Centrale Hal Hekkelman Advocaten & Notarissen, Nijmegen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
3 Matisse tot Malevich Matisse en Picasso
Advertisements

Rembrandt.
Koninklijk Paleis, Amsterdam Van Vonderen Schildersbedrijf, Bergeijk.
Waar waren we gebleven? Ja, juist, vóór Nieuwjaar toen de “winter” begon. Een stukje van de studio’s tot niveau 3.Betonplaat is gegoten en de muren van.
Stadsschouwburg, Haarlem
OPEN MONUMENTEN DAG 2011 “oud gebouw, nieuw gebruik” Deze presentatie is samengesteld door de vereniging Puntegale. OPEN MONUMENTENDAG 2011.
integrale aanpak graffiti Leeuwarden
Carthago.
Het oude Egypte Farao’s en piramides.
Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft.
Eenvoudige monumentale woning, Driebergen
PHIKS. Deze presentatie is bedoeld om u een indruk te geven van het nieuwe interieur van de Keurhorst Deze presentatie is bedoeld om u een indruk te geven.
Kunst uit de gouden eeuw
brugklas ruimte en perspectief
Paragraaf 2.4 Griekse kunst.
Zeeuwse woonboerderij, Biggekerke
Onderzoeksopzet Het Nieuwe Werken in veranderkundig perspectief
DE DOOPVONT VAN SCHORE DE DOOPVONT VAN SCHORE IS 500 JAAR OUD EN AFKOMSTIG UIT DE EERSTE KERK VAN SCHORE (14e EEUW), WAAR HET EEN PLAATS HAD IN DE DOOPKAPEL.
Nelf-reis Portugal 7 t/m 9 december 2001 Een korte impressie van onze reis naar Lissabon met Nelf.
Delft delft open huis 18 november 2009 tak architecten arnhem.
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
Powerpoint in de klas Michiel D. Jansen o.b.s. De Draaimolen.
Moderne Kunst.
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
Restauratie van een plattegrond met een plan voor verversing van het grachtenwater in Amsterdam (1759) Stadsarchief Amsterdam Afdeling Restauratie Oktober.
Kunstproject over Pablo Picasso
Opdracht ‘Rembrandt’ menu.
Paragraaf 2 Het cultuurstelsel.
Stepnet Oorspronkelijk ontworpen als DE WEEKKRANT: “een selectie uit Trouw en de Volkskrant voor de Tweede Fase van HAVO en VWO”.
Photo Album by Leo Deel M E I tot 20 J U N I ! Mijn eerste vlieg vacantie. Merrimack, New Hampshire, USA. Landing was op vliegveld Logan, Boston.
Pasen zondag 23 Maart 2008 Opgestaan Johannes 20: 1-18 Zij hadden uit de schrift nog niet begrepen dat Jezus uit de dood moest opstaan.
Aanpassing GEP’s voor de Rijkswateren
Koninklijke Wachtkamer Hollands Spoor, Den Haag
Muurschilderingen Valkenburg
Hedendaagse literatuur- beoordelen Derde college Maart 2013.
Banksy met de hond van Keith Haring
Yacht & P4C.
Mijn museum Gemaakt door Xander.
Petra Los Sem 5 Nov - Dec 2005 Bouwtechniek Dhr Geraci
1. Basis In BRON: Alle in- en uitschrijvingen Diploma’s
Renovatie van het orgel Parochie Petrus en Paulus.
Voor de buurt door de buurt De Linie vormt een klein wooneiland in een zich snel ontwikkelende omgeving. Gebouwen blijven verrijzen om ons heen en we mogen.
De ‘Zichtbare-schakel’-wijkverpleegkundige: een hele zorg minder Kosten-batenanalyse in opdracht van ZonMw Workshop effectieve innovaties in wonen, zorg.
3 Industrialisatie en Ismen
Paragraaf 3.5 Griekse kunst.
Rusische Kerken Klik om door te gaan MOZART « Ave verum »
Hogeschool Rotterdam Communication & Multimedia Design ABV Mondeling Presenteren / jaar 1 lente ABV zomer Samenwerken Les 3: Teamspirit / Teambelang /
Week van ZijActief VriendinnenSchilderen op 10 maart 2010.
GETUIGENISSEN ‘MANTELZORGVRIENDELIJKE MANAGERS’. Getuigenis 1 Uit de organisatiescan die we onze medewerkers begin 2014 lieten invullen, bleek dat er.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Samen naar een gast vrij Stadhuis voor Wageningen Presentatie BAM
Troelstralaan De Troelstralaan loopt van Ringbaan-West tot Van Hogendorplaan en is een doorgaande weg in de wijk Goese Polder. Deze wijk, waar de bouwactiviteiten.
Individuele Opdracht Michaël Heyvaert 2 Mak.  Bouwprobleem Bouwprobleem door schokken en trillingen zijn er barsten in de muren ontstaan.
Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden. HR netwerkbijeenkomst Tineke de Visser In voor zorg!Merel van der Ham 13 april 2016Aafje Academie.
  Begin 1890 wordt de erbarmelijke staat van het orgel gemeld aan de kerkenraad. 125 jaar orgel, gereformeerde kerk Sliedrecht.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Social intranet Donderdag 19 november Even voorstellen… Erica van de Veen Communicatiemedewerker Gemeente Putten 2.
20 april 2016 Nationaal Coördinator Groningen 1 Programma 1.Welkom en inleiding door wethouder Pier Prins 2.Toelichting op de inspecties door Sharmila.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
KINDEREN VAN DE STRAAT Zondagsscholenactie voor kinderen in Colombia.
De schilderijen van Rembrandt van Rijn
Efeziërs 2:11 – 3:21 Eerst was er scheiding Jodenniet-Joden maar door Jezus Christus worden ze één Jodenniet-Joden = het mysterie van Christus: Gods oude.
MIDDELEN OM TE PRESENTEREN.
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Art déco & Art nouveau.
Van voetbal kantine tot buurthuus de Leemkamp Marle
De Methodische Aanpak Schoolverzuim
Burgerzaal Zutphen Korte introductie V van 19.
Transcript van de presentatie:

Centrale Hal Hekkelman Advocaten & Notarissen, Nijmegen Door: Leo Scholten Schilder- en restauratiewerken

Centrale Hal Hekkelman, Nijmegen, Leo Scholten, Huissen Projectomschrijving: ‘Restauratie late art-nouveau-schilderingen van de monumentale hal van het kantoor van Hekkelman Advocaten & Notarissen te Nijmegen’

Hal Hekkelman, Leo Scholten Motivatie: Restauratie Kantoor Hekkelman Advocaten & Notarissen te Nijmegen van oktober 2008 tot en met medio maart 2009. In 1909 wordt in opdracht van bankier L.C. van Engelenburg door de Nijmeegse architect Oscar Leeuw (ook architect van concertgebouw “De Vereeniging” in Nijmegen) een villa gebouwd op de hoek van de Oranjesingel en Prins Bernardstraat te Nijmegen. De villa vormt een markeringspunt voor Nijmegen. Het is een gebouw in de late Art Nouveau stijl. In de centrale hal, het trappenhuis en van oorsprong naar alle waarschijnlijkheid ook in de diverse kamers, zijn decoratieve beschilderingen aanwezig van de broer van de architect, Henry Leeuw. Deze erudiete figuur was thuis op veel vlakken van de kunst en kunstnijverheid en werkte vaak met zijn broer, de architect, samen aan een zogenaamd Gesamtkunstwerk. In de loop der tijd is er een forse vervuiling opgetreden en tijdens een restauratie in de jaren ’70 was de fond van de decoraties fors overgeschilderd en waren de kleuren aangepast aan de vervuiling. De frisse uitstraling was hiermee geweld aangedaan. Ook waren er veel scholletjes verf losgelaten en opgekruld. Mechanische schade, mogelijk nog vanuit de oorlogsperiode, manifesteerde zich in tal van scheuren en scheurtjes en losse pleisterlagen. Kortom: restauratie was hard nodig. Vanaf oktober 2008 tot en met medio maart 2009, is Leo Scholten Schilder- en restauratiewerken B.V. met 4 personen begonnen met de restauratie, Alle schilderingen zijn schoongemaakt, geretoucheerd en weer vastgezet aan de pleisterlaag, door middel van injecteren. Het plafond in de vestibule is voorzien van schilderingen op linnen, dit verdiende een specifieke aanpak. Ook dit is geheel gerestaureerd en weer in de originele kleurstelling teruggebracht, zoals Henry Leeuw het destijds geschilderd heeft. (vervolg op volgende slide)

Hal Hekkelman, Leo Scholten Oude retouches die aangebracht waren zowel op de pleisterlaag als op het linnen, naar de kleurstelling van de vervuilde retouches zijn weer weggehaald en teruggebracht in de originele kleurstelling. Ook waren er op tal van plaatsen deukjes in het pleisterwerk destijds niet vlak gevuld. Dit hebben we opnieuw moeten reparen en weer beschilderen. De deuren en de wandvlakken, waren in de jaren 70 in een verkeerde kleurstelling geschilderd. Dit is ook weer teruggebracht naar de originele kleurstelling. De vloerbedekking is van de traptreden gehaald, de trap is opnieuw geschilderd en bekleed met een loper, zoals dit ook begin 20e eeuw het geval was. Dit project verdient de SchildersVakprijs, omdat er met groot vakmanschap een pand van zeer grote kunsthistorische waarde in oude luister is hersteld. Het is een speciaal project, omdat er maar weinig panden in Nederland zijn die zo compleet en intact zijn met wand- en plafondschilderingen van de late Art Nouveau stijl. De restauratie is door de commissie Beeldkwaliteit van Nijmegen (deze commissie adviseert het gemeentebestuur) uitgeroepen als plan van maand, omdat zij heel veel waardering hadden voor de zorgvuldige en consciëntieuze wijze waarop de restauratie werd opgepakt. Projecten die hiervoor in aanmerking komen zijn projecten die de moeite waard zijn, om aan een breder publiek te presenteren. Monumentenzorg van gemeente Nijmegen en burgermeester Thom de Graaf, roemde dan ook de wijze waarop de hal gerestaureerd is, tijdens de officiële heropening van de hal op 17 april 2009. Kortom een project met veel aandacht en durf, een uitdaging voor iedere restauratieschilder.