NOSMO Studiemiddag over de Methodologie van Praktijkonderzoek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Deel 1: Waarom meet je? – Doel
Advertisements

NOSMO Studiemiddag - Utrecht, 1 maart 2013 Dr. Marc J. Noom
Initiatief Bijstellen Analyse Evaluatie Probleemstelling Netwerken
ROM als interventie Omdat geen cliënt hetzelfde is
Nieuw tijdschrift voor praktijkonderzoek Onder auspiciën van de NOSMO.
Stellingen •Er zijn veel uitdagingen op het gebied van de kwaliteit van ROM- data, om een zorgvuldige toepassing van ROM-data mogelijk te maken. De prioriteit.
Informatie en gebruikershandleiding versie 3.0 Mei 2010 Arthur Kleijn
Medico-legale status van richtlijnen
Openbaarheid van meetresultaten Jon Schaefer 24 april 2007.
Zelfregie Grote doorbraken komen altijd voort uit cliënten acties en initiatieven. De overheid, de instellingen en de professionals lopen altijd achter.
ROM: het mes snijdt aan 2 kanten. Dr
Outcome monitoring van gedragsproblemen via een leerlingvolgsysteem Jan Willem Veerman Intervisiedag Leerlijnen, Utrecht, 4 maart 2009.
Routine Outcome Monitoring
Verloskundige Studies
SWIZ Stichting Welbevinden en Interieur in Zorginstellingen Inrichten van zorginstellingen: Kunst of Kunde?
Wat heeft de verzekerde aan TOPGGZ TOPGGz, 20 januari 2010 Dr. R. Luijk, beleidsadviseur Zorg Zorgverzekeraars Nederland.
Astma: basis Definitie Prevalentie Doelgroep Mate van controle
Informatie en gebruikershandleiding versie 2 April 2009 Arthur Kleijn
Kwaliteit en betrouwbaarheid van simulaties ir. Rudolf van Mierlo Efectis Nederland BV.
Verloskundige Studies. Aanleiding (1) Alhoewel veel behandelingen in de geneeskunde dagelijks worden toegepast, is er vaak geen duidelijk bewijs dat zo'n.
Gokverslaving.
Samenwerking tussen wetenschap en praktijk: (g)een brug te ver?
Impact van Goede Doelen Organisaties 13 december 2010
Een studie naar zoek- en keuzeprocessen
Inventarisatie 2de/3de lijn T. b. v
De Milieubarometer, een praktisch instrument voor de GGZ instellingen Voor meten, vergelijken, communicatie van milieuprestatie en milieukosten Adriaan.
Titelpagina.
1212 /b Ontwerpen en Presenteren met ICT dr.ir. Jos van Leeuwen Faculteit Bouwkunde cap.groep Ontwerp Systemen.
Validiteit, betrouwbaarheid en casemixcorrectie
Trimbos-instituut De Consumer Quality Index Stand van zaken Bob van Wijngaarden Studiedag Het Binnenste Buiten 26 maart 2008.
TRACTIE of COMPRESSIE bij ASPECIFIEKE NEKPIJN. Prof. dr
KWALITEIT EN BELEID Dienst Justitiële Inrichtingen Iris van den Hauten
BINC-dag te Gent, 14 oktober 2009
Hoe Hans leerde stoppen: Een ambulante behandeling van ADHD.
Toegepaste organisatiekunde
Gepersonaliseerd leren
M2 Pico-CAT (KDO 17 juni 2010) E.A.van Hell 17 juni 2010.
Medrave Software AB/Microbais Groep, Maart 2011 Rave 4 door Medrave Software AB.
Patient Reported Outcome Measures
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 3 Processen besturen
Het optimale design versus de weerbarstige praktijk Prof. Dr. Jan Busschbach
VVSG Opleidingstraject “Organisatiebeheersing en interne controle
Woensdag Afstuderen. Even voorstellen ;-) Madeleine Meurs Site: med.hr.nl/meurm Kamer: MP L
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Wetenschappelijk literatuur Selina Vlieger Mini-les.
ROM Kunstzinnige Therapie Erik W. Baars. Overzicht Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg, Hogeschool Leiden Noodzaak Rol van het lectoraat Over ROM.
Adtractive Altermedia Vrachtwagenreclame.
Doel Inzicht verkrijgen in de bruikbaarheid van de WHODAS voor het op betekenisvolle en betrouwbare wijze evalueren van behandeling en behandelbeloop van.
Vertrekpunt Behandelaars houden niet van ROM –Raar Therapie dient doel; –ROM meet of je op goede weg bent –Niet raar Te veel nadruk op benchmark –Geld.
Benchmark gehandicaptenzorg 2006 Financiële Bouwsteen, Gapanalyse en meer…. Marcel Dopper VGN.
Elektro shock wave therapie: de behandeling bij hielspoor? Marianne van der Windt Groep
Abrona eigen wijz(e) workshop Cliëntenraadpleging Abrona/Vilans.
Relevant voor patiënt en therapeut? Klinimetrie in Abakus.
Behandeling. Moet elke behandeling getoetst? Plausibel mechanisme: carotisbypass?
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Blindering in klinische onderzoeken
Afsluitende werkconferentie 7 maart 2017 José Laheij Projectleider
Zelfevaluatie burgerschapsonderwijs
Het gaat niet om STOP ROM
Cliënteninformatie: Wat kan ik met ROM?
Vernieuwde werkwijze Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Stand van zaken
ROM binnen Pro Persona Margot Kloos.
Waarstaatjegemeente.nl Horizontale Verantwoording
Van het hart: Stelling:
De Infectiepreventie Risico Scan (IRIS), oog voor het onzichtbare
Analyseren, ontwerpen en evalueren van projectonderwijs Bijeenkomst 3
Benchmark- onderzoek.
Dr. Bernadette Willemse Programmahoofd Ouderen
Transcript van de presentatie:

NOSMO Studiemiddag over de Methodologie van Praktijkonderzoek Routine Outcome Monitoring (ROM) vanuit methodologisch perspectief Hans Landsheer, Universiteit Utrecht Dep. Methodologie en Statistiek FSW

Doelstellingen en vraagstellingen ROM Evaluatie van individuele behandelingen Worden individuele behandelingsdoelstellingen gehaald? Evaluatie van behandelafdelingen Gaan de patiënten vooruit? Worden de doelstellingen van de behandelafdeling gehaald? Onderzoek naar uitkomsten van specifieke behandelingen ROM als onderdeel van een Controlled Randomized Trial (CRT): Causale vraagstelling: heeft een behandeling effect? ROM als extensie van een CRT: Kunnen de CRT-onderzoeksresultaten ook gevonden worden onder praktijkomstandigheden? Benchmarking / Prestatie indicatie Functioneert de gezondheidsorganisatie beter dan andere organisaties op een specifieke indicator? ROM kan uiteenlopende doelstellingen dienen en bij de verschillende doelstellingen kunnen verschillende validiteitseisen geformuleerd worden. Naast interne validiteit, externe validiteit instrumentvaliditeit/instrumentbetrouwbaarheid, wordt het begrip lokale validiteit geïntroduceerd. Verschillende instrumenten worden besproken. Daarnaast wordt gepleit voor het gebruik van observaties. Een en ander wordt geïllustreerd aan de hand van concrete, recente ervaringen met ROM studies.

Methodologische vraagstukken Hoe selecteer je patiënten? Randomisering is lastig Afhankelijkheid van selectie instellingen Hoe vergelijk je verschillende patiënten? Hoe vergelijk je verschillende behandelingen? Hoe zorg je voor vergelijkbaarheid van behandelingsfasen? Hoe standaardiseer je metingen? Hoe zorg je voor vergelijkbaarheid van voor- en nametingen? Het toepassen van metingen hoort niet tot de GGZ-routine Metingen van behandelingsresultaten kunnen niet eenvoudig gerelateerd worden aan de behandelingen

Ad 4. Benchmarking / Prestatie indicatie Functioneert de gezondheidsorganisatie beter dan andere organisaties op een specifieke prestatie indicator? Uitspraak over de gezondheidsinstelling!  Causale relatie tussen GGZ-instelling en prestaties + vergelijkbaarheid instellingen Methodologie Sociologische / econometrische benadering geen randomisering of controle Groot aantal metingen, groot aantal personen Identieke metingen bij verschillende personen Propensity scores Rubin’s causale model

Benchmarking in de praktijk Vergelijkbaarheid alleen voor zover gemeten Metingen zijn een groot probleem Variëteit aan behandelingsdoelstellingen Globale metingen met een beperkte klinische relevantie Benchmarking staat los van de praktijk Professionals zien dit vaak als opgedrongen onderzoek Professionals kunnen resultaten niet gebruiken Gevaar: resultaatmeting wordt doelstelling, i.p.v. dat doelstelling wordt gemeten Grote kloof tussen wenselijkheid en werkelijkheid

De eenvoudige vraag blijft vaak onbeantwoord: Bereikt de patiënt zijn behandelingsdoelstellingen? Back to basics: ROM als feedbackinstrument voor patiënt en therapeut Resultaatmeting moet vanzelfsprekend worden Observaties en beoordelingen hebben voordelen: Ze worden al gebruikt bij behandelingen, zij het onsystematisch Het helpt om doelstellingen concreet en haalbaar te houden Observaties/beoordelingen zijn direct te koppelen aan concrete behandelingsdoelstellingen Observaties kunnen aangepast worden aan een gewijzigde doelstelling  adaptief Observaties kunnen frequent toegepast worden Een meting is altijd een reductie, de kunst is om een meting de essentie van het behandelingsdoel te laten vertegenwoordigen

Stellingen Hans Landsheer Routine Outcome Monitoring is een instrument voor kwaliteitsbewaking, en wel of concrete behandeldoelstellingen gehaald worden Behandelresultaten van verschillende GGZ-instellingen zijn lastig te interpreteren en het is daarom niet zinvol om deze te gebruiken voor de vergelijking van verschillende instellingen Benchmarking van de GGZ op grond van ROM hoort niet thuis bij de zorgverzekeraars (zie http://www.sbggz.nl/Over-SBG en http://www.infinitcare.com/rom-in-de-ggz/)