Linschoten op de kaart van Nederland

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oriënteren moet je leren !
Advertisements

Noord-Brabant 18 plaatsen 6 wateren 3 gebieden
Hoofdstuk 1A: Europeanen
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
Foto cursus CCBS najaar 2006 Wat kunt u bij ons leren kijk en bewonder.
1.
WERELDERFGOED In nederland. S CHOKLAND Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst Symbool van Nederlandse strijd tegen het water.
Gebruik het rode boekje
§ 2 AUSTRALIE IN KAARTEN.
Omgaan met geschiedenis
2 havo/vwo 2 landschap, §4.
De Stad Antwerpen Geografisch START.
BAARLO februari 2006 Baarlo ligt in Nederlands Limburg; ten zuidwesten van Venlo en vlakbij de Duitse grens. De steden Eindhoven en Maastricht.
Http :// De stad is gelegen op een smalle landengte tussen Lake Monona en Lake Mendota. Het Capitool is het centrum van de stad. Aan de Westzijde.
De Stad Antwerpen Geografisch START.
Gebieden als Powerpoint shapes
Voorzetsels.
Ruimte & ruimtesuggestie
Het verschijnsel tijd.
Beeldaspect RUIMTE. Beeldaspect RUIMTE Beeldaspect RUIMTE Beeldvlak Het beeldvlak is een plat oppervlak met een afbeelding erop. Een beeldvlak.
Topografie Nederland (8 dia’s)
In de Atlas der Buurtwegen van Belsele van 2 april 1845 wordt voetweg nr. 32 als volgt omschreven: Richting: Sentier de Belcele à la Grande route Naam:
Nederland Global e-Society Complex Provincie Utrecht Serie Gemeenten Auteurs: …………………….… Datum: © Globplex.com.
De stad als woonplaats Stad Veel huizen en weinig ruimte
Ir D.F. Woudagemaal Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer
Werelderfgoed in Nederland. Schokland Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijstSinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst.
Schokland Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst Symbool van.
I R D.F. W OUDAGEMAAL Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer Oudste en grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld Geopend door Koningin Wilhelmina.
Schokland Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst Symbool van Nederlandse strijd tegen het water Was een eiland in de Zuiderzee.
Alkmaar Binnenste Buiten
Natuurgebied eiland van Brienenoord in een buitenbocht van de Nieuwe Maas Zondag 7 oktober 2012.
Presentatie Website Oldtimer Caravan Club
Laten we een foto toevoegen… Klik hier! Laten we een foto toevoegen… Klik hier!
De drie horizontale bewegingen van de platen
Wegwijs in mijn atlas en in mijn land
Belgische rivieren.
I R D.F. W OUDAGEMAAL Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer Oudste en grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld Geopend door Koningin Wilhelmina.
In het wisselend straatbeeld en het interieur Klikken…..
Hofplein Rotterdam.
Blaak Rotterdam Door de eeuwen heen.
Boompjes Door de eeuwen heen.
3/4 kgt 3 Grenzen en identiteit § 2 - 4
Mijn gemeente Leeruitstap Schoolomgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Mijn gemeente Mijn omgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Mijn gemeente Welkom in Affligem Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Wij zijn allemaal wereldburgers
Troelstralaan De Troelstralaan loopt van Ringbaan-West tot Van Hogendorplaan en is een doorgaande weg in de wijk Goese Polder. Deze wijk, waar de bouwactiviteiten.
2 TH Hoofdstuk 4 Water § 7-8 Wereld. Bijna 7 m onder de zeespiegel Laagste punt van Nederland: hoe laag? Laagste punt.
DE RINGBRUG De uitbreiding van het havengebied, de vestiging van industrieën en de bouw van nieuwe wijken als Goese Polder en Noordhoek bracht met zich.
ARNHEM NAAM DATUM TITEL Voeg afbeelding in, klik rechts en kies Naar achtergrond, pas dan de tekst aan.
Training: Inloggen en Zoeken
Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta”
Lessenserie: Atlas- en kaartvaardigheden
Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1
Cursus 1.2 Landschappen in Nederland Klas 2 KGT Lesweek 2
Training: Inloggen en Zoeken
Training: Inloggen en Zoeken
Cursus 1.4 Hoe veranderen mensen Nederland? Klas 2 KGT Lesweek 5
samen in verbondenheid
Ir D.F. Woudagemaal Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer
Blok 1 Mijn eigen omgeving
Het ontstaan van Nieuwegein
Het landschap in De Ronde Venen
Cursus kaartlezen voor vrouwen
De macht in de provincie
Over de lijn Zuid-Holland
In het landschap bij ons in de buurt zit een geheim wapen verborgen…
Van laag naar hoog in europa en in de wereld
Ir D.F. Woudagemaal Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer
Nu te koop in onze winkel!
Transcript van de presentatie:

Linschoten op de kaart van Nederland Linschoten op de kaart van Nederland. Linschoten ligt in de provincie Utrecht en is sinds 1989 deel van de gemeente Montfoort. Linschoten is waarschijnlijk ontstaan tussen 900 en 1000 na Christus. Opgravingen duiden op bewoning in de polder Schagen en de Engh rond die tijd. De eerste gegevens verschijnen rond 1246 in het oorkondeboek van het kapittel van Oudmunster van het bisdom Utrecht. Linschoten

De eerste kaart waarop Linschoten te zien is, is een kaart van het waterbeheer rond de grote rivieren daterend uit het jaar 1498. Het eerste wat opvalt aan deze kaart is dat het noorden onder op de kaart gesitueerd is. Daardoor ligt Rotterdam nu rechts bovenaan de kaart. Tussen Oudewater en Woerden loopt het riviertje de Linschoten met het woord “Linschoterdijk” erboven geschreven. Naast de Linschoterdijk worden ook de polders kattenbroek en Rapijnen aangegeven. Het origineel bevind zich in het Streekarchief te Gouda. De kaart bevat aantekeningen voor vijf plannen tot verbetering van de Hollandse IJssel. De kaart omvat het gebied tussen Utrecht en Rotterdam (oost-west) en Dordrecht en Woerden (zuid-noord, de grote plaatsen zijn omcirkeld). Met kleine rondjes zijn de uitwateringssluisjes langs de IJssel en Oude Rijn aangegeven, met kruisjes de windwatermolens die boven Gouda erop afwaterden. De bijgeschreven teksten zijn hier te lezen: http://www.groenehartarchieven.nl/detail.asp?File=sdktha&DocID=9906

Kattenbroek en Rapijnen Dordrecht Rotterdam Gorinchem Vianen Schoonhoven Montfoort IJsselstein Gouda Oudewater Kattenbroek en Rapijnen Utrecht Woerden

Op de volgende prent van het beleg van Woerden, 1575/1576, is duidelijk te zien hoe men gebruik maakte van het onder water zetten van stukken land om het de vijand moeilijker te maken. In het midden dus Woerden, op de voorgrond Kamerik, achteraan in het midden aan de horizon Oudewater, links Linschoten met daaronder de kattenbroekerdijk. In het midden de Oude Rijn.

Oudewater Linschoten Oude Rijn Woerden Cattenbroekerdijk Oude Rijn Kamerik

De volgende landkaart is een schematische kaart van het westelijk gedeelte van de provincie Utrecht dateerend van 1554. Het is in het bezit van het Historisch Top Atlas Amsterdam. Op deze kaart is de importantie van Montfoort, groot op de voorgrond weergegeven, goed te zien. Op de achtergrond ligt aan de horizon Amsterdam. Ook het dorp Linschoten, met kerk en boom, tussen Woerden en Oudewater, is goed te herkennen.

Amsterdam Woerden Linschoten Utrecht Oudwater Montfoort

Op deze kaart van het Rijnland uit 1615 is het gebied tussen Woerden, Oudewater en Montfoort voor het eerst grootschalig in beeld gebracht. Op deze zeer gedetailleerde kaart zijn alle polders rondom Linschoten benoemd. De kaart is in bezit van de Universiteitsbibliotheek te Amsterdam.

Landkaart van de provincie Utrecht anno 1616. Links- en rechtsonder de kaart zijn de diverse wapenschilden van de verschillende steden op deze kaart weergegeven. Het wapenschild van Montfoort staat 5e van links. Achter de plaatsnaam Linschoten, in het kader goed te zien, staat een toevoeging die nog ontcijfert moet worden.

Wapenschild van Montfoort

De nu volgende landkaart van Nederland is de eerst bekende kaart van Nederland waarop het dorp Linschoten staat vermeld. De kaart is vervaardigd door H Hondius Gent België (1563-1612) en dateert van circa 1599.

Deze landkaart van W.J.Blaeu geeft weer de 17 provinciën van Nederland. De prent staat bekend onder de naam: novus XVII inferiors Germaniae en dateert van 1622. Door op de mininkaart te klikken die op de dia na de kaart van Blaeu volgt kan deze kaart tot in detail bekeken worden

Door op de mininkaart te klikken kan de kaart tot in detail bekeken worden

De volgende kaart, uit 1625, vervaardigd door Hendrick Verstralen, toont een detail van een kaart van Linschoten en omgeving en geeft al een duidelijke plattegrond van het dorp. Met rechts boven de Graafse brug en vanaf het dorpscentrum de Liefhovendijk.

Kaart van den landen van Utrecht rond 1680.

Een kaart van de provincie Utrecht van rond 1750.

Op de volgende kaart staat de Stichts-Hollandse grens aangegeven van voor 1820 en na 1820. Tegenwoordig wordt deze grens aangegeven door deze grenspaal die te vinden is bij het benzinestation aan de M.A.Reinaldaweg, vanaf Linschoten gezien net voor de stoplichten op de kruising met de Wulverhorstbaan aan de linkerkant.

Plattegrond van de gemeente Linschoten uit 1866 Plattegrond van de gemeente Linschoten uit 1866. Op deze kaart is goed te zien hoe groot de gemeente Linschoten vroeger was. Het strekte zich uit van de grens met Woerden in het westen tot voorbij Achthoven vlakbij IJsselstein in het oosten.

Een satelliet- foto van Linschoten vanaf 8 kilometer hoogte Een satelliet- foto van Linschoten vanaf 8 kilometer hoogte. Linschoten 2006.

Plattegrond Linschoten anno 2006