Lichaamstaal en communicatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
ONTSPAN JE..., LUISTER ..., EN BEWONDER
28 juni 2009 Paëllanamiddag 1 Paëllanamiddag 28 juni 2009 Voorbereiding vrijdagavond (Loopt automatisch - 7 seconden)
Werkwoorden d t dt.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
Beter afspelen.
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
Discipelschap.
Communicatief gedrag + / -
STAPPENPLAN GRAMMATICUS.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Presentatie Muziek en zang Paul Wilbur.
27 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Streeft dan naar de hoogste gaven. En ik wijs u een weg, die nog veel verder omhoog voert. 2.
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 4 1.
Presenteren voor starters
Kb.1 Ik leer op een goede manier optellen en aftrekken
Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?
Mijn kind, Ik ben de Roos van Saron Hooglied 2,1 Zang : Betty Middler
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
12 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... 1Kor. 12 – 14: over de plaats van 'het spreken in talen' hfst. 12: de minste van de charisma's hfst. 13: het.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
“Ik kan dit niet oplossen...” “Ik zal de weg voor jou banen”
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
8 mei 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keren: spreken in talen is de laatste in de rij van charisma's (hfst.12); spreken in talen behoort (evenals profeteren)
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Pasen & Pinksteren op één dag!
1. 33 GERECHTIGHEID GODS 21 Thans is echter buiten de wet om GERECHTIGHEID GODS openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen, 34.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
1. Levensbeschouwing en communicatie
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Persoonlijke en sociale vaardigheden van de commerciële professional

Met handen en voeten geloven 1
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Paulus' eerste brief aan Korinthe (25) 24 april 2014 Bodegraven.
13 juni 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 7:1 1. 1Korinthe 7 1 Wat nu de punten betreft, waarover gij mij geschreven hebt, het is goed voor een mens niet.
31 okt Urk 1. 2 tegenover traditie en kerkleer ALLEEN DE SCHRIFT tegenover verdiensten: ALLEEN GENADE tegenover werken van de mens: ALLEEN GELOOF.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Waar gaat het nou toch om?!
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
Communicatie en dementie
Communicatie en relatie
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
ONTSPAN , LUISTER EN LEES
Heel interessant !.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
voor familie en vrienden van
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 8 Onderdeel : communicatie.
Training: Effectief communiceren op de werkvloer
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Hand-Out.
Transcript van de presentatie:

Lichaamstaal en communicatie Het bijten van een kat kan ook een liefdesverklaring zijn.

Lichaamstaal en communicatie Iedereen maakt gebruik van lichaamstaal Mensen kunnen niet zonder elkaar In het contact met anderen communiceren we voortdurend Hierbij maken we gebruik van taal

Lichaamstaal en communicatie Taal kan op verschillende manieren worden geuit Stem of schrift. Waarom? De inhoud van een boodschap aan elkaar duidelijk maken Gesproken taal; ondersteunen dee boodschap met het gebruik van lichaamstaal

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Wil iets zeggen, heeft een bedoeling De bedoeling wordt verpakt in een boodschap Ontvangt de boodschap en interpreteert de verbale en non-verbale lading Resultaat = effect van de boodschap

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Zender Ontvanger Ontvanger Zender Uitwisselen informatie /elkaar beïnvloeden

Lichaamstaal en communicatie Het vaststellen van de betrekking Op betrekkingsniveau maken we elkaar duidelijk hoe een boodschap moet worden opgevat en hoe we de relatie met de ander zien.

Lichaamstaal en communicatie Het vaststellen van de betrekking Communiceren op betrekkingsniveau kan op twee manieren: met woorden Formulering Gebiedende wijs Scheldwoorden Moeilijke woorden gebruiken zonder woorden Intonatie Stemvolume Houding Gebaren Kostuum of mantelpak Schoon versus vies en kapot sieraden kort geknipt of lang haar in een staartje tatoeages fris ruikend of zweet

Lichaamstaal en communicatie metacommunicatie Communicatie met- en zonder woorden wordt metacommunicatie genoemd Dus communicatie over communicatie Hiertoe zijn woorden vaak ontoereikend We vertellen elkaar niet zo makkelijk wat we voor elkaar voelen of hoe de boodschap eigenlijk bedoeld is

Lichaamstaal en communicatie Bij gesproken taal ondersteunen we daarom onze boodschap dan ook met het gebruik van lichaamstaal Niet gesproken taal noemen we ook wel non-verbale communicatie

Lichaamstaal en communicatie non-verbale communicatie Lichaamstaal gebruiken we altijd!! Iemand aankijken betekent bijvoorbeeld iets anders dan iemand niet aankijken In het contact met anderen is het dus niet mogelijk om niet te communiceren

Lichaamstaal en communicatie non-verbale communicatie Stem Zinnen Vertellen Gezicht Gebaren Benen Romp Is versterking van het verbale

Lichaamstaal en communicatie 55 % van onze communicatie = lichaamstaal * *Onderzoek van Albert Mehrabian (1967)

Lichaamstaal en communicatie 7% door verbaal gedrag, dat wil zeggen de tekstinhoud (woordtaal) 38% door vocaal gedrag, dat wil zeggen de taalmelodie en ritme (stemtaal) 55% door non verbaal gedrag, dat wil zeggen gelaatsuitdrukkingen en gebaren (lichaamstaal)

Lichaamstaal en communicatie "Waarop vertrouwen mensen als ze verschillen onderkennen tussen verbale en non verbale communicatie?" 7% verbaal 93% non verbaal

Lichaamstaal en communicatie het gaat er niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt Uit nieuw onderzoek blijkt dat woorden veel belangrijker zijn dan uit het onderzoek van Mehrabian blijkt.   Mehrabian suggereert dat de impact van een boodschap kan worden verdeeld in vaste percentages. Dat is nogal misleidend. Het draait uiteraard om de context waarin de communicatie plaatsvindt.

Lichaamstaal en communicatie Conclusies Als je een presentatie geeft waarin het vooral draait om geloofwaardigheid en het neerzetten van een goede eerste indruk, dan kun je de verdeling van Mehrabian als ruwe leidraad nemen.   Goed nieuws voor verkopers: in persoonlijke gesprekken of onderhandelingen zijn woorden veel belangrijker dan meestal wordt aangenomen. Ruwweg is de verhouding dan ongeveer: 53% verbaal, 32% non verbaal en 15% vocaal.   In de gevallen waarin er een tegenstrijdigheid is tussen het verbale en non verbale gedrag zullen mensen geneigd zijn het non verbale gedrag meer gewicht toe te kennen dan de woorden.

Lichaamstaal en communicatie Wat kun je met deze wetenschap? De inhoud van je boodschap is dus wél belangrijk. Zorg er voor dat je je boodschap ondersteunt met je totale uitstraling, je lichaamstaal en de manier waarop je je woorden uitspreekt. Je moet dus zowel in woord als gebaar dezelfde boodschap verzenden. Als de verbale- en non verbale communicatie elkaar ondersteunen kom je overtuigend over. En als beiden met elkaar in tegenspraak zijn heb je een probleem!

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Zender Ontvanger Ontvanger Zender Uitwisselen informatie /elkaar beïnvloeden

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Blij Meestal is Zwarte Piet in een goede stemming. Hij laat dat zien met een grote spontane glimlach. Hij lacht zijn tanden bloot en maakt dan veel gebaren, huppelt en danst. Je kunt zien dat hij blij is want zijn lichaamstaal is ongedwongen. Natuurlijk zien we hem zo het liefst.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Een boze frons Zwarte Piet laat hier een boze frons zien en hij tuit zijn lippen waarschuwend. Veel kinderen zijn bang van zwarte piet als hij boos is. Ze zijn bang dat hij onaardig is, slaat of hen meeneemt. Maar wees niet bang; Piet is niet zo kwaadgezind en ziet er vaak bozer uit dan hij werkelijk is. Eigenlijk is hij altijd aardig

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Verdriet Zwarte Piet laat hier zijn hoofd een beetje hangen want hij is wat verdrietig. Hij heeft zijn ogen wat bijeen geknepen en zijn wenkbrauwen naar binnen getrokken

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Rustig aan een beetje! Als de kinderen veel lawaai maken probeert Zwarte Piet de situatie weer onder controle te krijgen. Zwarte Piet fronst hier een beetje bezorgd en maakt met beide handen een beweging naar beneden. Hij zegt op deze manier: "Willen jullie het een beetje rustig aan doen!"

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Schuldig? Zou Zwarte Piet iets verkeerd gedaan hebben? Hij heeft hier wel een heel schuldige blik op zijn gezicht. Hij heeft zijn lippen naar binnen getrokken, zijn hoofd gebogen en kijkt je vanonder zijn wenkbrauwen aan. Misschien denkt Sinterklaas ook dat Piet iets op zijn kerfstok heeft.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Dit is niet prettig Wat zou het benauwde gezicht dat Zwarte Piet hier trekt betekenen? Piet trekt tenminste zijn neus op alsof hij iets vies ruikt of proeft. Misschien heeft hij wel een vieze pepernoot gegeten. Wat Piet hier ook meemaakt; hij laat in ieder geval blijken dat hij het niet prettig vindt.

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Positieve vertwijfeling Deze denker krabt zich in vertwijfeling op het hoofd, maar toch kun je een positief antwoord verwachten vanwege zijn omhoog gerichte blik. Wacht even... ik denk! Als iemand zijn vinger opsteekt en zijn blik omhoog werpt, geeft hij te kennen dat hij even niet in zijn denken wenst te worden gestoord.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Innerlijke dialoog Veel mensen houden hun vinger tegen hun slaap om te laten zien dat ze denken. De blik omlaag duidt hier op een innerlijke dialoog Twijfel en onzekerheid Deze denker krabt zich achter zijn oor en staart in de verte. Hij toont twijfel over hetgeen hij gehoord heeft. Verwacht een onzeker antwoord!

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger In een lastig pakket Deze man houdt zijn oor vast. Hij toont zich ongelukkig met wat hij heeft gehoord. Hoe zegt hij dit zonder te kwetsen Liever niet spreken Deze man spreekt zijn gedachten liever niet uit. De handen op zijn lippen zijn niet positief. Hij oogt afwachtend.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Afwachtend en kritisch De hand voor de mond, maar een opgerichte blik: Hoewel afwachtend, is deze man kritisch en zeker van zichzelf met betrekking tot dit punt. Zelfovertuigd Met de handen in de nek en getuite lippen, geeft aan dat deze denker erg overtuigd is van zichzelf. Uit zijn antwoord blijkt: 'Ik weet het beter!'

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Weerstand Hij kruist zijn armen, blikt rechts omhoog en beweegt zijn tong onder zijn bovenlip: hier is duidelijk weerstand! Onzekerheid Terug naar de orale fase? In ieder geval wijst de pink in zijn mond wel op onzekere gedachten

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Blazen op zijn duim Deze man blaast op zijn duim, waarmee hij aangeeft dat het uiten van zijn gedachten hem zeer veel moeite kost. Kauwen op bril Het kauwen op de poot van een bril of pen geeft de man tijd om zijn kritische gedachten goed te formuleren.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Afkeuring Hij krabt zich op zijn achterhoofd en houdt zijn andere arm als een barrière voor zich. Dit duidt op afkeuring. Laat mij maar! Hij wil liever alleen zijn en zijn gedachten niet delen. Dit zie je vaak bij intieme gevoelens zoals verdriet of schaamte.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Zware gedachten De hand die de kin ondersteunt duidt op vermoeidheid. Denk aan 'de denker'. Het denken kost hem veel moeite. Pijnlijke gedachten Zo houdt iemand ook zijn hand op zijn hoofd als hij hoofdpijn heeft of zich verslagen voelt. De man heeft pijnlijke gedachten.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Boosheid Veel mensen uiten hun boosheid vooral met een frons en opeengeperste lippen. De boze persoon kijkt je daarbij strak aan en knijpt zijn oogleden samen. Hier wordt de boosheid nog een keer extra ondersteund met de vuist onder de kin.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Wantrouwen De frons in combinatie met de schuine blik duidt op wantrouwen of achterdocht. Ze toont weinig vertrouwen in de acties van anderen en meent dat ze hen beter in de gaten moet houden. Ze verlangt misschien een verklaring.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Sociale glimlach Deze vrolijke glimlach, is een ontspannen en vriendelijke uitingsvorm. Er blijkt uit dat zij vriendelijk gestemd is naar de persoon met wie ze spreekt. Eerder een sociale glimlach dan uiting van vreugde

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Verdriet Haar ogen worden samengetrokken en haar mondhoeken wijzen omlaag. Bij hevig verdriet betrekt bijna het hele gezicht. Let op of er wel tranen bij zijn! Je kunt deze mimiek ook spelen.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Vies hé? Als iemand iets vies vindt, trekt hij vaak zijn neus op. Hier wordt de afschuw eerder geuit door de ingetrokken kin. Als jouw partner zo kijkt als je hebt gekookt kun je je conclusies wel trekken.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Blijde verrassing Hier zie je vreugde in combinatie met verrassing. Geen open mond, maar wel grote ogen en opgetrokken wenkbrauwen die glimlach begeleiden. De wenkbrauwen reageren op iets onverwachts.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Aangeslagen Leunen met de kin op de hand, duidt vaak op verveling of vermoeidheid. De afgedwaalde blik geeft echter de indruk dat zij ver weg is met haar gedachten. Ze komt aangeslagen over.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Weet ik veel?! De mondhoeken worden in de vorm van een halve maan omlaag getrokken. Dit is geen uiting van emotie maar een embleemgebaar. Net als de opgetrokken schouders: 'Ik weet het écht niet, heus niet!'.

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Twijfel Deze vrouw houdt zich nog wat op de achtergrond. Ze bedekt haar mond met haar vinger en ook haar frons duidt op weerstand. Ze is het er duidelijk nog niet helemaal mee eens. Als je haar wilt overtuigen kost het wel wat moeite.

Lichaamstaal en communicatie Communiceren op betrekkingsniveau kan dus op twee manieren: met woorden Formulering Gebiedende wijs Scheldwoorden Moeilijke woorden gebruiken zonder woorden Intonatie Stemvolume Houding Gebaren Kostuum of mantelpak Schoon versus vies en kapot sieraden kort geknipt of lang haar in een staartje tatoeages fris ruikend of zweet

Lichaamstaal en communicatie zender en ontvanger Zender Ontvanger Ontvanger Zender Uitwisselen informatie /elkaar beïnvloeden

Lichaamstaal en communicatie Dank voor jullie aandacht