SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Open-up / over de streep
Het tweede werkstuk.
Leerlingenraad Leerlingenraad Laat je stem horen!!
Een kijkje in de schatkist…
Uitslag enquête over online pesten
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Van uitleggen leer je het meest
Pestprotocol Naam:leerlingenraad Groep:5,6,7,8
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Hoera, een oudergesprek!
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Provocatief te werk in een assertiviteitstraining.
Dalton middelen Op Daltonschool de Kleine Kapitein.
Sportiviteit & Respect HC Twente 26 maart 2014
LEEFSTIJL vanuit Amerika 1986 voortgezet onderwijs
om deze presentatie uit te voeren
Moraliteit Les 2 Ethiek – Moraliteit – Les 2 Datum:
Presentation Of Learning
Leerlingenraad… eventjes de ouders informeren
De Zeester Informatieavond - Ouderpanel 12 maart
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Kinderen en hun sociale talenten
PRESENTATIES IN A NUTSHELL.
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Communicatiehandvatten Blijf in contact
Regels en afspraken.
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Onze doelen en visie in beeld
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
PESTEN JULIANASCHOOL.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Samenwerkend Leren Carola, Hennie en Anita.
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot Kwartaal: 1 Les: 3 – week 4 Kamer: L
Mark Manders. Bezoek Oosterlicht 17 november Rondleiding (ouders en ll) Voordragen verhaal Maken kostuums afvalmaterialen Modeshow in de kantine voor.
Week 3  Inleiding attitude interview  Oefenen met attitude interview a.d.h.v. de practicum-vragen.
Stromingen in de psychologie Werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Welkom op onze ouderochtend
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Een jaar later… Inclusief praktische ervaringen van leerkrachten Jan Engelen & Nicole Goossens.
FAALANGST DE BAAS.  Mijn naam:Annet Nelisse-Verlare  Werkzaam: O.b.s. OllieBBommel  Opleiding:Training “Faalangst de Baas” via Ortho Consult.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Welkom in groep 4. Voorstellen Ilze Arts: maandag, dinsdag en om de woensdag. Marian van Rengs: om de woensdag, donderdag, vrijdag.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
De leerlingenraa d Laat je stem horen!
23 november  Doelen  Ophalen voorkennis Samenwerkend Leren  Jouw lessen: Activerende Didactiek  Opdracht verwerken theorie  Afronding ◦ Huiswerk.
Welkom op onze thema-avond
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
MasterPeace Creating peace. Together.. SKILLZZ Les 1.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Loopbaan en burgerschap les 2
Peer Buddy Nieuwkomer Metameer
Mijn visie op onderwijs
Spreken en gesprekken 4.1 en 4.2 Formuleren en stijl 3.3
BOM-model PV 25/03/2014.
Het tweede LOS-gesprek
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 4.
Transcript van de presentatie:

SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4) Cynthia A.M. Slomp I.S.M. Brede School Emmen SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)

DOELSTELLING De doelstelling van “Sociaal Weerbaar “ is het versterken van de sociale weerbaarheid van kinderen, ‘binnenschools’ maar ook buiten de school. Weerbaarheid geeft kinderen zelfvertrouwen en draagt bij aan het begrip en respect van kinderen voor zichzelf en anderen. Door minder spanningen in de groep kan een kind zich beter concentreren. De lessen zijn bedoeld om de leerlingen een beter inzicht in zichzelf en anderen te geven, zodat ze zich bewust worden van hun eigen handelingen en de gevolgen daarvan. Door samenwerking en begrip kunnen de groepen samen tot een oplossing komen.

OVERLEG EN EVALUATIE Tijdens een intake gesprek op school met de docent(e) worden de thema’s gekozen. Voor iedere les een korte inleiding van de thema en eventuele veranderingen die noodzakelijk zijn. Na iedere les een evaluatie met de docent(e). Maximaal 4 weken na de laatste les een eindevaluatie.

intake gesprek met de docent(e) Iedere groep heeft zijn eigen behoeften, daarom is het belangrijk dat de docent(e) aangeeft welke thema of thema’s belangrijk zijn. Tijden en dagen van de lessen kunnen hier besproken worden. Vaststellen van de data voor de eindevaluatie.

inleiding & eventuele veranderingen De docent(e) is aanwezig bij iedere les, het is belangrijk dat hij/zij weet wat er zich afspeelt in de groep. Voor iedere les kan de docent(e) aangeven hoe de groep heeft gereageerd op de voorgaande les en kan hij/zij aangeven dat het thema veranderd moet worden i.v.m. (andere) ontwikkelingen.

les evaluatie met de docent(e) Tijdens de evaluatie, na iedere les, kan men bespreken hoe het is gegaan en of er de volgende les dieper ingegaan moet worden op de thema of een onderwerp welke aan de orde kwam.

de eindevaluatie Maximaal 4 weken na de laatste les vindt de eindevaluatie plaats. De school krijgt 1 week voor de eindevaluatie een schriftelijk verslag van de lessen. Deze wordt besproken tijdens de eindevaluatie. De docent(e) kan hier zijn/haar bevindingen bespreken.

THEMA’S Er wordt gewerkt met 6 thema’s. De behoefte kan per groep verschillen, een goed overleg met de docent(e) is daarom belangrijk. Iedere thema duurt ca. 1 uur. Afhankelijk van de groepsgrootte en de reacties op de thema’s kan in overleg besloten worden om extra tijd vrij te maken voor een bepaald thema.

Thema – aardig doen Hoe luisteren we naar elkaar, echt luisteren? Hoe kunnen we vragen stellen en hoe geef je zelf een begrijpelijk antwoord op een vraag? Kinderen vertellen iets positief tegen elkaar. Hoe geef je complimenten? Hoe voelt het om complimenten te ontvangen? Zes handige hulpjes: Wat, Waarom, Wanneer, Hoe, Waar en Wie. Ze mogen niet een vraag beantwoorden met alleen “ja”of “nee”, maar hoe stel je een vraag zodat je de informatie krijgt die je nodig hebt?

Thema – jezelf presenteren Nadenken over wie ben ik eigenlijk en hoe vertel ik dat aan anderen. De vragen worden eerst met de groep doorgenomen. De kinderen krijgen de vragenlijst en interviewen elkaar en presenteren zich daarna voor de groep. Netjes schrijven is belangrijk. Groep 7 en 8 presenteren zichzelf voor de klas.

Thema - Keuze maken Hoe maak je een keuze? Waarom maak je deze keuze en wat zijn de gevolgen van je keuze. Kun je terug komen op je keuze? Wat maakt een keuze goed of slecht?

Thema – samen spelen en werken Hierin gaan we verder met de uitwerking van de vorige les zowel individueel als in groepjes. Bv. Rolspelen. Er staat een eenzaam kind bij de kant van het plein die niet mee durft te doen. Wat doe je? Kinderen overleggen met elkaar en bedenken oplossingen. Vond je het moeilijk om iemand in het spel te betrekken? Hoe heeft het eenzame kind de benadering ervaren?

Thema – omgaan met ruzie Wat is pesten en wat is plagen? Hoe los je zonder te slaan of te schreeuwen een ruzie op. Leren NEE zeggen, en uit leggen waarom niet . We leren het stop handgebaar en beginnen bewust lichaamstaal te lezen. We discussiëren hoe je om hulp vraagt.

Thema – opkomen voor jezelf Oefeningen om meer vertrouwen in zichzelf en anderen te krijgen, maar ook een ander helpen vertrouwen te krijgen. Werken aan je zelfbeeld. Jij weet wie je bent. Respecteer je eigen keuze onafhankelijk van wat anderen zeggen! Werken aan je lichaamshouding. Oogcontact geven en durven. Oefening in enkele handige grondleggende zelfverdediging - technieken.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Cynthia A.M. Slomp via: Email: cynthiaslomp@gmail.com Telefoon: 0591 859 365 Mobiel: 06 118 723 00 Bedankt voor uw interesse in deze power point presentatie.