Microbiologie in voeding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
GMP and HACCP in school restaurants
Advertisements

Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
keuken & restaurant gids voor starters
Jaco Quist & Crelis Rammelt
Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky.
DIY Introductie Introductie Wat is jitter Hoe ontstaat jitter
GMP and HACCP in restaurants
Belgische Vereniging voor Financiele planning
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Traceerbaarheid in de voedselketen
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend Comité in 2009 DG Controlebeleid Federaal.
Levensloopregeling: het ei van Columbus of een lege dop? Drs. Erik A.P. Schouten Adviesbureau Fiscale en Juridische Zaken Vereniging van Pensioenrecht,
Carolina Gelok, psychiater
K.U.Leuven – Instituut voor de Overheid Universiteit Antwerpen Universiteit Gent Hogeschool Gent
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Officieel controleprogramma 2009: Analyses
CASCADEREGELING VOOR VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN: Is er een vergund therapeutisch diergeneesmiddel voor deze diersoort en deze indicatie in België beschikbaar?
Ton Wouterse Senior stafmedewerker. dierziekte veroorzaakt door een influenza A-virus besmettelijk voor watervogels en pluimvee verspreiding via lucht.
1 PRIJSEVOLUTIES PRODUCENT/CONSUMENT - GESELECTEERDE PRODUCTEN januari 2011.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Missie CVI Wij beschermen de dier- en volksgezondheid door veterinair onderzoek op topniveau. For quality of life.
Gezondheid Marlie van Santvoort, Msc. Brabants Kennisnetwerk Zoönosen
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
gastles economie, 23 april 2001
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Beleid i.v.m. interlaboratoriumtesten.
1 afgebakende Zone in Noordzee waar mosselen gekweekt / geoogst worden
Erik Franck Promotor: Prof. Dr. R. De Raedt
Evaluatie BUE - IOP - 30 april (tussentijdse) evaluatie BUE - ondersteuning Bea Janssens, senior consultant GITP.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Zin en onzin van leren met ICT Wim Jochems Voorzitter Vereniging voor Onderwijsresearch VOR Themaconferentie Heerlen, 25 november 2004.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire PCB’s/Dioxinen in Iers varkensvlees ___________________________ Chronologisch overzicht en maatregelen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag 2006: controleactiviteiten Raadgevend comité van 27/6/2007 Federaal Agentschap.
1 Overzicht timing betreffende de herziening van de regelgeving in het kader van het hygiënepakket.
1 Voedsel duurder, inkomen boer daalt Persconferentie Boerenbond 20 december 2007.
S De elektronische handel en certificatie van websites Een juridische benadering Peter Verplancke Advocaat Instituut der Bedrijfsrevisoren, 3 december.
Thema 2: Voeding en Vertering
Prima idee, SHB Jan Companjen Bibliothecaris Haagse Hogeschool Voorzitter SHB Bestuurslid NVB-HB.
Baarmoederhalskanker
Wat zijn microben?.
1 Voedsel duurder, inkomen boer daalt juli Aandeel deelsectoren in totale productiewaarde 2008 Bron: Berekeningen Boerenbond.
Voedselhygiene.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Wie is verantwoordelijk Inleiding wet- en regelgeving.
Presentatie Voedselveiligheid & Microbiologische Richtwaarden Keuringsdienst van Waren - Voorstellen - Afstuderen - W.
HRMnetwerk vrijdag 25 juni PersoneelsResultatenOnderzoek 2004.
Communicatie en voorlichting Welke informatie bereikt de consument (volledig, voldoende, niet eenzijdig, van wie, etc.) Wat is de achtergrond van de beleving.
Macaroni met hesp en kaassaus
Wat voedt jou deel 1..
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
The BARF trend; advantages, drawbacks and risks. Biologically Appropriate Raw Foods Or Bones And Raw Food Artikel uit Focus van Royal Canine.
Zoönosen Gezondheid V21-22.
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Het eten Elise Langlois. De glas (glazen) Het plat bord (de platte borden)
PRIJSEVOLUTIE PRODUCENT/CONSUMENT - GESELECTEERDE PRODUCTEN Juni 2016.
DIARREE Vaker en dunnere ontlasting dan normaal Niet zelden waterdun
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Wat zijn microben?.
Smul gezond.
др Драгана Деспот, специјалиста ургентне медицине др Катарина Шеровић
Een ander voedselsysteem? Waarom?
Week 3, les 1. IBS de verpakking
Gemiddelde WTO-douanetarieven per productcategorie
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten
Het eten.
Voedsel bereiden.
HACCP.
Transcript van de presentatie:

Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004

Inleiding Door de recente crisissen in de vleessector (dioxine, mond-en klauwzeer, gekkekoeienziekte) gaat de consument (zelfs de decision makers) denken dat : Er steeds vaker nieuwe problemen inzake voedselveiligheid opduiken Deze steeds ernstiger zijn Deze minder en minder beheersbaar zijn De ware toedracht moet worden vastgesteld en er moet worden gecommuniceerd

Historiek van het Europees toezicht Bijwerking van de richtlijn 92/117/EEG (richtlijn 2003/99/EG en Verordening EG 2160/93) “zoönosen” (gecoördineerd toezicht en maatregelen ter vermindering hiervan) Beschikking 2119/98/EEG “toezicht op overdraagbare ziekten bij de mens” Verordening 178/2002/EG (Food law) “ verantwoordelijkheid van de producent”

Aantal humane infecties met voedsel-pathogenen: (Belgische referentiecentra en peillaboratoria) 1999 2000 2001 2002 Salmonella 15774 14088 11065 10075 Campylobacter 6514 7473 7356 7354 Listeria monocytogenes 46 48 57 44 E.coli O157 47 Shigella 297 208 563 223 Yersinia enterocolitica 690 572 450 433 Raadgevend comité 26 mei 2004

Aantal geregistreerde uitbraken van voedseltoxi-infecties in België 1999 2000 2001 2002 Salmonella 25 7 21 14 Campylobacter - 1 L.monocytogenes S.aureus 3 B.cereus 2 2? Cl.perfringens E.coli O157 DSP Totaal 40 35 49 83 Raadgevend comité 26 mei 2004

Verantwoordelijke agentia bij voedseltoxi-infecties in 2001 Raadgevend comité 26 mei 2004

Salmonella Bereidingen op basis van rauwe eieren Pluimveevlees Varkensvlees Melkproducten Chocolade Raadgevend comité 26 mei 2004

(1)Salmonella (screening) : 9712 Raadgevend comité 26 mei 2004

(2) Salmonella (screening) Raadgevend comité 26 mei 2004

Campylobacter Pluimveevlees Varkensvlees Rauwe melk Raadgevend comité 26 mei 2004

Campylobacter (screening) : 2420 Raadgevend comité 26 mei 2004

Listeria monocytogenes Rauwmelkse kazen Vleesproducten (paté, salami, ham) Rauwe zalm Roomijs, boter Raadgevend comité 26 mei 2004

(1) Listeria monocytogenes : 5313 Raadgevend comité 26 mei 2004

(2) Listeria monocytogenes Raadgevend comité 26 mei 2004

E.coli O157 Rauwe melk, rauwmelkse kaas Rundsgehakt Raadgevend comité 26 mei 2004

E. coli 0 157/H7 : 3250 Raadgevend comité 26 mei 2004

Yersinia enterocolitica Melk, roomijs Varkensvlees Raadgevend comité 26 mei 2004

Yersina enterocolitica : 300 Raadgevend comité 26 mei 2004

Vibrio parahaemolyticus Rauwe vis Schaaldieren Raadgevend comité 26 mei 2004

Vibrio Parahemoliticus : 216 Raadgevend comité 26 mei 2004

Stafylococcen Contaminatie van voedsel door manipulatie Bv bakkerijproducten gehakt, roomijs, kaas Raadgevend comité 26 mei 2004

Staphylococcus coagulase+ : 3175 Raadgevend comité 26 mei 2004

B.cereus Rijst, Pasta (zetmeelrijke producten) Bereide schotels met vlees Raadgevend comité 26 mei 2004

Bacillus cereus : 310 Raadgevend comité 26 mei 2004

Clostridium Cl.perfringens: bereid vlees, sausen Cl.botulinum: huisconserven, vis, honing Raadgevend comité 26 mei 2004

Clostridium botulinum (12) & perfringens (230) Raadgevend comité 26 mei 2004

Oorzaken van voedseltoxi-infecties virussen Hepatitis A, E Norovirus virus Rotavirus Astrovirus Calicivirus, ...... Raadgevend comité 26 mei 2004

Virus : HépatitisA (200) & Norovirus (200) Raadgevend comité 26 mei 2004

Toxines - ASP - DSP - PSP (Shellfish poison) : 580 Raadgevend comité 26 mei 2004