Maartens College 27 april 2012

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
EF A IDS NOT, januari Het EF A IDS programma Internationaal vakbonds- programma voor het onderwijs gericht op bewustwording van millenniumdoel Education.
Advertisements

Going Global op het Altena College
Keuzetraject in ons VMBO
Technology in the classroom
Hoe duurzaamheid inbouwen in je project.
Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Collectedoelen 2013.
Lesprogramma Scholen over Football Maties Schoolvoetbal 28 april 2014 Beverhoeve 8 Leusden tel:
Begeleiding starters en professionalisering docenten Project 2 1.
FOOD FIRST -- welkom Ruud Huirne, Directeur F&A Nederland 15 maart 2012.
Wie zijn wij?  4 vwo-leerlingen van De Lage Waard te Papendrecht beginnen een eigen handelsonderneming  Een project van 1 jaar lang voor het vak Management.
Presentatie UNICEF.
Scholenbouw Soroti Oeganda Kerst-In 2010 start ondersteuning: Situatie Oeganda:  Grote klassen, weinig meubilair  Weinig leermiddelen en materialen 
Honger de wereld uit: Het kan!! Het moet!! HANS EENHOORN U.N. MILLENNIUM TASKFORCE ON HUNGER Associate Professor Wageningen Universiteit voor Voedselzekerheid.
Meest innovatieve HO-instelling 2009 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Thuiszorg en zorg voor wezen, Zuid-Afrika.
Basisonderwijs in ontwikkelingssamenwerkin g De gevolgen van besparingen en ongecoördineerd donorbeleid /
Wereldvluchtelingendag Waar praten we over? 15,2 miljoen vluchtelingen: Mensen die hun land hebben verlaten op zoek naar veiligheid. 26,3 miljoen.
Onderwijsexpeditie Kenia Kenia Het land ligt in Afrika. De hoofdstad van Kenia is Nairobi. In Kenia wonen heel veel mensen. Kenia is vooral in trek.
Project Sponsoring Kenia
Edukans Going Global Ghana
Dorcas is een internationale hulporganisatie die in twintig landen in Oost-Europa en Afrika projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas.
Wereldvluchtelingendag 2012
Edukans 4 april 2017.
Meeting Vlaamse ASP- scholen Overzicht van mogelijke initiatieven rond internationalisering in het onderwijs.
Onderwijs voor kansarme kinderen in Roemenië
Leuvens Fonds ter Bestrijding van Kinderarmoede (LFBK)
Learn4Work Strategieën voor de toekomst van Learn4work Regina Engels, L4W Coördinator Amersfoort, 20 September 2011.
Het Zandvlietcollege Den Haag April Agenda Onze organisatie Foronaya Project Nieuw project - Heremakono primary school.
Spreekbeurt Jeroen Briefjes Groep 6M, De Rietvink
Kanaleneiland Leert ! Wijkactieprogramma 2012 – 2013.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Caraes NGO. Broeders van Liefde stichter PJ Triest cultuur van de caritas/liefde verspreiden door dienstbaarheid bij armen en de meest uitgestotenen via.
Projecten & Resultaten Samen werken aan een Vitale Leefomgeving 21 juni 2012.
Impulsis Partnerdag Impulsis is een initiatief van Edukans, ICCO en Kerk in Actie Doel: het versterken van PI in Nederland ten behoeve van het Zuiden.
Water- & Sanitatiedag 13 oktober 2011 Stichting Tenda Pamoja Kenia
Begeleiding starters en professionalisering docenten Project 2 1.
Voorlichting Kellebeek College
Netwerk Nieuw Bouwen “Duurzaam Bouwen, een tijdelijke bevlieging of dé nieuwe manier van bouwen?” Mid Term Seminar RAAK-MKB-project vrijdag 17 juni 2011.
Malawi Edukans project Loop met door de presentatie.
Malawi Edukans project Loop met door de presentatie.
Bakens voor een tweede cyclus scholengemeenschappen basisonderwijs Visietekst: Marc Van den Brande, VVKBaO Begeleidingstraject SG 2011 DPB-Mechelen-Brussel.
Educatie Leeuwarden, 25 mei Educatie Wij richten een Expertisecentrum Educatie in, een gezamenlijk opleidings- en onderzoekinstituut voor alle onderwijsberoepen.
Welkom Symposium ‘Leren over de grenzen’ 21 april 2010.
Afdeling Internationale Relaties Onderwijs en Vorming Voor twinning ontmoetingsdag 9/02/2011 Ilse Scheirlinckx.
Malawi Chikhwawa Lauji One De Toekomst bedreigd
Right to play Projectgroep 1 Sandra Feijen Wouter spruijtenburg
Professie & Hoger Onderwijs 2013 Centraal staat het verder ontwikkelen en uitdragen van projectmanagement als vak Dit doen we door: het stimuleren van.
Hard/t voor IS Het PI: Een actor in ontwikkeling 13 oktober 2008 Delft Sara Kinsbergen.
ZOA zorgt ervoor dat: Kinderen naar school kunnen Mensen schoon (drink)water hebben Er meer voedsel komt door landbouw projecten Ondersteun het werk van.
Markthal in Amersfoort
“Geen kinderarbeid, kinderen moeten naar school !” Bolivia
Wandelen voor Water is een kindergerichte campagne die elk jaar plaatsvindt in de week rondom de VN World Water Day, op 22 maart. Dit jaar op woensdagochtend.
Afrika Van land naar kaart Van kaart naar land.
Worldschool. Wat is Worldschool?  Voortgezet onderwijs  Ontwikkelingslanden  Wereldwijde partners  Deskundigen uit verschillende landen  Deskundig.
Welkom Techniekmanifestatie Game On en 25 mei 2011 Evenementenhal Gorinchem.
Female Cancer Foundation Towards a world without cervical cancer.
Wandelen voor Water Simavi facts and figures Opgericht in landen: Ghana, Kenia, Malawi, Oeganda, Tanzania, Bangladesh, India, Indonesië en.
WELKOM BIJ WAR CHILD. PROGRAMMA Even voorstellen! Het werk van War Child Activiteiten uit het veld Kom in actie!
Onderwijsprojecten in het Zuiden Inleiding: Belang van onderwijs Onderwijs evolutie in de wereld Aandachtspunten bij de opstart, uitbouw, verzelfstandiging.
Woord en Daad Armoedebestrijding wereldwijd. Woord en Daad Missie en visie Missie Woord en Daad verbindt mensen over de hele wereld in hun strijd tegen.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Bs. Evenaar Identiteit en diversiteit. Casus Probleemstelling Nieuwe aandacht en belangstelling voor levensbeschouwing hard nodig, met name in de bovenbouw.
“Laat de kinderen tot mij komen” Zondagsscholenactie seizoen voor zondagsscholen in Egypte.
Dit is de familie van Zuze Charles
Kinderarbeid ....
Kinderarbeid ....
Circulaire economie in onderwijs en mkb “Parels zonder ketting”
Kinderarbeid ....
Wereld in 2018… Oorlogsgeweld in Jemen, Syrië en Nigeria.
Transcript van de presentatie:

Maartens College 27 april 2012 Workshop Edukans Maartens College 27 april 2012

De hoofddoelstelling van Edukans is het bouwen van scholen in ontwikkelingslanden.

Edukans Onderwijs voor kansarme kinderen - steunen van ontwikkelingsorganisaties ter plekke met onderwijsprojecten en programma’s Draagvlak creëren voor ontwikkelingssamenwerking in het onderwijs in Nederland - Nederlandse leerlingen in actie - bewustwording - delen - samen leven - wereldburgerschap

Edukans is een christelijke organisatie en richt zich vooral Stelling 2 Edukans is een christelijke organisatie en richt zich vooral op christelijke projecten.

Edukans heeft 8 landen als Stelling 3 Edukans heeft 8 landen als focuslanden.

Onderwijs in ontwikkelingslanden Aanpak Onderwijs voor kansarme kinderen Steun aan projecten en programma’s van organisaties ter plekke Projecten in een programma met elkaar verbinden Dialoog stimuleren met overheden Landen Ethiopië, India, Kenia, Malawi, Oeganda, Peru Onderwijs voor kansarme kinderen. Bijv.: Oeganda: Onderwijs voor straatkinderen; kinderen worden opgevangen en stromen na een jaar door naar het reguliere onderwijs. Ethiopië: onderwijs voor nomaden; leerkracht reist mee met de kinderen zodat ze toch onderwijs krijgen Kenia: onderwijs voor Masaai kinderen.; er worden accommodaties gebouwd zodat de kinderen doordeweeks kunnen blijven slapen. Zo hoeven ze niet iedere dag 10 km te lopen met al het gevaar dat op de weg naar school mogelijk is (bijv. meisjes kunnen aangerand worden) Malawi: Extra aandacht voor meisjes; vaak gaan meisjes na hun eerste menstruatie niet meer naar school. Er worden dan bijv. toiletten gebouwd. Veel meisjes vallen ook uit door ongelijke kansen jongen-meisje. Er worden in Malawi moedergroepen opgericht zodat moeders zorgen dat meisjes wel naar school gaan. Steun aan programma’s en organisaties ter plekke De vraag komt uit het zgn. “zuiden”. Edukans zet geen projecten op maar ondersteunt projecten die aanvragen doen. Edukans monitort de gelden en checkt of het geld goed wordt besteed. Edukans helpt de organisaties ook door hen te helpen bij de lobby bij de overheid van het land. Edukans probeert ook de projecten met elkaar te verbinden zodat ze kennis uitwisselen. Landen: Edukans heeft focuslanden. Sinds kort uitgebreid met Bolivia, Zambia, Ghana, DR Congo en Zuid-Soedan. Edukans heeft nameljk ook subsidie gekregen voor onderwijs m.b.v. ICT. Dat wordt in deze landen toegepast. Sinds 2011 ook Bolivia, Zambia, Ghana, DR Congo, Zuid-Soedan

Edukans richt zich binnen haar onderwijsprogramma vooral op Stelling 4 Edukans richt zich binnen haar onderwijsprogramma vooral op Millenniumdoel 2.

Speerpunten Toegankelijkheid: op onderwijs voor kansarme kinderen Toepasbaarheid: flexibel en inspelend op de lokale behoefte, beroepsonderwijs Kwaliteit: investeren in materialen, leraren en ontwikkeling Duurzaamheid: betrekken van de gemeenschap en (lokale) overheid Onderwijs en hiv/aids: preventie en voorlichting in en via het onderwijs Toegankelijkheid uitgelegd bij dia 4 Toepasbaarheid: het moet aansluiten bij de belevingswereld van een kind. Bijv. landbouw in het onderwijs betrekken. Of naailes en timmerwerk aanbieden naast Engels en Rekenen. Als het niet aansluit bij de lokale behoefte dan halen ouders soms kinderen van school. Zij zien dan het nut niet van onderwijs als het niet toepasbaar is. Kwaliteit Is al uitgelegd bij dia 1 Duurzaamheid: betrekken van ouders (oudergroepen) stamhoofden, lobby bij overheid voor extra steun Hiv/ aids: 34 miljoen mensen in de wereld zijn geïnfecteerd met het ongeneeslijke aidsvirus. Elke 17,5 seconden overlijdt er iemand aan aids. Anticondoombeleid vanuit VS zorgt voor lichte toename van aids. VS wil dat men doet aan onthouding en monogamie: realistisch?. Langs grote wegen meer aids. vrachwagenchauffeurs. Valse geruchten: sex met kind (maagd) gaat aids weg.

Stelling 5 Morgen vertrekken er 14 Nederlandse docenten voor twee weken naar Malawi

Scholenprogramma’s Schoenmaatjes basisonderwijs Scholen voor scholen Vraag: wie heeft daar wel eens als kind aan meegedaan? Going Global Voor middelbare scholieren. In februari 3 groepen naar Oeganda. Werelddocent (XL) Soort van onderwijsexpeditie alleen dan voor docenten en schoolleiders (16 dagen) Met WD XL gaan studenten/ docenten minimaal 3 maanden op reis. Scholen voor scholen Scholen kiezen een project en gaan daar minimaal een jaar lang actie voor voeren. Ze krijgen hele concrete informatie van het project dat zij steunen. 350.000 leerlingen per jaar betrokken bij Edukans Delen en samen leven; wereldburgerschap Kinderen, jongeren en volwassenen zetten zich in voor leeftijdgenoten in moeilijke situaties Learning by doing; doet OE ook. Je ervaart het en daarvan leer je het meest. Going Global voortgezet onderwijs Onderwijsexpeditie pabo, lvo en sport (hbo) Werelddocent (XL) Onderwijsprofessionals en onderwijsstudenten

Het actieland voor Going Global 2012-2013 is Kenia Stelling 6 Het actieland voor Going Global 2012-2013 is Kenia

Malawi heeft 14 miljoen inwoners Stelling 7 Malawi heeft 14 miljoen inwoners

Malawi het warme hart van Afrika 15 miljoen inwoners Een van de armste landen ter wereld Slechte economie door het ontbreken van delfstoffen en een zeehaven Aids, groot probleem in Malawi Sinds 1994 Universal Primary Education Veel uitval in het onderwijs, kwaliteit neemt af en er ontstaat een groot tekort aan leraren. Malawi het warme hart van Afrika

Lilongwe is de hoofdstad van Malawi Stelling 8 Lilongwe is de hoofdstad van Malawi

2 partnerorganisaties waar Edukans mee samenwerkt in Malawi Stelling 9 Fawema en GNRC zijn de enige 2 partnerorganisaties waar Edukans mee samenwerkt in Malawi

Werkwijze Edukans in Malawi Education Expertise Development Foundation Malawi (EEDF) in Lilongwe directeur: Robert Mponela