Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Forum voor Amateurkunsten: Sabam en Billijke Vergoeding
Advertisements

Presentatie Internet en Recht Laura Hendricx Josepha.nl Meike van der Valk.
misverstanden over auteursrecht
1 CREATING TOMORROW AUTEURSRECHT IN HET HBO HVA ONDERWIJSCONFERENTIE 11 APRIL 2013.
van verdragsbepalingen
relevante wetgeving en achtergrondinformatie
Open normen in wetgeving
Vrij verkeer van werknemers
Auteursrecht Radboud Ribbert. Artikel 82k lid 5 Mediawet: De aanbieder van een omroepnetwerk volgt het advies,(…), tenzij zwaarwichtige redenen zich daartegen.
Do’s & Don’ts muziek Stappenplan gebruik muziek Vier thema’s bepalen het gebruik  is er sprake van een ‘apostolische bijeenkomst’?  zijn de rechten.
Schema en synthese van een zakelijke tekst
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
Leenrecht in Nederland Het leenrecht in België en Nederland Symposium 12 december 2011 Arjen Polman manager Stichting Leenrecht
Case Knab Nationaal NPS Event 2014
15. Octrooi- en auteursrecht
Moderne Media Marketing, verkoop, distributie Sessie 7.
Een paar woorden over DRM
Erfgoedcel Meetjesland 18 mei 2010 Dirk Vervenne juridische dienst 02/
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
Namaak in ICT Illegale software. Wat is illegale software? Vraag: “Mag u een programma downloaden van het internet, zonder hiervoor te betalen, dit installeren.
Peer To Peer file sharing Koen Houben HI1F. Wat is p2p file sharing Bij peer to peer file sharing komt het erop neer dat je bestanden kan uitwisselen.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Muziek downloaden PVGE Computerclub 5 JANUARI 2012.
Het auteursrecht van deze presentatie berust bij de uitgever: Brink Boa Services vof, KvK nr Deze presentatie is ter beschikking gesteld op:
De tussentijdse opzegging-clausule ACIS-symposium 4 maart 2011 Mr J. D
VvA Ledenvergadering Bethaniënklooster, 07/02/2014 Bewerkingsrecht – Europees geharmoniseerd? Prof. dr. Martin Senftleben Vrije Universiteit Amsterdam.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Normstelling bestuursrecht
Hoofdstuk 12 Vrij dienstenverkeer.
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Najaarsvergadering NVvIR 16 december 2004 Roei- en zeilvereniging “ De Amstel ” Kwalificatie van de aanschaf van OSS Wouter Seinen Van Doorne N.V. Praktijkgroep.
NMV Auteursrecht, formats en portretrecht mr. Wanda van Kerkvoorden SOLV Advocaten 19 juni 2006.
“Omgekeerde discriminatie”
Actualiteitsseminarie De zaak Bernard TMC Asser Instituut, Den Haag, 28 mei 2010.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
RECHT & INFOMATICA 3de licentiaat rechten RUG – academiejaar 2003 Prof. Dr. Rogier de Corte 6 maart 2003 Enkele auteursrechtelijke aspecten.
Bibob en huisvesting in Amsterdam
WEON 2009 Gegevens Delen Juridische aspecten. WEON 2009 Opzet ‘eigendom’ van gegevens als zodanig IE op gegevens Wie bepaalt wie wat mag  Opdrachtgever.
Hfdst. 9 De strafbepaling
Auteursrecht in het onderwijs
HOGESCHOOL VHL, 9 SEPTEMBER 2014 Goed gejat! Het gebruik van open leermateriaal in je onderwijs Janina van Hees, projectmanager open en online onderwijs.
Samenvatting. "Als ik een foto neem van het Belfort, kan ik deze foto dan in mijn cursus van NT2 opnemen?” Ja, je respecteert alle regels -Belfort staat.
UKB symposium 16 mei 2002: Reclaiming Academic Output Auteursrechtelijke aspecten Auteursrechtelijke aspecten m.b.t. de beschikbaarheid van de Nederlandse.
Serie/Parallel Schakelingen
Stroom, Spanning & Weerstand
Motorschakelingen - Werking 3 fase motor - Aan – uitschakeling
6 oktober 2015 Voorlichting publiek- private samenwerking.
AUTEURSRECHT voor beeldmakers. COPYRIGHT BRON WIKEPEDIA CREATIVE COMMONS BRON PICTORIGHT BRON
Legal Commercial Wim Germonpré 22 december Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik werk online zet? Vanaf wanneer is een werk beschermd en kan.
Mr. Dr. Alex Corrà GRENZEN VAN ‘MAATSCHAPPELIJK NUTTIGE’ TEGENPRESTATIES NISZ-studiemiddag, Universiteit Utrecht, januari Illustratie Deenfilm, alle.
Tekstbronnen Wat moet je er mee?. Lees de vraag Welke informatie heb je nodig? Weet je al iets over dit onderwerp? Over welke tijd gaat het? Over welk.
Van praktijk naar theorie: de aanpak van Dilemma.
Technische briefing auteursrecht Tweede Kamer 13 januari 2011.
Ip4inno 1 A.Auteursrecht B. ‘Reputatie’ en merken in het Angelsaksisch recht C. Niet-geregistreerde modellen D. Halfgeleidertopografierecht.
THE ROLE OF TRADEMARKS AND DESIGNS IN BRANDING Mr. Paulus Clifton (jurist)
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Je collectie online, mag dat & hoe dan? Annemarie Beunen, OKBN 10 mrt 2016.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
Wet gemeenschappelijke regelingen
Software en het Weens Koopverdrag
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Een website. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken
31 mei Wet bescherming bedrijfsgeheimen verandert de procespraktijk?
Gemeente Katwijk. Annerine Blufpand Periklesinstituut
Een uurtje auteursrecht
Transcript van de presentatie:

Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]

“Er bestaat in Nederland nog steeds veel onduidelijkheid over de regels die gelden bij het downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermde werken.” “Er bestaat in Nederland nog steeds veel onduidelijkheid over de regels die gelden bij het downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermde werken.” - dr. mr. Bart W. Schermer Auteursrecht De wetgever omschrijft het auteursrecht in artikel 1 van de Auteurswet als volgt: De wetgever omschrijft het auteursrecht in artikel 1 van de Auteurswet als volgt: ‘Het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken of te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen bij de wet gesteld.’ Bovenstaande definitie vormt de basis voor het gehele auteursrecht. Bovenstaande definitie vormt de basis voor het gehele auteursrecht.

Het auteursrecht geeft dus een exclusief recht aan de auteursrechthebbende om werken openbaar te maken en te verveelvoudigen. Verveelvoudigen ‘Onder de verveelvoudiging van een werk van letterkunde, kunst, of wetenschap wordt mede verstaan het vastleggen van een werk of een gedeelte daarvan op enig voorwerp dat bestemd is om een werk ten gehore te brengen of te vertonen.’ Openbaar maken Onder openbaar maken wordt verstaan het op één of andere manier ter beschikking stellen van het werk aan het publiek. Dit kan bijvoorbeeld de verkoop van een boek zijn, het voordragen van een gedicht, of het uitzenden van een speelfilm. Bij openbaar maken is het uitgangspunt dat de maker of de rechthebbende zelf mag bepalen of en zo ja, hoe hij zijn werk aan het publiek presenteert.

Thuiskopie: beperking op het auteursrecht Een van de grootste uitdagingen voor het auteursrecht in het algemeen, en in het bijzonder in het digitale tijdperk, is het vinden van een balans tussen de rechten van de auteur enerzijds en de belangen van het publiek anderzijds. Het maken van een verveelvoudiging (kopie) die zich beperkt tot enkele exemplaren en alleen wordt gebruikt voor eigen oefening, studie of gebruik wordt niet als een inbreuk op het auteursrecht gezien (artikel 16c, eerste lid, Auteurswet; Artikel 10, onderdeel e, Wet op de naburige rechten). Thuiskopie exceptie: vergoeding voor auteurs door heffing op bijvoorbeeld lege DVD’s. In het digitale tijdperk is deze thuiskopie erg relevant, omdat deze de basis vormt voor het onderscheid in de wet tussen uploaden en downloaden.

Het downloaden van bestanden valt volgens de Nederlandse wetgever over het algemeen onder de thuiskopie exceptie: 'De internetgebruiker die gebruik maakt van de mogelijkheden die Napster, KaZaA en vergelijkbare peer-to-peer-diensten bieden om werken van letterkunde, wetenschap of kunst te kopiëren voor privé- gebruik opereert over het algemeen genomen binnen de marges van het auteursrecht. Dat geldt ook wanneer een privé-kopie wordt gemaakt van een origineel dat illegaal, dat wil zeggen zonder toestemming van [de] auteursrechthebbende, is openbaar gemaakt.' (Kamerstukken II , , nr. 5, p. 32) Belangrijke beperking vormt artikel 45n Auteurswet: computerprogramma's vallen gezien de tekst van artikel 45n Auteurswet niét onder de thuiskopie exceptie. Het uploaden van auteursrechtelijk beschermde werken via internet aan derden wordt -naar algemeen aangenomen- wél als een inbreuk op het auteursrecht gezien, omdat dit een openbaarmaking is in de zin van artikel 12 Auteurswet (Kamerstukken II , , nr. 5, p. 33).

Veschillen tussen grote peer-to-peer (p2p) dienstverleners: - Napster (centrale indexering) - KaZaA - Bittorrent - Actuele casus: ThePirateBay Ten slotte: De Nederlandse situatie waar downloaden ‘mag’ en uploaden in strijd met het auteursrecht is, is redelijk uniek in Europa. In het overgrote deel van Europa is zowel uploaden als downloaden over het algemeen in strijd met het auteursrecht en gelden beperkingen op het auteursrecht slechts in uitzonderlijke gevallen. Met het oog op de uitspraken van de Minister omtrent het downloaden uit illegale bron en het stelsel van de thuiskopie vergoeding bestaat wel er een aanzienlijke kans dat de huidige juridische regeling aangepast wordt.

Stelling 1: Als auteurs (muzikanten, filmproducenten, etc.) hun producten goedkoper aanbieden, wordt er minder materiaal illegaal verspreid.

Stelling 2: De overheid moet vaker en harder optreden tegen schending van auteursrecht.