Separabele Verba De Regels.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Vrouwen hebben ALTIJD het laatste woord
De vier knagers in het wilde westen. Gemaakt door Marrit de Haan
Het werkwoordelijk gezegde
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Gesprekjes….
Kleine engelen Foto’s, tekst en geluid!.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Hoe ruim ik mijn kamer op?
Godsdienst.
De afdelling spelling wort ingeschakkelt
Opkomen voor jezelf.
Een meisje van 16 gaat voor het eerst naar de disco.
Mijn gegevens op het web!?
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Powerpoint gemaakt door
De beloning van de dwerg
Advent Week 1.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
De mayonaisepot en de koffie
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Knipwerkwoorden.
Hallo! De dia’s die volgen zijn gemaakt als advertentie-campagne door een kerk in Singapore. Vertaling: GKv Pijnacker-Nootdorp /
By mp3v-pro of Vermeulen Producties 2006
Gedachten bij het ouder worden.
Toen ik jong was, heeft mijn moeder mij gevraagd welk het belangrijkste deel was van ons lichaam. . Ria Slides.
Geen of niet de negatie.
Voorzetsels.
Taalkunde Grammatica A
Tijd voor wat filosofie Muziek: The Great Pretender (The Platters)
Vondeling Hoe ziet een poezenleven er zoal uit?. Dit hier lijkt mij wel een leuk plekje om te wonen!
Mijn stage adres Gemaakt door Leonie Bakker
het werkwoordelijk gezegde
Geluid aan.
De grote oversteek Afscheidsdienst groep 8 op 30 juni 2013 m.m.v.:
Geloven, waarom zou je? Mijn leven zit zo al best vol!
Voltooid deelwoord.
Vrouwen hebben ALTIJD het laatste woord
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
PANTOFFELS.
HAVE SOME FUN Ludo Luyck.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Mijn verjaardag..
WERKWOORDSPELLING Hoe doe je dat ?.
Preek Tekst: Johannes 20: 5-9.
Het Zwanenmeer (maar dan anders)
Normale zin Subject + verbum + complementen zonder prepositie + complementen met prepositie Voorbeelden: Hij vertrekt elke morgen om 8 uur met de bus naar.
Vrouwen van Nederland Neem een hond!!!.
De dia’s volgen bij muisklik
Om soms eens dieper over na te denken
Onze doelen en visie in beeld
Verkeerde verwijswoorden
Paragraaf 7: losstaand zinsgedeelte
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
Reguleren van motivatie: Do It Yourself! 28 oktober Deventer.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Bella is wanhopig op zoek naar mij. Hierdoor gaat ze gevaarlijke dingen doen, hou jij haar tegen?
Werkwoordelijk gezegde, naamwoordelijk gezegde en de werkwoorden
WERKWOORDELIJK GEZEGDE
1.7 Iedereen is bezig Samengestelde zinnen. Opa heeft alles wat zijn hartje begeert. Opa wil graag een hut hebben. Kun je hier één zin van maken?
Werkwoordsvormen, voorzetsels en voegwoorden
Wenboekje Wat fijn dat je er bent, hang je jas maar aan de kapstok..
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Les 3. Regel: het regelmatig presens
Voel je wel in je vel !.
Transcript van de presentatie:

Separabele Verba De Regels

Wat zijn separabele Verba? Voorbeeld: Ik sta om 8 uur op. (Verbum = opstaan) Ik neem ‘s morgens mijn boterhammen mee. (Verbum = meenemen) Een separabel werkwoord is een werkwoord dat uit TWEE STUKKEN bestaat. Soms moet je de twee stukken aan elkaar schrijven, soms niet.

Wat zijn separabele verba? (2) De meeste separabele werkwoorden hebben een prepositie als eerste deel. Voorbeelden: Mark doet zijn jas uit. (Verbum = uitdoen) Kris schrijft de oefening over. (Verbum = overschrijven)

Wat zijn separabele verba? (3) Sommige separabele verba hebben een ander deel als eerste deel. Voorbeelden: Het bad loopt vol. (Verbum = vollopen) Ingrid speelt de hele tijd piano. (Verbum = pianospelen) Zet je even koffie voor me? (Verbum = koffiezetten)

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet? De infinitief en het participium van een scheidbaar werkwoord schrijf je altijd in één woord. Bij het participium zet je ‘ge’ tussen de twee delen. Voorbeelden: Wil je straks koffie meebrengen? Hij heeft koffie meegebracht. (Verbum = meebrengen)

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet?: DE HOOFDZIN In de hoofdzin in het PRESENS schrijf je de twee delen NIET aan elkaar. Voorbeelden: Hij blijft vanavond thuis. (Verbum = thuisblijven) Ik maak nooit het eten klaar. (Verbum = klaarmaken) Ik lees altijd verhaaltjes voor aan m’n kinderen. (Verbum = voorlezen)

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet?: DE HOOFDZIN In de hoofdzin in het IMPERFECTUM schrijf je de twee delen NIET aan elkaar. Voorbeelden: Hij bleef vanavond thuis. (Verbum = thuisblijven) Ik maakte vroeger nooit het eten klaar. (Verbum = klaarmaken) Ik las vroeger altijd verhaaltjes voor aan m’n kinderen. (Verbum = voorlezen)

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet?: DE HOOFDZIN In de hoofdzin met een hulpwerkwoord in het PRESENS of het IMPERFECTUM schrijf je de twee delen NIET aan elkaar. Tip: In een hoofdzin met TWEE VERBA scheid je het separabele verbum niet. Voorbeelden: Kun je de krant meebrengen? (PRESENS) Gisterenavond wilde ik thuisblijven. (IMPERFECTUM)

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet?: DE HOOFDZIN In de hoofdzin waarbij het PERFECTUM wordt gebruikt, schrijf je de twee delen NIET aan elkaar. Je zet ‘ge’ tussen de twee delen. Tip: In een hoofdzin met TWEE VERBA scheid je het separabel verbum niet. Voorbeelden: Gisterenavond heb ik mijn werk afgemaakt. Vorige week heb ik chocolade naar de les meegenomen. Ik heb de auto voor mij niet ingehaald. Ik ben met haar meegegaan.

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet?: DE BIJZIN In de bijzin in het PRESENS schrijf je de twee delen aan elkaar. Tip: In een zin met TWEE OF MEER VERBA scheid je het separabel verbum niet. Voorbeelden: Vraag je even of hij meegaat? (Verbum = meegaan) Ik wist niet dat hij elke dag afdroogt.(Verbum = afdrogen) Hij wil weten of we afspreken of niet. (Verbum = afspreken) Vraag je even of hij alsjeblieft weggaat? (Verbum = weggaan) Onderlijnde gedeelte = DE HOOFDZIN

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet?: DE BIJZIN In de bijzin in het IMPERFECTUM schrijf je de twee delen aan elkaar. Tip: In een zin met TWEE OF MEER VERBA scheid je het separabel verbum niet. Voorbeelden: Hij wist niet of ik thuiskwam of niet. (Verbum = thuiskomen) Mark dacht dat ik het eten altijd klaarmaakte. (Verbum = klaarmaken) Hij deed alsof hij wegreed. (Verbum = wegrijden) Onderlijnde gedeelte = DE HOOFDZIN

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet?: DE BIJZIN In de bijzin in het PERFECTUM schrijf je de twee delen aan elkaar. Je schrijft ‘ge’ tussen de twee delen. Tip: In een zin met TWEE OF MEER VERBA scheid je het separabel verbum niet. Voorbeelden: Hij weet niet dat ik ben thuisgekomen. (Verbum = thuiskomen) Mark denkt dat ik het eten heb klaargemaakt. (Verbum = klaarmaken) Hij doet alsof hij heeft nagedacht. (Verbum = nadenken) Onderlijnde gedeelte = DE HOOFDZIN

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet?: DE BIJZIN In de bijzin met een hulpwerkwoord MAG JE KIEZEN!!!! Voorbeelden: Ik vraag of jij wil meegaan. Ik vraag of jij mee wil gaan. Ik zei dat je moest opstaan. Ik zei dat je op moest staan. Ik zeg dat ik om 7 uur heb schoongemaakt. Ik zeg dat ik om 7 uur schoon heb gemaakt. Ik vraag of je later had willen afspreken. Ik vraag of je later af had willen spreken. Onderlijnde gedeelte = DE HOOFDZIN

Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet Separabele werkwoorden: wanneer scheiden en wanneer niet?: TE + INFINITIEF In constructies met TE + INFINITIEF schrijf je de twee delen NIET aan elkaar. Tip: In een zin met TWEE OF MEER VERBA scheid je het separabel verbum normaal niet. Voorbeelden: Het is nog te vroeg om op te staan. (Verbum = opstaan) Hij heeft de krant vergeten mee te brengen. (Verbum = meebrengen) Je hoeft niet mee te gaan, ik ga wel alleen. (Verbum = meegaan)

Separabele werkwoorden met… AAN- Aanbieden, aankunnen, aankomen, aanraken, aandoen,…

Separabele werkwoorden met… AF- Afdrogen, afvallen, afmaken, afspreken, afwassen,…

Separabele werkwoorden met… BINNEN- Binnengaan, binnenkomen, binnendringen,…

Separabele werkwoorden met… BIJ- Binnengaan, binnenkomen, binnendringen,…

Separabele werkwoorden met… BUITEN- Buitengaan, buitenkomen, buitenlopen,…

Separabele werkwoorden met… DOOR- Doorgaan, doorstapen, doorgeven, doormaken, doorlopen, …

Separabele werkwoorden met… IN- Inhalen, invullen, inkijken, inkomen, …

Separabele werkwoorden met… KLAAR- Klaarmaken, klaarzetten,…

Separabele werkwoorden met… LANGS- Langsgaan, langskomen, langslopen,…

Separabele werkwoorden met… LOS- Losmaken, loslaten, loslopen, losgaan,…

Separabele werkwoorden met… MEE- Meegaan, meebrengen, meenemen, meerijden, meedoen, meelopen, meedragen,…

Separabele werkwoorden met… NA- Nadenken, nadoen, naleven, nastreven,…

Separabele werkwoorden met… NEER- Neerkijken op iemand, neerschieten, neerzetten, …

Separabele werkwoorden met… OM- omdraaien, omkijken, omgooien, ompraten …

Separabele werkwoorden met… OVER- Oversteken, overnemen, overmaken…

Separabele werkwoorden met… ROND- Rondlopen, rondkijken, rondhangen,…

Separabele werkwoorden met… TEGEN- tegenvallen, tegenkomen, tegenwerken,…

Separabele werkwoorden met… TERUG- Teruggaan, terugkomen, terugzien,…

Separabele werkwoorden met… THUIS- Thuisblijven, thuiskomen, thuiszitten,…

Separabele werkwoorden met… TOE- Toelaten, toestaan, toewensen,…

Separabele werkwoorden met… TUSSEN- tussenkomen, tussenplaatsen…

Separabele werkwoorden met… UIT- Uitstappen, uitdoen, uittrekken,…

Separabele werkwoorden met… VAST- Vastmaken, vastdoen, vastlopen,…

Separabele werkwoorden met… VOOR- Voorlezen, voordoen, voorkomen, voorstellen…

Separabele werkwoorden met… VOORT- Voortdoen, voortplanten, voortduren ,…

Separabele werkwoorden met… WEER- weergeven, weerzien,…

Separabele werkwoorden met… WEG- Wegrijden, weglopen, weggaan, wegstappen,…

Separabele werkwoorden met… VANALLES Kennismaken, schoonmaken, stofzuigen, ademhalen, paardrijden, …

KLEMTOON BIJ ALLE SEPARABELE WERKWOORDEN LIGT DE KLEMTOON OP HET EERSTE DEEL!!!!

Niet zeker??? WOORDENBOEK Bij de werkwoorden waar je bij twijfelt, gebruik een woordenboek. Er staat altijd bij of een verbum separabel is of niet!!!