dijkdoorbraak zijn in het ongunstigste geval 4 miljoen Nederlanders in gevaar.

Ruimte voor de Rivier: aanleiding Het rivierengebied moet beter beschermd worden tegen overstromingen. Dat is nodig want het klimaat verandert. De winters worden natter en de kans op overstromingen neemt toe. De rivieren in Nederland moeten grotere hoeveelheden water kunnen verwerken. In 1993 en 1995 steeg het waterpeil in de grote rivieren tot verontrustende hoogte. Vooral in 1995 was sprake van een bijna-ramp: een kwart miljoen mensen en een miljoen dieren moesten worden geëvacueerd. Bijna overstromingen in ’93 en in ’95. Schade en evacuaties.

- ruimtelijke kwaliteit Ruimte voor de Rivier Doelstellingen: - veiligheid - ruimtelijke kwaliteit De beslissing van het kabinet om op een andere manier het Nederlandse rivierengebied te beschermen tegen hoogwater heet met een ‘duur’ woord een Planologische Kernbeslissing (PKB). In de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier zijn doelstellingen geformuleerd voor de veiligheid en de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied. Het kabinet richt zich op het realiseren van twee doelstellingen, die nauw met elkaar samenhangen: Het op het vereiste niveau brengen van de bescherming van het rivierengebied tegen overstromingen (veiligheid); Het leveren van een bijdrage aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied.

Ruimte voor de Rivier projecten langs de IJssel

Twee maatregelen bij Deventer Uiterwaardvergravingen Bolswerkplas, Worp en Ossenwaard Uiterwaardvergraving Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden Bijzonder: De maatregelen liggen in het werkgebied van twee waterschappen, 2 provincies, 3 gemeenten en rijkswaterstaat

Feiten Ruimte voor de Rivier Deventer   Feiten Ruimte voor de Rivier Deventer Taakstellingen: 10,1 cm verlaging Keizer-, Stobben- en Olsterwaarden 19,4 cm Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard Gezamenlijke lengte plangebieden: circa 10 kilometer Oppervlakte plangebied: circa 530 ha Maximale afgravingdiepte geulen: 4 tot 6 meter Omvang af te voeren grond: circa 2,9 miljoen m3 Budget € 79 miljoen

Overzicht plangebied Deventer

Uiterwaardvergraving Keizers-, Stobben- en Olsterwaarden.

Uiterwaardvergravingen Bolswerkplas, Worp en Ossenwaard

Ruimen van NGE in Ossenwaard/Worp 18 vliegtuigbommen

  Verleggen K&L

Relatie met SE   Definitie Incose: Interdisciplinaire benadering die bijdraagt aan het realiseren van succesvolle systemen. Met Systems Engineering streven we ernaar om niet alleen de technische, maar ook de bedrijfsdoelen van de klanten (belanghebbenden) na te streven, met als doel een kwaliteitsproduct te bieden dat aan de gebruikersbehoefte voldoet. Definitie Rijkswaterstaat: Door de invloed van de markt verschuiven taken en rollen, en door de toenemende omvang en complexiteit van projecten moeten partijen steeds meer informatie overdragen. Systems engineering (SE) is een manier om al deze informatie effectief vast te leggen. Daardoor kan gedurende de hele levenscyclus van het systeem gestuurd worden op de behoefte van de gebruiker.

Relatie met SE Project Ruimte voor de Rivier Deventer theorie   Project Ruimte voor de Rivier Deventer theorie Expliciet werken Meenemen klanteisen in een vroeg stadium Beperken van faalkosten in het ontwerp en uitvoeringsproces Heldere risicoverdeling

Relatie met SE Project Ruimte voor de Rivier Deventer praktijk   Project Ruimte voor de Rivier Deventer praktijk Keuze voor gunning op EMVI Keuze voor een UAV-GC contract (risicoverdeling) OG  functionele eisen en VO ON  Integraal werkproces (afleiden van eisen, ontwerp en uitvoering) Keuze voor Systeem Gerichte Contractbeheersing (kwaliteitsborging door ON)

Relatie met SE Project Ruimte voor de Rivier Deventer praktijk   Project Ruimte voor de Rivier Deventer praktijk Eis-bronnen en de achterliggende redenen worden niet altijd consequent vastgelegd. Voorbeeld: Vergunningvoorschrift: gebied Ossenwaard dient in de zomerperiode te worden afgesloten. Wat was het doel van de steiger in de Bolwerksplas.

Relatie met SE Project Ruimte voor de Rivier Deventer praktijk   Project Ruimte voor de Rivier Deventer praktijk Verschillen in interpretatie in oplossingen tussen stakeholder/eindgebruiker, Opdrachtgever en Opdrachtnemer Voorbeeld: Wat verstaan we onder het verplaatsen van een ponton van A naar B Wat verstaan we onder nutsvoorzieningen Wat is minimaal 10cm of circa 15m

Relatie met SE   Project Ruimte voor de Rivier Deventer praktijk In de praktijk wordt vaak rechtstreeks vanuit de functionele eisen een ontwerp gemaakt (met de eindoplossing als uitgangspunt). Hierdoor wordt de ontwerpvrijheid minder benut en kunnen faalkosten toenemen. Voorbeeld: DO beschermingsconstructie pijlers ontworpen rechtstreeks vanuit de functionele eisen zonder decompositie.

Relatie met SE   Project Ruimte voor de Rivier Deventer praktijk Te ver gaande / onnodige decompositie door OG Voorbeeld: aanleg geulen en verwijderen groenvoorzieningen

Relatie met SE   Project Ruimte voor de Rivier Deventer praktijk Voordelen van deze contractvorm (UAV-GC) Geintegreerd ontwerp- uitvoeringsproces Kwaliteitsborging ON (verificatie en keuring) Risico’s daar waar ze het best kunnen worden beheerst