Voorlichtingsavond De Granaet
Inhoud Voeding in het algemeen Sportvoeding Proeverij Quiz
Schijf van Vijf Regels : - Eet gevarieerd - Eet niet teveel en beweeg - Eet minder verzadigd vet - Eet veel groente, fruit en brood - Eet veilig
Groente en fruit - verkleinen risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker - helpen de bloeddruk verbeteren - bevatten relatief weinig calorieën - de vezels zorgen voor een voldaan gevoel, helpen je op gewicht te blijven, en zorgen voor een goede stoelgang
Aardappelen, brood, rijst, pasta - leveren koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer - de vezels zorgen voor een voldaan gevoel, helpen je op gewicht te blijven, en zorgen voor een goede stoelgang
Zuivel, vlees, vis en vervangers - leveren eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines - vlees bevat ijzer dat goed door het lichaam kan worden opgenomen en daarmee helpt om bloedarmoede te voorkomen - het eten van vis verkleint de kans op hart- en vaatziekten
Halvarine, margarine en oliën - leveren o.a. vitamine A, D, E en essentiële vetzuren - vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam - Probeer zo weinig mogelijk verzadigd vet te eten. Dit verhoogd namelijk de kans op hart- en vaatziekten Trucje: Onverzadigd vet = OK! Verzadigd vet = Verkeerd
- nodig om vochtverliezen aan te vullen - nodig om lichaamstemperatuur te regelen - nodig voor transport van voedingsstoffen in het bloed en het afvoeren van afvalstoffen met de urine - helpt bij de opname van voedingsstoffen in de darm
Richtlijnen Goede Voeding De Gezondheidsraad
Leeftijd Fruit (stuk) Groente (opsch. lepel) Aardappel, rijst, pasta (opsch. lepel) Brood (snee) Kaas (plak) Melk- producten (ml) Vlees, vis, eieren (gram) Bak-en braad-product, olie Halvarine Dranken (ml) 12-13 jaar 2 3-4 4-5 1 600 80-100 15 20-25 1000-1500 14-18 jaar 4 6 100-125 30 19-20 jaar 1,5 450 1500-2000 Leeftijd Fruit (stuk) Groente (opsch. lepel) Aardappel, rijst, pasta (opsch. lepel) Brood (snee) Kaas (plak) Melk- producten (ml) Vlees, vis, eieren (gram) Bak-en braad-product, olie Halvarine Dranken (ml) 12-13 jaar 2 3-4 4-5 1 600 80-100 15 20-25 1000-1500 14-18 jaar 4 5 7 100-125 35 19-20 jaar 1,5 450 1500-2000
Sportvoeding
Energie - opbouw en afbraak cellen - ruststofwisseling - beweging
Brandstoffen - Koolhydraten 17 KJ – 4 kcal - Eiwitten 17 KJ – 4 kcal - Vetten 38 KJ – 9 kcal
Verbranding koolhydraten: Glucose + zuurstof –> kooldioxide + water + energie (1) (6) (6) (6) (38 ATP) Verbranding vetten: Vetzuur + zuurstof --> kooldioxide + water + energie (1) (23) (16) (16) (130 ATP)
Koolhydraten Energiebron Vezels en suikers vallen hier ook onder Wordt opgeslagen als glycogeen
Bronnen van koolhydraten Fruit Zoetigheid Granen Melk Groente
Hoeveel heb ik nodig? - ‘Normale’ mensen 40-60 en% koolhydraten per dag - Sporters 55-70 en% koolhydraten per dag Binnen 2 uur na de inspanning 100 gram koolhydraten eten
Eiwitten - Worden gebruikt voor opbouw en herstel van spieren
Plantaardige eiwitten Dierlijke eiwitten - Vlees, vis, melk, kaas en eieren - Snacks, koek en gebak Plantaardige eiwitten - Brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddestoelen
Hoeveel heb ik nodig? 4-13-jarigen 14-18-jarigen volwassenen 0,95 g/kg 0,85 g/kg 0,80 g/kg Duursporters --> 1,2 tot 1,6 g/kg per dag Binnen 30 minuten na intensieve training 15-20 gram eiwitten eten
Vocht - 60% van ons lichaam - Transport - Temperatuurbalans
Hoeveel heb ik nodig? - Normaal gesproken ± 1500-2000 ml per dag - Tijdens sporten per kwartier 150-250 ml water of dorstlesser - Binnen 2 uur na inspanning weer aanvullen
Vitamines en mineralen
Sportvitamines B-vitamines B1 en B3: voor voldoende energieverbruik B11 en B12: aanmaak rode bloedcellen - Vitamine D: invloed op spieren - Vitamine C: goede weerstand, antioxidant
Sportmineralen IJzer: zorgt voor het zuurstof transport door het hele lichaam - Magnesium: voorkomt spierkrampen - Natrium, chloride en kalium: zorgen voor de vochtbalans in je lichaam
Sportdranken
Schijf van vijf 1. Onverzadigde vetten zijn goede vetten
Schijf van vijf 2. Het is aanbevolen om 3 stuks fruit per dag te eten
Schijf van vijf 3. In margarine zitten minder calorieën dan in halvarine
Schijf van vijf 4. Het is belangrijk om je brood te besmeren, want in halvarine en margarine zitten onder andere de vitamines A en D
Schijf van vijf 5. Fruit bevat geen vezels
Sportvoeding 6. Het is goed om 5 minuten voor een wedstrijd iets te eten, zodat je voldoende energie binnen krijgt
Sportvoeding 7. In kaas zitten plantaardige eiwitten
Sportvoeding 8. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren
Sportvoeding 9. Glycogeen wordt in de spieren en de lever opgeslagen
Sportvoeding 10. Het is van belang om na een inspanning te eten
Vitaminen en mineralen 11 Vitaminen en mineralen 11. Natrium is belangrijk voor de aanmaak van botten
Vitaminen en mineralen 12 Vitaminen en mineralen 12. Vitamine D zorgt er voor dat spieren goed werken
Vitaminen en mineralen 13 Vitaminen en mineralen 13. Als je last hebt van spierkrampen zou extra magnesium kunnen helpen
Sportdranken 14. In sportdranken zitten suikers en zouten die snel in het lichaam worden opgenomen
Sportdranken 15. Hypertone sportdranken zijn goed voor tijdens het sporten
Sportdranken 16. Per uur sporten is het verstandig om ongeveer 1 liter vocht te drinken