Microbiologie in voeding Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004
Inleiding Door de recente crisissen in de vleessector (dioxine, mond-en klauwzeer, gekkekoeienziekte) gaat de consument (zelfs de decision makers) denken dat : Er steeds vaker nieuwe problemen inzake voedselveiligheid opduiken Deze steeds ernstiger zijn Deze minder en minder beheersbaar zijn De ware toedracht moet worden vastgesteld en er moet worden gecommuniceerd
Historiek van het Europees toezicht Bijwerking van de richtlijn 92/117/EEG (richtlijn 2003/99/EG en Verordening EG 2160/93) “zoönosen” (gecoördineerd toezicht en maatregelen ter vermindering hiervan) Beschikking 2119/98/EEG “toezicht op overdraagbare ziekten bij de mens” Verordening 178/2002/EG (Food law) “ verantwoordelijkheid van de producent”
Aantal humane infecties met voedsel-pathogenen: (Belgische referentiecentra en peillaboratoria) 1999 2000 2001 2002 Salmonella 15774 14088 11065 10075 Campylobacter 6514 7473 7356 7354 Listeria monocytogenes 46 48 57 44 E.coli O157 47 Shigella 297 208 563 223 Yersinia enterocolitica 690 572 450 433 Raadgevend comité 26 mei 2004
Aantal geregistreerde uitbraken van voedseltoxi-infecties in België 1999 2000 2001 2002 Salmonella 25 7 21 14 Campylobacter - 1 L.monocytogenes S.aureus 3 B.cereus 2 2? Cl.perfringens E.coli O157 DSP Totaal 40 35 49 83 Raadgevend comité 26 mei 2004
Verantwoordelijke agentia bij voedseltoxi-infecties in 2001 Raadgevend comité 26 mei 2004
Salmonella Bereidingen op basis van rauwe eieren Pluimveevlees Varkensvlees Melkproducten Chocolade Raadgevend comité 26 mei 2004
(1)Salmonella (screening) : 9712 Raadgevend comité 26 mei 2004
(2) Salmonella (screening) Raadgevend comité 26 mei 2004
Campylobacter Pluimveevlees Varkensvlees Rauwe melk Raadgevend comité 26 mei 2004
Campylobacter (screening) : 2420 Raadgevend comité 26 mei 2004
Listeria monocytogenes Rauwmelkse kazen Vleesproducten (paté, salami, ham) Rauwe zalm Roomijs, boter Raadgevend comité 26 mei 2004
(1) Listeria monocytogenes : 5313 Raadgevend comité 26 mei 2004
(2) Listeria monocytogenes Raadgevend comité 26 mei 2004
E.coli O157 Rauwe melk, rauwmelkse kaas Rundsgehakt Raadgevend comité 26 mei 2004
E. coli 0 157/H7 : 3250 Raadgevend comité 26 mei 2004
Yersinia enterocolitica Melk, roomijs Varkensvlees Raadgevend comité 26 mei 2004
Yersina enterocolitica : 300 Raadgevend comité 26 mei 2004
Vibrio parahaemolyticus Rauwe vis Schaaldieren Raadgevend comité 26 mei 2004
Vibrio Parahemoliticus : 216 Raadgevend comité 26 mei 2004
Stafylococcen Contaminatie van voedsel door manipulatie Bv bakkerijproducten gehakt, roomijs, kaas Raadgevend comité 26 mei 2004
Staphylococcus coagulase+ : 3175 Raadgevend comité 26 mei 2004
B.cereus Rijst, Pasta (zetmeelrijke producten) Bereide schotels met vlees Raadgevend comité 26 mei 2004
Bacillus cereus : 310 Raadgevend comité 26 mei 2004
Clostridium Cl.perfringens: bereid vlees, sausen Cl.botulinum: huisconserven, vis, honing Raadgevend comité 26 mei 2004
Clostridium botulinum (12) & perfringens (230) Raadgevend comité 26 mei 2004
Oorzaken van voedseltoxi-infecties virussen Hepatitis A, E Norovirus virus Rotavirus Astrovirus Calicivirus, ...... Raadgevend comité 26 mei 2004
Virus : HépatitisA (200) & Norovirus (200) Raadgevend comité 26 mei 2004
Toxines - ASP - DSP - PSP (Shellfish poison) : 580 Raadgevend comité 26 mei 2004