De volgende stap in BIM René van der Sluis, Ben Spreen, Jeroen Leeuw.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
in de Bouw Digitale informatie uitwisseling tussen aannemers en leveranciers Harrie Rosink, 9 september 2009.
Advertisements

Wie zijn wij? Guus de Vink Algemeen directeur Peter Wouters
Unleash your productivity with Startup TOOLS today •Configuratie voor de PTC product ontwikkeling omgeving, •Applicaties voor een gecentraliseerd, grafisch.
PSO for Microsoft Dynamics 2013
Hoe organiseer je eFactureren in je gemeente ?
Waarom CAD/PDM en ERP integreren?
De kracht van CTB ICT Bouw BV
SMQ (BAG-WOZ) Relatiedag Afstemming BAG-WOZ
Succes met BIM in de praktijk
De kracht van SBA Business Solutions Vanuit een oplossingsgerichte gedachte, waarbij de klant altijd centraal staat, koppelen wij innovatieve producten.
Het Nieuwe Werken De optimale werkplek Vijf best practices voor een geoptimaliseerde werkplek Michel Ehlert & David Stoeckel.
De kracht van HBSoftware B.V Als uw markt verandert, verwachten uw klanten dat u daar snel op reageert. Wij kunnen u daarbij helpen. Vanuit onze branchefocus.
met vallen en opstaan naar een mid-office
Kennis Sessie PSO 2013.
Introductie Electronisch Factureren voor: Johan van Tongeren – Managing Director Olaf Minnema – Business Solution Manager.
Systems Engineering 24 april 2007.
Onze missie: “Wij voorzien onze opdrachtgevers en partners van simpele, praktische, kosteneffectieve en kwalitatief hoogwaardige oplossingen”.
© Copyright 1998 by KPMG Management Consulting N.V. 2.2 De fasen in het leven van de IV- infrastructuur.
De kracht van Pylades B.V. Pylades is een integrale ICT dienstverlener op het gebied van Dynamics AX, CRM, SharePoint, Business Intelligence en software.
Logistiek management: begrippen en principes
1 Orientatie InformatieSystemen K.M.van Hee hgl. architectuur van informatiesystemen dir. Deloitte & Touche Bakkenist TU/e 2001.
De kracht van HBSoftware B.V Als uw markt verandert, verwachten uw klanten dat u daar snel op reageert. Wij kunnen u daarbij helpen. Vanuit onze branchefocus.
De kracht van Qurius Qurius heeft al ruim 15 jaar ervaring met het implementeren van Microsoft Dynamics ERP software, en als één van de weinigen met geïntegeerde.
De kracht van Edan Edan Business Solutions adviseert en ondersteunt klanten bij de automatisering van hun bedrijfsprocessen. We leveren een Microsoft.
Presentatie gemeente Veere Rob van der Zwaag
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Organisatiestructuur en
Amsterdam virtueel Ruimtelijke plannen in 3D als onderdeel van Bouw Informatie Modellering (BIM) IBA / PMB en OGA – OntwikkelingsAlliantie (OA) Bas Vroon.
Enterprise Document Management Fase
Elektronisch Inkopen bij de stichting ICTU, CBS en AIM
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
Convenant Rotterdam Half Time Tribune MKB-Rijnmond 1 1.
Belang UOB voor de installateur
eFactureren in de praktijk bij Purmerend
Update Implementatie en beheer
Nike Supply Chain Management
Bosch Rexroth AG. Variant van R/3 ‘Customised’ Implementatie 2001 als pilot voor de ganse groep. Remote installatie via Duitsland Implementatie en Complexiteit.
Making Simpler and more Profitable
WapliX Webdatabases New generations of applications.
Presentatie titel BIMBDK01 Bedrijfskundige thema’s Week 2
H7 Organiseren.
IBK3ESB01 Project ESB – Tussenstand – Hoe verder? George Pluimakers.
1 IT Service Management Theorie (2). 2 “Op zoek naar balans tussen dienst en klant” Bron: artikel uit IT Service Magazine van Robert den Broeder en Aad.
Kevin van der Vleuten Technisch Informatica Leerjaar 3 16 januari 2015Stage Presentatie1 / 19 W2000 Stage Presentatie.
P. van der Terp DienstverleningPlus. 2 Agenda Historisch perspectief Ingreep Overgangsjaar 2007 Historische kosten Vergelijking kosten Filenet.
Bouw en verbouw van een accommodatie Het bouwprocess.
Bra1 STUDENTMOBILITEIT informatieanalyse Andre Brands – december 2014.
COINS 2.0 presentatie, 7 april 2016 Gebruik COINS voor Informatiemanagement Herman Winkels Rijkswaterstaat Bij RWS voor Beheer en Onderhoud.
Certificering van assetmanagement
2013ASL BiSL Foundation Professionaliseren met BiSL ®
Komt dit beeld u bekend voor? Quality Manager Of dit?
Gebruikers- ondersteuning Change support Tactisch support Strategisch support Management support Monitoring Educatie Management- informatie Behoefte- management.
Bron: IT Serivce Management, Best Practices – deel
1 Vlaams Proceshuis Toelichting en demo Wegwijs Proces Anneleen Vanden Boer Thomas D’haenens.
TOGAF Albert Gjaltema / Tech. Consultant II 11 maart 2008 getronicspinkroccade.nl.
Ministerie van BZK – 3 november 2016
Verrichtingenthesaurus
= Data management Voor uitvoering en communicatie Informatie tijdens het ontwerp- en het bouwproces Werken met het InfraModel Het begin van de verandering!
Richtinggevend Sturend Uitvoerend Organization cycle management
Meldingen registratie business information management
Strategisch support Management support Strategie Tactisch support
Bron: IT Serivce Management, Best Practices – deel
ZIVVER introductie implementatieaanpak
Bron: IT Serivce Management, Best Practices – deel
Strategisch support Management support Strategie Tactisch support
Bron: IT Serivce Management, Best Practices – deel
BIM | perspectief vanuit de fabrikant
BIM in het MBO Arbeidsmarkt Beroepskwalificatie & borging kwaliteit
Transcript van de presentatie:

De volgende stap in BIM René van der Sluis, Ben Spreen, Jeroen Leeuw

BIM, en nu? +30% in BIM (?) Faalkosten Samenwerken Informatie hergebruikt: Calculaties Logistiek Jeroen Welke partijen in de zaal zijn al “well on the way” met BIM? Kunt u een percentage geven van de hoeveelheid projecten die geheel worden/zijn geBIMd? Welke valkuilen zijn daarbij naar voren gekomen?

Van der Sluis technische bedrijven BIM in de praktijk door René van der Sluis Jeroen: René, jij bent een echter early adopter van BIM, zelfs meer dan dat! Kun je ... Pijnpunten t.b.v. interview door Jeroen, later op te pakken door Ben: Hoe is julie data en documentbeheer nu georganiseerd? Data en documenten op verschillende plekken: One single data point Wat zijn de praktrische gevolgen daarvan? Monteur belt in het weekend/feestdagen: Flexibel benaderbaar Wat was een fenomeen aangaande documentsoorten waar je tegen aan liep? Soorten documenten op verschillende tijdstippen nodig: Document lifecycle Voor de mensen in de zaal hoogstwaarschijnlijk een bekend plaatje. Echter nog steeds actueel met steeds nieuwe invalshoeken. Feit blijft dat met traditionele werkwijzen er bij informatieoverdracht veel belangrijke data verloren gaat. .

Van der Sluis technische bedrijven BIM in de praktijk door René van der Sluis Jeroen: René, jij bent een echter early adopter van BIM, zelfs meer dan dat! Kun je ... Pijnpunten t.b.v. interview door Jeroen, later op te pakken door Ben: Hoe is julie data en documentbeheer nu georganiseerd? Data en documenten op verschillende plekken: One single data point Wat zijn de praktrische gevolgen daarvan? Monteur belt in het weekend/feestdagen: Flexibel benaderbaar Wat was een fenomeen aangaande documentsoorten waar je tegen aan liep? Soorten documenten op verschillende tijdstippen nodig: Document lifecycle Voor de mensen in de zaal hoogstwaarschijnlijk een bekend plaatje. Echter nog steeds actueel met steeds nieuwe invalshoeken. Feit blijft dat met traditionele werkwijzen er bij informatieoverdracht veel belangrijke data verloren gaat.

Documentbeheer & Document Control Ben Spreen Ben: vraag aan de zaal: wie herkent dit? Algemene presentatie DM en DCS Chevron plaatje als leidraad

Automatisering is geen doel op zich maar een middel om uw doelstellingen (aandachtspunten) te behalen. Jeroen

De aandachtspunten voor Van der Sluis: Centrale beschikbaarheid van alle project gerelateerde informatie; Juiste informatie binnen de desbetreffende projectfase; Document standaardisatie; Grip hebben op het totale project (initiatie t/m renovatie); Kunnen hergebruiken van informatie; Delen van informatie met de opdrachtgever; Samenwerking met project partners binnen de gehele keten; Meer marge door efficiënter werken (terugdringen faalkosten). Jeroen Welke partijen in de zaal zijn al “well on the way” met BIM? Kunt u een percentage geven van de hoeveelheid projecten die geheel worden/zijn geBIMd? Welke valkuilen zijn daarbij naar voren gekomen?

De visie van de Cadac Group. Creëren, beheren en delen van digitale ontwerpinformatie Jeroen

Een proces Aanvraag Werk voorbereiding Advies en calculatie Inkoop Kopersbeheer Uitvoering Productie Voorraad Administratie Beheer en onderhoud Gebouw / Klant Een van de aller belangrijkste zaken om te komen tot een goede oplossing van een implementatie van software ongeacht het onderwerp is het in kaart brengen van het proces. In deze slide schetsen we het proces zoals we dit bij de meeste uitvoerende bedrijven tegenkomen. Uiteraard zullen in uw bedrijf afwijkingen of specificaties aanwezig zijn. Doch zien we doorgaans dat ongeacht de afwijking, het principe om te komen tot een goed advies overeind blijft. Een project begint altijd met een aanvraag; Beoordeling van de aanvraag zal leiden tot de keuze of de aanvraag wordt afgewezen, of dat de calculatie wordt opgestart. Dit zal hand in hand verlopen met de administratie, waar onder meer checks worden uitgevoerd en de registratie van het project plaatsvindt. In deze periode zullen calculators contact hebben met leveranciers en onderaannemers voor het verkrijgen van offertes voor specifieke onderdelen. Calculators zullen de prijs gaan berekenen op stukken van derden waarbij onder andere CAD documenten en CAD modellen van toepassing zijn. Zodra er overeenstemming is bereikt met de opdrachtgever start de werkvoorbereiding. Op basis van de specificaties worden modellen en tekeningen gemaakt. Planningen worden opgesteld. Het project wordt voorbereidt. Tijdens de werkvoorbereiding wordt veel contact gelegd met leveranciers en onderaannemers. Gedurende de werkvoorbereiding zullen overleggen plaatsvinden met kopers. Wijzigingen als gevolg worden gecalculeerd en indien consensus wordend e wijzigingen verwerkt in de modellen en tekeningen. Een goede voorbereiding is het halve werk. De uitvoering wordt opgestart. Tijdens de uitvoering blijft werkvoorbereiding ondersteunen. Er ontstaan parallelprocessen. Inkoop gaat aan de slag Productie start Voorraad moet up-to-date zijn Het eindresultaat is een gebouw, geplaatst in de omgeving en voorzien van installaties. Doch is het gebouw niet de eindbestemming. Bij de opleveringen zullen As Built tekeningen gemaakt moeten worden. Tevens ontstaan nieuwe processen op het gebied van onderhoud en beheer.

Projectdata Offerteaanvragen van opdrachtgevers CAD Tekeningen Berekeningen Rapporten Calculatie Offerteaanvragen naar onderaannemers en leveranciers Offertes van onderaannemers en leveranciers Leveranciersinformatie Fabrikantinformatie Financiële checks, kredietwaardigheidschecks Offertes aan opdrachtgevers Opdrachten van opdrachtgevers Opdrachten naar onderaannemers en leveranciers Overige Contractstukken Vergunningen CAD Modellen Inkomende correspondentie CAD Rapporten Uitgaande correspondentie Email verkeer Communicatie leidt tot documentatie. We zien hier een greep uit de meest voorkomende documenten en bestanden welke tijdens de processen een rol krijgen. De documenten: Komen van derden; Worden zelf gemaakt; Wordt interen review op gemaakt; Wordt externe review op gevraagd; Dienen bewaakt te worden; Wie heeft Wat op Welke tijdstip met Welke reden gedaan en Wanneer heeft Wie gereageerd hierop; De verzameling van al deze documenten, modellen en bestanden noemen we het project dossier. In de Cadac Group plaatsen we al deze documentgerichte eigenschappen onder de Lifecycle van documenten. Bij de meeste bedrijven zien we een extreme focus op BIM. BIM wordt in deze rechtstreeks geassocieerd met CAD. Niets is minder waar. Minimaal alle zojuist getoonde documenten zijn noodzakelijk om de uitvoering te realiseren van een bouwwerk en de juiste handleidingen achter te laten voor dit bouwwerk. Opvallend is dat het aantal CAD gerelateerde documenten of CAD afkomstige documenten slechts gering is in deze. Misschien wel in volume van papier, maar in volume van belang hebben deze niet de aller zwaarste focus. Dit zijn namelijk de beheersdocumenten. Ook al wordt met BIM en Lean gepromoot dat men meer openheid moet krijgen en geven, dat er meer vertrouwen moet bestaan. Feit is echter dat iedere onderneming, en zeker in deze tijd, zijn eigen broek moet ophouden. Alles draait om geld. Alles draait om verantwoordelijkheden. En wat we zeker niet willen is geld moeten betalen omwille fouten. Of we hier schuld aan zijn of niet. En dit laatste is helaas de dagelijkse praktijk wat niet door BIM wordt opgelost. Besprekingsverslagen Projectleidersverslagen Opleverdocumenten Veiligheidsrapporten Planningen Inregelrapporten en meetrapporten As Built Documentatie voor Beheer & Onderhoud As Built Modellen As Built Tekeningen

Engineering Design Management Grootte (3D) bestanden Complexe structuur BIM Design tools Discipline specifieke applicaties Hechte integratie met CAD Inventor (Mechanical) Revit (Architecture) Civil 3D Autodesk Plant Autodesk Vault

Engineering Design Management Grootte (3D) bestanden Complexe structuur BIM Design tools Discipline specifieke applicaties Hechte integratie met CAD Inventor (Mechanical) Revit (Architecture) Civil 3D Autodesk Plant Document Management Veel verschillende documenten Generieke project documenten: Offertes Besprekingsverslagen Opdrachten Uitgaande correspondentie E-mail Microsoft SharePoint Cadac Organice Autodesk Vault

Engineering Design Management Grootte (3D) bestanden Complexe structuur BIM Design tools Discipline specifieke applicaties Hechte integratie met CAD Inventor (Mechanical) Revit (Architecture) Civil 3D Autodesk Plant Document Control Langdurig geldig (ook operationeel beheer) Ondersteuning “review” proces Formele vrijgave Versie controle Planning van documenten Rapportages (status) Document Management Generieke project documenten: Offertes Besprekingsverslagen Opdrachten Uitgaande correspondentie E-mail Microsoft SharePoint Cadac Organice Autodesk Vault Microsoft SharePoint Cadac Organice

Engineering Design Management Grootte (3D) bestanden Complexe structuur BIM Design tools Discipline specifieke applicaties Hechte integratie met CAD Inventor (Mechanical) Revit (Architecture) Civil 3D Autodesk Plant Document Control Langdurig geldig (ook operationeel beheer) Ondersteuning “review” proces Formele vrijgave Versie controle Planning van documenten Rapportages (status) Document Management Generieke project documenten: Offertes Besprekingsverslagen Opdrachten Uitgaande correspondentie E-mail Autodesk Vault Microsoft SharePoint Cadac Organice

Project aanpak Van der Sluis Beschikbare praktijk getoetste “best-practices” Engineering Design Management Document Management Document Control D.m.v. workshops functionele specificaties borgen Implementatie door configuratie (geen maatwerk) Standaard (project)aanpak Fasering; Duidelijke budgettering.

Resumé Toepassing best practices Succesvol verbinden: Samenwerken Van der Sluis Cadac Group Jeroen