Janne, Maud & Florentine

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KINDERUITSPRAKEN enter.
Advertisements

Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Bijbeltekst: 1 Samuël 20: 1-17
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon
voor iedereen die van zijn hond houdt…
De Drama Driehoek.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Louis.
Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper
Derde epeisodion en derde stasimon
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Seksualiteit: gave van God
Vrouw vs. man -.
Het 4e Epeisodion en Stasimon
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Een Griekse tragedie geschreven door Euripides
Indien je vóór mij zou sterven,
Vrouw contra man.
Deze dia’s lopen automatisch door en hoeft u niet te klikken
Godsdienst.
Eerste epeisodion en eerste stasimon. Compromis In eerste instantie is Kreon nog erg streng en vastberaden Medea te verbannen. Medea.
VIJFDE EPEISODION EN STASIMON R R Medea.
Strelingen van het Leven.
De theorie van de dramadriehoek
Honden..
Tijd voor wat filosofie Muziek: The Great Pretender (The Platters)
Het lied van het nieuwe begin
Lachertje.
Lieve zoon/dochter ....
Thema voor vanavond is:
De aarde.
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Euripides Medea 1e epeisodion
Door: Willem Schlingemann. Medea komt Aegeus, koning van Athene, tegen. Hij komt van het orakel van Apollo om uit te vinden hoe hij kinderen kan krijgen.
Sophie Carter.  Waar is Medea?  Eens een monster, altijd een monster  Slechte vader, slechte moeder  De.
Het eerste epeisodion Vs
Het 3e epeisodion en het 3e stasimon Paul Penris, Robin Viëtor en Eliane Zwart.
‘Liever een open relatie?’
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Vrouwen hebben ALTIJD het laatste woord
Interpreteren van data
Huwelijk (1) Een vrouw heeft haar ex-echtgenoot uitgenodigd op haar huwelijk. Tijdens het feest gaat de ex naar de nieuwe bruidegom en vraagt hem op.
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
Leven zoals God het bedoelde?!
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Preek Lucas 18: 1-17 Preek Lucas 18: 1-17 Slide 1
Met foto’s en gedichten.
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven." „Ja, en ik vraag me de hele tijd al af, wie met hem gestorven is." „Hoezo met hem?" "Nou, in de annonce stond.
Zingen Vers 1 God is mijn licht, mijn heil: wie zou ik vrezen?
Uitleg persoonsvorm (pv)
DE POSTBODE.
Welkom in de samenkomst
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Beelden van de kerk.
PowerPointsite-bep Dit is een baby zoals iedereen ze zou willen hebben maar helaas zijn ze zo niet verkrijgbaar.
 De ander is ideaal. Hij/zij is (moet zijn) zoals ik wil.
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
‘Mixed up piles’.
‘Mensen, bega toch geen schanddaad. Zoiets kunt u niet doen: deze mensen zijn bij mij te gast. Ik heb hier mijn dochter, die nog maagd is, en de bijvrouw.
Vrouwen hebben altijd het laatste woord !!!!
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Kies een partner in de Heer - 1 Kor.7:39b. Een partner krijg je, een partner kies je (O.T.) Wat de HEER toen zei, heeft betekenis voor nu (1 Kor.6) Houd.
Diverse spreuken en gezegde`s
Transcript van de presentatie:

Janne, Maud & Florentine Medea, 1e Epeisodion Janne, Maud & Florentine

r.214 – 221 Arrogante stervelingen Medea vertelt over: - ‘toch maar naar buiten gekomen anders worden jullie boos’ - stervelingen denken iemand te kennen, maar dan blijkt hij toch anders te zijn > Jason (220) Het is nodig voor vreemdelingen zich aan te passen. 215 memyhsq’ Medea wil het verwijt van de kant van de Corinthische vrouwen dat ze arrogant of onverschillig zou zijn, voorkomen. Door welk gedrag van Medea zou het koor tot een dergelijk verwijt kunnen komen als ze zonder iets uit te leggen binnen zou blijven

r.225 – 230 ‘ik voel me ellendig’ ik haat mijn man Weeklacht voor vrouwen in het algemeen ‘vrouwen het ongelukkigste schepsel’ Waarom: 1. Bruidschat: heerser over lichaam > gevaar goede/slechte echtgenoot 2. Nodig ziener te zijn: kijk goed voor je iemand trouwt Medea probeert zo de vrouwen van Corinthe bij haar lot te betrekken door een beroep te doen op gevoelens van solidariteit onder de vrouwen. Dit blijkt uit φίλαι (vs. 227) γυναῖκες έσμεν ἀθλιώτατον φυτόν (vs. 231)

r.246 Je hebt geluk als de man niet met tegenzin met je samenleeft > anders nodig te sterven

r.252 Man naar buiten/vrienden als afleiding van huwelijk Voor vrouwen slechts de man. De man zegt dat vrouwen niks doen Medea zegt: ‘ Ik zou liever drie keer in de voorlinie staan, dan één keer een kind te baren (251) (262) Staat tussen haken, want dit vers wordt beschouwd als een latere toevoeging. Ze betreurt hier dat ze geen broer heeft, maar dat komt doordat ze die zelf heeft gedood.

r.263-264 Ze wil wraak Vrouwonvriendelijk: laf/angst Koor geef Medea gelijk/mee eens Kreon komt er aan

r.271 Medea: Kreon: uithuwelijken en zijn dochter > zal niet goed mee aflopen

t/m 375 Medea vraagt Kreon via smeekbede te blijven. Ze heeft Kreon gevleid: mag ik nog even blijven > dwaas > zij krijgt zo de mogelijkheid te moorden

r.376 Opties wraak - huis van bruid in brand steken - zijn lever doorstoten met een scherf > genânt als ik, Medea, (hierdoor) zou sterven

r.385-389 385: Niet op advies koor wachten, maar vergif > minste kans gepakt te worden 386: Ze geeft aan dat ze geen vluchtroute heeft (389) meinas´ oun eti smikron cronon Op het eerste gezicht lijkt dit vreemd, omdat ze nog maar één dag mag blijven. Maar Euripides licht hier door middel van prospectie een tipje van de sluier op over het vervolg. Er wordt aangekondigd dat Medea ergens een veilig toevluchtsoord zal krijgen

r.395 en r.400 395: Als ik niet op tijd iemand vind om mij op te vangen doe ik het alsnog en offer ik mij op 400: Ze gaat hun levens verpesten, en offert daar ook delen van haar zelf voor op

r.404-409 Medea spreekt zichzelf moed in > geen gelach: met eer te schande maken > ‘Je kunt het’ > prijst vrouw: hopeloos van edele dingen maar slimme scheppers

1e Stasimon r.410-445 Het koor bevind zich bij een opvoering in het theater in de orchestra en zingt een tweede koorlied. Dit is een klaagzang voor Medea. Het koor bezingt dat de vrouw respect moet krijgen en dat zij niet altijd ontrouw is, maar ook andersom. Dat Medea het land in schande moet verlaten. Een eed blijkt waardeloos in Hellas. Een nieuwe koningin neemt de macht en het bed van Medea over.

Hoofdonderwerpen in dit deel: slechte positie van de vrouw in het huwelijk het vragen om te mogen blijven aan Kreon Medea vertelt wat ze van plan is met het gif

Vragen