Duurzame samenwerking tussen sociale economie en privébedrijven

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ingeborg Van Wonterghem Directeur Ingro
Advertisements

‘Makelaar Informele Zorg’
Mediërend leren op bs. Theresia
Toekomst van de openbare zorgvoorzieningen Algemene Vergadering Afdeling OCMW’s Dendermonde, 17 juni 2010 Elke Vastiau, stafmedewerker ouderenzorg.
Projectteam hersenletselcentra: een brug van zorg naar welzijn
20 decembe r 2011 Energiebesparing particuliere verhuurders.
1 Seminarie ESF van 29 juni 2011 PROJECT «POLYVALENTE ARBEIDER» Tina MARTENS Secretaris van het OCMW van Sint-Jans- Molenbeek.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Peter Warnez 24/02/2011 Voorstel samenaankoop groene energie.
POD maatschappelijke integratie
7.3: Trampolinebed of hangmat? Intro HC Opdracht HW + nakijken.
Commercialisatie Fietsen
Onderzoek en CBS-data Symposium: Bouwen op het CBS 27 oktober 2011
De Digitale Week 2013 Infomomenten De Digitale Week is een initiatief van LINC vzw.
3 oktober 2011 Peter Brouwer - social return 0 Social return.
Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VZW Waarom streekproducten op de kaart zetten? Jo Van Caenegem 22 oktober 2007 Sint-Genesius-Rode.
ZELFZORG EN INTERNET EEN HAALBARE KAART IN OOST-VLAANDEREN?!
Bilan Belgische voorzitterschap armoedebestrijding Werkgroep activering 8 febr
Wat is UNIZO?  UNIZO = Unie van Zelfstandige Ondernemers  Doelstelling: meer kansen voor ondernemers creëren, in het belang van de hele.
Pilootproject Arbeidszorg.
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Lokaal Overleg Opvoedingsondersteunig Gent. Decreet van 13/07/07 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning Raamdecreet – schept een structuur.
Voorstelling van de catalogus
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
VLAB vzw Vlaamse Federatie van Beschutte werkplaatsen
Werkplaats Aandoeningspecifieke kwaliteitscriteria
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Divers personeel Een aangepaste klantenservice voor een divers doelpubliek Opbouwen van een sterk imago. Verborgen talenten, creativiteit en flexibiliteit.
EVC bij de buren – 27 november 2007 – Karine Janssens – Universiteit Gent EVC bij de buren EVC bij de buren in Vlaanderen Karine Janssens EVC-coördinator.
Ca. 200 miljoen euro As 1: Stimuleren van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie (27,32%), met bijzondere aandacht voor: Industrie – Innovatie,
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ Koen Berwouts – Coördinator Welzijnsoverleg Regio Gent.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
Samenwerking OCMW-VDAB in Gent Werkgroep activering POD-MI,
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
De sociale economie als partner voor profitbedrijven en lokale besturen Uitdagingen voor de 5 november 2014.
Vlaams overleg Groenprojecten SST 17 september 04.
Modelontwikkeling doorgangswoningen OCMW’s. Oproep medewerkers kerngroep OCMW’s.
7.3: Trampolinebed of hangmat? Bespreken oplossingen armoede HC Opdracht.
1 Uitstroom Sociale Economie ESF november 2012.
Burger een elektronische brievenbus waarin de burger op een gecentraliseerde en beveiligde manier officiële documenten kan ontvangen de tool is zo ontworpen.
Marketing College 3 Het marketingnetwerk.
Analysegestuurde handhaving we weten niet wat we weten.
Een eenvoudig jeugdsportbeleidsplan - versie april 2010.
EMVI Evaluatie Ingenieurs Netwerk Twente
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Karel Vanderpoorten
Kwaliteit. Theorie en Toetsing Theorie is te vinden op Wordt vandaag klassikaal.
Hoe bereiden we ons optimaal voor? HR-uitdagingen tijdens een doorstroomtraject Thomas Bossuyt Partner BDO #SamenStromen.
Weg met vooroordelen, leve de voordelen! Samenwerking met sociale economie roept soms vooroordelen op, die in bepaalde sectoren hardnekkig blijven bestaan.
Ruimte voor begeleide onderwijstijd (bot) is beperkt. Te weinig keuzedelen die herkenbaar en uitvoerbaar zijn in de praktijk. Lage bereidheid van bedrijven.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Connect West-Vlaanderen. inhoud  wat?  opstartfase - aanleiding  enquête  doel van Connect West-Vlaanderen  doelstellingen  actieterreinen  hoe.
Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november 2014 MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Petra Oden, Lector.
Peuter & Co De Hbo’er in Groep Nul en de Startgroep Van spelen word je vrolijk!
De genetwerkte docent Bieke Schreurs, Monique Korenhof & Maarten de Laat.
Verduurzaming van bedrijventerreinen in het werkgebied van RESOC Brugge en RESOC Oostende via de uitbouw van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
M-Pact Vrijwilligers(werk) en asielzoekers 20 april 2016.
1 - 7/7/2016 De klimaatsubsidie en gelijke kansen.
Social Return in de gemeente Etten-Leur
Pedagogisch werk KD 2016.
Marja Comajta Alkmaar, 16 oktober 2017
Social in bestek: proportionaliteit, EMVI & BVP Presentatie Stadspartners 9 sept Louis Polstra.
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
ESF Jobcoaches VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN.
Workshop Wie heeft welke rol?
Bevorderen van het doorstroomproces door maximale samenwerking tussen sociale en reguliere bedrijven en VDAB in de bedrijvenzone ‘Cargovil Plus’.
KONEKT Beeld je in: je bent 12 jaar en je krijgt te horen dat je nooit zal kunnen werken. Dit is het verhaal van honderden jongeren met een verstandelijke.
Transcript van de presentatie:

Duurzame samenwerking tussen sociale economie en privébedrijven SEE 11/05/11 Duurzame samenwerking tussen sociale economie en privébedrijven Tina Segers De Punt NV

Ervaringen en aanbevelingen vanuit een EFRO-project voor de SEE 11/05/11 Ervaringen en aanbevelingen vanuit een EFRO-project voor de groen- en bouwsector (01/09/09 -31/08/11)

SEE 11/05/11 WAAROM SAMENWERKING STIMULEREN?

Samenwerking als antwoord op de concurrentiestrijd: SEE 11/05/11 Samenwerking als antwoord op de concurrentiestrijd: Je kan niet in alles goed zijn! Je zwaktes aanvullen met de sterktes van een ander Specialisatie, nichewerking Doelgericht investeren, ook in mensen Optimalisatie van het bedrijf

Samenwerking als antwoord op grotere (overheids)opdrachten: SEE 11/05/11 Samenwerking als antwoord op grotere (overheids)opdrachten: Arbeidsintensieve deeltaken Kapitaalsintensieve deeltaken Handjeswerk = duur voor privé Machinewerk = duur voor SE (beperkte investeringen in machines)  Sociale economie voert uit  Privébedrijf voert uit De juiste man op de juiste plaats

- Manueel wieden van onkruid in stadsperken SEE 11/05/11 Privébedrijven doen beroep op de vele helpende handen van de SE voor eenvoudige taken - Manueel wieden van onkruid in stadsperken - Afbraakwerken in functie van grotere renovatieprojecten SE-bedrijven doen beroep op de specifieke expertise van privébedrijven - Boomsnoeiwerken bij groenonderhoud van openbare domeinen of industrieterreinen - Elektriciteitswerken bij renovatie van sociale woningen

SEE 11/05/11 Samenwerking als antwoord op sociale clausules en bijzondere uitvoeringsvoorwaarden: De overheid eist steeds meer duurzaamheid dmv sociale, ethische & ecologische criteria RE + SE voldoen aan “sociale criteria” “tewerkstelling kansengroepen”, “stageplaatsen” “deel van de opdracht door sociale economie”

Samenwerking als antwoord op zoektocht naar personeel: SEE 11/05/11 Samenwerking als antwoord op zoektocht naar personeel: Doorstroom van doelgroepmedewerkers naar het normaal arbeidscircuit = nodig = niet evident Samenwerken op de werkvloer = elkaar leren kennen = RE krijgt beter beeld van “doelgroepwerknemers” = doelgroepmedewerkers kunnen wennen aan de RE

SEE 11/05/11 HOE SAMENWERKING STIMULEREN?

Concreet in dit BOUWproject: SEE 11/05/11 Concreet in dit BOUWproject: Lerend netwerk Bouw, pas gestart in 2011 correct beeld van de sociale economie in de bouwsector doorstroom faciliteren … Digitaal platform voor informatie-uitwisseling tussen SE en RE Besef dat er overleg en samenwerking nodig is is aanwezig

Concreet in dit GROENproject: SEE 11/05/11 Concreet in dit GROENproject: Acties voor bedrijven: Stuurgroep met 4 Oost-Vlaamse groenbedrijven SE + vertegenwoordigers van AVBS, BFG, EDUplus, VVOG en VOSEC => beleid en acties KlimOp, kennismakingsactiviteit en promotie goeie praktijken Workshop “samenwerkingsverbanden” Workshop “de onderaanneming uitgespit” (16/6/11) Pilootproject: begeleiden van een nieuwe samenwerking Slotevent: resultaten en publicatie van een handboek (7/7/11)

Wat kunnen we bedrijven aanraden: SEE 11/05/11 Wat kunnen we bedrijven aanraden: Vooroordelen overboord gooien! Erkennen dat beide (SE en RE) nodig zijn Open staan om elkaar beter te leren kennen Samenwerken is de ideale manier om elkaar te leren kennen Specialiseer en werk samen met andere specialisten: de juiste man op de juiste plaats rendeert! Eerlijke concurrentie Probeer en leer

Concreet in dit GROENproject: SEE 11/05/11 Concreet in dit GROENproject: Acties voor overheid en derden: Oost-Vlaamse samenwerkingsintentie tussen AVBS, BFG en SST, VLAB (FBO) met draagvlak voor een Vlaams convenant => ondertekening op 07/07/11 “Samen inzetten op samenwerking” Workshop “sociaal aanbesteden met bijzondere aandacht voor samenwerking tussen RE en SE” (eind juni 2011) Handleiding sociaal aanbesteden Spinoffs oa. GRINT

Wat kunnen we “de overheid” aanraden: SEE 11/05/11 Wat kunnen we “de overheid” aanraden: Nadruk op kwaliteit van de aanbieder en uitvoering ipv laagste prijs Opdrachten voorbehouden voor sociale economie heeft voordelen, maar ook nadelen Met sociale criteria en bijzondere uitvoeringsvoorwaarden kan je ook een sociaal beleid voeren Ken je markt, organiseer een marktoverleg SE Stimuleer samenwerkingsverbanden waar iedereen beter van wordt (stimuleer bedrijven om bepaalde taken door de SE te laten uitvoeren)

Samenwerking WERKT SEE 11/05/11 Samenwerking WERKT De bewijzen zijn er : De groenafdeling van Grijkoort Werkplaats uit Ronse doet voor groenonderhoud van een provinciale fietsroute beroep op Tuinaannemingsbedrijf Verkest uit Maarkedal voor het machinaal maaien van bermen. Ook het verhaal van GRINT is een duidelijke stap in de goede richting!

BEDANKT VOOR UW AANDACHT SEE 11/05/11 BEDANKT VOOR UW AANDACHT CONTACT: Tina Segers De Punt Kerkstraat 108 9050 Gent 09/27.27.912 tina@depunt.be www.depunt.be