De coachende rol van de psycholoog in een palliatief support team (in een ziekenhuis ) Studiedag Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen Sint-Niklaas, 15.12.2006.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatieavond personenzorg
Advertisements

Samenwerking Palliatieve Thuiszorg en WZC : (on) mogelijk ?
PREVENTIEF WERKEN met KOPP en KOAP
Werken met Didiclass Een oefeninstrument voor opleiders en coaches.
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Sterven doe je niet ineens maar af en toe een beetje en alle beetjes die je stierf, 't is vreemd maar die vergeet je. Het is je dikwijls zelf ontgaan,
Dieta Brandsma, neuroloog NKI-AvL 19e AvL symposium
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Reflecties vanuit de medische praktijk
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
E-learning module Palliatieve zorg
HBO Toegepaste psychologie Contactdag GGZ Kinderen en Jeugd
De dienst klinische psychologie in een psychiatrisch ziekenhuis
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Een ouderavond over veiligheid en grenzen stellen
Inspirerend Coachen - praktijkervaring - het G®ROW kader
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Doelgroep van PZT Mensen met een chronisch (niet-acute) psychiatrische problematiek verblijvend in de thuissituatie We richten ons niet op crisisopvang.
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Reflectie.
Pijn in de palliatieve zorg
Best practice Doel: voorlichting team
Inleiding In deze diavoorstelling kan je meer lezen over de inhoud van het boek ‘Mama, mijn buik doet pijn! Kinderen met buikpijn helpen.’ Alle besproken.
2 Onderzoeksluik 1: Literatuurstudie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:
Voorstelling methodiek ouderintervisie ***** West - Limburg
Presentatie Bijeenkomst 4
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Begeleiden Informatiseringsprocessen
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
Psychosociale begeleiding bij kanker
Functie 2B: ambulante langdurige zorg Samenwerking met de eenheid 511 UMC Sint-Pieters ziekenhuis Modaliteiten uitbouwen voor een goede samenwerking tussen.
Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende  Informeren, Sensibiliseren, Vorming  Registreren  Partners samenbrengen Medewerkers  Algemeen Coördinator.
Coaching week Rotterdam Academy.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
Maureen Naarden -Karsters 24/11/2015.   1. Inleiding  2.Veel voorkomende vragen  3.Omstandigheden van de patiënten  4. Behoeften van de patiënt in.
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
Verpleegkundig redeneren
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Welkom ik maak me sterk.
Psychosociale begeleiding bij niertransplantatie
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Resultaten implementatie van het werkmodel Liesbeth Venken.
PALLIATIEVE ZORG IN HART EN NIEREN Mini-symposium georganiseerd door Palliatieve Dienst Jessa Ziekenhuis.
Onderwijs palliatieve zorg Huisartsopleiding 3e jaar Context en proactiviteit Huisartsopleiding Erasmus MC.
Ketenzorg (O)GGZ Midden- Holland Inleiding casus Volwassenenzorg.
Vroegtijdige zorgplanning Waarover maak jij, je zorgen? M. Van de Wiele Ethicus :VZW Rusthuizen Zr. Van Berlaar R.Z. H. Hart Tienen 13 september 2012.
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
De coach in het onderwijs Georganiseerd door het ouderplatform HAVOplus.
Evangelisch Begeleidingscentrum Klaas van der Hoeven.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
Informatie over buurtbemiddeling en psychisch kwetsbare mensen BB-JdK 2015.
MEDEWERKERSDAG YEK WEGWIJZERKAMPEN 28 MEI 2016 ANNELIES VAN PELT Tieners en hun verhalen.
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten februari 2016 ROC Midden-Nederland studenten verpleegkunde 1.
Palliatieve zorg en dementie
Thuisverpleging: Verbreding-stage
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
GGZ in de Wijk de praktijk in Amsterdam Zuid
Palliatieve sedatie Euthanasie De Rol Van De Zorg
Crisis-Management.
De veranderende rol van de IB
Coachtraining DOEN?! DAG 2
Begeleider of beoordelaar: wanneer draagt u welke pet?
Palliatieve zorg voor niet-westerse migranten
WZC Villa Rosa & ‘t Meiland
Denken en doen.
Transcript van de presentatie:

De coachende rol van de psycholoog in een palliatief support team (in een ziekenhuis ) Studiedag Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen Sint-Niklaas, Walter Rombouts Klinisch Psycholoog dienst medische oncologie en palliatief support team UZ Leuven Opleider bureau voor opleiding en vorming Perspectief Holsbeek

ter inleiding  PST dat zijn ‘structurele’ opdracht opneemt  En dus niet alleen  Patiëntenzorg  Oncologische patiënten  Ontslag van patiënten

Coachende rol op verschillende niveaus Coaching van Coaching van  Eigen patiëntenzorg als PST  Verhouding van het PST tgo de vragende teams  Verhouding van het PST tgo zichzelf als team  Verhouding van de teamleden tgo zichzelf als hulpverlener

Coaching van de eigen patiëntenzorg als PST  Integreren we de psychologische dimensie ? Ook bij ernstige lichamelijke verschijnselen als misselijkheid, braken, delier, verwardheid….  Hoe omgaan met overdracht en tegenoverdracht ?  Andere teamleden van het PST helpen om te gaan met ernstige emoties in (hun) patiëntenzorg  Hoe een interventie met een familie/omgeving opzetten (gezinsgesprek, inzet benoemen…)  RESULTAAT:  structuur brengen in moeilijke situaties  Uitbouw van psychologische en systeemgerichte vaardigheden

Coaching van de verhouding van het PST tgo de vragende teams  Hanteren van de eenvoudige vraag:  Is dit een ‘crisisvraag’ van het vragende team ?  Is dit een ‘weloverwogen’ vraag van het vragende team ?  ‘Beslissingsboom rond eigen handelen als team’  Helpen om de ‘tegenoverdracht’ van het vragende team bespreekbaar te maken !  Casus TIM  PST vragen leren stellen aan het vragende team “Leer ons begrijpen hoe het komt dat…”

Coaching van de verhouding van het PST tgo de vragende teams  Opzetten van “gesprekken tussen PST en team” over eigen functioneren van ander team  Hoe gaan wij om met euthanasievragen ?  Hoe overleggen wij bij palliatieve patiënten tussen artsen en verpleegkundigen ?  Adviezen geven aan andere teams ipv zelf op te nemen  Zouden wij, als vragend team, voeding stoppen ?  Hoe kunnen wij, als vragend team, zelf een palliatief beleid starten en uitbouwen ?

Coaching van het PST in de “verhouding met zichzelf”  Uitbouw van de “procesfunctie” van het PST (tgo de “produktfunctie”, bv patiëntenzorg)  Dit is het bevorderen van het proces van ontwikkeling van palliatieve zorg binnen de eigen instelling

Coaching van het PST in de “verhouding met zichzelf”  Uitbouw procesfunctie  VIA PROJECTEN  bv Scharniermomenten  VIA ONDERSTEUNING VAN REFERENTIEFIGUREN  bv Intervisie referentieverpleegkundigen  VIA (SAMEN WERKEN AAN) ONDERZOEK  Bv Onderzoek ‘Wat weten patiënten over eigen diagnose en prognose’; ‘Kijk op ethische besluitvorming vanuit verschillende beroepsgroepen’  Kijk op eigen ‘cyclische ontwikkeling’  Eerst kwam oncologie, en toen ging het goed…  En toen kwamen andere diensten, en begon alles opnieuw !  Wat wil dit zeggen voor ons ?  Ons gedrag ?  Onze beleving ?

Coaching van de teamleden in de verhouding met zichzelf als hulpverlener  “Je helpt ons te leren uit de situaties…”: REFLECTEREND LEREN BEVORDEREN  “Doelbewust van het individueel verhaal het verhaal van de groep maken…”: EMOTIONELE ONDERSTEUNING TER PREVENTIE VAN EMOTIONAL FATIGUE (Figley) LET OP: niet de psycholoog voor anderen, maar iedereen voor iedereen binnen het team !!! LET OP: niet de psycholoog voor anderen, maar iedereen voor iedereen binnen het team !!!

Coach…  Emancipatorisch tav andere teamleden  Empoweren  ‘werken met de lichtjes…’  Ook bij zeer moeilijke psychologische begeleidingen ! Niet snel overnemen  In het eigen team, en in de teams waarmee samengewerkt wordt: “woorden wekken, voorbeelden strekken”  Dit wil niet zeggen “niet kritisch !”

Coach…  Veiligheid creëren om uit fouten te leren  Veiligheid creëren om kwetsbaarheid bespreekbaar te maken  Voorbeeldfunctie rond kwetsbaarheid  Voorbeeldfunctie rond bevraging van zichzelf