ZEDEN EN GEWOONTEN BIJ HET GEBRUIK VAN CACAO DOOR DE KUNA INDIANEN

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Wees vruchtbaar en word talrijk; bevolk de aarde en onderwerp haar; heers over de vissen van de zee, over de vogels van de lucht, en over al het gedierte.
Advertisements

Het goede nieuws is: we gaan terug naar af
Gewetensvrijheid.
In het begin schiep God de hemel
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Zingen Refrein Zing en speelt voor de Heer van ganser harte.
Psalm Een pelgrimslied. Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
Gods verborgen glans.
Het Scheppingsverhaal.
De Tabernakeldienst Studiemateriaal : Heiligdomsleer © AGO 2013
Leer ons zo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen.
GOD GEBRUIKT GEWONE MENSEN
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
CHRISTEN ZIJN IN HET DAGELIJKS LEVEN
De Islam.
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
Zingen Vers 1 Een engel zegt Maria aan:
Zingen Vers 1 Vrees niet, gij land, verheug u en wees blijde
Zingen Vers 1 In het begin lag de aarde verloren,
Zingen De Almachtige, Schepper des hemels En der aarde
Zingen Vers 1 Dit is de dag, die God ons schenkt,
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Welkom in deze kerkdienst
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
Van Laura Oosterling Groep 6m
Beloofd is beloofd.
Thema voor vanavond is:
Kerstfeest met kinderen Singelkerk - Rehobothkerk
‘voor de kinderen’.
Derde Adventszondag 13 december 2009
Woord van Leven Februari
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Geldermalsen  (Jezus)”…. gij zult mijn getuigen zijn ……………tot het uiterste der aarde.  “GETUIGE”: Delen wat God heeft gedaan in mijn leven.
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
De Christelijke feestdagen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Gods ideaal: helemaal gezond
In Uw licht zien wij het Licht
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
Van gedoopt naar gevormd!
Genezing in de schaduw? Handelingen 5:15
Het evangelie van de opstanding
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
Zingen Vers 1 Ere zij aan God, de Vader, ere zij aan God, de Zoon,
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Welkom Voorganger: Dhr. G.S. Schutte Ouderling : Janna Korthoef Organist: Anne Kroeze Schriftlezingen: Ezechiel 17: Marcus 4:
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Gebed en belijdenis.
terug naar het paradijs
Welkom Gezamelijke avonddienst, zondag 13 december 2015 Voorganger: Ds. H. J. H. Pap Ouderling van dienst: Egbert Duurkoop Organist: H. Snel Lezing: Psalm.
Welkom op 1 ste Kerstdag Voorganger: Ds. Marijn Rohaan Ouderling van dienst: W. Verkerk M.m.v.: E.Hofstede /huisband/ KEE Lezing: Lucas 2: 1-15 (BGT)
Kerst 2015 Jesaja 9 vers 5 Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven: de heerschappij rust op zijn schouders. Deze namen zal hij dragen: Wonderbare.
Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene 25 Hij wordt ook door mensenhanden niet gediend alsof Hij iets nodig heeft; Hij Zelf geeft aan allen.
Kinderen van het Licht Wandel in het Licht II. 1 Thess.5:1Maar wat de tijden [?] en de gelegenheden [?] betreft, broeders, is het voor u niet nodig dat.
* Christus, het beeld en woord van God
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Muziek bestaat sinds de mens op de wereld is, maar de dieren, de atomen en de sterren maken ook muziek.. Karlheinz Stockhausen maar de dieren, de atomen.
13 maart 2016 Zoetermeer. alverzoening is: alle mensen komen na hun dood bij God terecht... 1.
19 – Supergoed of totaal bedorven?
Praat met eerbied over God
Transcript van de presentatie:

ZEDEN EN GEWOONTEN BIJ HET GEBRUIK VAN CACAO DOOR DE KUNA INDIANEN De spirituele wereld De materiële wereld

De cacaoboom

De cacaovrucht.

Het cultureel, spiritueel en voedingsbelang van cacao Cacao speelt een belangrijke rol tijdens plechtigheden en wordt ook op verschillende manieren gebruikt in het dagelijkse leven. Alle planten, dieren en voorwerpen zijn wezens waarmee ze samenleven in het heelal. Voor de Kuna indiaan is het heelal verdeeld in 2 delen : de spirituele wereld en de materiële wereld.

Het cultureel, spiritueel en voedingsbelang van cacao De vrucht van de cacaoboom is helemaal geïntegreerd in de kosmologie van de Kuna. Het was één van de eerste planten die de Schepper op aarde heeft gebracht. Hij heeft een enorme capaciteit en spirituele kracht, om het leven van de Kuna indiaan meer comfortabel te maken.

Het gebruik van cacao in de geneeskunde

Het gebruik van cacao in de geneeskunde Alle genezingspraktijken toegepast door de INADULED, een kruidendokter, bestaan uit aanroepingen aan de Goden waarbij gebruik wordt gemaakt van cacaobonen. Wanneer de INADULED zich bij een zieke bevindt gebruikt hij rook tijdens zijn gezangen over cacao (CIA-IGALA). Deze rook ontstaat door cacaobonen te roosteren in een keramische pot CIA-NALA genaamd

Een Kuna vrouw drinkt een cacaodrank vóór de bevalling

De cacaodrank dient om te zuiveren en de gezondheid van de boreling te vrijwaren.

Gebruik van cacao tijdens de zwangerschap en bij de geboorte Cacao speelt een belangrjke rol want hij vergemakkelijkt de bevalling en vermijdt complicaties. De toekomstige moeder drinkt de cacaodrank om vier uur ‘s morgens, naar het oosten gericht. De geboorte zal sneller en gemakkelijker gebeuren en het kind zal in goede gezondheid verkeren, want het heeft cacao in zijn bloed (CIAGUA).

Gebruik van cacao tijdens de puberteitsceremonie van de jonge Kuna meisjes.

Gebruik van cacao tijdens de puberteitsceremonie. De puberteitsceremonie van de jonge Kuna heeft plaats wanneer zij voor de eerste maal menstrueert. De ceremonie duurt 4 dagen. Na deze 4 dagen wordt het lichaam van het jonge meisje beschilderd, gebruik makend van een drank op basis van een cacaonoot, JAGUA genaamd, afkomstig van een boom die behandeld werd zoals hierna beschreven. De werkwijze voor het bekomen van de JAGUA bestaat uit heel wat rituelen: diegene die de JAGUA verzamelt brengt zijn CIANAR of ritueel recipiënt in keramiek mee, waarin hij 8 cacaobonen gaat verbranden dichtbij de cacaoboom die hij hierdoor omhult in rook. De rook van de cacaobonen zal de vrucht versterken

Het gebruik van cacao bij het haarknippen

Het gebruik van cacao bij de ceremonie van het haarknippen Het knippen van het haar van een jonge Kuna heeft plaats tijdens een belangrijke ceremonie die 3 dagen duurt. Tijdens deze 3 dagen wordt er een belangrijk feest gehouden, waarbij heel wat chicha wordt gedronken. Tijdens deze 3 dagen dient de rook die ontstaat bij het verbranden van de cacaobonen, als bescherming tegen gevaren, vervloekingen en onaangenaamheden.

Gebruik van cacao bij het zoeken naar KAMMU (fluit)

Het gebruik van cacao bij het zoeken naar KAMMU De traditionele fluit van de Kuna heeft de kracht om te communiceren met de oceaan en haar te bedaren, de aardschokken te dempen en andere geesten te verjagen. Om de bamboe te vinden die nodig is om deze fluit te maken moet men ver gaan, naar de enige site waar deze bamboe groeit. Wanneer diegene die de bamboe gaat afsnijden ter plaatse aankomt moet hij 8 cacaobonen verbranden, teneinde een goede kwaliteit van de stengel te bekomen.

Gebruik van cacao om ziektes te voorkomen

Het gebruik van cacao bij het begin van een epidemie of in geval van ziektes De beginfase van een ziekte of epidemie zal behandeld worden door een ABSOGUET (diegene die spreekt) gedurende een ceremonie die 8 dagen duurt. De ABSOGUET komt in trance en de houten beelden, die de goede geesten vertegenwoordigen, zullen hem naar de plaats brengen waar de duivel zich bevindt die verantwoordelijk is voor de epidemie. Met de rook van de cacao zal hij de duivel bedwelmen en trachten hem in zijn verblijfplaats op te sluiten om zodoende de epidemie uit te roeien.

Cacaoboter met achiote (rocou)

MADUN (cacao en rijpe bananen)

Het gebruik van cacao bij het overlijden

Het gebruik van cacao bij begrafenissen

Het gebruik van cacao bij het overlijden en de begrafenis Wanneer de Kuna geboren wordt dient de cacao om het kind nieuw leven in te blazen en wanneer de Kuna sterft wordt de cacao gebruikt om de geest van de overledene naar de hemel te doen opstijgen. Cacao wordt gebruikt bij het overlijden om de familie en de leden van de gemeenschap te beschermen tegen ziektes. Wanneer de verantwoordelijke van de begrafenissen van de heilige berg terugkeert verbrandt hij opnieuw cacaobonen, maar gemengd met look.