Voorlichtingsavond De Granaet.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Renata, Antonio en Marcel
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Hardlopen en voeding Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning.
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Wat voedt jou deel 1..
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Sportvoeding. Verschillende sportvoeding Energiedrank: Aanvullen van koolhydraatgehalte Dorstlesser: Aanvullen van mineralen en vocht Hersteldrank: Aanvullen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Na het sporten.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Voorlichtingsavond De Granaet

Inhoud Voeding in het algemeen Sportvoeding Proeverij Quiz

Schijf van Vijf Regels : - Eet gevarieerd - Eet niet teveel en beweeg - Eet minder verzadigd vet - Eet veel groente, fruit en brood - Eet veilig

Groente en fruit - verkleinen risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker - helpen de bloeddruk verbeteren - bevatten relatief weinig calorieën - de vezels zorgen voor een voldaan gevoel, helpen je op gewicht te blijven, en zorgen voor een goede stoelgang

Aardappelen, brood, rijst, pasta - leveren koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer - de vezels zorgen voor een voldaan gevoel, helpen je op gewicht te blijven, en zorgen voor een goede stoelgang

Zuivel, vlees, vis en vervangers - leveren eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines - vlees bevat ijzer dat goed door het lichaam kan worden opgenomen en daarmee helpt om bloedarmoede te voorkomen - het eten van vis verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Halvarine, margarine en oliën - leveren o.a. vitamine A, D, E en essentiële vetzuren - vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam - Probeer zo weinig mogelijk verzadigd vet te eten. Dit verhoogd namelijk de kans op hart- en vaatziekten Trucje: Onverzadigd vet = OK! Verzadigd vet = Verkeerd

- nodig om vochtverliezen aan te vullen - nodig om lichaamstemperatuur te regelen - nodig voor transport van voedingsstoffen in het bloed en het afvoeren van afvalstoffen met de urine - helpt bij de opname van voedingsstoffen in de darm

Richtlijnen Goede Voeding De Gezondheidsraad

Leeftijd Fruit (stuk) Groente (opsch. lepel) Aardappel, rijst, pasta (opsch. lepel) Brood (snee) Kaas (plak) Melk- producten (ml) Vlees, vis, eieren (gram) Bak-en braad-product, olie Halvarine Dranken (ml) 12-13 jaar 2 3-4 4-5 1 600 80-100 15 20-25 1000-1500 14-18 jaar 4 6 100-125 30 19-20 jaar 1,5 450 1500-2000 Leeftijd Fruit (stuk) Groente (opsch. lepel) Aardappel, rijst, pasta (opsch. lepel) Brood (snee) Kaas (plak) Melk- producten (ml) Vlees, vis, eieren (gram) Bak-en braad-product, olie Halvarine Dranken (ml) 12-13 jaar 2 3-4 4-5 1 600 80-100 15 20-25 1000-1500 14-18 jaar 4 5 7 100-125 35 19-20 jaar 1,5 450 1500-2000

Sportvoeding

Energie - opbouw en afbraak cellen - ruststofwisseling - beweging

Brandstoffen - Koolhydraten 17 KJ – 4 kcal - Eiwitten 17 KJ – 4 kcal - Vetten 38 KJ – 9 kcal

Verbranding koolhydraten: Glucose + zuurstof –> kooldioxide + water + energie (1) (6) (6) (6) (38 ATP) Verbranding vetten: Vetzuur + zuurstof --> kooldioxide + water + energie (1) (23) (16) (16) (130 ATP)

Koolhydraten Energiebron Vezels en suikers vallen hier ook onder Wordt opgeslagen als glycogeen

Bronnen van koolhydraten Fruit Zoetigheid Granen Melk Groente

Hoeveel heb ik nodig? - ‘Normale’ mensen 40-60 en% koolhydraten per dag - Sporters 55-70 en% koolhydraten per dag Binnen 2 uur na de inspanning 100 gram koolhydraten eten

Eiwitten - Worden gebruikt voor opbouw en herstel van spieren

Plantaardige eiwitten Dierlijke eiwitten - Vlees, vis, melk, kaas en eieren - Snacks, koek en gebak Plantaardige eiwitten - Brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddestoelen

Hoeveel heb ik nodig? 4-13-jarigen 14-18-jarigen volwassenen 0,95 g/kg 0,85 g/kg 0,80 g/kg Duursporters --> 1,2 tot 1,6 g/kg per dag Binnen 30 minuten na intensieve training 15-20 gram eiwitten eten

Vocht - 60% van ons lichaam - Transport - Temperatuurbalans

Hoeveel heb ik nodig? - Normaal gesproken ± 1500-2000 ml per dag - Tijdens sporten per kwartier 150-250 ml water of dorstlesser - Binnen 2 uur na inspanning weer aanvullen

Vitamines en mineralen

Sportvitamines B-vitamines B1 en B3: voor voldoende energieverbruik B11 en B12: aanmaak rode bloedcellen - Vitamine D: invloed op spieren - Vitamine C: goede weerstand, antioxidant

Sportmineralen IJzer: zorgt voor het zuurstof transport door het hele lichaam - Magnesium: voorkomt spierkrampen - Natrium, chloride en kalium: zorgen voor de vochtbalans in je lichaam

Sportdranken

Schijf van vijf 1. Onverzadigde vetten zijn goede vetten

Schijf van vijf 2. Het is aanbevolen om 3 stuks fruit per dag te eten

Schijf van vijf 3. In margarine zitten minder calorieën dan in halvarine

Schijf van vijf 4. Het is belangrijk om je brood te besmeren, want in halvarine en margarine zitten onder andere de vitamines A en D

Schijf van vijf 5. Fruit bevat geen vezels

Sportvoeding 6. Het is goed om 5 minuten voor een wedstrijd iets te eten, zodat je voldoende energie binnen krijgt

Sportvoeding 7. In kaas zitten plantaardige eiwitten

Sportvoeding 8. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren

Sportvoeding 9. Glycogeen wordt in de spieren en de lever opgeslagen

Sportvoeding 10. Het is van belang om na een inspanning te eten

Vitaminen en mineralen 11 Vitaminen en mineralen 11. Natrium is belangrijk voor de aanmaak van botten

Vitaminen en mineralen 12 Vitaminen en mineralen 12. Vitamine D zorgt er voor dat spieren goed werken

Vitaminen en mineralen 13 Vitaminen en mineralen 13. Als je last hebt van spierkrampen zou extra magnesium kunnen helpen

Sportdranken 14. In sportdranken zitten suikers en zouten die snel in het lichaam worden opgenomen

Sportdranken 15. Hypertone sportdranken zijn goed voor tijdens het sporten

Sportdranken 16. Per uur sporten is het verstandig om ongeveer 1 liter vocht te drinken