De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

samen in verbondenheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "samen in verbondenheid"— Transcript van de presentatie:

1 samen in verbondenheid
Gemeente Alphen aan den Rijn, museumpark Archeon en provincie Zuid Holland, partners in de Groene Cirkels.

2 Groene Cirkels Een initiatief van HEINEKEN Nederland, de provincie Zuid Holland en Alterra Wageningen Universiteit. Om de ambities waar te maken wordt de natuur als uitgangspunt genomen en worden programma’s rond de thema’s energie, water, grondstoffen, mobiliteit en leefomgeving gerealiseerd.

3 Groene Cirkels Een initiatief van HEINEKEN Nederland, de provincie Zuid Holland en Alterra Wageningen Universiteit. Om de ambities waar te maken wordt de natuur als uitgangspunt genomen en worden programma’s rond de thema’s energie, water, grondstoffen, mobiliteit en leefomgeving gerealiseerd.

4 Bijenlandschap Groene Cirkel Missie
Het realiseren en vervolmaken van een duurzaam leefgebied voor bestuivende insecten zoals wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen. Een stedelijke agglomoratie is toch iets anders, ik zou het het gebied rondom Alphen noemen, of wellicht de strook naast N11, te beginnen bij Heineken om over te gaan in het gebied langs de Gouwe.

5 Het Alphense bijenlandschap
De Alphense bijen vliegen van Archeon naar de omliggende woonwijken en over de N11 naar de polder Zaanse Rietveld

6 Museumpark Archeon Omvat 43 hutten en gebouwen op 6,5 ha
Museumpark Archeon Omvat 43 hutten en gebouwen op 6,5 ha. grond en heeft in alle tijdvakken bijenwoningen.

7 Museumpark Archeon Wij gebruiken geen kunstmest of insecticiden, ons landschap is kleinschalig en divers en de huizen en hutten zijn ideale nestgelegenheden

8 Museumpark Archeon Volgens het rapport van Eis/Naturalis Groene Cirkels: Archeon herbergt de meeste wilde bijen en 28 zweefvliegen van de geiinventariseerde gebieden.

9 Vereniging Vrienden van Archeon (VVvA)
De werkgroep Bijenlandschap Archeon bestaat uit werknemers, vrienden en vrijwilligers en is onderdeel van de VVvA. Ons doel is het bieden van een goed leefklimaat, het doen van onderzoek en het verspreiden van kennis over bijen. Het doel zoiu m.i. Moeten zijn, het bieden van……. Voor bijen, het doen van onderzoek, het verspreiden van kennis, lespakket voor scholieren e.d. Fondsen zijn accessoir.

10 Werkgroep Bijenlandschap Archeon
Uitvoeringsplan: De werkgroep heeft korte en lange termijn doelen geformuleerd om het Archeon landschap te vervolmaken en de educatie rondom wilde bijen te vergroten.

11 Werkgroep Bijenlandschap Archeon Lusthof voor bijen
In 2016 en 2017 zijn dankzij een subsidie van de Rabobank en Bijen in de Buurt in het overgangsgebied vanaf het kassagebouw tot aan de Steentijd meer dan 9000 bollen, 100 bomen en struiken en 600 drachtplanten voor wilde bijen aangeplant.

12 Werkgroep Bijenlandschap Archeon Levende vlechtheggen
Door middel van de Rabobank subsidie is in de winter van gestart met het aanleggen van levende vlechtheggen die een eldorado voor insecten, vlinders, vogels en kleine zoogdieren gaan vormen.

13 Werkgroep Bijenlandschap Archeon Bijenidylle
In 2017 maken we samen met de gemeente Alphen en ondersteund door Bijen in de Buurt een prachtige bloementuin als bijenidylle aan de toegangsweg naar het park.

14 Werkgroep Bijenlandschap Archeon Educatie
Archeon wordt per jaar door erg veel schoolkinderen bezocht en het (historische) verhaal over bijen, imkerij en de zorg voor de natuur wordt door ons verteld, ook deze voorlichting aan onze kinderen wordt gestructureerd. Voeg ook het woord beleving toe, dat blijft beter hangen.

15 De buren van Archeon De bijen die bij ons ontwaken, gaan overdag op zoek naar voedsel en gaan er s‘avonds weer slapen, ze vliegen ook naar onze buren en daarom willen wij u betrekken bij onze uitvoering van onze plannen. Ik zou het woord snacken weglaten, dat suggereert iets anders, belangrijk is dat de bijen hun voedsel verzamelen in een schoon gebied (actieradius x km) en ons van honing c.a. Voorzien. Dat geeft een heel andere context en nodigt uit tot aanhaken.

16 Werkgroep Acheon Groene Cirkels “meer dan alleen bijen”
De duurzaamheid in het Groene Cirkels programma omvat meer dan alleen bijen, vanuit de inspiratie van Bijenlandschap gaat de werkgroep zich nu inspannen om samen met partijen meer Cirkels in Archeon te gaan omarmen zoals water en grondstoffen. Wat maakt het veelomvattender? Waarom? Of is het de inspiratie die “uit de bijen” voortvloeit?


Download ppt "samen in verbondenheid"

Verwante presentaties


Ads door Google