(Zorg)ethische analyse: hoe diep snijdt het mes van de morele reflectie? Prof dr Carlo Leget.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Advertisements

Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
Visie op sociaal - emotionele ontwikkeling in de praktijk
situationeel leiderschap
Filosofie Op HAVO en VWO.
Een nieuw instrument op gebied van Oplossingsgericht Werken?
HOOFDSTUK 10 De kunst van organisatie-analyse
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Zorg. is een menselijke waarde Verpleegkundige zorg is.
De huisarts en dementie. Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht.
Opzet van de workshop Kennismaken
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Sociale Inclusie in de Nederlandse Context Succes en faalfactoren
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Rol van de arts bij het zelfgekozen levenseinde
Carrousel van good practices met nieuwe leermiddelen
TOPOI Model: Taal Verbale communicatie: Wat zegt de ander precies?
Bevrijdende waarden en normen in de publiek moraal
Goed benut, goed bestuurd Advies toekomst en transitie sociale werkvoorziening 15 september 2011.
Dilemma Situatie waarbij waarden en normen in het geding zijn en waarbij een keuze moet worden gemaakt uit meerdere alternatieven, terwijl voor elk van.
MVO en analyse van dilemma’s
Leidinggeven en coachen
Begeleidingsplannen GGZ
Wat is ethiek? Ethiek = systematische reflectie op meer spontane ‘moraal’ (‘normen & waarden’) (Vgl. titel NRC-cursus Ethiek: ‘Normen en waarden, kritisch.
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
INTERVENTIES IN GROEPEN
Als je de dood niet kent...
Slotconferentie Kies Actief 15 juni 2011 Rik Feddes ………………………..
B. Levering.   Sinds de jaren ‘90  weinig vorderingen omtrent deze discussie  Artikel is geschreven vanuit overtuiging dat overheid een bijdrage dient.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Ethiek.
Communicatie met ouders
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
College 2 7 stappenplan.
MEE maakt meedoen mogelijk
Klik hier om ondertitel te maken Klik hier om een titel te maken.
Leergang Ervaringsdeskundigheid Veerkracht
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 2 Pascal van Schajik.
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
Mark Manders. Bezoek Oosterlicht 17 november Rondleiding (ouders en ll) Voordragen verhaal Maken kostuums afvalmaterialen Modeshow in de kantine voor.
Verpleegkundig redeneren
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Mirjam van Puijfelik Ethiek Ethische aspecten en professioneel handelen door de maatschappelijk werker.
STOPPEN MET DIALYSEREN
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Van praktijk naar theorie: de aanpak van Dilemma.
Evaluatie Cursus.
Quality of CareResearch Programme > Prof. Guy Widdershoven Meer veerkracht, minder zorg? Department of Medical Humanities.
Van levenskunst tot stervenskunst Crematorium Tilburg 6 april 2016 Prof Dr Carlo Leget
Workshop ethiek Welkom! Begeleiding: Cor Maas, Geestelijk verzorger, Siza.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
EMGO Institute for Health and Care Research Ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen Het zelfgekozen levenseinde bij dementie en de rol van de arts: een.
Integraal sociaal werk
LECTORAAT END OF LIFE CARE
Training voor gevorderde werkplekbegeleiders
ZGK les 6 Ethiek: verschillende benaderingen
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Zorgethiek als ethisch perspectief – de goede dingen doen
bijeenkomst methoden en instrumenten
ETHIEK/ kwaliteitszorg
Het BPSZ model: tijd voor een paradigma shift?
College Zelfredzaamheid & Eigen Kracht
Transcript van de presentatie:

(Zorg)ethische analyse: hoe diep snijdt het mes van de morele reflectie? Prof dr Carlo Leget

Een casus Een 85-jarige vrouw die altijd erg actief is geweest (vrijwilligerswerk, vriendinnen, buurtcomité), is meer en meer hulpbehoevend geworden. Deze zelfstandige en trotse vrouw wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Zij is de regie over haar leven kwijt en wordt door anderen geleefd. Het staat allemaal haaks op de manier waarop zij haar leven heeft ingevuld. Zij lijdt dagelijks aan haar gevoelens van zinloosheid en vervreemding en ervaart een permanente onthechting.

Het met voldoening terugkijken op haar leven brengt haar onvoldoende troost en houvast om met haar leven verder te gaan. Zij spreekt steeds vaker en dringender over haar doodsverlangen en vraagt de huisarts om advies hoe haar leven te beëindigen. Deze zegt dat hij niets voor haar kan betekenen omdat haar levensmoeheid niet kan worden beschouwd als ondraaglijk en uitzichtloos lijden als gevolg van een medisch classificeerbare aandoening en om die reden niet onder de euthanasiewet valt. (http://sparta.projectie.com/~uitvrije/index.php?id=1002)

1) Diagnostische onzekerheid Welke diagnose moet ik hier stellen? Vakgebied arts Oplossing: differentiaaldiagnose meer informatie, vullen van kennisleemtes, uitsluiten van alternatieven activeren ervaringskennis

2) Prognostische onzekerheid Waar gaat het naar toe ? Hoe open is de toekomst hier? Vakgebied arts Oplossing: inschatting op basis van aanvullende informatie (statistiek) ervaring intuïtie

3) Juridische onzekerheid Welke handelingsruimte biedt het wettelijke kader? Vakgebied jurist Oplossing: aanvullende informatie over wetgeving toepassen van regels invullen van kennisleemtes

4) Conceptuele onzekerheid Wat verstaan we onder uitzichtloos? Wat verstaan we onder ondraaglijk? Overlap vakgebieden arts, jurist, ethicus Oplossing: leerproces met open einde Onderzoek Marianne Dees: ondraaglijk is een (inter)subjectief begrip De inhoud van sommige begrippen worden pas duidelijk in proces (vgl vriendschap, vertrouwen, liefde)

5) Existentiële onzekerheid Hoe sta ik in mijn vak? (alles oplossen?) Hoe is mijn visie op leven en dood? Welk mensbeeld hanteer ik? Wat is de zin van dit leven, van lijden? Vakgebied filosoof/theoloog/humanisticus/geestelijk verzorger Oplossing: niet altijd meer informatie, maar: Verhelderen eigen positie Verantwoorde keuze maken (ergens voor staan)

6) Morele onzekerheid Wat is goed om hier te doen? Welke perspectieven zijn hier? Welke morele theorie kies ik? (‘Moral uncertainty’) Vakgebied ethicus Oplossing: Deels: moreel beraad als instrument Deels: verhelderen eigen impliciete waardeoriëntatie

Het Utrechtse stappenplan

De Nijmeegse methode

De dilemma methode Stap 1: Formuleer het dilemma Stap 2: Benoem de waarden en normen die op het spel staan Stap 3: Vind alternatieve mogelijkheden Stap 4: Maak afweging en keuze

De hermeneutische methode Wat is uw eerste reactie op deze casus?  A: Welk perspectief wordt ingenomen? Perspectief en stijl  B: Hoe wordt het probleem/verhaal voorgelegd? Verhaalstructuur Inhoud van het verhaal  C: Welke zijn de bouwstenen van het verhaal? Sleutelwoorden Ethische theorieën Terug naar de casus: verschil met eerste reactie

Het socratisch gesprek Thema bepalen Uitgangsvragen formuleren Bedenk een casus Uitwisselen casussen Keuze van één casus Vragen & doorvragen – Leef je in! Hittepunt – kernbewering Regels Principes Reflectie & evaluatie

Wat is het probleem? We hebben diverse methoden voor moreel beraad en dat is winst Maar ze zijn gericht op: ofwel oplossingen binnen bestaande grenzen ofwel verheldering van eigen grenzen of inhoud van begrippen Wat ontbreekt is een methode van reflectie die de begrippen analyseert waarin het begrip probleem gesteld is in hun maatschappelijke context

Analyse Methoden die oplossingsgericht zijn (Utrechts, Nijmeegs, Dilemma), zijn door handelingsdwang pragmatisch: ze snijden ondiep Methoden die hermeneutisch zijn (Hermeneutisch, Socratisch), zijn door ontbreken van handelingsdwang voorbereidend: ze scherpen het mes, maar snijden er niet mee Hoe kunnen we dieper snijden?

Reflectie op reflectie…

Zorg is cultureel bepaalde praktijk van betrokken zijn Institutionele context is bepalend; daarbinnen macht Uitgaan van tweezijdige zorgrelatie Lichamelijkheid, kwetsbaarheid, tragiek Focus op unieke en particuliere Belang van empirisch en conceptueel onderzoek Maatschappelijk geëngageerd (kritisch)

Bouwstenen vanuit de zorgethiek Wie is aan het woord? Wat staat er voor deze mevrouw op het spel? (Zorgrelaties van heuristische waarde) Met wie en wat is deze mevrouw verbonden? Wat betekent dat voor haar en voor de anderen in dat netwerk? Welke rol speelt de institutie zorg (en de evt zorginstelling) hier? In hoeverre is haar probleem (en de framing daarvan) een breder maatschappelijk probleem: wie zijn hier verantwoordelijk? Unieke binnenperspectief Sociale omgeving Institutie Samenleving